Šta je novo?

Zvucnici i slusalice u isto vreme?

Da. Bez problema.

Ne može to da radi... Mogu dve zvučne u jedan komp, to (uglavnom) nije problem, ali Windows jednostavno ne podržava rad sa dve zvučne istovremeno. Moraš da izabereš Default Audio Device, to jest zvučnu koju će Windows koristiti, a to je ili integruša ili dodatna zvučna.

Probao sam i ja tu foru, ali na kraju sam morao da isključim integrušu.

Moraš da izabereš Default Audio Device, to jest zvučnu koju će Windows koristiti

Tako je. Meni je Default Audio Device SBLive. A u GTalk-u pod stavkom Audio - Input i Audio - Output podešena je integruša na koju je priključen headset. Slično i u Skype-u. Sa trenutnim podešavanjima zvuk iz svih aplikacija ide na zvučnike (preko SBLive), osim GTalk-a i Skype-a.
Naravno promenom Default Audio Device na integrušu, sve bi se čulo na slušalicama headset-a.

Probaj da TV/FM povezes sa unutrasnje strane kucista ovakvim kablom. Ali ovo samo pali ako na tjuner kartici postoji doticni prikljucak.... Na ploci skoro sigurno postoje dva takva dzeka u koji mozes da ubodes kabl i oznaceni su: CD (ne prikljucuj tu) i AUX (e, tu prikljuci!).

edit:
Inace, ovo je obican CD audio kabl kakav se koristi da se poveze CD ROM i maticna ploca (da ne bude zabune, posto je slika sa nekog Amiga sajta). Ako uspem negde da iskopam ovaj kablic poslacu ti poruku na PM.

Nemami karticu taj prikljucak... :(

Tako je. Meni je Default Audio Device SBLive. A u GTalk-u pod stavkom Audio - Input i Audio - Output podešena je integruša na koju je priključen headset. Slično i u Skype-u. Sa trenutnim podešavanjima zvuk iz svih aplikacija ide na zvučnike (preko SBLive), osim GTalk-a i Skype-a.
Naravno promenom Default Audio Device na integrušu, sve bi se čulo na slušalicama headset-a.

O tome i pričam. Znači nikada nećeš moći da imaš zvuk istovremeno i na slušalicama i na zvučnicima. Takođe, većina aplikacija (i nijedna igra) uopšte nema mogućnost izbora na koju karticu će prosleđivati audio informaciju.

Reci šta bi hteo da postigneš, a ja ću ti odgovoriti da li to može da se uradi sa dve zvučne karte.
Većina aplikacija će slati signal isključivo na Default zvučnu, ali nekoliko vrlo bitnih ap. imaju mogućnost izbora (sem pomenutih VOIP aplikacija, tu je i WinAmp).

Svakako sam to mislio privremeno da uradim dok ne uzmem x-fi music extreme karticu.
Kolko vidim jedino onaj prikljucak (na onoj slicici) ima tu mogucnost sto meni treba. Znaci hteo sam da koristim i slusalice i zvucnike a da imam neku mogucnost npr da mogu da mutujem po zelji kako hocu da slusam. To sam hteo.

da li x-fi music extreme kartica ima neki visak prikljucak za ovako nesto?

Cekaj,hoces da kazes da mogu bez problema i konflikata da rade zajedno i integrusha i posebna PCI sound card recimo?:trust: :test:
Potvrđujem i ja tu mogućnost: već par godina mi u kompu rade zajedno razne integrisane i Sound Blaster Audigy 2 bez ikakvih problema.

Reci šta bi hteo da postigneš, a ja ću ti odgovoriti da li to može da se uradi sa dve zvučne karte.
Većina aplikacija će slati signal isključivo na Default zvučnu, ali nekoliko vrlo bitnih ap. imaju mogućnost izbora (sem pomenutih VOIP aplikacija, tu je i WinAmp).

Evo situacije, a pretpostavljam da i Rusi hoće isto.
Npr. želim da uštekam zvučnike na rear panel i slušalice na front panel i da se igram. Kada nema nikog u stanu da mu smetam odvrnem zvučnike, a kada nisam sam stavim sluške i meni opet lepo. A neću svaki čas da se zavlačim iza kućišta da bi otkačinjao zvučnike i kačio sluške i obrnuto.
Isto tako, neću da razdvajam signal preko adaptera kao što je predloženo, pošto se tada prepolovljava jačina signala na izlazu kartice, pa sve zvuči mnogo lošije nego što bi trebalo.

