Šta je novo?

Best AMD CPU ?

Igoritza

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poena
229
ako moze info, koja je najbolja CPU varijanta od AMD, kod nas , i preko, u ovom trenutku ?

za PC to jes, znachi, koji bi bio najbolji processor od AMD-a da se pazari, kod nas, i da li preko ima neceg shto kod nas nema ? govorimo o allaround upotrebi, znaci bez opterona i slichno. i molio bih kad napishete, da mi kazte odgovarajucu MB koju bi vi stavili ispod tog procesora.

i mala side temica, na ovom threadu - kolko ce josh da se ceka za 7XX chipset, shta novo donosi sa sobom, i ocekuje li se neshto revolucionarno sobzirom da su ATI i AMD jedno te isto sad ? negde nacuh da ce praviti univerzalni chip sa CPU i GPU, al mi ne ide uglavu shta ce da ladi takvu spravu.

Mislim da bi ovo trebalo da ide u sekciju - Sta da kupim?

Elem, najbolji AM2 CPU koji mozes kod nas da uzmes je A64 x2 6000+, 90nm F3 revizija, 3.0 Ghz 2x1MB L2. Opteron ces tesko kod nas da kupis, a za desktop takodje postoje Opteroni iz serije 1000 koji idu u AM2 ploce.
Takodje, dobra kupovina je i Brisbane G2, to je nova revizija jezgra i odlican je overkloker, overklok je prakticno preko 3.2 Ghz na default naponu, sto je daleko bolje nego G1 i F2 i vrlo slicno kao F3. CPU-ovi sa doticnim steppingom su X2 5000+ @2.6 Ghz i 2x512K L2 Black Edition i eventualno BE-2400 @2.3 Ghz sa 45w disipacijom.

Poslednja izmena:
drfedja, hvala, samo mi reci, zashto AMD retko pravi 65nm CPU, kada su manji stabilniji i nize temperature ? i, jel svaki od AMD X2 CPU-a ima hyper transprt, ili na to moram posebno da pobracam paznju prilikom biranja ?

@sasa022, ja sam sa Brisbane 3600 x2 presao na Windsor 6000 x2, 90nm, F3 stepping, i razlika u performansama je primetna i vise nego sto sam se nadao.

@Igoritza, ovaj x2 6000 sa "obicnim kulerom", ali najobicnijim koji sam imao, radi sa svojih default 3GHz na 23-24 idle i do 41 stepen dok igram recimo MOHA-u. Tako da mislim sto se temperatura tice odradili su u AMD-u posao vise nego dobro 🙂

Poslednja izmena:
drfedja, hvala, samo mi reci, zashto AMD retko pravi 65nm CPU, kada su manji stabilniji i nize temperature ? i, jel svaki od AMD X2 CPU-a ima hyper transprt, ili na to moram posebno da pobracam paznju prilikom biranja ?

AMD uglavnom pravi 65 nm procesore, ali posto je 65 nm "bleeding edge technology" jos uvek u odnosu na "state of the art" 90nm, samo najbrzi i najskuplji procesori se prave u 90nm. Tacnije, lakse im je da ostvare visok yield brzih jezgara u 90nm, nego u 65nm. Doduse, zadnje revizije 65nm G2 postizu znacajno vise radne taktove i overklok margina je znacajno povecana, pa tako radni taktovi polako dostizuo one u "zrelom" 90nm procesu, uz naravno nizu disipaciju.

AMD-ovi 65nm procesori su prakticno svi X2 do 5200+ trenutno koji mogu da se kupe, novi AM2 LE1100 Semproni itd...

F3 je iskljucivo windsor, a G2 Brisbane ?

i ako bi mogao neko da mi odgonetne - to su proizvodni kompleksi u tom i tom gradu, koji preuzimaju rad na odredjenoj generaciji procesora, il sam pogreshio ?

http://www.imtel.co.yu/mpcen.htm imas u Imtel-u 6400 pozovi njih i vidi da li je F3...

Svi 6400+ su iskljucivo F3,nema druge revizije(bolje ili "gore").Znaci more da je F3.
Druga ,manje poznata stvar je da ce AMD uskoro da u potpunosti zatvori 90nm FAB30 koji nece raditi do Februara zbog retooling-a za 300mm wafer-e i verovatne ugradnje novog Twinscan 1900i Immersion scanner-a(zbog prebacivanja na 45nm proizvodnju u tom sada 90nm fab-u)

Upravo sam ukapirao, 5D0 znaci da je u pitanju 1MB, single core, t.j. 2x512K L2 u x2 varijanti, a D0 je revizija, tj. G2.
Dakle, 5200+ sigurno ima 2x512 K L2 i takt od 2.7 Ghz, pa ko bude kupovao, cisto da se ne zaleti, na AMD-ovom sajtu je pogresno napisano.

ja mislim da je trenutno najbolji AMD-ov CPU 5000 Black Edition.
otljucan mnozilac
tweakovan (unapredjen mem.ctrl)
druga generacija 65nm procesa
"dumb free" OC preko podizanja mnozioca...

Krajem ove nedelje 5000 Black stize kod domaceg zastupnika!

a jeli, i ja sam video tu nemonklaturu, ali totalno mi nije jasno gde je drfedja video 5D0 ?? gde se gleda ime procesora, u tom formatu ?

otljucan mnozilac

I meni se cini da je taj pravi. No, najbolji je verovatno FX62, a cujem da se pojavio i 6400 Black E. Ali, 5000 Black je verovatno najbolja kupovina.

6400+ moze odavno da se nadje, stigao je ima vremena ali 5000+ Black jos nije tu a daleko je isplativiji od 5000+ BE..

otljucan mnozilac

A koliko ce da kosta taj CPU kad dodje, s' obzirom da je zanimljiva kupovina?
Koliko vidim, i BE-2400 je G2 stepping @2.3 Ghz 45W. On bi mogao da bude jeftiniji od Black Edition-a 5000+. Jedini problem je sto je zakljucan.

A koliko ce da kosta taj CPU kad dodje, s' obzirom da je zanimljiva kupovina?
Koliko vidim, i BE-2400 je G2 stepping @2.3 Ghz 45W. On bi mogao da bude jeftiniji od Black Edition-a 5000+. Jedini problem je sto je zakljucan.

upravo zato je 5000+ Black odlican, samo dizanjem mnozioca zavrsis pola posla pri OC-u..
takodje dobra stvar je sto je taj BE-2400 sad izuzetno jeftin, kao i svi iz BE serije..

6400+ moze odavno da se nadje, stigao je ima vremena ali 5000+ Black jos nije tu a daleko je isplativiji od 5000+ BE..

Ne bih rekao da 6400+ Black Edition moze "odavno" da se nadje, i ne znam sta ti to za 5000+ Black znaci: nije tu, a isplativiji je od samog sebe???

I da rezimiram: Najbolji su verovatno 6400+ BE i FX-74

6400 Black se kod nas prodaje ima sigurno tri nedelje, a 5000 Black Edition je ovde u petak

ja sam bash onako zbunjen ... ali, pre nego shto pitam, citiracu sig od jednog juzera, kroz secanje -

onaj koji pita ispadne budala 5 min, onaj koji ne pita je budala forevr 😀

koji su uopshte to xxxx+ black edition ? posetio sam homepage AMD, i nigde ne pishe da postoji + CPU a da se vodi kao black edition ? ima samo stepping, i to je to ? i shta bi trebalo da predstavlja black edition ?

kako reche gore drfedja, zar ne bi najbolji trebao da bude 6000+ F3 sa 2x1mb kesha ?

Ne bih rekao da 6400+ Black Edition moze "odavno" da se nadje, i ne znam sta ti to za 5000+ Black znaci: nije tu, a isplativiji je od samog sebe???

I da rezimiram: Najbolji su verovatno 6400+ BE i FX-74

evo nedjo ti je rekao, ima skoro mesec dana kako se 6400+ BE prodaje, a 5000+ BE je isplativiji od njega jer ce da uradi isti a i vec klok za skoro ~2x manje novca..
zato je isplativiji

ja sam bash onako zbunjen ... ali, pre nego shto pitam, citiracu sig od jednog juzera, kroz secanje -

onaj koji pita ispadne budala 5 min, onaj koji ne pita je budala forevr 😀

koji su uopshte to xxxx+ black edition ? posetio sam homepage AMD, i nigde ne pishe da postoji + CPU a da se vodi kao black edition ? ima samo stepping, i to je to ? i shta bi trebalo da predstavlja black edition ?

kako reche gore drfedja, zar ne bi najbolji trebao da bude 6000+ F3 sa 2x1mb kesha ?

za sada postoje samo dva Black edition procesora, 6400+ i 5000+ i Black Edition je sufiks koji oznacava da procesor ima otkljucan mnozilac

Poslednja izmena:

Onda napisi ovako: 6400+ moze odavno da se nadje, stigao je ima dosta vremena (5000+ Black jos nije tu), a daleko je isplativiji od 5000+ BE..

@Nedjo koja je onda razlika izmedju 6400+ i 6400+Black?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno