Šta je novo?

Zahtev za skidanje PCM-a !

Trogdor

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2005
Poena
319
Zanima me da li je iko podnosio zahtev da ga skinu sa PCM uredjaja i koje su sanse da se tako nesto zaista dogodi !?!?

Jesam ja i nisam dobio nikakav odgovor. Naravno nisu ni pomislili to da urade.
Jedina sansa da se toga oslobodis je da podneses zahtev za ISDN. Onda moraju da ga skinu da bi ti realizovali zahtev a to hoce sigurno, samo ako centrala podrzava. To ce da te kosta kao dodatna tel. linija: cca. 7500 din u 6 rata. Sve oni mogu za pare.
Meni je dobro dosla i ta dodatna linija tako da sam ubio 2 muve jednim udarcem.

Jedina sansa da se toga oslobodis je da podneses zahtev za ISDN. Onda moraju da ga skinu da bi ti realizovali zahtev a to hoce sigurno, samo ako centrala podrzava. To ce da te kosta kao dodatna tel. linija: cca. 7500 din u 6 rata. Sve oni mogu za pare.

Nema 'leba da ce da mu skinu PCM, cak i ako podnese zahtev za ISDN. ;)
Probao sam svaku legalnu varijantu da se reshim istog, i nista ne pomaze. Zahtev za ukidanje PCM-a, za dobijanje ISDN-a podnosio sam po nekoliko puta u prethodne dve godine, kao i zahtev za adsl-om. Sto je najgore, od strane coveka koji ima pristup telekomovom informacionom sistemu znam da postoji tehnicka mogucnost da mi se PCM skine i postavi nekom penzioneru ili slicno, ali za tako nesto treba debela veza.
Pozdrav

edit: sorry, videh tek sad da si ti uspeo da dobijes ISDN (a imao si PCM?). Yebiga, onda mozda zavisi od centrale do centrale...na Zarkovu je to prakticno neizvodljivo :)

Poslednja izmena:
I ja sam podnosio zahtev vise puta dok nisam odustao i pljunuo pare za wireless.

Evo ja sam danas podneo zahtev za ISDN,pa cemo videti sta ce biti...inace sam na digitalnoj centrali pa ne vidim zasto ne bi hteli da mi "upgrade-uju" liniju u ISDN ! Kao sto rece soko, "sve oni mogu za pare"...

@Nothingman,srkiller
A jel znate mozda da li ste na digitalnim centralama ???

Meni su stavili pcm kutiju bez ikakakvog obavestenja.Usunjali se jednog dana u dvoriste, i imao sam sta da vidim narednog dana, 12,13k preko modema. Ja lepo objasnio gazdi sta se desava, i pustio mog ludog gazdu na Telekom, i skinuli mi pcm za 7 dana :)
E sada, fora je u tome da je bandera sa silnim telefonskim prikljucima na privatnom posedu gazde, tako da je on pripretio da ce srusiti banderu ako ne skinu pcm....i tako je problem bio resen :D
Ako nekom treba moj gazda, neka se samo obrati, skidanje pcm-a zagarantovano :D (naravno ako vam je u dvoristu)

@Nothingman,srkiller
A jel znate mozda da li ste na digitalnim centralama ???

Da, Alcatelova digitalna centrala. Nebitno je to sto smo na digitalnoj centrali. Problem je u manjku provedenih kablova. Ono sto je cudno je da do moje zgrade sigurno postoji i vise nego dovoljno kablova (sproveli su ih pre dve godine kada smo dobili telefon), pa mi nije najjasnije zasto su nas stavili na PCM. Moguce da kapacitet centrale nije dovoljan, pa je to jeftiniji nachin da ga "prosire".

nego... upravo mi pade na pamet ideja, a siguran sam da nisam prvi sa takvom :)

Jel moguce pustiti neku opaku struju kroz tel. kabl i sprziti PCM ili sta vec u slucaju stare centrale, dvojnika i sl. i na taj nacin ih ubediti da poprave situaciju?

Jeste da je par dana bez telefona neminovnost ovakve ideje, ali opet... na kraju se isplati :D

Jel moguce pustiti neku opaku struju kroz tel. kabl i sprziti PCM ili sta vec u slucaju stare centrale, dvojnika i sl. i na taj nacin ih ubediti da poprave situaciju?

Jeste da je par dana bez telefona neminovnost ovakve ideje, ali opet... na kraju se isplati :D

OK, sprzis pcm, ostanes bez telefona neko vreme (i svi oni koji su zajedno s tobom na tom uredjaju) oni dodju i postave drugi ispravan pcm ...

Jest da je bilo pre god i po. ali ja sam najnormalnije otishao do telekomovog korisnichkog centra i podneo zahtev za skidanje pcm uredjaja sa telefona. Posle 3 meseca doshao je majstor i skinuo pcm. Od tad sam na adsl-u :)

Nemoj ni da razmisljas o tome. Sta ako neko od komsija stoji bos u kupatilu i drzi telefon ili se neki majstor popeo na banderu 100m od tebe.
Struja je jako opasna igracka i bilo kakva brzina interneta ne vredi necije povrede ili zivota.

Zaboravi da si to i pomislio.

@sT4Lj|n
Neko iz telekoma te voli :) to je jedino objasnjenje...

Sta je PCM uredjaj, i sta radi? Osim sto je*e protok...

Poslednja izmena:
PCM ti je savremeni dvojnik. Jednu liniju od 64kb podele na 4 sa 14kb samo da moze da podje glas, a net ti je gori nego sa analognom centralom !!!

PCM ti je savremeni dvojnik. Jednu liniju od 64kb podele na 4 sa 14kb samo da moze da podje glas, a net ti je gori nego sa analognom centralom !!!

64/4 = 14 :d

Shalu na stranu, pored tzv. pcm 4 uredjaja (4 linije na jednu paricu) kod nas se koristi i pcm 10 (deset linija na jednu paricu). Moja zgrada je prikljucena na pcm 10 :d
Chitao sam na elitesecurity pre nekog vremena da smo mi jedina zemlja u Evropi u kojoj jos uvek postoje pcm-ovi...mada je pitanje da li je to tachno...cisto sumnjam da u nekim zemljama tipa Albanija, Makedonija...nema vise ovih spravica ;)

Oce se za pare ...

Kuci je bilo neophodno da se ukinu obe stare linije i stavi po jedan ISDN ... od toga je za jedan ISDN bila bas frka, a za drugi me bole uvo ... procedura je sledeca:

1. Nazoves njihov korisnicki servis/tehnicku sluzbu i kazes sta hoces
2. Oni ti traze da izdiktiras podatke gazde telefona (na koga se vodi .. oni podaci iz LK)
3. time ti je zahtev zvanicno zaveden i dobices odgovor u nekom roku (ako se ne varam mesec dana mozda i manje)
4. E onda nadjes vezu tamo za liniju koja ti je neophodna (meni ta jedna linija) i das mu 300e (to ti je manje vise zvanicna tarifa - moze varirati od ozbiljnosti situacije)
5. U roku od 3 dana dolaze da zamene taj telefon koji ti je neophodan
6. U roku od dve nedelje stize mi obavestenje za drugu liniju (koju nisam podmazao) da nema tehnickih mogucnosti :p

Da ne budem od onih sto pricaju od "druga moga druga" ovo je stvarno moj slucaj i slucaj jednog kolege koji zivi na drugom kraju grada i ista mu je bila "tarifa"...

Tako da sedi i cekaj ... mada sa druge strane pre godinu i po dana sam podneo zahtev za ADSL i javise mi pre nedelju dana da ima mogucnosti ... (ovo je bilo sve legalno, tako da pravda je spora ali dostizna... :banana: )

Sta je PCM uredjaj, i sta radi? Osim sto je*e protok...
Moderan uredjaj ali s pocetka 90-ih kod nas, na jednoj parici imas cetiri broja, nema klasicnog dvojnika odnosno mogu da se koriste svi brojevi istovremeno. U skorije vreme, Telekom je poceo da vraca PCM u upotrebu, jeftinije je nego prosirivanje postojece centrale ili izgradnja nove; za danasnje vreme suludo ali je tako. Cak ih postavlja i pravnim licima bez pitanja.

Ja sam pre godinu dana podneo zahtev za skidanje sa pcm uredjaja,i bio sam prijatno iznenadjen kad su me posle mesec dana oslobodili muke:banana:

Jel' se plaća neka suma za skidanje sa PCM-a ili ne?

Oce se za pare ...
4. E onda nadjes vezu tamo za liniju koja ti je neophodna (meni ta jedna linija) i das mu 300e (to ti je manje vise zvanicna tarifa - moze varirati od ozbiljnosti situacije)

Imas i drugo resenje. Ukoliko znas sefa koji je zaduzen za te stvari, odete na pice i pitas ga kakav je to sef kad ga svi ispod njega *ebu.
Posle par dana ti stigne poziv da potpises ugovor. :D:D:D

Ma najbolje je kad je ortak pre nekih par godina podnosio zahteve da ga skinu sa PCM-a znaci smarao ih je najgore...i jednom oni to i ucine,i ortak bio presrecan,surfovao 52kb/s par meseci,kad ono k..a :) samo se probudio jedan dan i ponovo je imao 14,4kb/s hahaha...znaci prso je

Zanima me da li je iko podnosio zahtev da ga skinu sa PCM uredjaja i koje su sanse da se tako nesto zaista dogodi !?!?
Ovo sto ti je soko napisao trebalo bi da bude dobitna kombinacija, podnesi zahtev pa zovi Telekom 2 put mesecno ili jos bolje idi licno i trazi urgenciju 1 put mesecno. Ovo je jeftinija varijanta. I o skupljoj varijanti su ti ovde pisali, 200-300e. Zavisi koliko kome hitno. Ako nema tehnickih mogucnosti ne pomaze nijedna varijanta.

Bio sam na PCM-u od 1997 do 2003, šta sve nisam pokušavao ne znam ni sam, problem sam rešio kad sam se preselio :)

Делови Сомбора "цветају" од PCM бандера (као мој бивши крај). Линије/бројеве пребацили на дигиталне централе (6 бројева), али следи изненађење у виду PCM бандера. :crash:

Ja podneo zahtev za skidanje PCM-a jos u junu ali mi nista ne javljaju ni dan danas.Znam samo da je i dalje PCM vezan na liniju. Inace da nema tehnickih mogucnosti to malo sumnjam jer je to posta u Pohorskoj. Sada trenutno muvam sa likom iz telekoma da mi putem urgencije sredi da mi skinu to "cudoviste" i da se skinem sa bezicnog neta i ko covek prikljucim na ADSL pa da onda pljujem malo i druge ISP.

Skidanje sa PCM-a jedino zavisi od raspolozivih parica, nema veze sa mogucnostima centrale, poste...

Nazad
Vrh Dno