Šta je novo?

Boot record menjanje i vracanje

dr.Tiristor

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2005
Poena
379
Odakle da pocnem...?
Imam Lunux i XP, dual boot. E, posle jednog "update-a" na linuxu, sad kako stoji ono
1. Ubuntu
2. Recovery
3. Memtest
4. XP
sada imam duplo, znaci:
1. Ubuntu
2. Ubuntu
3. Recovery
4. Recovery
5. Memtest
6. Memtest
7. Xp [samo jednom]

E sta se tu desilo, i kako to da sredim?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Drugi, veci problem je:
Hocu tu gde mi je XP da pljenem Vistu malo, da vidim kako se ponasa.

Sad, kada formatiram c particiju, izbrisacu i boot record sa linux-om, kao sto mi se vec jednom desilo.

Kako da napravim opet dual boot, ali sa vistom? Ili sa XP-om, totalno je nebitno, shvatili ste poentu.

Sto se tice prvog (pisacu za Ubuntu, a ti javi ako ne pomaze)

Editujes grub-ov config:
> sudo gedit /boot/grub/menu.lst
i obrises viskove. Videces po dve iste sekcije i jednu slobodno obrisi, snimi i to je to.

Sto se drugog tice, meni je najjednostavniji nacin jedan tool koji se nalazi na Ultimate BootCD-u koji automatski ponovo instalira grub (jos kad bih se setio kako se zove...).

GRUB ili neki drugi loader sigurno može da se instalira sa instalacionog diska za dotični Linux. Verovatno postoji opcija da podigneš sistem sa instalacionog CDa, neka fora Live moda. Posle toga pokušaj da instaliraš GRUB koji će prepoznati Vistu. Imaj na umu da prvo instaliraš Vistu pa posle toga Linux.

Sto se tice prvog (pisacu za Ubuntu, a ti javi ako ne pomaze)

Editujes grub-ov config:
> sudo gedit /boot/grub/menu.lst
i obrises viskove. Videces po dve iste sekcije i jednu slobodno obrisi, snimi i to je to.

Sto se drugog tice, meni je najjednostavniji nacin jedan tool koji se nalazi na Ultimate BootCD-u koji automatski ponovo instalira grub (jos kad bih se setio kako se zove...).
Ae, videcemo za prvo, sad nema loadera uopste, instalirao sam Vistu, ***, ni tastatura mi nije kompatibilna, ni svetlo ne mogu da palim preko kompa... Malo ludim, cini mi se da cu da vratim XP.
A za drugo, ako se setis....
GRUB ili neki drugi loader sigurno može da se instalira sa instalacionog diska za dotični Linux. Verovatno postoji opcija da podigneš sistem sa instalacionog CDa, neka fora Live moda. Posle toga pokušaj da instaliraš GRUB koji će prepoznati Vistu. Imaj na umu da prvo instaliraš Vistu pa posle toga Linux.
Mogu da probam sutra, sad mi je kasno, ali NEMA SANSE da reinstaliram oba sistema opet. Cimao sam se fest da dovedem Linux u red, znaci nema sanse.

A to sto pricas da treba prvo vista pa linux, mi je jako dobro poznato, bas zbog loadera. Da instaliram dva sveza sistema, ne bih ovde nista ni pitao.
Znaci, linux onaj MORA da ostane, samo grub moram da podesim nekako. A kako, molicu lepo?

A to sto pricas da treba prvo vista pa linux, mi je jako dobro poznato, bas zbog loadera. Da instaliram dva sveza sistema, ne bih ovde nista ni pitao.
Znaci, linux onaj MORA da ostane, samo grub moram da podesim nekako. A kako, molicu lepo?

Ne moraš da reinstaliraš ni jedan od ta 2 sistema. Samo podigni svoj Linux preko instalacionog CDa (trebalo bi da može) i posle toga instaliraj GRUB ponovo u MBR. On će prepoznati i Vistu i Linux. Voila.

Ok, hvala, probacu sutra, danas nisam stigao, instalirao sam XP opet, ona vista je izletela posle 14h rada... Smorila, ni tastatura mi nije "kompatibilna" :s Glupost.
Na onom linux-u sve radi kao sat... Ebala ih Glista.

Nazad
Vrh Dno