Šta je novo?

Aktivacija Windows XP-a

Mona Sax

Slavan
Učlanjen(a)
07.03.2007
Poena
304
Pozdrav

Imam originalni Windows XP Home Edition već par godina. Za to vreme sam par puta formatirao hard i prilikom postavljanja Windowsa sve je išlo kako treba, ovde mislim na registraciju ( nju sam obavio prvi put ) i aktivaciju ( nju svaki put traži ).
E juče sam instalirao Windows i kada sam pokušao da ga aktiviram dobijem sledeću poruku od pametnjakovića iz Microsoft-a: Acording to our records, the number of times you can activate Windows with this product key has been exceeded.

Šta mi je činiti?

Mislim, pa kakav je to način da kupiš originalni proizvod i onda na kraju ispadne da mu je korišćenje ograničeno?!

Nazovi podrsku i trazi nov product key.

Poslednja izmena:
Lepo ti je napisao , da si aktivirao nekoliko puta. OEM windowsw mozes samo nekoliko puta aktivirati, u zavisnosti od zamene komponenti ili reinstalaciji samog windowsa. Trebao si samo dva fajla pre formatizacije da spases i kasnije da ih vratis.
U principu to sto imas mozes da bacis ili da pronadjes na netu resenje.

Pa sta mogu da mu kazu?
"Gospodine, uzevsi u obzir da ste dostigli maksimalni broj aktiviranja naseg proizvoda, za dalje koriscenje je potrebno da ulatite samo 99,99$, cime dobijate pravo na jednu extra dodatnu aktivaciju. Prijatan vam dan zelm."
More mars tamo.

U principu, obrni-okreni, ti nikada nisi vlasnik onoga sto kupis :fire: .
Inace, bas me zanima sta ce ti odgovoriti.
Btw. imas pravo 3 puta da iskoristis key.

na Netu piše da je dovoljno izabrati aktivaciju telefonom, i onda pozvati lokalnu M$ kancelariju, izdiktirati im serijski broj i sve (navodno) bude gotovo za par minuta...

Ako ti ovde ne daju, mene su savetovali da pozovem neku tehnicku podrsku u inostranstvu.

Ma ako nisi menjao hardware onda će ti dati aktivacioni kod bez pitanja. Ako si menjao HW i ako ti budu pravili problem oko toga, samo budi uporan kako ti je matična ploča (recimo) crkla i morao si da je zameniš tom... i popuste na kraju uvek. 😀

I ja sam imao slicnu situaciju.

Kada sam zvao tehnicku podrsku u Srbiji covek me zacudjeno pitao: "Sta, zar ste potrosili cak tri aktivacije za cetiri godine?!"
Osecao sam se kao da me je neko maljem udario.
Inace meni su rekli da posaljem na mail slike originalnog diska, serijskog broja, nalepnice na kucistu, fiskalnog racuna; sve sam to uradio ali se nisu javljali a i ja sam batalio da ih cimam posle.

Poslednja izmena:
Odabere se aktivacija telefonom, pozovete podršku (ovu našu), kažete da je u pitanju aktivacija OEM proizovoda (XP) - kao razlog navedete reinstalaciju sistema zbog virusa i nikakvih problema nema, daće vam aktivacioni kod. Potvrđeno sa moje strane nekoliko desetina puta.
<ograda>Nisam ih zvao nekoliko meseci, može biti da je sada drugačije</ograda>

A sta se desava u slucaju da je key od OEM verzije izgubljen?
Imam XP Home OEM ali sam izgubio kljuc...
Kako aktivirati/registrovati legalnim putem?

Onda vise nemas legalan kljuc...CD je nebitan, upravo je ona vesela nalepnica bitna...

Ja sam takodje ovde u J.Africi bar 10-tak puta aktivirao WinXP Pro preko telefona...Uvek kazem da je promenjeno parce hardware-a (ploca i slicno), ili kazem da je system morao da se reinstalira, i nikada mi problem nisu pravili, vec mi samo daju konfirmacioni kod koji ukucam i to je to....10 minuta posla....

Cak sam zapamtio i brojeve koje tucem po telefonu ne bi li ubrzao onu masinu koja se prva javi (#) :d

Nikako... Te nalepnice služe da se lepe na konfiguraciju, a ne da se čuvaju u fioci...

I ja sam imao slicnu situaciju.

Kada sam zvao tehnicku podrsku u Srbiji covek me zacudjeno pitao: "Sta, zar ste potrosili cak tri aktivacije za cetiri godine?!"
Osecao sam se kao da me je neko maljem udario.
Inace meni su rekli da posaljem na mail slike originalnog diska, serijskog broja, nalepnice na kucistu, fiskalnog racuna; sve sam to uradio ali se nisu javljali a i ja sam batalio da ih cimam posle.

Pravi primer podrške.

Podsticaj drugima da kupe proizvode Microsoft-a.

Vidish ja sam imao sa burazerovom mashinom 6 aktivacija, shta da mu radim kad malo malo pa menjao plochu ili hdd i slichne akcije.
I kad sam zvao rekao sam da sam imao hardwarske problem e da je usled zamene dela izvrshena promena. Zato sto njima tamo na osnovu onog broja koji mi kaze da izdiktiram pishe da je drugi seriski broj ploche i hdd i josh neke stvari.

Tu sam info dobio od lika koji tamo radi kada sam ga fino pitao sto je toliki kod za aktivaciju.

Posle sam sasvim sluchajno izvalio da kad menjate vetji disk za manji, naprimer 250SATA sam upgrade na 500GB sata, dovoljno je da uradite kopiranje sa nekim programom za bit copy, znachi da bukvalno napravi sliku diska 🙂 .. linux slackware prvi disk od instalacije butujete i
neradite instalaciju nego koristite komandu ''dd'', siguran sam da ima brzish i boljih programa posto je ovome trebala vechnost 🙂 .. iako sam koristio -bs=1024k ... 🙂 i proshlo je sve glatko nije morao daopet aktivira licencu itd...

U firmi imam 5-6 masina sa legalnim MS softverom. Ne formatiram cesto, jednom u nekoliko godina, i uvek je sve bez problema... Samo jednom nije hteo da prihvati aktivaciju XP profesional, nazvao sam podrsku, ovu domacu, i bez problema mi dali novi broj. Ne secam se tacno sta su mi trazili, ali imao sam ispred sebe racun i kutiju sa proizvodom.
Mozda je vazno da nije OEM. Volim da budem vlasnik proizvoda i spreman sam da platim malo vise za to zadovoljstvo.

Nikako... Te nalepnice služe da se lepe na konfiguraciju, a ne da se čuvaju u fioci...

Na toj nalepnici je serijski broj. Ako je izgubiš nećeš moći da reinstaliraš Windows, zar ne?! A ako ipak zapišeš broj pa (re)instaliraš Windows, a nemaš nalepnicu, eventualna inspekcija (pričam o poslovnim korisnicima) može da ti pravi probleme...

Na toj nalepnici je serijski broj. Ako je izgubiš nećeš moći da reinstaliraš Windows, zar ne?! A ako ipak zapišeš broj pa (re)instaliraš Windows, a nemaš nalepnicu, eventualna inspekcija (pričam o poslovnim korisnicima) može da ti pravi probleme...

Mozda je lakse dokazati ako imas nalepnicu, ali ja je, na primer nemam, ali imam racun, originalni CD itd. Posovni korisnici imaju racune i dokaze da su nesto kupili.

E pozdrav vidim da su svi ovde imali slicnih problema. Ja sam nasledio sad nedavno jednu masinu koja na sebi ima nalepnicu sa kodom. U pitanju je HP build comp koji je u medjuvremenu koriscen u skoli i zarad toga bio preinstaliran sa skolskim licence key!

E sad bi oni da ja to sredim za nekog teachera ovde i naravno moram da vratim XP Home na makinu. Jedinu licencu koju imam je ta sa nalepnice al je CD bacen davnih dana. Sta da radim? Koja mi tacno verzija treba? Cist OEM ili neka HP OEM verzija? Nesto sam citao po netu i oni kazu neka system build OEM verzija... moze da se naruci od M$ al je 24evra. Iskreno zabole me da im placam al moram nekako da legalizujem comp....

Sta raditi?

Instaliraj bilo koji WinXP Home, i vidi dali ce prihvatiti taj CD-key (trebao bi, skoro sam 99% siguran), a onda prilikom aktivacije ce se buniti (verovatno), a onda samo pozovi MS i sredi stvari preko telefona (kazi da si morao da reinstaliras jer si menjao graficku/maticnu plocu)....

Instaliraj bilo koji WinXP Home, i vidi dali ce prihvatiti taj CD-key (trebao bi, skoro sam 99% siguran), a onda prilikom aktivacije ce se buniti (verovatno), a onda samo pozovi MS i sredi stvari preko telefona (kazi da si morao da reinstaliras jer si menjao graficku/maticnu plocu)....

Jel nece da mi traze nikakav proof da sam ga legalno kupio il sta ti ja znam?

ja sam bio u soku pre godinu dana kad mi se to desilo, i resio sam da pozovem call centar, pa sta bude, jer je windows 100% legalan. lepo sam nazvao rekao sta je problem, covek me je samo pitao sta je razlog, ja sam rekao formatirao disk, virus bla, bla, on rekao ok, izdiktirao mi jedan kilometarski broj, i to je to. nista me nije ispitivao, procedura je krajnje prosta. posledica - sada mnooogo redje formatiram disk, za svaki slucaj... ali ovo sa zvanjem call centra sam radio bar 2-3 puta u zadnjih godinu - godinu i po.... i instaliraj samo tvoj legalan windows ako imas, jer i ti njemu govoris neki broj, koji ti generise program za aktivaciju, na osnovu koga oni znaju da ti imas legalan disk...

Poslednja izmena:

Proof da je legalan je upravo ta nalepnica koja ima CD-key i serijski brojeve (proizvodjaca) na sebi, tako da nista tu nije ne legalno...

Slobodno pozovi i ako pitaju daj im CD-key koji imas, a oni ce ti ili dati novi, ili ce ti dati brojeve za aktivaciju koju ukucas u onaj aktivacioni dijalog....nista tu nije ne legalno....

P.S. Do sada sam koristio bar 20-30 CD-ova raznoraznih po raznim racunarima zavisno od verzije (Pro - Home), i nikada nikakve probleme nisam imao....CD je CD i lako ga je ogebati i ostetiti tako da u koriscenju drugog CD-a sa istom verzijom Win-a nema nikakvih problema...kao sto rekoh bitan je CD-key i ta vesela nalepnica na kompu...

Poslednja izmena:
Ja imam neki Compaq laptop na kom je bio instaliran win xp pro... pre nekog vremena je vrisnuo hdd a ja sam kupio drugi hdd i probao da reinstaliram win ali bezuspesno posto nece da primi broj sa nalepnice. Na microsoftovom sajtu sam nasao neki clanak koji kaze da mi je za ponovnu instalaciju potreban compaq recovery cd (koji ja vise ne mogu da nadjem).
Jel neko moze da mi kaze neko resenje za moj problem?

Ja imam neki Compaq laptop na kom je bio instaliran win xp pro... pre nekog vremena je vrisnuo hdd a ja sam kupio drugi hdd i probao da reinstaliram win ali bezuspesno posto nece da primi broj sa nalepnice. Na microsoftovom sajtu sam nasao neki clanak koji kaze da mi je za ponovnu instalaciju potreban compaq recovery cd (koji ja vise ne mogu da nadjem).
Jel neko moze da mi kaze neko resenje za moj problem?

Pa mislim da ti je objasnjenje tu negde u ovom threadu. Treba ti instalacioni disk wina OEM verzija verovatno... tj oni to zovu builder verzija koja je spec pravljena za velike kuce (poput HPa, Della...). E sad kako i gde da skines OEM verziju to ti ne znam reci na pamet. Potrazis... i to bi trebalo da radi. :S:

Nazad
Vrh Dno