Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Instalirao i sve radi super samo što mi je particija 15 GB. Kako da je povećam na punu veličinu diska (80 GB)?

Isti problem, kako da povecam particiju od 15GB na 40GB?

Ja sam uspesno instalirao, ali sad vidim da 8600GT jos nije podrzana... ima drajver za 8800 ali ne i za 8600GT kao ni za 8800GT :((

Nasao sam objasnjenje kako moze da se poveca particija na kojoj je instaliran Leopard:
http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=70159
Ja nisam ovo probao jer na zalost sa eksperimentisanjem sam pokvario Leopard i sada necu da ga instaliram ponovo jer je najavljen za koji dan Uphuck Leopard verzija koju cu sacekati.

Izgleda da ćemo se načekati da izađe iATKOS [uphuck Leopard]. Tj. više ćemo čekati da ga nađemo, nego što ćemo čekati da on izađe ;) Zbog čega, pitate se?

izvor: demonoid.com
The CRIA threatened the company renting the servers to us, and because of this it is not possible to keep the site online. Sorry for the inconvenience and thanks for your understanding.

Ma zakacice ga na drugom mestu. Evo sta kazu:
Guys,

with the new developments of booting to original kernel with a modified bootloader,
we postpone the release date of iATKOS v1 to include the new method..

iatkos will have all the patches that Tiger has.. also will have an option
to boot original kernel for core2duo and coreduo cpus..

Cheers...
Kazu da ce pokusati da dodaju i x11 na tom disku, koliko je to bitno?

Poslednja izmena:
U mom komsiluku vec je njih desetak preslo u potpunosti na Leopard, posto to mogu sada na PC.
Mislim, stvarno fantastivno nesto! Neverovatno!

Ja nisam imao prilike da probam Mac na PC-u, pa me zanima kako radi, koliko brzo u odnosu na Windows ili Linux, i da li možeš instalirati nove programe kao na pravom Mac-u, ili mora dodatno da se budži? I da li Mac OS X može da vidi windows/linux particije?

Sada novi Leopard radi brzo skoro kao i Win dok Tigar je bio primetno sproriji. Nove programe mozes da instaliras kao na pravom mac-u jedino sto za sada ne mozes je da uradis update OS-a normalno, mada koliko sam ja shvatio radi se na tome da se napravi emulcija EFI-a i onda bi MacOS mislio da je na pravom mac-u pa tako ce raditi update. Jedino sto treba da buzis, na pocetku su drajveri za neke komponente koje macOS ne prepoznaje, zato prvo proveri sta ce da ti radi od harda na onom forumu.
Mac moze da pise i cita na Fat32 particiji a na NTFS moze da cita dok za pisanje mislim da treba da instaliras nesto da bi proradilo.

Za NTFS write treba da se instalira 3G Fuse (ili tako nekako)...

Leopard jeste brzi i to je glavno sto sam primetio za tih pola sata koliko sam ga imao fukcionalan na laptopu.:)
Recimo Yahoo Messenger u Tigru se duplo sporije pokrenuo nego u XP.

Evo malo vesti iATKOS samo sto nije izasao:
iATKOS Status...

Hey guys,

Here is a little info about iATKOS as of today. We have a beta copy that installs and runs without any issues atm.. the rest of the process will not take long.. just a matter of days.

- Only SSE3, INTEL cpu
~ this can be extended easily since both amd, sse2 improvements are complete.

- Uses Leopard Installer
~we moved away from the idea of using Tiger installer on this release. iATKOS uses the leo installer.

- what Kernel?
~ we base the iATKOS dvd to Netkas' brilliat kernels for leo with the support of SpeedStep Technology.

- Short install time
~Like Tiger releases, iATKOS has unified packages.

- DVD Size?
~ the image as of today is about 4GBs. (Fully Universal System). iATKOS v1 might come out fully universal to stop further delay. But the Intel only version will follow.

- Bootloader?
~iATKOS has the classic Darwin bootloader atm. The steps to integreate the new Bootloader has been tried and was successful. the iATKOS release will come out with the new bootloader.

Hope this sheds some light to improvements as of today. The major problems with the installer has been solved. So not too long to wait after this..

CHeers..

Poslednja izmena:
Pozdrav,

hteo bih da probam MAC na mom sokoćalu, pa imam par pitanja:

1. koliku particiju da napravim za OS, je l' dosta 20GB i kog formata?
2. "2) erased all the partitions on IDE hard disk using windows disk management" - zašto je ovo neophodno i da li je???
3. gde kopirati .bat fajl, a gde .img?
4. šta još treba uraditi, ako može u par koraka (video sam šta je Proximus napisao, ali mi nije baš najjasnije)?

Hvala :)

1. & 2.
Obzirom da je očigledno da ćeš da "instaliraš" flat-image verziju onda moraš da očistiš hard od svih particija, jerbo isti ne smije da ima nijednu particiju na sebi. Tačnije, može da ima, ali ćeš onda da ostaneš bez tih particija i podataka na istima. To je zbog toga što prepisuješ image nečijeg hard diska i u tom slučaju se ništa ne pitaš. Pokreneš onaj jedan dd*.bat fajl i to ti je sve.

