Šta je novo?

Pomeranje slike na TFT

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
825
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 1600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam samsung 223bw povezan preko DVI-a... Slika mi se posle nekog vremena pomeri malo u neku stranu (2mm)... Sve se to sredi kada pritisnem dugme AUTO koje ne bi trebalo da radi kada je monitor na DVI-u... Inache meni na monitoru, po pritisku na AUTO pishe kao da je not available medjutim... Pritiskom na to dugme se slika centrira neko vreme, ali opet pochinje da se pomera posle nekog vremena... Promenio sam drivere za graf. ali situacija je ostala ista... To je pochelo jako da me nervira jer ne zelim na svakih 15min do poola sata da pritiskam dugme na monitoru... Chak sam pocheo da primecujem kada se slika pomeri shto mi je iritantno!!!

Pomoc PLS!!!!!!!!!

Poslednja izmena:
Pokusaj ga nakaciti na neki drugi komp, ako se isto ponasa[a najverovatnije hotje] reklamiraj ga!

Nikakva greska nije u pitanjum niti je rec o neispravnom monitoru... jednostavno, u servisnom meniju ti je opcija "Pixel Shift" ukljucena. Postavi to na off i slika se nece pomerati ni malo.

Sto se same "Pixel Shift" opcije tice, ona jeste prilicno korisna (sprecava fenomen pod nazivom "Image Burn In"), mada ume da iritira upravo zbog nacina na koji radi.
Ja sam ovu opciju drzao ukljucenom, ali je pocelo da mi smeta, bas kao i tebi, pa sam batalio (a i ne treba mi, monitor ide u standby nakon 20 minuta, burn in tesko da moze da se desi).

Auto Pixel Shift - Prevent Image Screen Burn In

An ongoing problem with both Plasma Displays and Conventional TFTs is image burn in. This occurs when a single image is displayed continuously on the screen over a long period of time. The result is burn in of the image into the screen itself, thus degrading viewing. SAMSUNG's Plasma Panels incorporate auto pixel shift technology. The picture automatically shifts by 1 pixel in all directions every second, non visible to the naked eye, thus preventing burn in.

Poslednja izmena:
Da li bi se taj burn in lako primetio? I da li se slika vrati u normalu posle nekog vremena?

Da li bi se taj burn in lako primetio? I da li se slika vrati u normalu posle nekog vremena?

Ne bi se mnogo brinuo oko ovoga, osim ako nisu poceli da unazadjuju tehnologiju, a po broju prijava novih monitora sa mrtvim pixelima, izgleda da jesu.. :S:

Elem, meni je LG1520B radio 3 godine bez ikakvih problema, nikad nisam drzao nikakav screensaver ili gasenje monitora posle izvesnog vremena, komp je svaki dan radio u proseku 10 ili vise sati...
Tek skoro, pre nego sto sam ga prodao i uzeo 223BW sam primecivao kad recimo upalim forum, vide se blago blago providne ikonice sa desktop-a... verovatno je to taj image burn... Dakle 3 godine je proslo dok se to nije pocelo pojavljivati.. ali to ne traje sve vreme, mozda po paljenju monitora, ne mogu da se setim sad kad se pojavljivalo, ali nisam vidjao to cesto...

Poslednja izmena:
Pa primeti se... doduse, sve zavisi od toga koliko dugo je sama slika bila "utisnuta" u ekran.
Evo, i Boris je naveo svoj primer.

A sto se tice vracanja slike u normalu... pa, navodi se par resenja koja bi trebalo da rade, od pustanja screensaver-a na duzi period, do pojacavanja brightness-a i contrast-a na maximum, do samog gasenja monitora na neko vreme. To bi sve trebalo da resi problem.
Mada, realno, za prosecnog korisnika - tesko da ce jedna ista, *staticna* slika da ostane na desktop-u nedelju i vise dana (posto sat-dva i sl. cenim da ipak nije problematicno).
A osim toga - screensaver ili standby nakon 20-30 minuta, onako kako je i u samom Windows-u po default-u zamisljeno - resen problem. Bolje spreciti, nego leciti.

