Šta je novo?

1950PRO AGP vs PCI-E

Bane-Nis

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2000
Poena
660
Znaci interesuje me sledece. Dve kartice rame uz rame. Ista firma. Isti racunar. Konkretno Sapphire 1950PRO 512MB DDR3 u AGP i PCI-E varijanti. Postoje li neke realne razlike sto se tice perfomansi izmedju ove dve "iste" kartice - ne racunajuci teoretske razlike.

Mislim da se realno ne moze primetiti razlika, mozda ako bas juris bench rezultate. A i ne mozes da stavis te kartice u isti racunar :)

ima jedna velika razlika - AGP vuche max 40W iz napajanja, PCI E vuche 90-120W :D

U ovom opisu x1950pro imas poredjenje agp i pci-e verzije(doduse agp ima 512mb rama a pci-e 256mb pa to treba uzeti u obzir).
http://www.driverheaven.net/reviews/Sapphire X1950Pro AGP/index.php
Odakle se vidi da su preformanse u igrama maltene iste ali je akceleracija video materijala dosta losija na AGP verziji(manje rasterecuje procesor).

Poslednja izmena:
e vish, sasamil, to nisam znao, eto, nauchio sam se nechemu :D

u svakom slucaju, ako je razlika malena, sada, svakako treba teziti ka plochama sa PCI E, zbog nekih stvari koje ubuducnosti mogu da naprave veliku razliku a tako ide i za sve ostale dolazece tehnologije :D

Mislim da se realno ne moze primetiti razlika, mozda ako bas juris bench rezultate. A i ne mozes da stavis te kartice u isti racunar :)

Misliš? A ASROCK 4COREDUAL-VSTA (DDR + DDR2 + AGP + PCI-E), pa onda ona MSI mislim da je bila K8N Neo-F3 sto je imala PCI-E i AGP (alias AGR slot)... Moze moze itekako :d

Da se razumemo potpuno je neisplativo ulagati u AGP kartice, danas sam ugradio MSI RX1950pro AGP u jedan stariji konfig 1.5GB ram i Sempron s754 2600+ (128kb L2) probao sam novu mohu i razocarao se totalno u 1024 na high secka kada se pojave vise likova na ekranu i sve to kada je CPU na 2.4GHz na defaultu sigurno nece nikako da radi.

AGR nema veze sa AGP slotom, AGR slot se sastoji od 2 PCI slota...

offtopic:

Mislio si mozda na AMR?
MSI ploce koje su imale taj AGP zajedno na ploci sa PCI-E su zvali AGR (Advanced Graphics Riser) ... "The Advanced Graphics Riser is a variation of the AGP port used in some PCIe motherboards to offer a limited backwards compatibility with AGP..." izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Accelerated_Graphics_Port

Na ovu plocu mislim:
http://global.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&prod_no=170&maincat_no=1&cat2_no=171

da

Skoro isti rezultati. Mozda 10-20% slabije performasne, ali to je verovatno u vezi sa procesorom, jer vecina PCI-E danas testiraju na C2D.

Ne znam vise ni koji su ku*ac uvodili taj PCI-E x16 slot kad nema evidentne koristi od prosirenog bandwidth-a.

Da se razumemo potpuno je neisplativo ulagati u AGP kartice, danas sam ugradio MSI RX1950pro AGP u jedan stariji konfig 1.5GB ram i Sempron s754 2600+ (128kb L2) probao sam novu mohu i razocarao se totalno u 1024 na high secka kada se pojave vise likova na ekranu i sve to kada je CPU na 2.4GHz na defaultu sigurno nece nikako da radi.

Pa koliko vidim u tom slucaju nije ti AGP kriv nego taj Sempron koji se koristi za digitrone :D Stavi ti tu graf na neki dual core pa onda reci kako se ponasa 1950PRO ;)

btw: taj Sempron ti je po default-u na 1.6 a mozda po OC-u na 2.4...

Poslednja izmena:
Nije kriv AGP vec single core CPU, i razlika nije 10-20% vec moze da bude ladno i do 100% u zavisnosti od CPU, da sam imao P4 631 (3GHz, 2MB L2) na AGP ploci situacija bila dosta bolja, ali bi razlika bila i dalje min 30-40%. Tako da je najbolje zaboraviti na AGP ako nemate X2 S939 na NF3 AGP ploci ili neki intel 805-915.

Nije kriv AGP vec single core CPU, i razlika nije 10-20% vec moze da bude ladno i do 100% u zavisnosti od CPU, da sam imao P4 631 (3GHz, 2MB L2) na AGP ploci situacija bila dosta bolja, ali bi razlika bila i dalje min 30-40%. Tako da je najbolje zaboraviti na AGP ako nemate X2 S939 na NF3 AGP ploci ili neki intel 805-915.

Pa ja planiram da je stavim na Intel-a E6420 za pocetak. Sta mislis o tome?

aha

Sasamil je u pravu. Mislim da AGP moze da se drzi sa PCI-E samo ako je u 939 varijanti.

Evo ti recimo 1950pro AGP protiv 1950xt PCI-E u 3dMark2005 na istoj konfiguraciji.

A64 4000 @ 3ghz / ASRocK 939Dual-SATA2 / X1950Pro (x16) @ stock = 9812
A64 4000 @ 3ghz / ASRocK 939Dual-SATA2 / X1950XT (x16) @ stock = 11028

Koristan link:
http://www.digital-daily.com/video/agp_x1950pro_and_7800gs/

Poslednja izmena:
jos da su 1950pro i 1950xt iste graficke :)

Sasamil je u pravu. Mislim da AGP moze da se drzi sa PCI-E samo ako je u 939 varijanti.

Evo ti recimo 1950pro AGP protiv 1950xt PCI-E u 3dMark2005 na istoj konfiguraciji.

A64 4000 @ 3ghz / ASRocK 939Dual-SATA2 / X1950Pro (x16) @ stock = 9812
A64 4000 @ 3ghz / ASRocK 939Dual-SATA2 / X1950XT (x16) @ stock = 11028

Koristan link:
http://www.digital-daily.com/video/agp_x1950pro_and_7800gs/

Pa moze da se drzi sa PCI-E i u AM2 a ne samo u 939 varijanti.

hm

Nisma ni znao da postoji AM2 platforma koja podrzava i AGP.

he he

Cool.
BIlo bi interesantno potvrditi da 4x vise protoka na PCI-E, donosi 4% bolje performanse u odnosu na AGP :)

Licno misilm da su menjali slot samo da bi uzeli lovu.

Hehe stigla ASROCK 4COREdual-SATAII i Intel Core2Quad Q6600.... sad cemo da vidimo kako przi 1950PRO u toj kombinaciji ;). Jes da imam samo 1GB DDR rama ali za pocetak i to je dovoljno a za koji mesec/nedelju stavicu nove gige DDR2 pa cemo i onda da vidimo kako radi.

extra

Ajde bas da vidimo sta taj AGP 1950pro moze da uradi.
Super je fora sto imas i AGP i PCIE slot.

To sto ploca ima PCI-E i AGP slot ne znaci da je to super uvek.
Na nekim plocama AGP slot je vezan preko 2 obicna pci linka
tj. preko PCI magistrale ...pa su i performanse tragicne ...
Da ne pricamo o tome sto ne moze nista jace od GF4 MX kartice da
radi ....
Ne znam kako je stanje sa ovom ASRock plocom ... tj. da li
PCI-E i AGP zaista rade kako treba.
Ako ne rade kako treba ... tj. nesto je ubogaljeno onda
nema smisla testirati na istoj ploci AGP i PCI-E graficku.

Pravi test bi bio npr.

AGP x1950Pro + neki c2d + neka 865PE ploca + 2 x 1GB DDR400

VS

PCI-E x1950Pro + isti taj neki c2d + neka 965 ploca + 2 x 1GB DDR2

sve naravno na default vrednostima

Ma sljaka ko luda. Evo igram sad na njoj "F.E.A.R. Perseus Mandate" sa Q6600 i doticnom karticom na AGP-u. Sve sto je moglo da se stavi na FULL ili maximum sam pustio (cak i AA na x16). Zvizdi igra ni "sec" da kaze ... dobro secne kad radi samo quick save ili checkpoint save :d
S.T.A.L.K.E.R. (update-ovan sa zadnjim 10004 patch-em) mi se ukopa i to nema pravila kad ali koliko sam saznao problem je do igrice a ne hardverske prirode. I ova igra je takodje namestena sve na maximum i lepo radi bez seckanja (osim kad ukopa).
Treba da uzmem od ortaka 3Dmark-ove pa da vidim sta tu kaze ova kombinacija - cisto iz radoznalosti. Nisam od onih sto jure markove i "maxFPS" samo mi je bitno da se igram ljudski pa bilo to i dovoljnih 25-30fps-a. :type:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno