Šta je novo?

2 OS-a!!!

BattleNexus

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2007
Poena
319
Imam 2 OS-a,LINUX i XP.To sam bio podjelio particije.Posebno za linux i posebno za xp.E sad kad pokrenem linux mogu pristupiti particije na kojima je xp i mogu sadrzaj kopirati sa xp na linux tj.dok sam u linxu.E sad me zanima zasto ne mogu sa linuxa na xp.Ja mislim zato sto su razliciti formati particija.Kod linuxa je ext3 a kod xp ntfs,ali opet nema smisla kako onda mogu sa xp na linux.E sad me zanima zna li iko kako to mogu ostvariti???

Zato što uz tu distribuciju koju koristiš očigledno stižu NTFS drajveri, tako da možeš da mauntuješ NTFS particije.

Ako hoćeš da vidiš ext2/3 particije u Windowsu, skini neki 3rd party program, recimo extfs plugin za Total Commander ili EXT2 IFS for Windows.

Oni jesu mountovani njih linux bez problema ocitava i kaze da su mountovani.Kad nesto kopiram izbaci mi poruku Can not write itd...

Oni jesu mountovani njih linux bez problema ocitava i kaze da su mountovani.Kad nesto kopiram izbaci mi poruku Can not write itd...

Aaa... nisam shvatio pitanje odmah. Kada pustiš linux možeš da kopiraš sa NTFS na ext3 particiju ali ne možeš da kopiraš sa ext3 na NTFS. It's not a bug, it's a feature. ,)

U fstabu ti je stavljeno da ti se NTFS particija mauntuje kao read only. I ja bih ti preporučio da tako ostane. Koliko ja znam NTFS drajveri i dalje ne podržavaju 100% siguran upis.

Ako baš hoćeš možeš da isključiš readonly atribut (samo obriši "ro" flag u fstabu za tu particiju).

Sigurnije rešenje je da iz Windowsa kopiraš sa ext3 na NTFS.

U fstabu ti je stavljeno da ti se NTFS particija mauntuje kao read only. I ja bih ti preporučio da tako ostane. Koliko ja znam NTFS drajveri i dalje ne podržavaju 100% siguran upis.

NTFS-3G drajver je već veoma pouzdan, koristim ga duže vremena bez problema. Još ne podržava neke featurs-e NTFS-a tipa permissions, ali za osnovno pisanje i brisanje odlično služi.

BattleNexus, instaliraj ga najbolje iz repoa. Moraš instalirati i jedan mali manager za njega u kome ćeš uključiti da se particije mauntuju kao read-write. Nađi uputstvo na netu, sasvim je jednostavno i za početnike u Linux-u, gde i ja spadam.

Nazad
Vrh Dno