Šta je novo?

Kako pravilno povezati pojacalo za automobil i visokotonce

KIBLA`s

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
i9 13900KF & NZXT kraken 360
Matična ploča
Asus Tuf Gaming Z690-Plus
RAM
2 x 32 GB Kingstone Fury DDR5
GPU
Asus Astral 5080 OS Gaming
Storage
2x1TB Kingston SFYRS/1000 + 2x1TB Patriot SSD
Zvuk
Creative Sound Blaster X3
PSU
Seasonic prime GX-1300
Kućište
Fractal Focus 2
Monitor
ROG SWIFT PG278QR 165Hz, G-SYNC
Miš & tastatura
DeathAdder v3 & Logitech Ultrax Premium
Laptop
Lenovo X1
Mobilni telefon
BlackBerry Classic (Q20) + iPhone 13 mini
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
prvo i prvo totalni sam laik, ali ucim brzo :)
evo spisak komponenti:
pojacalo je SAL 240w
zvucnici Pioneer TS-E2095 300W nom. 90w
subwoofer: SAL e sad mislim da je 260w, nisam siguran bazuka ili kako vec
player je neki obican SuperTech 4 x 40w ima izlaze
kako sam ja povezao:
na pojacalu imam power remote i groud
na power idu zice direktno za akumulatora i to 2 x 1mm kabal (znaci obe zice sam spojio i dobio 1 x 2mm),
na remote ide 1 x 1.5mm i na ground isto ide 1 x 1.5mm
a pojacalo sa playerom je povezano preko line out-a na pleyeru, e tu nisam siguran koji je kabal u pitanju, ako je bitno pogleda cu
zvucni cu povezani 2 x 1mm kablom
e sada ono sto smeta je
kada player nije upaljen, stalno
se cuje neko zujanje u zvucnicima koje se pojacava sa dodavanjem gasa
verovatno zato sto pojacalo ide direktno na akumulator pa dobija tu "prljavu" struju
a zujanje se naravno cuje i kada pleyer radi
kako ovo resiti, tj. kako je najbolje po vama povezati pojacalo sa izvorom napajanja.

i jos jedno pitanje
kako povezati visoko - tonce
kupljeni su na buvljaku (cisto probe radi i zezanja) sve sto na njima pise je 8 oma
kako se oni povezuju, da li treba neka skretnica i koja,
njih bih povezao na player.

Zujanje ti potice od smetnji koje proizvodi auto, tj nemas zastitu na autu ( na visokonaponskim kablovima i bobini). Da li ti se gasi pojacalo kad ugasis HU ( trebalo bi)?
Ti visokotonci sa buvljka nista ne valjaju (moji su se istopili). Trebalo bi da imaju ugradjenu skretnicu, pa ih vezi direktno na HU, samo u zavisnosti od impedanse vidi da li redno ili paralelno sa postojecim zvucnicima.

Zujanje ti potice od smetnji koje proizvodi auto, tj nemas zastitu na autu ( na visokonaponskim kablovima i bobini). Da li ti se gasi pojacalo kad ugasis HU ( trebalo bi)?
Ti visokotonci sa buvljka nista ne valjaju (moji su se istopili). Trebalo bi da imaju ugradjenu skretnicu, pa ih vezi direktno na HU, samo u zavisnosti od impedanse vidi da li redno ili paralelno sa postojecim zvucnicima.

kao sto rekoh ja sam laik, sta je 'HU" ? :D ne zamerite

pojacalo se gasi recimo kada je auto ugasen i kad se pojaca,
to je verovatno zato sto akumulator nije dovoljno jak?
i da kada je auto ugasen zvucnici ne zuje.
mislio sam da visoko-tonce povezem na neku skretnicu, ali kako koju?

Poslednja izmena:
kako sam ja povezao:
na pojacalu imam power remote i groud
na power idu zice direktno za akumulatora i to 2 x 1mm kabal (znaci obe zice sam spojio i dobio 1 x 2mm),
To je dva kvadrata, to je malo. Ili pojacalo nece imati snage, ili nece raditi kako treba, gasice se, ili ces spaliti tu instalaciju.
Malo je brate 2mm2. Stavi nesto deblje, nemoj na instalaciji da stedis, veruj mi na rec.
ja sam kod sebe stavio 10mm2, ali zato nemam straha da ce da se greje ili da nece moci da isporuci struju.

10mm2gp8.jpg

na remote ide 1 x 1.5mm
Nepotrebno. Ali moze. To je "signalni vod", ne prolazi tu mozda par mA, ne znam tacno, ali jacina struje je zanemarljiva.
Vraticu se na to posle.
na ground isto ide 1 x 1.5mm
Za masu uzmi iz gepeka, isto ti dodje, a treba ti samo pola metra kabla od nekog srafa sa limarije do pojacala. Takodje, uzmi deblje kablove, ja sam savetovao ono gore 10 kvadrata.