Evo situacije, a pretpostavljam da i Rusi hoće isto.
Npr. želim da uštekam zvučnike na rear panel i slušalice na front panel i da se igram. Kada nema nikog u stanu da mu smetam odvrnem zvučnike, a kada nisam sam stavim sluške i meni opet lepo. A neću svaki čas da se zavlačim iza kućišta da bi otkačinjao zvučnike i kačio sluške i obrnuto.
Isto tako, neću da razdvajam signal preko adaptera kao što je predloženo, pošto se tada prepolovljava jačina signala na izlazu kartice, pa sve zvuči mnogo lošije nego što bi trebalo.
Na front panel izvedeš signal sa integruše i tu priključiš slušalice. Zvučnike normalno priključiš na PCI zvučnu. U Win-u podesiš da je PCI zvučna Default. Kada treba da pređeš na slušalice, promeniš podešavanje u Win-u - staviš da je integruša Default. I to je to.
Pozajmi negde karticu, probaj, pa javi funkcioniše li.

Pa naravno Creative za 5.1 a integrusa za sluske. Bez cimanja, zavlacenja i raznih adaptera. Cena onog adaptera, i da postoji kod nas u ponudi, sigurno je priblizno 10e koliko i kosta stari dobri Live.

Na front panel izvedeš signal sa integruše i tu priključiš slušalice. Zvučnike normalno priključiš na PCI zvučnu. U Win-u podesiš da je PCI zvučna Default. Kada treba da pređeš na slušalice, promeniš podešavanje u Win-u - staviš da je integruša Default. I to je to.
Pozajmi negde karticu, probaj, pa javi funkcioniše li.

:d Ha, pa to sam znao i ja.
Kako da rade i jedna i druga u isto vreme?

kakvi crni adapteri lol
live 5.1 sa kx drajverima moze da "tera" zvucnike,sluske i mic opusteno a xtreme music npr. u audio creation modu radi isto to ;)
naravno sve gore navedeno se odnosi na stereo :smash: za 5.1 vec mora zongliranje :d

kakvi crni adapteri lol
live 5.1 sa kx drajverima moze da "tera" zvucnike,sluske i mic opusteno a xtreme music npr. u audio creation modu radi isto to ;)
naravno sve gore navedeno se odnosi na stereo :smash: za 5.1 vec mora zongliranje :d
Uf,kamo te lepe srece da moze Xtreme music u audio creation modu da radi kako ti kazes...Moze bez problema ako ima konzolu,ali kad je gola kartica u pitanju,mislim da nema sanse...Ako mislis da moze, ajde onda daj instrukcije gde da "ubodem" sluske ako sam u izlaz oznacen brojem 4 vec "uboo" zvucnike...prema ovoj slici to sto ti kazes nije izvodljivo:

Uf,kamo te lepe srece da moze Xtreme music u audio creation modu da radi kako ti kazes...Moze bez problema ako ima konzolu,ali kad je gola kartica u pitanju,mislim da nema sanse...Ako mislis da moze, ajde onda daj instrukcije gde da "ubodem" sluske ako sam u izlaz oznacen brojem 4 vec "uboo" zvucnike...prema ovoj slici to sto ti kazes nije izvodljivo:

ajd'polagano ;)

audio creation mode izabran>udjes u mixer>odes na asio (slika/attach. 1) i podesis 4/4.1 speakers i obelezenu front/rear l/r opciju
onda ides na Multi-Channel Wave i podesis obelezeno front/rear l/r u wave tab-u (slika/attach. 2)

zvucnike/sluske (po izboru) u 3 i 4 a mic u 5 sa tvoje slike i "ta-da" :type:
ne zaboravi da boost-ujes mic (slika 3)

:wave:

Prilozi

• Slika 1.jpg
    Slika 1.jpg
    124.8 KB · Pregleda: 130
  • Slika 2.jpg
    Slika 2.jpg
    107.1 KB · Pregleda: 121
  • Slika-3.jpg
    Slika-3.jpg
    32.3 KB · Pregleda: 123
@EM2000

To je od X-fi music kartice skica? Onda sam resio svoj problem kada je uzmem.

@ivke76

Od koje je to kartice software?

ajd'polagano ;)

audio creation mode izabran>udjes u mixer>odes na asio (slika/attach. 1) i podesis 4/4.1 speakers i obelezenu front/rear l/r opciju
onda ides na Multi-Channel Wave i podesis obelezeno front/rear l/r u wave tab-u (slika/attach. 2)

zvucnike/sluske (po izboru) u 3 i 4 a mic u 5 sa tvoje slike i "ta-da" :type:
ne zaboravi da boost-ujes mic (slika 3)

:wave:
Brate svaka cast,ovo resenje "pije vodu" :banana: :beat:
Nije mi palo na pamet da razmisljam u tom pravcu (a lepo pise 4/4.1 :wall:)
S' obzirom da cu ustekati pare (razdelnik sada ne dolazi u obzir ) mogli bi nesto da pojedemo i popijemo u to ime! cheers:beer:cheers

PUNO HVALA! :wave:

Brate svaka cast,ovo resenje "pije vodu" :banana: :beat:
Nije mi palo na pamet da razmisljam u tom pravcu (a lepo pise 4/4.1 :wall:)
S' obzirom da cu ustekati pare (razdelnik sada ne dolazi u obzir ) mogli bi nesto da pojedemo i popijemo u to ime! cheers:beer:cheers

PUNO HVALA! :wave:

nema na cemu :wave:

ivke76, a ja na integrisanoj ne mogu nista da uradim?

ivke76, a ja na integrisanoj ne mogu nista da uradim?
Verovatno da ne. Ja sam nekoliko puta pitao ovo i dobijao razne savete ali na mojoj integruši ništa od toga nije radilo. Možda na nekoj drugoj hoće.

Ovaj Hamin mi je lepsi ,) http://www.hama.co.uk/portal/articleId*116676/picType*abb/action*2599?picURL=%2Fbilder%2F00057%2Fabb%2F00057108abb.jpg#picture
,tako da ako budem mogao dovucicu ga nekako iz (h)Austrije,deluje mi nekako ozbiljnije od Galaxy-a.

Kontaktirao sam firmu u Beogradu koji se bavi uvozom Hama proizvoda. Postoji šansa da se naruči ovaj audio hub, pa ako ima zainteresovanih javite se da poručimo više komada. Po njihovim rečima, zadnja MP cena je bila oko 20-ak eura ali će mi naknadno javiti koliko bi koštalo da se naruči (postovaću ovde).

Kontaktirao sam firmu u Beogradu koji se bavi uvozom Hama proizvoda. Postoji šansa da se naruči ovaj audio hub, pa ako ima zainteresovanih javite se da poručimo više komada. Po njihovim rečima, zadnja MP cena je bila oko 20-ak eura ali će mi naknadno javiti koliko bi koštalo da se naruči (postovaću ovde).

Zar se za te pare ne isplati više uzeti neki Soundblaster Live! ili čak Audigy i tako rešiti problem? Uz to dobijaš i bolji zvuk nego sa integrušom ,)

Sale, ovo uopšte nije zvučna kartica već uređaj (ili kako bi ga već nazvali) uz pomoć kojeg možeš priključiti istovremeno i slušalice i zvučnike na računar i po potrebi birati na kojem od ta dva će se zvuk reprodukovati. Isto tako, možeš priključiti i jedan externi izvor zvuka (recimo MP3 plejer) i birati izvor zvuka (između računara i ext.) kao i izlaz na kome će se zvuk reprodukovati (zvučnici ili slušalice).

Sve to, bez gubitaka i smetnji koje nastaju kada se koriste obični spliteri od 50 dinara, kakve su već spomenuli u ovom threadu.

PS. Već imam bolju zvučnu od tih nabrojanih ;)

Shvatio sam ja o čemu se radi. Ali ti mene nisi baš najbolje razumeo.
Moj predlog se odnosio na one koji bi ovo da kupe i kače na integrušu, pošto Rusi koji je pokrenuo ovaj thread ima integrušu i ovaj problem, što je i rekao u prvom postu. Mislim da je u tom slučaju i za te pare bolje kupiti neku od navedenih kartica i preko drajvera rešiti problem.

Poslednja izmena:
Kako misliš da se preko drajvera reši problem, da se koristi u 4 speakers režimu ili korišćenjem KX drajvera?

Moze na oba nacina. Ja sam to odradio kroz Creative drajvere - Synchronize with Ctrl.panel - off, u drajverima podeseno na 4/4.1, a u Control Panelu Desktop stereo speakers. CMSS je na Stereo Surround, i onda samo prevlacim CMSS Front/Rear klizac u audio konzoli i prebacujem.

E to je već pristojno rešenje.
Na kom Creative-u je to moguće? Na "Live 5.1" nije?

Nazad
Vrh Dno