Šta je novo?

Debian GNU Linux

djole34j4

Slavan
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
319
Nemam nikakvih iskustava sa Linux-om, za potrebe fax-a trebao bih da ga instaliram, inače na fax-u se koristi Debian...a prvenstveno mi je potreban zbog GCC-a...Ako moze link gde mogu da sinem Debian i par saveta vezanih za samu instalaciju...Hvala

e hvala...a sta je s ovim Knoppixom, čujem da njega ne treba instalirati već se samo pokrene s cd-a...Meni u suštini Linux treba samo zbog GCC-a...

Može i on da se instalira, al ipak idi na Ubuntu.
Ubuntu radi i sa CD-a a može i da se instalira.
Imaš gcc na disku, samo stavi full instalaciju pošto na DVD-u ima sav potreban softver.

Ako nećeš da diraš particije i Windows, instaliraj Linux pod virtuelnom mašinom (virtuelni kompjuter u prozoru). Imaš recimo VMware Workstation koji je dobar. Vidi dole na priloženoj slici kako to izgleda.

Prilozi

• ubuntu.jpg
    ubuntu.jpg
    144 KB · Pregleda: 157
Poslednja izmena:
E to mozda ne bi bilo loše, kao virtuelna mašina, da se ne bakćem s particijama...jer tu opciju biram pri instalaciji ili kako...

Treba ti poseban program tipa M$ VirtualPC ili VMware, koji vrši ulogu virtualne mašine.

Skidam ovaj Ubuntu od nekih 700mb...mnogo mi onaj od 4gb, a i to je verovatno sa svim zivim aplikacijama za linux, koje me nece trebati...Ovaj što skidam bi valjda trebao da ima i GCC...Skinuo sam i ovaj prog za virtuelnu masinu, mozel savet kako sad to sve odraditi?
Hvala svima na odgovorima...

Ne vidim šta je toliko komplikovano. Instaliraš program (ne reče koji si skinuo), podesiš parametre za virtual mašinu (zauzeće RAM-a, veličina virtual drive-a, disk drive tj. cd ili dvd sa koga će da učitava), ubaciš instalacioni disk ili live disk i startuješ mašinu.

Mozes opusteno da uzmes i DSL - damn small linux. Svega 100MB, a sve ima :)

Samo radi GCC-a, i okolnih neophodnih naredbica, ne treba Linuks uopšte. Nego recimo Sigvin, koji je uobičajeno rešenje za ovakve potrebe.

Hvala svima na odgovorima...probao sam ubuntu kao virtuelnu masinu al nema gcc, takodje sam instalirao cygwin ali i tu kad kucam jed ili gcc kaze command not found...

apt-get install build-essentials
ili
apt-get install gcc

Kladim se čak da je na prvom CDu.

Ubuntu ima gcc (čak i CD verzija) posle instalacije (bar kod mene), verovatno nema ovako dok je live.

djole34j4 je napisao(la):
[...] takodje sam instalirao cygwin ali i tu kad kucam jed ili gcc kaze command not found...

Instalirao si verovatno minimalni sistem. Pokreni ponovo instalacioni program, tamo negde valjda možeš da biraš pakete koje bi da doinstaliraš (ne sećam se tačno, davno beše).

e jeste, sad sam instalirao full...hvala...samo znas li koja bi komanda bila za ulazak u editor i posle za kompajliranje i pokretanje programa...

Poslednja izmena:
e jeste, sad sam instalirao full...hvala...samo znas li koja bi komanda bila za ulazak u editor i posle za kompajliranje i pokretanje programa...

Zavisi koji editor imas. Joe i emacs su najpoznatiji. Kompajliranje i pokretanje zavisi od programa do programa, ali u vecini slucajeva se ponavlja isti scenario: ./configure , ./make, ./make-install i to je to. Obavezno prelistaj readme fajl.

:wave:

Ako ne pišeš mejkfajlove nego radiš samo sa pojedinačnim .c i .cpp fajlovima, onda prosto

gcc -o imeprograma imefajla.c <- za kompajliranje

./imeprograma <- za startovanje

Vrh Dno