3.
Batch fajl i image fajl ti trebaju biti u istom folderu.

4.
Jednostavno je upravo onoliko koliko je napisano. Nema ništa više. Dakle, nakačiš hard, kresneš Windows, otvoriš Management Console, odeš u Disk Management, vidiš koji ti je taj disk (Disk0, Disk1, ...), očistiš particije, raspakuješ .rar sa image-om, prevučeš .bat u folder u kome ti je image i onda ga pokreneš. Kad se to završi za nekih 10-15 minuta, ugasiš mašinu, otkačiš Windows hdd i upališ mašinu samo sa Leopard diskom. I onda kreneš u upisivanje svojih podataka i to ti je to. "Instalirao" si Leopard-a.

Ono što sam ja za sad primjetio jeste da ima problema sa integrisanom GMA950 grafikom i ne znam zašto. Kursor mi se ponekad jednostavno zalijepi na desktopu ili nekom prozoru. Uglavnom je to oko text box-ova ili radio dugmenceta. Takođe, gore u meni bar-u ispod jabuke gdje mu je default pozicija nakon ulaska u nalog, zna da se desi crni kvadrat. Inače je mašina u putpunosti podržana. Čak i ALC883 za koji je bio potreban SkippyRetard-ov ALCinject je prepoznat kao HD audio output. :D

Inače, ovaj interfejs pored sve upeglanosti u inified look-a mi nekako djeluje previše ispravno i blijeda kopija metal brushed interfejsa iz Tigra. Ali, ako je bolje, ko mene šta pita.

I na kraju jedno filozofsko pitanje, da li bi možda Leopard sa ovolikom podrškom za razno-razni hardver, mogao da predstavlja početak "odvajanja" Apple OS-a na slobodno tržište kao zasebnog proizvoda uz poštovanje određene hardverske specifikacije?

Pozdrav.

@castor: Hvala puno na odgovoru :). Ali, šta ja da radim sa jednim HDDom od 250 GB koji ima 6 particija, prilično popunjenih (a sedma je trenutno PCLinuxOS)? Izgleda ništa bez drugog HDDa... :( :wall:

jok moze i na punom hardu... :)
samo pazi da nesto ne s****s, posto je demonoid ugasen a ja se ne secam postupka, znam samo da sam sa disk part kreirao particiju i da je bila u formaru = af (valjda!)
zatim sam koristeci dd.exe --list video tacan redni broj te particije!
diskpart daje "lazni" broj particije tako da obavezno koristiti dd.exe da bi videli koja je tacno particija u pitanju...
zatim sam uz pomoc
dd if=leopard-x86-flat-img of=\\?\Device\Harddisk1\Partition2 bs=32256 skip=1 --progress

instalirao system na harddisku 1 (koji mi je drugi hard na sistemu i to na partition2) na njemu trenutno imam Vistu, ntfs particiju a tek iza nje OSX
bs=32256 znaci da se ne upisuju boot sector posto koristim XP boot loader da dignem OSX

zatim ti jos preostaje da na C: xp-u u boot.ini ubacis:
c:\tboot="Apple Macintosh OSX Leopard"
i iskopiras tboot na root od C hard-a kako bi bio moguc boot iz managera Viste ili XP-a

http://rapidshare.com/files/70178878/MultiBoot-Put_them_to_Root_Of_-C-.rar.html

znam da ima nekih propusta nesecam se tacno kako sam kreirao particiju sa disk part-om, secam se da sam prvo zadnju particiju sa drugog diska izbrisao sa njim a potom odma je kreirao kao u AF formatu ( acronics je tako vidi AF - ShagOS Swap )

zaboravih particiju koju kreirate za OSX iz disk parta mora biti Primary ali niposto je nemojte staviti kao aktivnu jer na njoj nece biti boot loader-a, kod mene je trenutno ovako stanje
primary/active C: - XP
extended e: - ntfs podaci
primary j: - OSX

Poslednja izmena:
Meni je obrisao sve particije na hardu, sva sreca sto sam imao acronis image, zato ako nisi siguran sta radis nije za preporuku da to radis ako nemas poseban HDD.

Ako moze da pomogne, evo opisa postupka sa Demonoida

Prilozi

• Leopard za Win.zip
    228.5 KB · Pregleda: 348
skinuo sam image file i otpakovao flat-image iz XP-a, sve kako treba, i dobio patriciju sa macos-om na IDE HDD-u koji sam setao izmedju dve masine.

probao na oba racunara (intel i amd platforma).

na intelovoj platformi (biostar 965PT+e6300) prikaze se apple logo, nesto malo radi, a onda se u vrhu "jabuke" pojavi znak "stop", koji izgleda nekako ovako, samo crno-belo, i nakon toga sve stane.

na AMD platformi (biostar ta690g+x2 3800+) cim prodje dva-tri reda teksta nakon dizanja, pre nego sto se apple logo pojavi, racunar se restartuje.

pretpostavljam da je problem sa hdd-kontrolerima u oba slucaja. u slucaju intelove masine chipset je P965 (ICH8(bez "R")). u slucaju amd masine chipset je AMD690G.

zna li neko sta se desava u mom slucaju i sta treba da uradim da bi cela stvar proradila, mozda da iskljucim sata kontroler ili tako nesto?

hvala :wave: :type:

Kernel ne podrzava AMD procesore koliko sam ja video. Bar kada je rec o tom imageu o kome se ovde prica.

1. ukljuci ahci u bios-u za HDD
2. pri boot-u pritisni f8 i ukucaj -v kako bi video sta je problem

Imaš na privatebay-u :d patch za AMD procesore...

:wave:

hvala :) ich8 nema AHCI setovanje u biosu, a vidim da nije bas jednostavno pokrenuti ga ni iz XP-a... definitivno cu probati sa potpuno iskljucenim sata kontrolerom.

Poslednja izmena:
Ja imam samo onaj flat image i to neće da radi na ATI-ju... :d :d :d

--> biostar 965PT - propao pokusaj

by default, na biostar 965PT je nemoguce birati IDE/AHCI s-ata mod, jer bios zbog nepostojanja RAID mogucnosti na ICH8 ne predvidja bilo sta drugo sem IDE moda, iako sam po sebi ICH8 podrzava i AHCI rezim.

medjutim, fleshevao sam biosom od biostara P965 DeLuxe koja je potpuno identicna sa mojom 965PT, izuzev toga sto P965 DeLuxe dolazi sa ICH8R, a 965PT dolazi sa ICH8, tako da sam nakon flesevanja dobio dodatu opciju u biosu za izbor SATA rezima [IDE/RAID/AHCI]

upozorenje svima koji izaberu da flesuju 965PT plocu biosom za P965 DeLuxe: mada ne snosim odgovornost za vase pokusaje, slobodno flashujte, meni je bez problema radilo, ali nikako ne birajte RAID rezim (odaberite AHCI) za SATA i sve ce raditi savrseno. znaci, sve ostale opcije se mogu slobodno menjati izuzev ove za RAID ako na 965PT nalepite bios od P965 DeLuxe, jer ICH8 ne podrzava RAID. takodje, nakon sto odaberete AHCI za SATA ako budete zeleli da koristite svoj postojeci windows XP, moracete da preinstalirate XP i pomocu F6 prilikom instalacije dodajte AHCI-drajver sa flopija (programcic za pravljenje F6-flopija sa drajverima za ICH8(R) skinite ovde) da bi sve radilo kako treba. ako, kao ja, ne gajite flopi drajv postupite po ovom uputstvu!.

medjutim, i pored uspesnog setovanja AHCI-ja, desava mi se isto sto i ranije - MacOSX prikaze STOP znak iz mog posta sa prethodne strane.

1) da li je moguce da se to desava zato sto mi je HDD na kome se nalazi flat image MacOSX-a falican (radi manje-vise normalno u XP-u, ali SMART prijavljuje gresku), iako na delu diska gde je image macosx-a nema bad blockova?

2) da li je moguce da je problem VIA VT6410 IDE kontroler, odnosno, da li je on podrzan od macosx-a?

3) ono sa "f8" mi ne uspeva, pritiskam i nista se ne desava, ne pusta me da vidim :(

konfiguracija:
c2d e6300
1GB RAM
biostar 965PT
IDE HDD: 120GB Maxtor DiamondMax+ 9
grafa: ATi x800xt
(dizanje macos-a pokusano bez o/c-ovanja).

hvala :)

Poslednja izmena:
Ja sam instalirao ovaj flat image, ali vrlo brzo po instalaciji (moguće da je zbog adobe cs3) jednostavno poblesavi-neće da se startuje. Diskutil list stalno daje
_CFGetHostUUIDString: unable to determine UUID for host. Error: 35
Probao sam i neke pečeve za to ali nešto zeza.
Probao sam i da zakačim HDD u Winxp da povećam particiju po uputstvu koje je dao matrix ali onda se dešava da neće da se startuje leopard a i ako se staruje onda zbog ovog problema sa diskutilom ne mogu da povećam particiju. Inače, u pitanju je C2D na IGMA 950, a kao što castor reč, ima problem sa 950, često se pozicije kursora zamrzne, pa imaš "sliku" starog kursora i novi koji normalno radi, to sam vidio da ima puno ljudi ali nije neki preveliki problem osim što pomalo smeta za oko.

Skinio sam neku verziju Leopard OS velicine 4.36 GB preko torenta.

Nisam dobio uputsvo kako da instaliram, pa ako moze pomoc, znaci nije flat image.

Poslednja izmena:
Ako nije flat image, onda bi trebalo da je disk butabilan i da možeš da ga instaliraš kao svaki drugi operativni sistem.

A ono što mene brine od juče je:

izvor: www.uphuck.com
This Account Has Been Suspended
Please contact the billing/support department as soon as possible.

Sve bolje od boljeg :(

Nazad
Vrh Dno