Šta je novo?

Zasto je DX10 "problematican"?

shmeksi

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2007
Poena
320
Ljudi mene zanima u cemu je problem sa gubitkom performansi na DX10 u odnosu na DX9. Da li je problem u igrama koje nisu na najbolji nacin primenile DX10 ili je problem u karticama koje prosto ne mogu da izguraju igrice u DX10 ili su mozda problem driveri? Ako ima neko strucan da objasni ili dajte neki link. Thanx

Mislim da su u pitanju sve 3 stvari.

DX10 efekti su jednostavno zahtevniji, ali problem jeste i u tome što developeri još uvek ne umeju da optimizuju korišćenje tih efekata, a i hardver za DX10 nije još uvek sazreo.

ma drajveri su glavni problem

1. Vista
2. driveri
3. igre nisu napisane nativno za DX10 nego se radi o DX9 igrama sa tek pokojim DX10 dodatkom, poput boljih tekstura u Bioshocku. Kad se taj feature ukljuci eto belaja.

Poslednja izmena:
Nije takva prica bila,nego upravo obrnuto-da DX-10 efekti postoje i na DX-9 ali se pod DX-10 daleko brze izvrsavaju.
A šta je recimo sa onim silnim efektima dima koji postoje samo u DX10?

Dim je sasvim pristojan i sa dx7 a voda u dx8. Posle toga nisam video nista epohalno mada se mnogi kunu da je to sad mnooogo bolje. Da je napredak stvarno kao sto tvrde prilikom predstavljanja noviteta slika bi do sada bila realnija na monitoru nego u prirodi.
Voleo bi da mi neko objasni sta se dobija sa AA u prirodnoj rezoluciji tft monitora. Da li se moze naterati pola pixela da svetli? Ja mislim da se samo gubi ostrina ako je to neka prednost.

Meni ceo DX 10 deluje nekako zbrzano, razlike su premale a hardver koji je potreban za te male razlike je preskup. Ortak i ja nismo primetili neke razlike u Bioshocku izmedju dx9 i dx10 moda igranja, ima neke razlike u senkama i vodi, ali generalno slabo je to....

Voleo bi da mi neko objasni sta se dobija sa AA u prirodnoj rezoluciji tft monitora. Da li se moze naterati pola pixela da svetli? Ja mislim da se samo gubi ostrina ako je to neka prednost.

Dobijas to da nemas krzave ivice na objektima u igri. A ovaj drugi deo te nisam razumeo, o kakvom svetljenju pixela pricas ?

Pricam o tome da ako je slika u maksimalnoj rezoluciji tft-a eventualni dobitak od AA monitor ne moze prikazati vec jedino ivicni pixeli mogu da svetle sa pola snage sto izaziva efekat zamucenja. Mozda je tako nekom prijatnije za oko ali ne vidim razlog za brigu sto neka kartica nemoze da istera 8x AA u neznam nekoj rezoluciji.

Pricam o tome da ako je slika u maksimalnoj rezoluciji tft-a eventualni dobitak od AA monitor ne moze prikazati vec jedino ivicni pixeli mogu da svetle sa pola snage sto izaziva efekat zamucenja. Mozda je tako nekom prijatnije za oko ali ne vidim razlog za brigu sto neka kartica nemoze da istera 8x AA u neznam nekoj rezoluciji.

Neće svetleti pola pixela, nego ceo, a boja će mu biti interpolirana tako da imaš utisak da ivice nisu krzave nego meke. Ni na crt-u nije svetlelo pola pixela.

u Svetu kompjutera od pre nekih 5-6 meseci su napisali da je jedna od glavnih prednosti dx10 u odnosu na dx9 u tome da se isti efekti mogu postici sa slabijim hardverom, sto ce reci da dx10 rasterecuje hardver.
a sad je sve ispalo naopako...

E da ne otvaram novu temu.

Sta ce novo da donese DX10.1?

Vidi ovako:
1.Da bi bilo koji DX sazreo u potpunosti potrebno je do 2 godine(primer-DX9 0.a , 0.b , 0.c)
2.Za to vreme izadje mnogo novih grafickih katica koje su po performansama neuporedivo bolje od inih koje su izasle u startu izlaska novog DX kao sto je sada primer sa ovim 8600 karticama na koje se svi loze
3.DX10 je originalno pravljen za VISTU i njegov pun potencijal tek tu dolazi do izrazaja mada s obzirom da je "sirov i mlad" efekti nisu zadivljujuci
4.Sad ni nemas pravih DX10 igara , graficke su tek u zacetku koristenja DX10,prvo mace se baca u vodu(kaze nas narod),vise voli Vistu- i najvaznije trenutno iz svih razloga ne nudi nista posebno pa je po mom misljenju i kupovina kartica DX10 promasaj veka koji ce vlasnici istih osetiti u narednom periodu.Cista stvar prestiza i nista vise.
4.sve u svemu on je sam jedan PROBLEM i ne vredi se obazirati(jos)na njega

Problem je u tome sto su ljudi povjerovali M$, tj. njihovoj prici o DX10 revoluciji.

1. Vista
2. driveri
3. igre nisu napisane nativno za DX10 nego se radi o DX9 igrama sa tek pokojim DX10 dodatkom, poput boljih tekstura u Bioshocku. Kad se taj feature ukljuci eto belaja.
I ja cijelo vrijeme cekam da neko ispravi SRV-a. Bolje texture nisu DX10 feature.

Ja sam pustio 3D Mark 06 pod XP-om i rezultat je bio 4959.
Posle toga sam instalirao Vistu i rezultat je prilicno mrsav, svega 4544!
Vista razvaljuje od zahtevnosti!

Dx 10 se tek pojavio i ne moze odma da se ocekuje revolucija
Za godinu 2 vecina bice standard i vecina kartica ce moci da pokrecu bez problema

Dx 10 se tek pojavio i ne moze odma da se ocekuje revolucija
Za godinu 2 vecina bice standard i vecina kartica ce moci da pokrecu bez problema

Pa kad ce da se ocekuje. DX9 vlada vec 4 godine, DX10.1 samo sto nije, a za 2009. je najavljen DX11.

Nazad
Vrh Dno