a pojacalo sa playerom je povezano preko line out-a na pleyeru, e tu nisam siguran koji je kabal u pitanju, ako je bitno pogledacu
Javice se neki sa pricom da je to najvaznije, neki drugi [ja] ce tvrditi da nije.
Ako se ukljuci dosta ljudi u temu bice rekla-kazala a ja cula i pricam, klasika forumaska.
A ja cu ti reci ovako: bitno jeste, ali ne u tolikoj meri. To zujanje uopste ne mora da potice od kabla koaksijalnog. Moze, ali i ne mora. Svi ce ti savetovati da uzmes deblji, kvalitetniji, naravno da ti i ja to preporucujem, "za svaki slucaj", sto bi rekli.
Ja nisam imao zujanja na prethodnim kolima sa obicnim onim pijacnim kablom. Nije bio onaj dno dna, bio je mrvu kvalitetniji, ali i dalje je bio "losiji" u odnosu na ovaj sto sada imam.
Nemam fotku da ti okacim, ali mogu, ako zelis. Onaj ljubicasti, debeli, sa srednjim vodom u sredini, to je jedino "kvalitetnije" bilo da se uzme u KI, pa sam taj i uzeo.
Ae rekoh, kada sam pukao tolike pare na ozvucenje, otvoricu se jos i na kablove i to je to.
Znaci, nemoj stedeti.
Hm, cekaj, otisao sam od teme.... Sta ustvari hocu da kazem? Da, ne mora to zujanje uvek da ti pravi los koaksijalni kabl, moze da potice od necega drugog.
Kada radis ozvucenje, moj ti je savet da uradis sve profi, da ne stedis, jer to stedi zivce. Ako treba cela instalacija za ozvucenje, znaci i plejer i pojacalo, da se preveze onda to i uradi. Posle ces biti siguran u neke stvari.
Znaci, stavi i kvalitetniji koaksijalni kabl za signal, i uzivaj. Ako je ostalo u redu.

Jos nesto, ta srednja zica, moze da se iskoristi za remote power, da ne moras da razvlacis jos jednu posebno da bi palio pojacalo zajedno sa plejerom. To ti je ok varijanta.
zvucni cu povezani 2 x 1mm kablom
To je ok.
e sada ono sto smeta je
kada player nije upaljen, stalno
se cuje neko zujanje u zvucnicima koje se pojacava sa dodavanjem gasa
verovatno zato sto pojacalo ide direktno na akumulator pa dobija tu "prljavu" struju
To sto pojacalo ide direktno na akomulator nema blage veze, niti je bitno. A dobro je sto ide direkt na akumulator, da bi mogao da povuces potrebnu jacinu struje.
Ne dobija akumulator "prljavu" struju, kako si je ti nazvao, on dobija cistu sa alternatora i reglera, tako da to nema veze. Smetnje se pojavljuju od VN instalacije, znaci bobina.
a zujanje se naravno cuje i kada pleyer radi
kako ovo resiti, tj. kako je najbolje po vama povezati pojacalo sa izvorom napajanja.
Za vezivanje sam vec objasnio, 10 kvadrata kablovi, okrugle stopice, sve se lepo pricvrsti i to direktno na akumulator.
A za resenje ces morati da se pomucis, kao sto se i ja mucim trenutno, a malo nize cu o tome, cisto da znate sta se desava.
i jos jedno pitanje
kako povezati visoko - tonce
kupljeni su na buvljaku (cisto probe radi i zezanja) sve sto na njima pise je 8 oma
kako se oni povezuju, da li treba neka skretnica i koja,
njih bih povezao na player.
Koji su visokotonci, okaci neku sliku.
Ako su kalotni, onda stavis recimo jedan kondenzator od sta ja znam, zavisi od ukusa, ali od 2.2uF do 4.7uF.
Ako su piezo, onda bi trebalo da imaju ugradjen kond, bar ovi koje ja imam imaju.

Da se vratim na temu zujanja...

Ja sam kod mene sredio sve full. Nije bilo govora o ikakvom sumu iz instalacije. Pa je pala generalna, i od tada zuji. Zuji u PM. I sada zuji. Nemam nesto vremena to da resavam. Prekontrolisao sam instalaciju, dzekove, kontakte, sve sto sam mogao u tom trenutku. I zuji.
Ali jedna zanimljiva stvar se desava, a to je, da kada su oba cinca ustekana u pojacalo onda zuji, ali kada se izvadi jedan onda zujanje prestaje. Nebitno levi ili desni.
Tipovao sam na pojacalo, otkacim sa plejera i direkto na pojacalo vezem mp3 i nema zujanja iako su oba kanala ukljucena. Preko kablova se isto desava.
Kada kucise od plejera vezem masom direktno na aku, zujanje se pojacava. Izmedju mase i plejera nema otpora.
Zujalo je jace, ali sam smanjio, tako sto sam izmerio razliku potencijala izmedju mase i alternatora, negde oko 0.8V, i 140ohm, to sam resio.
I dalje zuji, nemam vremena da se cimam, a hladno je, a nemam garazu, pa mi nije prioritet, ionako se ne cuje kada pojacam :D

Videcu ovih dana to da sredim, iritira, ali nikad da krenem.
Ali do generalne je sve bilo ok. Sta se desilo tada, ostaje da vidim. Nisam jos menjao kablove od svecica, ove sam uzeo jedne od skupljih, zbog toga i zbog gasa, mada ne mogu da znam da li je do toka dok ne izmenjam. Kada nadjem vremena.
Ili su neki gremlini, videcemo. :)

He, tvoji se istopili. Ja spalio jako mnogo komada tih visokih. Ali doakao sam im, vezem po dva redno, pa na pojacalo, znaci dva kanala, cetiri visoka. Evo ovi poslednji vec 10-ak meseci sviraju, a samo se jedan malo malo deformisao sa strane.

kao sto rekoh ja sam laik, sta je 'HU" ? :D ne zamerite
To je Head Unit, glavna jedinica, odnosno plejer. Te izraze [skracenice] koriste domaci forumasi da bi zvucali "sajberskije" :d
Pusti to.
Moze da bude iz vise razloga, instalacija, pali se zastita ili je slab akumulator.
Ako ti se pojacalo recimo gasi, a ti posle toga mozes da zaverglas i upalis auto, onda akumulator nije sigurno. Treba da ga spustis na 8-9V da bi se pojacalo gasilo, a sa tim naponom neces moci da zaverglas ni u ludilu.
Naravno, nema visokog napona promenljive frekvencije.
mislio sam da visoko-tonce povezem na neku skretnicu, ali kako koju?
Kada kazes koje, kazacemo ti kako. Mada ti je vec receno, ali ako si u nedoumici, reci.

Ko je citao od pocetka do kraja moj post, verovatno se smorio, pa stoga prekidam pisanije.

Ae. :wave:

@dr.Tiristor: zujanje posle generalne?!? Da nije majstor zaboravio kabel za masu izmedju motora i shasije? Brzo ce ti izgoreti sajla od kvacila. Inace kad je u pitanju zujanje (@KIBLA'S) kome se frekvencija povecava sa povecanjem broja obrtaja, to potice od (ne blokiranog) alternatora. Ako je u pitanju pucketanje, e to je od VN sistema - kablova, svecica...; tu bi onda najbolje bilo staviti neke kvalitetnije kablove

To mi lici kao da je napajanje pojacala vezano na neki vod koji ne ide direktno do akumulatora. A inace kad je ugasen auto, zvucnici ne zuje - @dr.Tiristor: "Naravno, nema visokog napona promenljive frekvencije." Naravno, ali nema ni okretanja alternatora.

Poslednja izmena:
@dr.Tiristor
hvala na opsirnom postu
i samo da kazem da se nisam uoste smorio citajci ga
cak sam ga i dva put procitao,
znaci resenje za zujanje i neko je pomenuo pucketanje, ima i toga,
je da stavim bolje kablove za napajanje pojacala
i mislis da ima veze sto su kablovi sa HU-a :D do pojacala tanji
pa i dda zbog toga zuji, ali zuji i kada je pleyer ugasen!?
danas cu proveriti sta se desava sa zujanjem kada raskacim player sa pojacala.
okacicu i slike viskotonaca.
znaci i za masau predlazes deblje kablove?
e da merio sam napona na pojacalu kada je auto ugasen i kada se ono ugasi
recimo kada woofer "grune" napon padne na nekih 9v i tada dolazi do prekida, tj.
pali se lampica power portecction na pojacalu, ovoga nema kada je automobil upaljen.

Poslednja izmena:
evo i slike tih visokotonaca

Prilozi

• DSC00036.JPG
    DSC00036.JPG
    63.7 KB · Pregleda: 415
  • DSC00034.JPG
    DSC00034.JPG
    122.8 KB · Pregleda: 579
Za ove visokotonce treba skretnica. Najlakse je kao sto rece Tiristor da na plus vod stavis redno kondezator. Prover da li su na pojacalu ispravno povezani + od akumulatora i + sa playera (tj. da ih slucajno nisi zamenio). Pojacalo bi, ako je dobro vezano, trebalo po iskljucenju HU da se ugasi skroz tj, da zujanje prestane, inace nesto nije dobro vezano.

Prover da li su na pojacalu ispravno povezani + od akumulatora i + sa playera (tj. da ih slucajno nisi zamenio). Pojacalo bi, ako je dobro vezano, trebalo po iskljucenju HU da se ugasi skroz tj, da zujanje prestane, inace nesto nije dobro vezano.
moguce je da je ovo,

evo kako ide, povezano je tako je kako je, uzas ali tako je ;),
remote od pojacala ide na zicu koja je povezana sa kontaktom,
i kada se kontakt da upali se pojacalo,
a player je povezan preko "euro" konektora, nadam se da se tako zove,
i radi kada nema kontakta,

uzas je u tome sto svaki put kada se daje kontakt, a zbog specificnosti brave,
pojacalo se pali tri puta, sto uzrokuje pucketanje (pre pucanje :d) ) u zvucnicima,
kao kada PC iskljucis a pojacalo je jos upaljeno :),
moguce i da je to zeznulo pojacalo,

to isto pojacalo je u drugim kolima,
bilo vezano na isti nacin, ali je se palilo samo kada se upali player,
i bili su dosta deblji kablovi, pre svega power i ground,
i sve je radilo super, cak je bio i isti player .

@dr.Tiristor: zujanje posle generalne?!? Da nije majstor zaboravio kabel za masu izmedju motora i shasije?
I da jeste, ja sam to veoma lepo resio. Bilo je kao sto sam vec rekao razlike potencijala izmedju mase [sasije] i motora, ali sam to resio.
Brzo ce ti izgoreti sajla od kvacila.
Zasto?
Inace kad je u pitanju zujanje (@KIBLA'S) kome se frekvencija povecava sa povecanjem broja obrtaja, to potice od (ne blokiranog) alternatora.
Potpuno si u pravu. To je kod mene slucaj.
@kibla's za to stavi blok kond 2u2, pa vidi da li ce prestati. Ja ne stizem sebi da sredim, nemam vremena.

- @dr.Tiristor: "Naravno, nema visokog napona promenljive frekvencije." Naravno, ali nema ni okretanja alternatora.
I tu si u pravu. Imas kiblo dve varijante to da ispitas. Prva je da otkacis + sa alternatora pa da vidis da li zuji. Drugi je da olabavis kais alternatora, da se rotor alternatora ne okrece, pa da vidis da li zuji. Znaci, dve varijante, elektro i mehanicka, pa koja ti vise lezi.
Ja sam masu sredjivao, pa sam ga olabavio tako da je kais proklizavao, i zujanje je prestalo.
E sad, nema ni 2 meseca kako sam sredio alternator, menjao diode i regler. Zujao je i pre toga, i to mnogo jace. Jos od tada znam da mi zujanje ide od alternatora, jer je poceo da mi pali crvenu na kontrolnoj za punjenje, pa je zujao kao blesav.
Sredjen je, ali se zujanje samo smanjilo. Masu odavno nije imao dobru, bilo je vezano zicom za prvu pomoc [jedno 2-3 meseca:D] sad sam i to sredio.
Meni je ebeno, zivim u stanu, nemam garazu da se cimam, a ispred zgrade nemam struje da bilo sta uradim.

znaci resenje za zujanje i neko je pomenuo pucketanje, ima i toga,
je da stavim bolje kablove za napajanje pojacala
Ne, dzaba si citao, nemoj da se ljutis, ali procitaj jos jednom. Moze da bude, ali ne mora i da znaci. Ako ti kazem da su kablovi resenje, slagacu te.
i mislis da ima veze sto su kablovi sa HU-a :D do pojacala tanji
pa i dda zbog toga zuji,
Moze da bude, ali o5, ne mora da znaci.
U svakom slucaju ti preporucujem da menjas instalaciju, stavis neku kvalitetniju, pa da vidimo kako i sta.
ali zuji i kada je pleyer ugasen!?
To je zato sto je plejer pogresno povezan sa pojacalom.

To ti je ovo:
KIBLA`s je napisao(la):
remote od pojacala ide na zicu koja je povezana sa kontaktom,
i kada se kontakt da upali se pojacalo
Treba tu zicu sto je na pojacalu "remote" da vezes na plejer, recimo na "antenna power" ili "remote power", zavisi kako je napisana, obicno je plava ili narandzasta.
U svakom slucaju, pise ti na plejeru koji je to izlaz, a ti uzmi unimer i proveri, kada je plejer ugasen i upaljen treba da ima, odnosno nema 12-14V.
KIBLA`s je napisao(la):
znaci i za masau predlazes deblje kablove?
Naravno, struja prolazi kroz masu isto kao i kroz plus.
KIBLA`s je napisao(la):
e da merio sam napona na pojacalu kada je auto ugasen i kada se ono ugasi
recimo kada woofer "grune" napon padne na nekih 9v i tada dolazi do prekida, tj.
pali se lampica power portecction na pojacalu, ovoga nema kada je automobil upaljen.
Gde si merio napon? na pojacalu ili na akumulatoru?
Ako si merio na pojacalu, to je zbog kablova. Ako si merio na akumulatoru onda ti je do akumulatora. A ako kazes da toga nema dok je automobil upaljen, to ukazuje, nemoj me drzati za rec dok ne vidim licno, znaci da je do akumulatora, jer alternator puni pa ne moze da padne napon. Izmeri napon na aku na recimo 2k5 obrtaja, pa posle kada je ugasen.
Takodje proveri da li imas kiseline u celijama akumulatora, to je naravno, veoma vazno, iako mnogi na to ne obracaju paznju jer na akumulatoru pise "bez odrzavanja :D "
a player je povezan preko "euro" konektora, nadam se da se tako zove,
i radi kada nema kontakta,
Nema veze to sa dzekom, jeste, zove se euro, ali nema veze. Ima veze gde je vezan. Nije vezan na kontakt, i tako treba i da bude. Mada sam vidjao recimo kod mog matorog u kolima, nece da radi bez kontakta, znaci moras da das kontakt da slusas muziku. A dizelas, a grejaci :D
uzas je u tome sto svaki put kada se daje kontakt, a zbog specificnosti brave,
pojacalo se pali tri puta,
Vezi to kao sto sam ti rekao i neces imati tih problema.
sto uzrokuje pucketanje (pre pucanje :d) ) u zvucnicima,
kao kada PC iskljucis a pojacalo je jos upaljeno :),
Pucketanje uzrokuje dolazak napona na pojacalo, i nije nista strasno. A pucketa jer izlazi nisu uradjeni na delay start, ali tako je kako je. Nemoj da se opterecujes time.
moguce i da je to zeznulo pojacalo,
Jok.
to isto pojacalo je u drugim kolima,
bilo vezano na isti nacin, ali je se palilo samo kada se upali player,
Nije bilo isto vezano. Garantujem.
i bili su dosta deblji kablovi, pre svega power i ground,
i sve je radilo super, cak je bio i isti player .
Ja ti kazem sta treba da radis, ostalo je na tebi, mozemo da palamudimo na 100 strana, ali dok ti ne uzmes da sredis samo pricamo u prazno.

Nije problem da pricamo, ako ti nesto nije jasno pitaj, tu smo, ali prvo sredi to sto smo do sada obradili, pa da idemo dalje na zujanje. Nije tebi problem samo zujanje, zar ne?

Znaci baci se na posao, a mi smo tu da pomognemo.

Poz.

@kibla's za to stavi blok kond 2u2, pa vidi da li ce prestati. Ja ne stizem sebi da sredim, nemam vremena.
jel se to maze na hleb? :D
blok kondezator (ne znam ni kako izgleda, znam za ove sa PC ploca), gde i kako ga vezati, kazem da sam bas laik :)

I tu si u pravu. Imas kiblo dve varijante to da ispitas. Prva je da otkacis + sa alternatora pa da vidis da li zuji. Drugi je da olabavis kais alternatora, da se rotor alternatora ne okrece, pa da vidis da li zuji. Znaci, dve varijante, elektro i mehanicka, pa koja ti vise lezi.
pre ce biti elektro varijanta

Ne, dzaba si citao, nemoj da se ljutis, ali procitaj jos jednom. Moze da bude, ali ne mora i da znaci. Ako ti kazem da su kablovi resenje, slagacu te.Moze da bude, ali o5, ne mora da znaci.
hocu, ovo cu prvo da uradim, imam dvoriste ali u dvoristu je kisa :)
To je zato sto je plejer pogresno povezan sa pojacalom.
zuju i kada player nije u "kolu"

Treba tu zicu sto je na pojacalu "remote" da vezes na plejer, recimo na "antenna power" ili "remote power", zavisi kako je napisana, obicno je plava ili narandzasta.
znao sam za ovo ali na playeru nema remote power, ali zato cini mi se ima antena power
Gde si merio napon? na pojacalu ili na akumulatoru?
Takodje proveri da li imas kiseline u celijama akumulatora, to je naravno, veoma vazno, iako mnogi na to ne obracaju paznju jer na akumulatoru pise "bez odrzavanja :D
merio sam na pojacalu, na akumulatornu nisam.
a inace akumulator je nov, nema ni mesec dana, a proverio sam i kiselina postoji,
a i alternator regularno puni

Nema veze to sa dzekom, jeste, zove se euro, ali nema veze. Ima veze gde je vezan. Nije vezan na kontakt, i tako treba i da bude. Mada sam vidjao recimo kod mog matorog u kolima, nece da radi bez kontakta, znaci moras da das kontakt da slusas muziku. A dizelas, a grejaci :D
srecom pa nije dizelas pa nema ni grejaca,
ali kako da kazem nije to pravi kontakt, cak ni svetla ne rade kada je on ukljucen,
nisata ne radi radi samo pojacalo, takva je brava ima neka tri polozaja dok se ne dodje do
pravog kontakta peugeot 405 gt je automobil, stari onaj :)

Nije bilo isto vezano. Garantujem.
isto je bilo vezano, isti princip, inace tu sam ukrao semu za povezivanje
skoro isti princip, jer je pojacalo bilo vezano na remote od playera i palilo je se samo kada i player,
a power je bio isto vezan direktno na akumulator samo
sto je kabal bio dosta dosta deblji, kao da je u pitanju bio trofazni
Ja ti kazem sta treba da radis, ostalo je na tebi, mozemo da palamudimo na 100 strana, ali dok ti ne uzmes da sredis samo pricamo u prazno.
ja kazem da se bacam na posao cim pre, tj. prvi lepi dan
Nije problem da pricamo, ako ti nesto nije jasno pitaj, tu smo, ali prvo sredi to sto smo do sada obradili, pa da idemo dalje na zujanje. Nije tebi problem samo zujanje, zar ne?
hvala na ovome, a porbem mi jeste samo zujanje i vezivanje visoko-tonaca.

jel se to maze na hleb? :D
blok kondezator (ne znam ni kako izgleda, znam za ove sa PC ploca), gde i kako ga vezati, kazem da sam bas laik :)
Ne maze se na hleb, one manje mozes da pojedes, ali gledaj da budu ispraznjeni kada ih budes stavljao u usta, :d da ne prodjes kao ja malopre, kada sam gledao da li bobina baca varnicu... Kazem devojci verglaj, dum, dum, dum, nikad da stane... protreslo me posteno :D

zuju i kada player nije u "kolu"
Mislis zuji i kada je plejer iskljucen? Normalno.
Ali znas sta mozes odmah da proveris? Da li pojacalo zuji kada je ukljuceno, a kablovi za signal iskljuceni, znaci istekani iz pojacala?

To je kod mene slucaj. Kada pojacalo radi, i kada je samo jedan kanal ukljucen, NE zuji, nebitno koji ulaz i koji kanal. Cim spojim masu drugog kanala pocne da zuji.
znao sam za ovo ali na playeru nema remote power, ali zato cini mi se ima antena power
Vezi na antenu, i to ti je to. ;)
merio sam na pojacalu, na akumulatornu nisam.
Meri kod akumulatora, pa javi.

isto je bilo vezano, isti princip, inace tu sam ukrao semu za povezivanje
skoro isti princip, jer je pojacalo bilo vezano na remote od playera i palilo je se samo kada i player,
a power je bio isto vezan direktno na akumulator samo
sto je kabal bio dosta dosta deblji, kao da je u pitanju bio trofazni
To ti i pricam sve vreme, te nedostatke MORAS da otklonis.

Inace, ja danas ugrabio vremena da se malo iscimam sa zujanjem.
Nikakav kondenzator mi ne pomaze. Inace, zaboravio sam da napomenem da svaki alternator ima svoj blok kondenzator [okrugli, moze biti i kockast, kao sundjer bob, na slici dole]. Treba probati. Ostali kondovi sa slike su isto blokovi, stavio sam ih zbog razlicitosti, cisto informativno.

Nigde gde ga vezem ne dobijam poboljsanje. Onaj na alternatoru mi je ispravan, premeren.
Zasto zuji posle generalne, nemam pojma. Sledeci korak - menjanje signalnih kablova, pa cemo videti. Iako sam ih vec merio i nemaju prekid mase, ali ono, menjacu pa da vidimo, cisto da iskljucim mogucnost. Ako nisu ni kablovi, oteracu auto na presu. Majke mi. :S:

Poz.

Prilozi

• kond.jpg
    kond.jpg
    72.7 KB · Pregleda: 815
Poslednja izmena:
Brzo ce ti izgoreti sajla od kvacila.

Zato sto je ona jedina veza izmedju motora i sasije (kad nema redovne mase), a struja nije mala... Nego, vise me zanima to zujanje. Da li ste probali da vodove za masu od pojacala i od plejera vezete u jednu tacku, recimo na limu shasije auta?

Poslednja izmena:
Sto se tice mase, sve je isprobano.

Ja sam nasao u cemu je problem, ali mi nije jasno kako to odjednom.

Uzeo sam druge kablove i vezao direktno izmedju pojacala i plejere i zujanje je u potpunosti nestalo.
Znaci, sada me ceka fina parada menjanje kablova. Uh.
Izgleda da se ovaj postojeci malo razvukao ili sta, jer mi kabl ide izmedju kvacila i vrata ispod tapacirunga, pa sam ga gazio nogom suvise cesto, verovatno je masa popucala iako unimer kaze da nije. No, za unimer je dovoljna i jedna licna.
A da je tu prekid, kontam jer mi je taj srednji vod signal za paljenje pojacala, pa kada stavim nogu tu, pojacalo se ugasi. Nozni "mute" :d

Menjam danas kablove ako stignem i to je to. Ovoga puta dalje od noge.

Da li ste probali da vodove za masu od pojacala i od plejera vezete u jednu tacku, recimo na limu shasije auta?

A znas sta je cudna stvar?
Meni je sve super vezano, o svemu sam vodio racuna.
Ali gle ovo: kada vezem masu plejera, znaci metalno kuciste direktno zicom sa minusem akumulatora, to nemormalno zuji. Kada vezem masu izlaza sa mason opet zuji. A to bi trebalo da je ista masa. Ali! :,,:

sad sam se malo igrao,
na playeru stoju sema za konektor:
1. NC
2. NC
3. NC
4. Memory +12v - zuta zica
5. Auto antena output - plava zica
6. NC iako na konektoru tu postoji zica i to narandzaste boje
7. +12v (to ignition KEY) -cvrena zica
8. Ground - crna zica
sta sam pkusao?
hteo sam da pojacalo namestim da kada se player upali da se upali i ono,
tj. da zaobidjem paljenje pojacala na kontakt
sta se desava?
na plavu zicu, tj. antena output sam prikljucio zicu remote sto
ide sa pojacal i nista se ne desava, zatim sam prikljucio narandzastu i nista,
onda sam uzeo unimer i premerio napone na plavoj i narandzastoj zici i na oba je
oko 0.5v kada je player ugasen, kada se player upali
na plavoj zici, tj. antena output dobijam napon 11.6v a na ovoj drugoj 0.5,
e sad ono sto je najzanimljivije je to
da kada spojim plavu zicu i remote i kada izmerim napon dobijam da je doticni 1.9v WTF???
i naravno pojacalo se ne pali.
sta sad, sta sad????
e da inace automobil nije peugeot 405 nego 305, nije moj nego ortakov.

EDIT:
cak sam probao i sa memory zicom kao i sa +12 da ih vezem na remote od pojacala ali
nista se ne desava,
primetio sam da kada jedna od ovd dve zice, memory i +12 nije vezana na
+12 od akumulatora player se ne pali,
to mi je ok za +12 od playera ali sto player ne radi kada nije vezana memory zica?
inace player je SuperTech CS-164.

Poslednja izmena:
e sad ono sto je najzanimljivije je to
da kada spojim plavu zicu i remote i kada izmerim napon dobijam da je doticni 1.9v WTF???
i naravno pojacalo se ne pali.
sta sad, sta sad????
Ne znam :D Videcemo, polako.
Vidi, prvo uradi ovako:
1. Kupi kablove, debele, najbolje 10mm2 za napajanje i masu.
2. Vezi to kako treba, pa onda probaj da das pobudu sa plejera.
Nemoguce da ti napon padne na 2V, mozda nesto nije u redu sa plejerom.
I ako nesto zaista nije u redu sa plejerom, to cemo resiti, ovako, na daljinu :d
Uzmes zicu i lemilicu, pa oko napojne jedinice nadjes 12V kada je upaljen, a kada nije upaljen, naravno, da nema napona. Pa vezes "remote" sa pojacala na to.
To ti je pod uslovom da ti nesto nije u redu sa antenna power.

Ali, prvo kupi kablove za napajanje i to vezi kako i treba da bude.

EDIT:
cak sam probao i sa memory zicom kao i sa +12 da ih vezem na remote od pojacala ali
nista se ne desava,
Sa "memory" neces nista dobiti jer ne sluzi za to, vec da pamti podesavanja. Ta memory zuta i crvena napajanja treba da budu vezane u istu tacku, a odatle na konstantnu struju, ne preko brave.
E sad, ako sam te dobro razumeo, kada vezes remote pojacala na crvenu nista se ne desava???
Ili ti zica nije u redu, ili nema kontakt negde, ili nesto, ne moze da nece. Nema sanse.
primetio sam da kada jedna od ovd dve zice, memory i +12 nije vezana na
+12 od akumulatora player se ne pali,
to mi je ok za +12 od playera ali sto player ne radi kada nije vezana memory zica?
inace player je SuperTech CS-164.
To je do plejera, ja sam recimo sretao blaupunkte kojima treba dva plusa, jer ako vezes samo jedan, ne radi tjuner. Glupost, ali tako je.
Samo ti vezi zutu i crvenu u jednu tacku zajedno, i ne brini, ne treba to da te interesuje mnogo.

Inace, ja sam kod sebe resio, da ne poverujes u situaciju.

Razvezem postojece signalne kablove, skoro ih skroz izvadim, ajde rekoh da vezem da ih cimam da vidim sta se desava.
Izvadim kablove, utaknem preko sedista do gepeka upalim, ne zuji.
Problem je bio sto je isao signalni paralelno sa napajanjem, pa je kupio smetnje iz kabla za napajanje. Nije mi jasno kako, jer je tako vezano od prvog dana, sta se to desilo da sada kupi smetnje, a do sada nije.
Pomerio sam signalne kablove malo dalje od napojnog, i sada ne zuji. Ala sam se iscimao, svaka mi cast.
Znaci, signalne kablove nemojte zajedno sa napojnim, odvojte mali [jedno pola metra :D]

Ne znam :D Videcemo, polako.
Vidi, prvo uradi ovako:
1. Kupi kablove, debele, najbolje 10mm2 za napajanje i masu.
2. Vezi to kako treba, pa onda probaj da das pobudu sa plejera.
Nemoguce da ti napon padne na 2V, mozda nesto nije u redu sa plejerom.
I ako nesto zaista nije u redu sa plejerom, to cemo resiti, ovako, na daljinu :d
Uzmes zicu i lemilicu, pa oko napojne jedinice nadjes 12V kada je upaljen, a kada nije upaljen, naravno, da nema napona. Pa vezes "remote" sa pojacala na to.
To ti je pod uslovom da ti nesto nije u redu sa antenna power.
to sam i ja kontao da uradim,
ali antena ima 12v kada je player upaljen a 0v kada je ugasen
a kada se nakaci na remote ima 2v, probacu da iskopam neku drugu zicu sa ploce playera

Ali, prvo kupi kablove za napajanje i to vezi kako i treba da bude.
ovo stvarno nije do mene, vec do ortaka,
ali videcemo sto pre da se iscimamo

Sa "memory" neces nista dobiti jer ne sluzi za to, vec da pamti podesavanja. Ta memory zuta i crvena napajanja treba da budu vezane u istu tacku, a odatle na konstantnu struju, ne preko brave.
tako i jeste

E sad, ako sam te dobro razumeo, kada vezes remote pojacala na crvenu nista se ne desava???
Ili ti zica nije u redu, ili nema kontakt negde, ili nesto, ne moze da nece. Nema sanse.
To je do plejera, ja sam recimo sretao blaupunkte kojima treba dva plusa, jer ako vezes samo jedan, ne radi tjuner. Glupost, ali tako je.
da upravo to, nista se ne desava,
memory ide na konstantnu struju a crvena na remote i nista,
ali meni je nekako logicno da se nista ne desava, jer kako player da radi bez +12v,
kad crvenu vezem u istu tacku gde i zutu player se naravno pali,
inace ovaj player se ne pali kada nema crvenu (za crvenu mi je i jasno :D) i zutu na konstantnoj struji,
znaci nije kao ti blaupunkti, zanci moraju obe zice

Inace, ja sam kod sebe resio, da ne poverujes u situaciju.

Razvezem postojece signalne kablove, skoro ih skroz izvadim, ajde rekoh da vezem da ih cimam da vidim sta se desava.
Izvadim kablove, utaknem preko sedista do gepeka upalim, ne zuji.
Problem je bio sto je isao signalni paralelno sa napajanjem, pa je kupio smetnje iz kabla za napajanje. Nije mi jasno kako, jer je tako vezano od prvog dana, sta se to desilo da sada kupi smetnje, a do sada nije.
Pomerio sam signalne kablove malo dalje od napojnog, i sada ne zuji. Ala sam se iscimao, svaka mi cast.
Znaci, signalne kablove nemojte zajedno sa napojnim, odvojte mali [jedno pola metra :D]
kod mene su svi kablovi, remote, power, ground i signalni sve onako djuture,
pa moze i od toga da potice zujanje,
ali opet da kazem zujanje se javlja samo i samo kada je automobil upaljen, kada je na "kontaktu" zujanja nema pa na osnovu ovoga moze se zakljuciti da u ovom grmu ne lezi zec, ali u svakom slucaju videcu da iscimam ortaka ovih dana da zamenimo power i ground kablove.

to sam i ja kontao da uradim,
ali antena ima 12v kada je player upaljen a 0v kada je ugasen
a kada se nakaci na remote ima 2v, probacu da iskopam neku drugu zicu sa ploce playera
Tako i treba, sem tih 2V. Slusaj, uzmi sijalicu neku malu na 12V, pa je vezi izmedju "antene" i mase. Kada upalis plejer treba da svetli. Toliko struje moze da isporuci.
Recimo one male sto idu u tablu ili sl.
Pa vidi sta se desava.

da upravo to, nista se ne desava,
memory ide na konstantnu struju a crvena na remote i nista,
ali meni je nekako logicno da se nista ne desava, jer kako player da radi bez +12v,
Ne ide memory sam na struju, vec ZAJEDNO sa crvenom. Nacrtao sam u paint-u semicu, pa proveri. Kako sam nacrtao tako vezi, pa da vidimo.
Ja sam se pogubio, ne znam vise ni da li si u kolima, ili ne? :d
kad crvenu vezem u istu tacku gde i zutu player se naravno pali,
E tako i treba da stoji. Ne moze ako nema napajanje na crvenu, ne kontam u cemu je problem i sta hoces da kazes.
inace ovaj player se ne pali kada nema crvenu (za crvenu mi je i jasno :D) i zutu na konstantnoj struji,
znaci nije kao ti blaupunkti, zanci moraju obe zice
Pogresno si nesto skontao. Ne moraju obe biti povezane da bi plejer radio, zuta moze da visi, samo sto ces svaki put morati da steluje stanice i ekvilajzer recimo.
kod mene su svi kablovi, remote, power, ground i signalni sve onako djuture,
pa moze i od toga da potice zujanje,
Naravno, to je kod mene bio slucaj.
Razvezi signal dalje od ostalih zica, cisto radi testa. Znaci preko sedita u gepek, bez provlacenja.
ali opet da kazem zujanje se javlja samo i samo kada je automobil upaljen, kada je na "kontaktu" zujanja nema
Normalno, znam. Zujanje ti se javlja od alternatora, jesi li probao da ga otkacis?
Nemoj jos da ga otkacujes, probaj prvo da razvojis kablove i to povezes kako treba.
pa na osnovu ovoga moze se zakljuciti da u ovom grmu ne lezi zec, ali u svakom slucaju videcu da iscimam ortaka ovih dana da zamenimo power i ground kablove.
U kom grmu, o5 ne kontam?

Prilozi

• povezivanje.JPG
    povezivanje.JPG
    19.8 KB · Pregleda: 1,971
Tako i treba, sem tih 2V. Slusaj, uzmi sijalicu neku malu na 12V, pa je vezi izmedju "antene" i mase. Kada upalis plejer treba da svetli. Toliko struje moze da isporuci.
Recimo one male sto idu u tablu ili sl.
Pa vidi sta se desava.
cu vidim sta se desava
Ne ide memory sam na struju, vec ZAJEDNO sa crvenom. Nacrtao sam u paint-u semicu, pa proveri. Kako sam nacrtao tako vezi, pa da vidimo.
Ja sam se pogubio, ne znam vise ni da li si u kolima, ili ne?
u prethodnom postu sam obajsnio kao sam povezivao,
jedan od nacina je isti kao na semi koju si dao (inace odlicna je)
ali samo bez kondezatora i pojacalo se ne pali,
verovatno sto napon padne na tih 2v
Ne moraju obe biti povezane da bi plejer radio, zuta moze da visi, samo sto ces svaki put morati da steluje stanice i ekvilajzer recimo.
ovo sam hteo da kazem
kada zuta zica "visi" player nece da se upali
znam da memory sluzi da zapamti podesavanja palyera,
ali se bez njega ne pali.
U kom grmu, o5 ne kontam?
pa u grmu "sve zice zajedno"
mislim da u tome nije porblem sto su sve zice zajedno, ali necu znati dok ne probam

nego gde mogu da nadjem taj plok kondezator i koje vrednosti da trazim
povezujem ga redno? a to znaci? jedan deo na +12 od akumulatora drugi deo na power
od pojacala?

Poslednja izmena:
danas malo lepog vremena pa sam se poigrao sa kablovima
skinuo sam staru masu sa pojacala
i kabolivma 3 x 2mm (sto mu dodje 6mm?) vezao direktno na sasiju u gepeku
zujanje je dosta slabije ali se i dalje cuje,
posletoga sam otisao kod ortaka koji
se profesionalno bavi ugradjivanjem auto tehnike u automobile,
i ispricao sam mu problem i trazio blok kondezator,
on rece da mi to ne treba i da je dokaz za to ako izvucem line in iz pojacala
i ako zujanje prestane treba mi neki filter, koji mi je on dao,
ja sam stvarno izvukao line in iz pojacala i zujanje je prestalo,
danas nismo stigli da spojimo taj filter a spaja se
izmedju playera i + i - .
javljam sutra se desava.

Poslednja izmena:
postavio sam filter
i isto zujo,
cak sam ga kacio i na pojacalo ali sve je isto,
jedino me sada "brine" to sto kada se
cincevi izvade iz pojacala zujanja nema,
a kada su u pojacalu a izvadjeni iz playera zujanja ima,
ono sto mi pada na pamet je da mozda neki srafic
nije probio kablove kada smo vracali delove patosa,
a ova kisa ubi pa ne mogu da proverim, jedino instrumentom.

Poslednja izmena:
A poslusaj me sad.
Kada prestane kisa, uzmi druge kablove od nekog drugara ili sl, pa probaj direktno preko sedista u gepek do pojacala od plejera. Trebalo bi da prestane.

Drugo, ako nemas od koga da pozajmis, izvadi te postojece, odvoj ih od svih kablova i istom metodom vezi na pojacalo.

Pa se javi da nam kazes da vise ne zuji. :)

P.S. taj filter sto si dobio, ima kalem i kondenzator i eventualno osigurac u sebi, jel'da?

P.S. taj filter sto si dobio, ima kalem i kondenzator i eventualno osigurac u sebi, jel'da?

da ima sveto i osigurac i neku diodicu
koja je vezana na izlzu + i - .
cu probam ono za kablove cim ova dosadna kisa stane.

Taj "filtar" ti nece pomoci, to je pomagalo kod starijih kasetofona, posebno pijacarskih, jer nisu imali kalem i kondenzator [filter] u sebi, sto danasnji plejeri mahom imaju ugradjeno, pa im nije potreban. A dioda je tu da spreci obrnutu polarizaciju.

Kolega, ima li vesti za nas forumase? :)

vesti slabo :) nema se vremena,
ali lik koji mi je dao onaj filter,
mi je obecao da ce mi staviti neke filtere ali ovaj put
za cinceve, ali mi nikako da odemo.
kablove nikako da pretresem.
javaljam dalji progres.

Ljudi,upomoc,hteo bih na najprostiji nacin da mi objasni neko kako da povezem ozvucenje u kolima,ovako:kasetofon-nista posebno,pojacalo - (sve sto pise na njemu,SBA-200 2x100w),zvucnici - MAGNAT Ultra 6900(nazad),neki "pijacari" i visokotonci (napred)!Sta mi je raditi? Hvala unapred

Nazad
Vrh Dno