Šta je novo?

Pokida mi zivce 2600XT?!

Jovyland

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2006
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
MS B350M Mortar Arctic
RAM
16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
GPU
XFX Qick RX 6700XT
Storage
1 TB SSDa + 3TB HDDa
Zvuk
WiiM Amp Pro + Mission LX-2
PSU
Seasonic MII EVO 520W
Monitor
DELL G2724D
Laptop
HP Pavilion Aero 13
Mobilni telefon
Pixel 9a
Pametni uređaji
Meta Quest 3S
Steam
jovyland
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Kupio sam Sapphire HD 2600XT 256MB GDDR4 kartu od vecini benchmarkovaca poznatog lika iz Subotice i uz kartu dobio godinu dana "usmene" garancije. Prvo sam trazio 2600XT sa DDR3 memom, ali lik mi je reko da po extra ceni mogu dobiti verziju sa DDR4 memorijom (za 115 iako je u cenovniku bila 135 evra).:banana:
Karta je radila skroz OK prvih 4-5 dana, a onda su nastali problemi...Nakon pokretanja bilo koje 3D aplikacije (igre, 3DMark-a) slika se zamrzne, a nakon par sekundi monitor pocne da treperi i jedino pomaze restart. Naravno probao sam sa razlcitim verzijama drajvera, bar 5 puta formatirao hard i instalirao najnovije drajvere za sve zivo, ali problem je ostao, 5-20 sekundi igranja i pucanje! Ono sto sam primetio je da temperatura u CCC-u ide do 95 stepeni, a zatim freez, dok se kuler na karti vrti na na 30%!:zgran:
Zvao sam coveka od koga sam kupio kartu i dobio odgovor tipa "Sve nove karte mogu da izdrze tu temperaturu i to je ok, ali preporucujem ti da stavis neki veliki kuler da duva u kartu." OK, probao ja sve to iako znam da to nece resiti problem i bio sam upravu. Nakon 10-ak dana vratim kartu i dobijem odgovor kako je karta otisla na proveru ispravnosti i da mogu da ocekujem drugu ili istu (ako se ispostavi da je ispravna) za 2-4 nedelje. Posle 3 nedelje tip me zove i kaze kako je karta ispravna i da je i on sam probao. Stigne mi nazad karta, ubodem je u masinu, kad ona radi odlicno punih 3 dana. Dakle nema vise zamrzavanja, sve radi odlicno, kad odjednom opet isto, karta vise ne puca na 95, vec tacno i uvek na 62. stepenu!!!!!!!!:wall:
Naravno zovem tipa opet i kaze mi da je sa kartom sve ok i da nesto kod mene nije uredu. Probam ti ja kartu kod druga na ASUS p5K Delux, 2GB, Thermaltake 750W i potpuno isti problemi! Nakon toga vise nisam reklamirao kartu jer mi je pun k***c svega i sada koristim opciju Fan control u programu ATITool 0.27 beta i drzim brzinu kulera na nekih 60-70% i tako sve sljaka super. Ne krivim lika od koga sam kupio kartu, mozda je kod njega radila super kao kod mene pre i nakon reklamacije par dana, ali stvarno ne znam sta da radim, vise me nervira stalno ukljucivanje ATITool-a nakon svakog restarta.:crash::crash::crash:
Dakle, da li opet da vracam kartu ili mozda znate u cemu je problem i kako da ga resim, mada sam ubedjen da karta nije uredu???!!!:bottle:
Znam da sam ovo moglo da stane u par redova, ali...:bottle:

Bila je neka priča da je to poznat problem koji bi trebalo da bude rešen update-om BIOS-a grafičke karte. Mislim da je neko čak i kačio link za noviji BIOS za Sapphire, ali nemam pojma gde sam to video...

Verovatno si je zato i dobio po "povlašćenoj" ceni.Pretpostavljam da je to kartica iz serije koja nikada nije stigla na tržište (ali je stigla do dotičnog subotičanina).Ja sa mojom karticom ama ni jedan problem nisam imao.

