Šta je novo?

Monitor review by Stoske® – LG M228WA TV tuner built in

stoske

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
407
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Monitor review – LG M228WA TV tuner built in

16760qj7.jpg

Nakon Samsung-a 940B, doslo je vreme da se predje na 22” Wide :D.
Izbor se suzio na jedva nekoliko modela koji su se uklapali u budzet (~ EUR 350) , a u isto vreme ispunjavali i neke licne zahteve.
Dva monitora su mi se svidela - Samsung 2232BW i LG M228WA.
Odluka je pala da se kupi LG-jev model, a prednost je bila integrisani TV tuner.
Pokusacu da vam u kratkim crtama iznesem prednosti i mane doticnog uredjaja.

Monitor dolazi u kutiji koja nije prevelikih dimenzija, sve je lepo spakovano.
Od kablova, tu su DVI, D-sub, naponski, audio, daljinski upravljac i baterije.
Na prvi pogled monitor je ogroman, a zbog prisustva zvucnika ispod ekrana ne deluje kao 22” wide, vise podseca na standardne ekrane.
Baza se montira bez alata, sve ulazi na svoje mesto i procedura traje 10 sekundi.
Kvalitet izrade je odlican, zaista sam impresioniran, nema krckanja, iskrivljene plastike i sl.

Info:
Kod:
http://www.lge.com/products/model/detail/m228wa.jhtml

Specifikacije sa website-a:

Panel: TN
Size: 22” Wide
Resolution: 1680 x 1050
Pixel Pitch: 0.282 x 0.282
Brightness: 300 cd/㎡
Contrast Ratio: 3000:1(DFC)
Viewing Angle: 170/170(H/V)
Response Time: 5ms
Display Colors: 16.7M

Connectors
PC: 15 Pin D-sub, DVI-D
Others: Composite, S-Video, Component, SCART, PC Audio In/Out,

Mechanical Dimension
(W x H x D): 525.4 x 439 x 230 mm
Weight: 5.82kg
Stand: Tilt, Swivel, Base detachable

Odlicna stvar je prisustvo svih mogucih konektora (osim HDMI-a), tako da se osim racunara komotno moze povezati neka od konzola, kamera...

Evo kako izgleda zadnji deo:

Sto se tice dizajna, prilicno je umeren, za razliku od black-high-glossy modela iz Samsunga.
Evo par fotki:

Iz daljine deluje kao da je izradjen od jednobojne crne plastike, ali kada se pogleda izbliza, vidi se rebrasta teksura (svi delovi monitora i postolja su takvi, osim zadnjeg) koja kao da je “presvucena” providnim pleksijem. Ovo mi se mnogo dopada :d

Od ergonomije poseduje tilt i swivel, ili naginjanje ekrana napred-nazad koje i nije bas na zavidnom nivou i rotaciju postolja (koje odlicno funkcionise.)
Napomenuo bih jedan detalj koji mi se jako dopao, a to je on/off taster i dioda koja se nalazi ispod.
Za vreme rada dioda svetli plavo, dok u stand-by rezimu narandzasto. Nije iritirajuce kao kod starog Samsunga gde plava blinka i izludjuje nocu.
Pored diode se nalazi i senzor, odnosno IC resiver za daljinski upravljac.

Kod dizajna mi se nije dopala jedna stvar, a to je pozicija kontrolnih tastera na vrhu monitora. Zaista cudan izbor, po meni krajnje nefunkcionalno.
Sva sreca pa preko daljinca mogu da se vrse sva podesavanja monitora i TV tuner-a, sto toplo i preporucujem.

Da predjemo na kvalitet slike.

Veza je DVI (naravno poseduje i analognu konekciju).
Monitor je stigao bez mrtvih/zaglavljenih pixela. Probijanje (bleeding) je vidljivo po gornjoj i donjoj ivici monitora, a jako malo i na bocnim stranama.
Meni licno to ne smeta, ali to ne mora da znaci da i drugima nece. Primetno je jedino tokom reprodukcije filmova.
Slika out-of-the-box je lose podesena i vuce na plavo, sto se da lako korigovati. Veoma je jasna, a uglovi gledanja su fantasticni.

Sve u svemu nemam nikakvih znacajnijih zamerki.
TV tuner je i glavni razlog sto sam se odlucio za ovaj monitor, pa cu se malo vise posvetiti tom delu.
Tuner je analognog tipa, sto odgovara nasem podruciju (digital free)
Full (automatsko) skeniranje je trajalo oko 10-tak minuta. Pronadjeni su svi kanali i poredjani redom.
Na 2 kanala od (~65) je bilo potrebno odraditi manuelnu (fine tune) korekciju.

Evo fotografija menija:

Station menu:

Ono sto bih istakao je manipulacija TV kanalima, koja je ovde odradjena perfektno.
Na primer, vas omiljeni kanal je pronadjen i postavljen na 31 poziciju, a vi bi ste zeleli da bude na 1, potrebno je samo odradio opciju MOVE, a svi kanali nakon operacije se pomeraju za jedno mesto.
Ovo mnogo znaci, jer se lepo moze podesiti redosled kanala, bez pojedinacnog, t.j. manuelnog trazenja.
Kanale je moguce dodavati i brisati naknadno.

Picture menu

Standardna podesavanja slike:

PSM (picture setup menu) : profile slike, od kojih svi osim, DYNAMIC, izgledaju lose ili vuku na plavo ili je slika isprana, ili previse tamna. Uglavnom se sve svodi na smanjivanja kontrasta, pri cemu brightness ostaje 100%. To dovodi do situacije da slika sve vise vuce na plavo.

Pod opcijom USER moguce je sve lepo namestiti, ipak nedostaje mi INTERNET profil kao kod Samsunga.

CINEMA - nisam skapirao cemu sluzi jos :d

Sound menu

Monitor ima integrisane zvucnike jacine 2x3W koji solidno vrse svoju funkciju.
Koristim ih samo za gledanje televizije, a nedostatak je slabiji bas, pa zvuk ponekad deluje malo piskavije.

Postoje muzicki profili, ali razlika je mala, takodje moze se i manuelno podesiti odnos ekvilajzera.

Time menu:

Podesavanje sata, koji ce biti prikazan u desnom uglu, zajedno sa brojem kanala u kratkom vremenskom periodu (2-3sek) pri rotaciji programa.

SLEEP TIMER- od 10-240 minuta.

ON TIMER- deluje kao super opcija, da se TV ukljuci u zeljeno vreme, kao alarm ,sa podesavanjima zeljenog kanala i jacine tona.
Probao sam par puta i nije se ukljucio :D verovatno nisam podesio nesto kako treba, Update po ovom pitanju kasnije.

Special menu:

Ovde se podesavaju parametri lokalizacije: jezik menija monitora (nema srpskog), izbor zemlje (zbog tunera) gde ima Srbije na spisku.

Prebacivanje izmedju TV i monitor rezima vrsi se preko daljinca.

Daljinski:

Lepo izgleda, navikao sam se na njega u roku od 2 dana i vec znam napamet raspored dugmica, kojih ima taman koliko i treba. Domet daljinca je standardan.
Tasteri su gumeni, i jedina zamerka bi bila sto ponekad “preskoce”, jer su suvise mekani.

Zakljucak

Posle desetak dana koriscenja LG M228WA monitora izuzetno sam zadovoljan. Kvalitet slike je odlican, TV tuner takodje. Dizaj je dopadljiv, a lepo je sto u pakovanju dolaze i svi potrebni kablovi.
Utisak kvari pozadinsko probijanje osvetljenja, malo losija ergonomija (nema podesavanje po visini) i daljinski donekle. Nije los, ali bih voleo da su tasteri malo tvrdji.

Po trenutnoj ceni od oko EUR 370 je odlicna kupovina za ljude koji nemaju dosta prostora u stanu/sobi ili zele da imaju all-in-one resenje.
LG M228WA 22” ima dijagonalu od 56 cm sto je sasvim dovoljno za pristojno gledanje TV.

Ako vas nesto dodatno interesuje, just ask :D

Stoske®

znaci odradio si ga svaka cast...bas si ga opisao...vrlo simpatican i primamljiv monitor/tv i ako nisam veliki obozavaoc LG-a :)...
btw: mogao si neku lepsu voditeljku da stavis od one sa BBC-a...hehe

Hvala :D

Voditeljka nije bas za primer :D

I ja sam bio pre za Samsung, ali sam realno sagledao stvar, sta dobijem za svoj novac.

Samsungov model sa TV tunerom je bio oko 440 evra.

Sve u svemu jako sam zadovoljan monitorom.

Garancija je 3 godine.

Poslednja izmena:
Svaka čast za opis, ja se isto nešto razmišljam da li da ga uzmem, koristio bih ga (skoro) isključivo kao TV, taman mi odgovara ta veličina, ni preveliko ni premalo.

Slika je odlicna, integrisani zvucnici su OK, daljinac takodje odlican.

Izgled zadnjeg panela, sa konektorima

m228waqx9.jpg

histjy1.jpg

Odlicno uputstvo za ovaj monitor, na srpskom jeziku.

Kod:
http://rapidshare.com/files/67551438/M228WA-Serbian.pdf

E da, jesu zvučnici dovoljno dobri? Pošto vidim da nema nikakav audio out, tj. nema mogućnost priključenja eksternih zvučnika? Znam da su obično ti integrisan na monitoru obično baš šuplji.

Poslednja izmena:
Zvucnici su sasvim korektni za gledanje TV-a.

Nisam probao da povezem ekterne zvucnike/stub, ali pretpostavljam da moze da se ubode kabal u dzek za sluske.

Inace u pakovanju ide audio kabal kojim se monitor povezuje sa kompom(sluske dzek u zvucni audio in).

U delta city-ju u super maxiju moze da se pogleda monitor uzivo.

Poslednja izmena:
Kad bi svako ovako prezentovao svoje nove komponente review-ove preko google-a nebi ni trazio :D
Svaka cast

Review je odlican. Svaka cast, sad znam da je monitor odlican za te pare a imas dva uredjaja u jednom

Da, zaboravih potpuno na izlaz za slušalice, to bi moralo da radi, tako sam povezivao laptop i nije bilo problema. Thnx. :)

U comtrady na obilicevom vencu verovali ili ne meni covek nudio ovaj monitor da porucim, neka promocij-popust ne znam ni sam, ali cena je bila oko 310 evra. To je bilo pre jedno 2 nedelje..

U comtrady na obilicevom vencu verovali ili ne meni covek nudio ovaj monitor da porucim, neka promocij-popust ne znam ni sam, ali cena je bila oko 310 evra. To je bilo pre jedno 2 nedelje..

napravi spisak sada ce biti dosta interesenata ovde pa trk i zamoli ako moze vise komada po toj ceni pa se javi.:type:

Koliko je bolja tv slika od kombinacije PCTV+monitor? Drasticno, veoma primetno, ... Podrazumevam poredjenje sa kvalitetnom PCTV karticom tipa Leadtek.

Poslednja izmena:
moje iskustvo govori da je recimo "veoma primetno"

Integrisani TV tuner je veoma visokog kvaliteta i slika koju daje takodje.

Do skora sam imao Leadtek TV BOX Pro II (externi TV tuner) koji je odlican, a na LG-ju je malcice bolja slika.

Druga stvar koja je bitna je manipulacija kanalima, koja perfektno resena na ovom monitoru.

Interne TV tunere izbegavam maximalno.

@nnnn

To je veoma lepa cena za ovaj monitor.

Kupio sam ga preko prijatelja i izasao me je EUR 365.

Poslednja izmena:
Izgleda da je interesantan monitor. U Comtrade-u ga nema na stanju, navodno ce biti. Cena oko 24000.
Usput, da li tuner ima PiP ( slika u slici)?

Nema, nema nikakvu vezu sa racunarom.

Modovi za TV i komp su odvojeni.

Imas celo uputstvo na srpskom koje sam upload-ovao.

Da li moze ovaj tuner da se koristi za snimanje tv kanala na PC, nesto kao videorekorder?

ne može, pošto tuner nima nikavu vezu sa PC

Verovatno moze iz skarta da se izvuce signal pa u video kartu, ali kvalitet je uzas. Ja sam to radio sa CRT TV, ubo sam onaj skart sto ima INPUT/OUTPUT prekidac.

Koliko vidim sa slike, iz skarta mozes da izvuces i AUDIO signal. Samo ti treba adapter.

Koliko vidim sa slike, iz skarta mozes da izvuces i AUDIO signal. Samo ti treba adapter.

Ne mora sa skarta, ima izlaz za slusalice koji sam bio povezao na line-in, i dobio mnogo bolji zvuk. Ali sam odustao od toga da bih mogao da gledam TV i kad je isključen komp. Samo sam u ekvilajzeru pojačao basove, i meni je sasvim prihvatljiv zvuk na njegovim zvučnićićima. :p

Da se nadovezem sa utiskom o ovom monitoru koga imam oko mesec i po i radi perfektno bez mrtvih piksela, primetio sam jedino dve mane koje meni i ne smetaju preterano, a to je probijanje svetla po gornjoj i dodnjom ivici(na crnoj pozadini) i u tv modu dug put prilikom pojacavanja da bi malo pojacali skala putuje nekoliko sekundi to malo smeta kada se gleda tv i kada je potrebno brzo smanjivanje ili pojacavanje zvuka sve ostalo vrh, potpuno sam zadovoljan kupovinom

Probijanje je i kod mene primetno, ali ne smeta ni malo.

Btw to je boljka vecine 22" monitora, samo je pitanje u kojoj meri se manifestuje.

Sto se tice zvuka, kod mene uopste nije tako, zvuk se normalno pojacava i smanjuje.

U TV modu koristim integrisane zvucnike.

Nazad
Vrh Dno