Šta je novo?

Osvetljenje

Jel znate neku radnju u BG-u koja prodaje rasvetne uredjaje i da ima sto raznovrsnij izbor ?

...Izbegavajte halogene sijalice kineskih marki (znači kineskih marki, a ne made in prc)
koje rade na 220-240V kako znate i umete.
... Kinezi nemaju tehnologiju izrade halogenih sijalica niskog pritiska, pa vam se može desiti da vam sijalica bukvalno
eksplodira.
****te pa ja imam takvu sijalicu iznad kreveta, drzim je uvece upaljenu pred spavanje :S: :mad:
Hvala puno za info ... :)

Nemoj, ozbiljno. Ja imam dve na plafornu, to kada pukne, razleti se staklo po sobi. Na tepihu imam, sad, ne mogu da kazem fleke, ali istopljene delove. Sreca pa je tamno plav i saren, pa se ne vidi na prvi pogled. To explodira, staklo svuda, a kroz vazduh plutaju neke sive niti... Onda sam uzeo one sa staklom preko, rekoh, kad vec explodira, da ne ide dalje od stakla... Oces... Explodira i izbije staklo....

Ove poslednja dva putas sto sam uzimao, ne explodiraju, samo pocrne i prestanu da rade. Videcemo...

Sto se tice rasvete, u sobi imam obicnu fluo cev od 13w iza monitora koja se ni ne vidi i koja uglavnom radi. U visilici je haloglobe sijalica od 100w koja sluzi kad nesto radim ili trazim po sobi :d. Izgleda kao ova na slici samo je opal (bela).
r02019v29.jpg

Onda sam uzeo one sa staklom preko, rekoh, kad vec explodira, da ne ide dalje od stakla... Oces... Explodira i izbije staklo....
Ove poslednja dva putas sto sam uzimao, ne explodiraju, samo pocrne i prestanu da rade. Videcemo...

To sto ti se desavalo - jel su sve kineske sijelice ili si pokusavao i sa nekim poznatijim markama ?
Ja sam onu problematicnu halogenku skinuo odmah kad sam procitao poruku, danas sam stavio novu philips sijelicu, nadam se to desava samo sa kinezima...

@colt: imas u Beogradskoj, blizu Slavije neku prodavnicu, ima svasta ... mada skoro sve to mozes da nadjes i na buvljaku na nbg-u, mislim da su i cene veoma slicne.

Pazi, ako na njoj pise philips, ne mora da znaci da nije kineski remark... znas vec kakve sve kopije prave i kakvo je nase trziste.

VEOMA je poznato da su benchmarkovci IZUZETNO skloni preterivanju i preuvelicavanju, pa te stoga molim da se suzdrzis oko ovakvih trivijalnih stvari... Sta se sve desava u drzavi, ti brines oko neonske svetlosti na poslu... Daj.

Slazem se da su skloni preterivanju, samo ima ih na obe strane. Ima i ovih sto ih zraci TV i sto im ne odgovara svako svetlo, a ima i onih koji misle da su bubasvabe i da bi preziveli i nuklearku.
Njima ne smeta ni svetlo, ni zracenje, verovatno im ni buka ne smeta, jedu samo smece, udisu smog i pucaju od zdravlja i raspolozenja? Yeah right :smash:

Ne razumem zasto bih ja morao u svome domu ili radnom mestu da se osecam neprijatno radi svetla koje mi ne odgovara, ako u drzavi nesto ne valja? Kakva je veza izmedju toga meni ni malo nije jasno.

Ne kazem da covek mora biti zagrizeni Feng Shuista, ali ako postoji osoba koja misli da je nezavisna od svoje okoline i da okolina ne utice na njegovo zdravlje i rapsolozenje, grdno se vara.

Slazem se da su skloni preterivanju, samo ima ih na obe strane. Ima i ovih sto ih zraci TV i sto im ne odgovara svako svetlo, a ima i onih koji misle da su bubasvabe i da bi preziveli i nuklearku.
Njima ne smeta ni svetlo, ni zracenje, verovatno im ni buka ne smeta, jedu samo smece, udisu smog i pucaju od zdravlja i raspolozenja? Yeah right :smash:

Ne razumem zasto bih ja morao u svome domu ili radnom mestu da se osecam neprijatno radi svetla koje mi ne odgovara, ako u drzavi nesto ne valja? Kakva je veza izmedju toga meni ni malo nije jasno.

Ne kazem da covek mora biti zagrizeni Feng Shuista, ali ako postoji osoba koja misli da je nezavisna od svoje okoline i da okolina ne utice na njegovo zdravlje i rapsolozenje, grdno se
vara.

Eh, komentari gosn Sumanutog su uvek odlicni po obicaju ;). Mislim da svetla mogu bitno da uticu na raspolozenje osobe u sobi. Znam neke ljude, koji nisu istripovane diabole, a koji recimo pri ulasku u prostoriju sa obicnom zharuljom, gde treba da provedu vishe sati efektivnog rada, momentalno zamenjuju tu neonskom varijantom jer ih od svetla soc-realizam zharulje zaboli glava!? Recimo Krle - gitarista generacije 5, uvek u studiju, kad snimamo gitare, nosi gitaru i belu neonsku sijalicu za svaki slucaj.. Jednostavno smeta coveku, a treba da je koncentrisan kao smrt i da svira par cuka.. Neka "bubashvaba" ;) bi mozda rekla - tripuje, ali on covek jednostavno nece da se zlopati. Josh jedan bubnjar je na tu foru - nosi palice i sijalicu..

Ja recimo ne volim kad je slabo svetlo u sobi, nekako se "smracim", moj ortak ima cijelih 60w kod njega na gajbi + je zidove okrecio u boja kajsije, sto dodatno doprinosi smracivanju, i obojca se kod njega smracimo najstrasnije. E da se to kod mene ne bi deshavalo, ja sam zidove okrecio u snijezno bijelo, te sam u radnoj sobi nabudzio 8x60w non kung-fu halogenki, koje meni najvishe leze, i spojio ih na dimer da regulishem jacinu. Kad odshrafim na najace, kod mene u sobi lep suncan dan i odma se oraspolozim, a smislio sam takav sistem da niti jedna ne bije u monitor, oci, smeta, itd.. Savrshena slika na monitoru i pored najaceg svetla. Bash efekat suncanog dana, a i cela soba kad lepo zasija deluje onako gala.. Majstor koji mi je to zbudzio je potrosio kilometre kabla u plafonu ;), i stalno me pitao sta ce ti toliko svetla pobogu, al ja sam mu rekao - ocu lep suncan dan u sobi i danju i nocu ;).. Evo kako to izgleda otprilike (slikano bez blica - malko mutnjikavo):

Smanjeno:

Kontrola:

Pojacano:

Namerno sam ishao na minimalistic dizajn, nikakvi lusteri i nebuloze, koje bi mi samo bacale nezeljene odsjaje ma monitor..

Mislim uredjenje zivotnog prostora je vrlo ozbiljna stvar, preko koje neki ishuvishe lako pretrcavaju. Moj savet je generalno, prvo brinite brigu kako da uredite svoj zivotni prostor, da vas nista ne zhulja i da se ne zlopatite, pa tek onda krenite da se brinete i bavite problemima uredjenja drzave :d.. Neki bi cini mi se lakse uredili drzavu nego svoju radnu sobu ;)..

Poslednja izmena:
I koliko kosta to zadovoljstvo rucne kontrole sa sve majstorom ? :p :)

vec sam pitao, znamo da dr. tiristor ima releje za paljenje gasenje svetla zakacene na komp preko paralelnog porta.

ima li neko od benchovaca :) kontrolu svetla preko kompa ali preko npr. usb porta?
konkretno - ako bi nabudzio releje na USB port onda bi mogao lako i da dodam glasovne komande :d

- computer, turn lights off... :D

Svidja mi se ovo sto je Haludza uradio ali to mora da se planira kad se kreci stan jer ako sam dobro razumeo majstor je prvo napravio "kanale" u plafonu kroz koje ce da idu kablovi (mislim da se kaze "ustimovao" :d) ... Znaci za ovako nesto treba misliti i planirati sve na vreme :)
@Haludza: Da li su ovo 220V ili 12V sijalice ?

vec sam pitao, znamo da dr. tiristor ima releje za paljenje gasenje svetla zakacene na komp preko paralelnog porta.

ima li neko od benchovaca :) kontrolu svetla preko kompa ali preko npr. usb porta?
Nema :d
Ali postoji varijanta, sa mikrokontrolerom, ali ja nemam programator.
A i da imam, nekako mi ne ide softver, tj. kompajliranje, mada imam celu literaturu o tome.
Sa sve izvornim kodom.
konkretno - ako bi nabudzio releje na USB port onda bi mogao lako i da dodam glasovne komande :d

- computer, turn lights off... :D
A sto to ne mozes preko paraporta?
mislim da se kaze "ustimovao"
Stimuje se klavir, a zidovi se stemuju. Sa stemajzem :D

A jes, jes... Ja zaboravEo da si ti zagrizeni mac-ovac. :d

A kako win program na mac-u?

hm... na koji Win program mislis?

@Haludza: Da li su ovo 220V ili 12V sijalice ?

U pitanju su 220v halogenke. E sad tu ima gvinta. Kad se uzimaju halogenke, uvek se ide na varijantu 12v preko trasformatora (imaju nemacki - mega mali - mega skupi - ali do yaya) jer ove od 220v riknjavaju brzo zbog generalno loshe struje u nas (skokovi/padovi napona itd..). Medjutim, ako se ide preko dimera (bar ko ovaj moj, koga je majstor smozgao) i to kvalitetnog, onda nema potrebe za trasformatorom, jer sam dimer donekle ogranicava/pegla napon, nista posebno ali dovoljno za halogenku. I sad, ja mogu da kazem da kod mene halogenke od 220v traju neverovatno dugo, ne secam se dal sam ih ikad menjao!? Ne za ljude koji puno rade za kompom, a nedostatak svetla ih smori, idealno reshenje jer jako svetlo doprinosi boljoj koncentraciji, raspolozenju, elanu, itd.. Mnogo znaci.. Cim poobaram svetla, a krenem nesto da radim, a zaboravim da pojacam, krenem da zevam, umoran sam, smoren, kuntao bi, gladan sam ;), smracen sam, itd.. Inace iste halogenke sam nabudzio u kupatilo (ali varijanta zvezdano nebo), i od 220v su crkavale posle 7 dana posto u kupatilu mi nije trebao dimer. E onda sam, tj majstor je nabudzio te trasformatore od 12v i od tada ih nisam menjao. A samo da vidite kakva je to shuma kablova. Ccc.. Tom majstoru treba dodeliti nobelovu nagradu za struju sta je sve smozgao da bi udovoljio svakoj mojoj perverziji. Ne ta gomiletina kablova se ne moze ni zamisliti. Isho covek posle mene na rehabilitaciju :d.

Poslednja izmena:
Vrh Dno