Šta je novo?

X38 vs P35

Ali zasto uzimati x38 kada dolazi x48 koji je jos bolji ili ga uzeti pa ga za par meseci opet menjati ...

Gde pise kada je NDA za X48 to niko ne zna, X38 je toliko odlagan da je izašao skoro pola godine kasnije od brve buve koja je pustena, stoga X48 nemoj očekivati pre 7-8 meseci počev od sad, a možda i više ;)
E sad postavlja se i pitanje koliko je X48 bolji od X38, malo je informacija da bi se dikutovalo sta se isplati čekati, a šta ne.

Poslednja izmena:
At the end of the day the X38 chipset is a high-end solution designed to be paired with the greatest and most expensive motherboards the market has to offer. Only those who wish to build a Crossfire system need it and you should only use the Radeon HD 2900XT, as it is currently the fastest graphics card AMD has on offer. Therefore, if you can afford to spend $300 US on a motherboard and around $800 US on the accompanying graphics cards, then we can safely assume you have money to burn and value for money is not a serious consideration. For the rest of us, the P35 chipset seems like a better value option paired with a single AMD or Nvidia Graphics card.
Pa izvucite zakljuchak iz ovoga.

Cena ASUS P5E je oko 200 eura sada, a ko te bije po usima da stavljas dve 2900XT. Nego jedino sto mene brine je to odlaganje X38 i neka prepravka ploca. Sta je sa plocama koje su vec bili nastancovali i dali ce takve ploce stici do kupaca ? Tj. dali treba cekati rev.2 ploca ili je to vec sredjeno ?

Bez mnogo mudrovanja moze da se zakljuci da je jedina krupna prednost X38 chipseta nad P35 upravo PCIe 2.0, bar na globalnom nivou tj. za mase. Problem je sto ta novina kosta 250+ evra, dok P35 ploce mogu da se nadju i za ispod 100 evra. Ako je logika Spacemastera tacna i ako cemo nov chipset za Intel da cekamo 6-7 meseci, pri cemu ce on opet biti highend kategorije sa slicnom cenom onda je to jako lose za sam Intel, a direktno ide u korist AMD-a, sto usled trenutnog odnosa snaga mozda i nije lose. Pretpostavlja se da AMD do kraja godine (znaci mesec-dva-tri) izbacuje celu paletu proizvoda od novih procesora do grafickih karti (i to PCIe 2.0) kao i RD700 chipset koji ce imati PCIe 2.0 podrsku od value do enthusiast nivoa. Dakle imacemo nove AMD ploce sa PCIe 2.0 podrskom i za 50 evra dok ce Intelov PCIe 2.0 kostati 250+ evra. Uzimajuci u obzir da uskoro izlaze nove graficke karte sa PCIe 2.0 podrskom iz oba tabora tj. i iz AMD.ATI-ja i NVIDIA-e to je velika prednost za AMD ako nista drugo kao marketinska zvaka, jer ko zeli Intel i pun PCIe 2.0 morace da plati 250+ evra samo za plocu dok kao sto rekoh u value segmentu AMD ce imatu u ponudi punu PCIe 2.0 podrsku i za 50-60 evra. Naravno ja pretpostavljam da ce nove graficke karte u PCIe 2.0 obliku raditi bez greske i uz akademska odstupanja na sadasnjim PCIe plocama, ali ne mozete da kazete da u toj situaciji na marketinskom nivou AMD nema prednost. Na sve to ako Phenom po nekim sadasnjim pretpostavkama ne bude ni brzi ni sporiji od 65nm C2D (mada je ovo jako delikatno pitanje) onda procesor sa savremenijom platformom po boljoj ceni u toj trci pobedjuje. Masa ljudi kupuje racunar na duze staze, a ne da bi ga promenila za 3, 6 ili 12 meseci, a PCIe 2.0 daje mogucnost coveku i da za dve ili tri godine uzme dobru graficku kartu bez dodatnog troska za promenu ploce, a sa njom verovatno i memorije (DDR3 tranzicija) i procesora (bas me zanima da li ce trenutni procesori sa dva i cetiri jezgra koji rade na 2.5-3GHz da budu nedovoljni u to vreme). Dakle Intel bi trebao da izbaci pristupacan chipset sa PCIe 2.0 podrskom sto pre ne zato sto se bez toga ne moze vec zato sto onaj drugi to ima (za sad u najavi, ali jako brzo i na trzistu). Pravi kec iz rukava bi bilo nesto tipa P35 sa PCIe 2.0 podrskom sa cenom sadasnjih P35 ploca (ne znam da li je to izvodljivo, dajem cisto slikovit primer). Medjutim za sada nema nikakvih slicnih najava. Inace poslednji najavljeni chipset iz Intela je ovaj:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=143138