Naravno, <screensaver after 5 min, turn off monitor after 20 min> je bilo setovano i na CRT-u ali sam juce iskljucio sve i ostavio neku skriptu za odglavljivanje pixela da radi, tek mi je posle pao burn in na pamet, pa reko' nije na odmet da pitam :) hvala na odgovorima.

A kako to paljenje/gašenje (turn off na 20 min) utiče na lampu monitora? Meni bi se sigurno više puta dnevno onda isključivao monitor, pošto mi je komp uključen po ceo dan, ali nisam stalno za njim (gasim ga samo noću gde on ode u standby). Onda bi posle godinu dana imao monitor koji se 1000x palio/gasio. Koliko je to dobro, jel ima veze?

Jel nije bolje ostaviti ga stalno upaljenog + neki screensaver ?

Pa gasenje ima svoju ekonomicnu stranu, tacnije - ne trosi struju i ne greje sobu. Tacnije, to nije gasenje nego stand by! Monitor je i dalje pod naponom[sve osim katodne cevi u slucaju CRT-a]. Burn in[ili ti duhovi] se ne pojavljuje kao sto je vec gore napomenuto posle par sati rada sa istom "maskom" na ekranu vec su u pitanju dani.

Naravno, <screensaver after 5 min, turn off monitor after 20 min> je bilo setovano i na CRT-u ali sam juce iskljucio sve i ostavio neku skriptu za odglavljivanje pixela da radi, tek mi je posle pao burn in na pamet, pa reko' nije na odmet da pitam :) hvala na odgovorima.
Ti vec imas neki zaglavljen pixel?
I sta se brines, pa ta "skripta za odglavljivanje" sigurno nije neka staticna slika :), a koliko ja znam, to obicno budu osnovne boje (crvena, plava, zelena, bela, crna) koje se menjaju velikom brzinom, upravo sa tom svrhom, tj. maximalno forsiranje kako bi se pixel odglavio... a to, kako vec rekoh - tesko da je staticna slika :D

Ti vec imas neki zaglavljen pixel?
I sta se brines, pa ta "skripta za odglavljivanje" sigurno nije neka staticna slika :), a koliko ja znam, to obicno budu osnovne boje (crvena, plava, zelena, bela, crna) koje se menjaju velikom brzinom, upravo sa tom svrhom, tj. maximalno forsiranje kako bi se pixel odglavio... a to, kako vec rekoh - tesko da je staticna slika :D

Nemam vise :) http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1270985&postcount=248

Skripta nije fullscreen vec moze da se smanji i pomeri na mesto gde je BP. Ja sam upravo to uradio i ostavio monitor nekih 6 sati da radi. Sad je sve u redu, nema nikakvog spaljivanja, primetio bih verovatno do sad. :wave:

Svaka cast ;)
Skripta nije fullscreen vec moze da se smanji i pomeri na mesto gde je BP. Ja sam upravo to uradio i ostavio monitor nekih 6 sati da radi. Sad je sve u redu, nema nikakvog spaljivanja, primetio bih verovatno do sad. :wave:
Ah da, zaboravih... secam se da je bilo i tako moguce, smanji se na odredjenu velicinu, pa se tretira samo taj deo ekrana gde se stuck pixel i nalazi (da se ne stresira ostatak ekrana ---> potencijalno izazove jos zaglavljenih :))

Ma svejedno, za 6 sati rada ti se sigurno nece nista desiti :)

Našao sam text gde se kaže da burn in na TFT monitorima (skoro da) ne postoji, što bi značilo da oko toga ne treba brinuti. Izvor tftcentral. Citat:

Image burn in was traditionally a problem with CRT displays, where prolonged images on the screen could leave a ghost image behind after it has changed. This was a problem with older CRT displays and was the reason for the introduction of screen savers. With TFT’s this is not really a problem as the image cannot be burnt into the screen by the cathode ray gun, as the pixels all operate individually. Some older screens can very occasionally show some lasting imprint of an image if the same picture is left on the screen for long periods of time, but it is nothing permanent. This can often be easily solved by looking at some fast moving scenes or gaming. For the sake of electricity more than anything else though, it is probably easiest to use the power settings on your PC to turn the screen off when not in use.

Vrh Dno