Ne znam sta je tu toliki problem.Napravi profil u AtiTool u kome pri svakom startu wina stavi fan brzinu na preko 60% ili koliko vec.

Bila je neka priča da je to poznat problem koji bi trebalo da bude rešen update-om BIOS-a grafičke karte. Mislim da je neko čak i kačio link za noviji BIOS za Sapphire, ali nemam pojma gde sam to video...

+1

Bios je problem, mislim da se prichalo na forumu vec o ovome, nije Sapphire jedini koji ima ovaj problem, ali vecina 2600XT GDDR4 koji su imali ovaj problem su Sapphirove proizvodnje.

:wave:

Ne znam sta je tu toliki problem.Napravi profil u AtiTool u kome pri svakom startu wina stavi fan brzinu na preko 60% ili koliko vec.
Ili uradi kao i ja. U Ati tray tool sam napravio "default" profil koji se učitava sa win-om i ventilator vrti na 30% a čekirao sam opciju pri kojoj se nakon ulaska u bilo koju 3D aplikaciju uključuje "custom" profil na kojem mi je vent na 80% i viši klokovi. Tako temperatura nikada ne prelazi 70-tak stepeni (vidi se u history dijagramu za temperaturu).

E ati ati nikad nece nauciti da prave kartice

Nije samo Sapphire izasao sa loshim bios-om. MSI, Asus, PowerColor, XpertVision...
http://www.mvktech.net/component/option,com_remository/Itemid,26/

Tachno, ali u ovom konkretnom sluchaju je Sapphire zakazao.

A shto joj ne nabudzish neki 80mm ventilator, skinesh poklopac preko hladnjaka i stari vent, zalepish novi silikonom ubodesh ga u plocu ili 12v i miran si.

Pa mozda nece chovek da budzi zbog garancije inache to je najsigurnije reshenje jer 12V je 12V :d ali trebao bi BIOS to da reshi. :type:

Ja ne znam sta vi radite kad kupite nove stvari ali ja ako dam pare za nesto sto je novo ocekujem da to NOVO i radi, ma bre ako kupim polovnu stvar ocekujem i da ona radi a kamoli nesto sto je u garanciji ! 😀
Naravno da problem nije nereshiv al ocigledno je veliko razocharenje za coveka, kapiram ga u potpunosti.
Strpi se do nove verzije bios-a dotle budzi prifile kako je objasnjeno nema ti druge.

Tachno, ali u ovom konkretnom sluchaju je Sapphire zakazao.

Pa mozda nece chovek da budzi zbog garancije inache to je najsigurnije reshenje jer 12V je 12V :d ali trebao bi BIOS to da reshi. :type:

A sto bi izgubio garanciju, ako nesto zaskripi samo vrati sve nazad. 🙂

Ima josh nesto, temperature hoce da porastu kada imash budjavo napajanje, a taj Codegen 400W ulazi u tu kategoriju. Takvu masinu drzati na tom napajanju je kocka, i sam po sebi izvor svih mogucih nestabilnosti i problema.

Ja cujem kako se smanjuje broj obrtaja na ventu napajanja kod mene na LC-u od 550W kada pokrenem neki 3D, sa DDR3 verzijom koja trosi manje (da, da ) od DDR4 verzije.

Poslednja izmena:
A sto bi izgubio garanciju, ako nesto zaskripi samo vrati sve nazad. 🙂

Ima josh nesto, temperature hoce da porastu kada imash budjavo napajanje, a taj Codegen 400W ulazi u tu kategoriju. Takvu masinu drzati na tom napajanju je kocka, i sam po sebi izvor svih mogucih nestabilnosti i problema.

Upravu si, ali znam jednu firmu gledaju svaki bozhiji sharafchic sve mora biti kao kad je izashlo iz fabrike 🙂

Ja sam moj 2600XT samo GDDR3 terao nekih nedelju dana na kineskom napajanju od 350w, a napajanje je strao jedno 3-4godine i nisam imao nikakvih problema, ali ne bi iskljuchio mogucnost da ga napajanje zeza.