Gde pise kada je NDA za X48 to niko ne zna, X38 je toliko odlagan da je izašao skoro pola godine kasnije od brve buve koja je pustena, stoga X48 nemoj očekivati pre 7-8 meseci počev od sad, a možda i više ;)
E sad postavlja se i pitanje koliko je X48 bolji od X38, malo je informacija da bi se dikutovalo sta se isplati čekati, a šta ne.

Ploče bazirane na X48 čipsetu će se pojaviti tokom prvog kvartala sledeće godine.
X48 čipset će u suštini predstavljati probrani X38, koji će dobro podnositi overklokovanje. Takođe, X48 će zvanično podržavati FSB 1600 MHz. Pored toga, novi čipset će ispraviti EIST bag koji postoji u X38 čipsetu i koji tera proizvođače matičnih ploča da redizajniraju svoje ploče zasnovane na ovom čipsetu.
@SpaceMaster: sachekaj ti x48.Ne bacaj novac na x38. Mada nekako imam osecaj da me manijak nece poslushati :p;)

Pomenuti test se može pogledati na:

http://www.legionhardware.com/document.php?id=689

Na odluku šta ćete kupiti utiče tržište i proizvođači harvera mnogo više nego što mislite. 100x sam rekao da više neću menjati harver ili barem ne dosadašnjim tempom; rečeno učinjeno; sada ga menjam takvim tempom da mi se čini da ustvari više i nemam konfiguraciju već pokretnu traku. Da nije tužno bilo bi smešno!

@Spacemaster:
- Marko, sve sto si napisao stoji kao takvo ali koga je stvarno briga za sublatence i ostale sub-sub-sub... Reci mi tvoje realno misljenje koliko krajnji korisnik prosperira u svemu tome i koliko je bitno to sto x38 donosi pcie2.0 i bolje sublatence u odnosu na p35 ili p965 itd... kada 90-95% korisnika foruma ima u masini xp1700+ i > ili Celerona na 2.0ghz i > a Barton im je tek otkrovenje ... Ljudi jos uvek giljaju SDRAM i donose takve masine kod mene u radnju na apgrejd a mi pricamo o DDRu, DDR2, DDR3...??????

Poslednja izmena:
Bacanje para je i X38 i X48 cak i P35.
Nista bitno za krajnjeg korisnika se nije promenilo od 965-ce.

Sve sto je zorz rekao je upravu.Mozemo mi pricati kako X38 radi ovo i ono ima ove latencije... itd itd.,to je totalno ne bitna stvar.Najbitnije je da si pljunuo 200E++ iz dzepa sa prosecnom platom u drzavi od 250-300e.
Bas da vidim da Amerikanci treba da odvoje celu platu za 1 maticnu plocu da li bi je kupovali.

Ovi noviteti su uglavnom imali boljitak u igrama.Za ostalo su manje bitni jer je pomak dosta mali.Ko ne igra igre moze da upgraduje mashinu svakih 5 godina u proseku.U suprotnom jurice sto bolji RAM,Grafichku i CPU a samim tim u novu plochu.

Prijatelju nemam ja sta da čekam, heto ili ne i jedan i drugi će proći kroz ruke.;)
:wave:

znao sam :bottle: :d

@Spacemaster:
- Marko, sve sto si napisao stoji kao takvo ali koga je stvarno briga za sublatence i ostale sub-sub-sub... Reci mi tvoje realno misljenje koliko krajnji korisnik prosperira u svemu tome i koliko je bitno to sto x38 donosi pcie2.0 i bolje sublatence u odnosu na p35 ili p965 itd... kada 90-95% korisnika foruma ima u masini xp1700+ i > ili Celerona na 2.0ghz i > a Barton im je tek otkrovenje ... Ljudi jos uvek giljaju SDRAM i donose takve masine kod mene u radnju na apgrejd a mi pricamo o DDRu, DDR2, DDR3...??????

slazem se, tako je kod nas, dovoljno je reci da je sdram skuplji od ddr i sve je jasno, nazalost :S:

Pa realno ne bi trebalo da se prelazi ni sa X975 na bilo koji čipset bio da je on P35, P965, X38, X48, ali koba briga sta je realno, entuzijasti su ti koji kupuju. Tj. imas grupu ljudi koja uvek, ali uvek želi da ima određeni novitet, ista je priča i sa grafikom, čovek kupi G80 GTX i posle izlaska kupi ultru, pitam pa koji će ti, čovek kaže, a što da je nemam kad mogu da je priuštim. Znači ko bude hteo, i imao mogućnost imaće, šta se isplati, to moramo da ostavimo po strani.

Zorz ti si osnovni primer ove priče, koliko si hw-a promenio za ovih dve godine, tj. jel bilo potrebe za tim, tj. jel se isplatilo stalno drndanje CPU-a, ploča ili sta si već menjao.

Zorz ti si osnovni primer ove priče, koliko si hw-a promenio za ovih dve godine, tj. jel bilo potrebe za tim, tj. jel se isplatilo stalno drndanje CPU-a, ploča ili sta si već menjao.

Joj, Marko gde me nadje, tamo gde sam najtanji. Ja VOLIM DA TROSIM PARE NA IT KOMPONENTE!!! Priznajem. Ajd' valjda cete mi pola oprostiti... ***, ali nazalost situacija kod nas je bas takva kao sto sam rekao ali se nadam da TEBE nisam uvredio jer sve ovo prethodno napisano se NIKAKO ne odnosi na TEBE vec je uopsteno!!!

pozz

Joj, Marko gde me nadje, tamo gde sam najtanji. Ja VOLIM DA TROSIM PARE NA IT KOMPONENTE!!! Priznajem. Ajd' valjda cete mi pola oprostiti... ***, ali nazalost situacija kod nas je bas takva kao sto sam rekao ali se nadam da TEBE nisam uvredio jer sve ovo prethodno napisano se NIKAKO ne odnosi na TEBE vec je uopsteno!!!

pozz
Ma ti si tezak IT zavisnik<nema ti leka manijache :D
:p
Ja sam se izlechio.Tvrdim.:type::wall::smash:
PS.A Marku nema pomoci.Samo da ga vezu za radijator.:D
Mada ako dograbi bonsek.:trust:

Lichno mislim da ce x38 biti promashaj u cenovnom smislu u odnosu na ono shto ce doneti.To ce ispraviti neki naredni chip set.Pretpostavljam x48.
Ono shto mi se nekako chini da je sve ono shto je zaposheto sa podnozjem 775 zavrsheno_OStala su manja dotezanja ali to je to.Tek posle novog socket-a i Nehalem procesora treba ochekivati malo veci kvalitativni pomak.Ali to su samo neke moje pretpostavke.

Poslednja izmena:

pozz

Ma jok bre, sto bi se ljutio odkud ti taj zaključak, razenjujemo misljenja :d

Generalno, da se ne ponavljam priča je takva kakva je, stoga, ko bude mogao on će da se hvali sta ima, ako ne bude imaće rezultate koji će biti super pokazatelj šta je mogao da zgubi, ili pak šta nije. ;)

pozz

Ma jok bre, sto bi se ljutio odkud ti taj zaključak, razenjujemo misljenja :d

Generalno, da se ne ponavljam priča je takva kakva je, stoga, ko bude mogao on će da se hvali sta ima, a ko ne bude imaće rezultate koji će biti super pokazatelj šta je mogao da zgubi, ili pak šta nije. ;)

Hoce li biti neki test X38 ploca ovde na Benchu ? :trust:

Nikada nebih kupovao novu konfu zbog video igara , a koliko vidim vecina ljudi to radi ili jure neke rezultate na 3dmarku itd...
Ja sam bio prinudjen zbog prirode posla kupiti mashinu koja moze kako tako gurati after effect cs3 , a da nije bilo toga josh bi gurao 3200+barton 1 gb rama 120hdd 9800pro.
U mom komsiluku koji je mogu reci veliki (15 stambenih zgrada) vecina ljudi ima 2200 athlon 512 rama 9200 ati, tako da njima nije bitno koji novi cipset ima amd ili intel vec je bitno da imaju 1000 dingi za adsl da mogu igrati kaunter, dotu, medal na netu za cije pokretanje vec imaju mashinu.
Medjutim i ja imam prijatelje koji vole da imaju zadnju rec tehnike kad su kompovi u pitanju i sav novac ulazu u (imba) mashine , a nemaju ni auto(yuga bar da povezu devojku do kuce pa moram ja da ih vozim^^) i onda mi dodju da objasne kako bioshock izgleda mnogo bolje sa dx10.
Ja mislim da mi u Srbiji osim pojedinaca nikad necemo moci da idemo u korak sa najnovijim cudima IT tehnoligije i smatram da je to suludo jer uvek ce biti neki novi pci
setite se samo agp 4x i 8x gde nije bilo realne razlike sa karticama koje su tad bile u opticaju , medjutim ako neko menja celu konfu znaci kupuje novi komp realno je da uzme plocu ili bilo koju komponentu koja ce sto duze trajatii nece zahtevati neku brzu promenu ali ako neko ima savremen komp recimo plocu sa pcie16x i menja za plocu da bi imao pcie20x onda je to po meni suludo i bacanje para (nazovi kurcenje) .

E dakula dakula...sto sta je suludo u brzonapredujucem IT svetu...treba nas sve vezati za radijator :) No salu na stranu,ja mislim da komp naravno treba da se upgrade-uje ako za tim postoji REALNA i KONKRETNA potreba,za sta god to bilo,a ne da bi se jurili rezultati u raznim sintetickim testovima ! E to je po meni bacanje para jer mu to dodje kao sto si ti rekao kurcenje !

U ovom trenutku kada 8800GTX u PCI-E 1.1 varijanti nema takmaca i verovatno nista od PCI-E 2.0 varijante nece biti drsticno bolje u narednih nekoliko meseci ljudi koji vec imaju trebaju se drzati P35 ploca i tek mozda krajem naredne godine da razmisljaju o drugoj generaciji. Ali ljudi koji sada kupuju pa zasto ne uzeti X38 ako vec mogu? Bice mirni sto se tice ploce narednih par godina. Dok se Nahelm ne "odomaci" dobro cemo zaci u 2009. godinu.

Dark... svaka ti je ka Njegosheva.. :)

Sto bi rekao nas narod, "Dok se mlada obuce i svadba se povuce".
Dok cekate da DDR3 postane jeftinija proci ce dosta vremena, PCIE 2.0 ce biti standard vrlo kratko, jer u najavi je 3.0, tako da je best buy P35 sa nekom brzom DDR2.

PCI-E 3.0 je najavljen za 2009+....ako je to kratko za pCI-E 2.0 koliko je dugo bio aktuelan standard 1 ili AGP 4x,8x.... ne mislim da oni se koriste i danas nego koliko su bili aktuelni kao top varijante.

Imam utisak da i ti merkas neku X38 plocu ? :)

Pa ili X38 ili RD790, a to zavisi od testa PhenomX4 i odnosa cena/kvalitet. ILi to ili neki Q6600...videcemo, ali PCI-E 2.0 je obavezan.

Nazad
Vrh Dno