Šta je novo?

Router - Printer share - PC1,2,3... ? Pomoć

Schkomi_NS

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
309
ĆAO! :type: Molim da mi neko pomogne da donesem konačnu odluku:
- imam jedan Desktop (uskoro ću imati još jedan), i jedan Laptop u kući
- SBB kablovski internet
- 1 štampač

Pitanje:

Trebao bi mi (ne preskup) Wireless Router koji bi mogao da istovremeno omogući pristup svim compovima, shareovanje fajlova, korišćenje DC++, torenata i sl. Najviše mi treba share-ovana internet konekcija koja ne zavisi od toga dal su svi compovi uključeni il ne. Takođe bih voleo kad bi se i štampač mogao ovako share-ovati.

Četvoroumim :eyebrows: se između:
1. Linksys WRT54GL
2. Linksys WAG200G
3. ASUS WL-500GC ili WL-500GP (oko 80eur)
4. TP-Link TD-W8910G

Interesuje me Vaše mišljenje o ovim routerima, koji je najbolji, najjednostavniji za upotrebu, najisplativiji, ima najbolju podršku... i tako.

Hvala unapred!

Poslednja izmena:
ĆAO! :type: Molim da mi neko pomogne da donesem konačnu odluku:
- imam jedan Desktop (uskoro ću imati još jedan), i jedan Laptop u kući
- SBB kablovski internet
- 1 štampač

Pitanje:

Trebao bi mi (ne preskup) Wireless Router koji bi mogao da istovremeno omogući pristup svim compovima, shareovanje fajlova, korišćenje DC++, torenata i sl. Najviše mi treba share-ovana internet konekcija koja ne zavisi od toga dal su svi compovi uključeni il ne. Takođe bih voleo kad bi se i štampač mogao ovako share-ovati.

Četvoroumim :eyebrows: se između:
1. Linksys WRT54GL
2. Linksys WAG200G
3. ASUS WL-500GC ili WL-500GP (oko 80eur)
4. TP-Link TD-W8910G

Interesuje me Vaše mišljenje o ovim routerima, koji je najbolji, najjednostavniji za upotrebu, najisplativiji, ima najbolju podršku... i tako.

Hvala unapred!

Ako misliš da šeruješ printer možeš samo da se dvoumiš, pošto sa prva dva to ne možeš, osim ako nemaš LAN izlaz na štampaču.
Lično koristim WAG200G i odlično radi posao, konekcija je stabilna, nema zakucavanja, sve radi ok. Inače, lično imam 3 compa koji su umreženi (wireless) i sve radi ok, šeruju se fajlovi na mrežnom hardu, internet radi sa sva tri compa sasvim dobro.
Međutim ti imaš kabl, a WAG200G je ADSL2+ Gatewey, tako da on definitivno otpada.
I ja sam hteo da moj printer nabudžim da radi u mreži, ali sam ukapirao da je to skup sporti da mi se ne isplati.
BTW, ovaj ASUS pod 3 može sve što hoćeš, ali su se neki žalili na stabilnost, tj. na zaglupljivanje.
Toliko od mene.
Poz

Poslednja izmena:
Da dodam, ovaj put malo konciznije.
1. Odličan ruter, odlična podrška, malo jača cena, ali gomila neoficijelnog firmware-a, ne možeš sa njim da šeruješ printer (osim ako nema LAN)
2. ne radi posao (ADSL2+ gateway)
3. radi komplet, sa njim možeš sve, mali problemi kod nekih sa stabilnošću
4. ne radi posao (ADSL2+ gateway)

Hvala.. :D

Videću.... ili 1. ili 3.

Mislim da će lova presuditi :trust:

Ima li onih koji koriste pomenuti ASUS router? da malo iskomentarišu o njemu..

Br.1 kod mog burazera savršeno završava posao (sediš u wc-u ili podrumu i surfaš po netu)

Asus WL-500GP ima evo kod mene u kancelariji. Odlicna stvar odma smo stavili Oleg firmware i ukljucili 2 stampaca na USB, jedan po defaultu radi za drugi se treba malo zezati da se namesti ali kad namestis jednom zaboravis. Ukljucili smo ga i od tad zaboravili za njega ima jedno pola godine, sadasnji uptime je 45 dana bio bi veci nestajalo struje.
Sto se mene tice proporuka. Ja koristim wireless da se konektujem a imamo u kancelariji jos 4 racunara na UTP i kad neko navarati povremeno se konektuju na wireless.

Asus WL-500GP ima evo kod mene u kancelariji. Odlicna stvar odma smo stavili Oleg firmware i ukljucili 2 stampaca na USB, jedan po defaultu radi za drugi se treba malo zezati da se namesti ali kad namestis jednom zaboravis. Ukljucili smo ga i od tad zaboravili za njega ima jedno pola godine, sadasnji uptime je 45 dana bio bi veci nestajalo struje.
Sto se mene tice proporuka. Ja koristim wireless da se konektujem a imamo u kancelariji jos 4 racunara na UTP i kad neko navarati povremeno se konektuju na wireless.

Hvala mnogo! Mislim da će ipak biti ASUS, iako je Linksys mnogo poznatija firma, bar kada je mrežna oprem au pitanju! Hvala vam svima! :wave:

@npero
Da li taj router propusta ICMP pakete, odnosno da li moze normalno da radi tracert?

Na mom kuci ruteru WRT54G sa DD-WRT firmwerom sam probao tracert www.google.com i to prolazi posle neki 14 hopova stigne do google. Predpostavljam da isto radi i na Asus probacu.

Probao na asusu tracert radi.

Hvala. :)

E, sad me zanima i jos nesto... :)

Primetio sam da postoji i Asus WL-520gU, pa mi nije jasno da li je to losiji model. Vidim da je noviji model jer ima i bolju podrsku za Vistu i neki softver za Vistu koji ovaj "tvoj" nema.

Koliko vidim po specifikaciji, izgleda mi da je sve isto kao i kod tog WL-500GP, s tim sto ovaj ima jedan USB port manje, sto mi i ne treba, ali zato ima QoS (BOD - Bandwith on Demand), sto ostali retko imaju, a koji bi trebao da poboljsa kvalitet deljenja resursa u mrezi. Interesuje da mozda znas, da li ovaj model mozda ima jos nesto osim USB-a sto mu nedostaje u odnosu na taj tvoj, a sto moze biti korisno. Specifikacije na Asusu sajtu su jako lose i neuniformisane, tako da ne uspevam bas da ih uporedim...

Ne bi znao nisam imao prilike da se sretnem sa tim modelom. Da probas mozda na http://www.wl500g.info/ da nadjes nesto korisno. WL-500gP i njegov prethodnik WL-500g su popularni modeli pa postoji nekoliko custom firmwera to im je prednost sa WL-520gU nisam se susretao do sad, jedino neko da se javi ko ga koristi.

A šta mislite o TP-Link TL-WR542G ? Mnogo je jeftiniji od Asusa, nema USB priključak, al šta je, tu je? Ima li neko ovaj ili sličan TP-Linkov router i šta mi preporučuje?

Hvala

Vrh Dno