A i ako nije do BIOS-a, kada si već prošao toliko jeftinije sa novom kartom, kupi i neki dobar VGA cooler sada za nju i neće da prelazi ni 62°C.

Ej, moguće, taj Radeon troši struje ko američka kola benzina, ladno može da bude problem sa napajanjem ali ko zna, taj drugar kod koga je nosio grafu da proba, možda čovek ima Cors 620 pa se i kod njega isto ponaša.
Najverovtnije je problem sa BIOS-om odnosnoi ne reagovanje fana na visoke temperature pa se grafa zakuca zbog nestabilnosti.
Mada, i loše tj. slabo napajanje utiče na temperature.

Upravu si, ali znam jednu firmu gledaju svaki bozhiji sharafchic sve mora biti kao kad je izashlo iz fabrike 🙂

Ja sam moj 2600XT samo GDDR3 terao nekih nedelju dana na kineskom napajanju od 350w, a napajanje je strao jedno 3-4godine i nisam imao nikakvih problema, ali ne bi iskljuchio mogucnost da ga napajanje zeza.

😀😀😀😀 Da nije zato otisla ploca??? 😀😀

Poslednja izmena:
Sad si me zbunio 😀

Mislish na napajanje, ma jok bre to je druga mashina ova s celeronom 😛
Nju tera Mercury 350w 😀 Jes da mi u profilu pishe Frontier 400w, al poshto smo se cale i ja menjali kucishta sad je kod njega frontier 😀

Evo imash ovde kako kukam na performanse

Relax, it's only a joke! 😀😀

Poslednja izmena:
Hmmm... ja sam je isto kupio kod Zvekija identicnu karticu (doduse po full ceni 🙂 ) i meni je hladna cak i kada je klokovana...

Zapao te takav komad...

Pa ljudi jesu li problemi sa ovom serijom resheni ili sta vec!!

@Jovyland

Koliki ti je napon na GPU? Moze da se vidi kroz riva tuner 2.06 u "Graphics subsistem diagnostic report"...

Nesto gledam mozda ti je to problem, jer vidim da su u novom biosu za moju kartu povecali napon na sa 1.2v na 1.25v i namestili da se ne menja.

EDIT:

Naleteo sam i na bios za tvoju kartu.

http://www.mvktech.net/component/op...func,fileinfo/filecatid,2215/parent,category/

Pise da je za 512MB ali izgleda da je bios ustvari za 256mb verziju nego da je pogresio uploader. Kada se otvori bios vide se da pise 256mb.

Poslednja izmena:
@Jovyland

Koliki ti je napon na GPU? Moze da se vidi kroz riva tuner 2.06 u "Graphics subsistem diagnostic report"...

Nesto gledam mozda ti je to problem, jer vidim da su u novom biosu za moju kartu povecali napon na sa 1.2v na 1.25v i namestili da se ne menja.

EDIT:

Naleteo sam i na bios za tvoju kartu.

http://www.mvktech.net/component/op...func,fileinfo/filecatid,2215/parent,category/

Pise da je za 512MB ali izgleda da je bios ustvari za 256mb verziju nego da je pogresio uploader. Kada se otvori bios vide se da pise 256mb.

Taj bios je postavljen na sajtu jer sam ja to trazio od jednog od moderatora mvktech-a. Poslao sam mu moj bios radi uporedjivanja i na forumu mi je odgovorio da je identican sa istom kartom koju je imao na testu, ali u svakom slucaju sam ga zamolio da okaci bios, sto je i uradio, fleshovao ga i opet isto. Danas sam kupio Chieftec GPS-450AA-101A, ali ni to nije resilo problem.

Kako proveravas voltazu u RT 2.06?

U svako slucaju puno hvala na trudu!:wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno