Šta je novo?

C2D E6550 konfiguracija (pomoc oko ostalih komponenti)

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Pozdrav svima..
Treba mi vasa pomoc da sklopim novu konfiguraciju, da sve bude kompatibilno, da nema nervoze i ostalog :) pa ako ima dobrih ljudi za savet bio bih veoma zahvalan..

Dakle planiram da uzmem pomenuti C2D-2.33 BOX-E6550 CORE 2 DUO 4MB procesor i oko njega da gradim ostatak...
Nesto sam gledao po Gigatronu (blizu su mi, plus imam kao neku "vezu" tamo pa mozda bude jeftinije).. i nesto sam ovako sklopio ali je ispalo malo vise nego sto sam zeleo..

MB ASUS - SOCKET 775 - P5B SE - 6483.99
PROCESOR INTEL C2D-2.33 BOX-E6550 CORE 2 DUO 4MB - 12319.57
GAINWARD VGA - PCIE - BP8600GT-256-GS-GLH-TV-DD - 10413.68
MEMORIJA GEIL 2GB 6400 DDR2 800MHz (2x1GB 5-5-5-15) - 5199.01
HARD DISK MAXTOR HDD 320GB 7200 8MB - 5403.32
NAPAJANJE CHIEFTEC 450W FULL - 3896.26

43713 (560e)

Sad naravno, ne znam da li je ova ploca i ova memorija kompatibilna sa njim pa ako mozete da predlozite sta bi tu menjali..
Dakle, vidim da mi treba ploca koja podrzava ovaj 1333 fsb, to me je najvise "odralo" ali reko ajd kad vec kesiram da kesiram do kraja..
Ako mozda nije potrebno furati procesor sa 1333 fsb-om, recite, ja nemam pojma, ali reko ajde da budem miran duze vreme...

Dakle, ako mozete da pogledate sta Gigatron nudi jer bi tu kupovao, pa da mi kazete sta bi bilo kompatibilno i pametno za kupovinu.. Dakle, to je neka granica oko 500-550 evra..
Jos jedno pitanje, zanima me da li ce mi hard disk Maxtor 6G160PO raditi na novim plocama, ovo je dakle ATA hard ali nisam siguran da li je 133 ili 130... Ako bi on radio onda mogu da uzmem manji(jeftiniji) SATA II hard...

Hvala puno unapred...

Konfiguracija je savrsena za te pare i simulacije voznje sa dosta fizike ima da leteee..:)

Go go go SERT.:-devil-:

Hehe ;)

Dakle, sto se tice kompatibilnosti, sve je OK? Uostalom ako se nesto ne bude slagalo, valjda mogu da zamenim..
Sto se tice ploce, sta mu dodje kad pise da podrzava 1033 fsb ali u zagradi pise (OC)? Treba li to da me zabrinjava, dakle najnormalnije ce raditi pomenuti procesor?

Auuuuu bre, nakon 1100 postova nisi naučio da je OC skraćenica za klokovanje al na engleskom. :D

Poslednja izmena:
Toliko dati para za procesor a zakinuti na ploci. Po meni je to cista grehota.
Pa ploca ti je kamen temeljac. Zasto nisi razmisljao o nekom P35 chipsetu??

Poslednja izmena:
Toliko dati para za procesor a zakinuti na ploci. Po meni je to cista grehota.
Pa ploca ti je kamen temeljac. Zasto nisi razmisljao o nekom P35 chipsetu??

Hm, pa ne znam sto je zakidanje... 80 evra je, vidim da ima podrsku za FSB 1333, i sve ostalo, nisam mislio da je zakidanje. Ne nameravam da ga OC-ujem ili tako nesto, mozda kasnije (Stvorenje, znam da je OC overklok :), ali me je zbunjivalo sto stoji pored 1333 u karakteristikama ploce pa sam mislio da mozda nije nesto vezano za podrsku 1333 fsb-a)..
Vec je poprilicno narasla cena za konfiguraciju.. ja sam mislio da se dobre ploce mogu naci i za manje novca, tako da mi se ova cinila kao dobra.. Ako moze objasnjenje zasto je losa?

Po meni kofiguracija je dobra....Ali ako ces se igrati dodaj josh nekih 100 eura za 8800 GTS 320/320 i budi miran bar joh 1 godinu....

Po meni kofiguracija je dobra....Ali ako ces se igrati dodaj josh nekih 100 eura za 8800 GTS 320/320 i budi miran bar joh 1 godinu....

Bar jos godinu sa 8800 GTS? :S:
Pa *** ja planiram sa ovom 8600 GT GLH da igram GTA IV i Mafiu 2 u full/medium detaljima, ako to nije moguce onda nek mi si*aju ka*u! Koje glupiranje brate, sta, znaci svake godine po 300 evra?!
Ne nameravam nista drugo osim toga i da igram (naravno PES se podrazumeva)... tako da me zabole za Crysis 3 i Bioshock 4.. vi ste crazy ako zaista tako stalno kupujete ono sto je najjace na trzistu.. :zgran: koje banke pljackate..

Pa *** brate DX10.1 samo sto nije izasao, a ta tvoja 8600gt je DX10. Plus ona je(zajedno sa svim med karticama) totalni promasaj od nVidie, ali ipak ta kartica ce ti potrajati jos barem 1 godinu, a ako imas srece mozda i 2. Inace uzmi neki drugi hard, jer novi Maxtori nisu bas pouzdani. Uzmi neki Hitachi ili Seagate ili WD. Procesor ti je extra za ovu plocu. Bolje ti je da uzmes bolju plocu, a slabiji proc i da ga overklokujes. Mnogo isplatljivije.

Borise brate, ja bih uzeo malo jacu plocu sa jacim cipsetom... Evo pazi mene ja uzeo P5P800Se sa 865 cipsetom, i sta mislis, sad nikakav upgrade ne mogu da uradim, a da sam npr, uzeo maticnu sa 965 ili neke verzije sa 945 cipsetom sada bih mogao da ubacim C2D, a ovako mogu samo plakati! Razumes, dodaj malo kesa i uzmi bolju plocu!

A sto se tice harda Maxtor je pod znakom pitanja, nije vise kvalitetan kao sto je bio - opet ne znam, ne pratim toliko desavanja sto se tice hadova, ali svakako je bolje da uzmes neki Seagate ili eventualno WD! Ne znam ja mislim da us bolji! Pozz

Razmisli

MB ASUS - SOCKET 775 - P5B SE - 6483.99
MEMORIJA GEIL 2GB 6400 DDR2 800MHz (2x1GB 5-5-5-15) - 5199.01
HARD DISK MAXTOR HDD 320GB 7200 8MB - 5403.32
MB: Gigabyte GA-8I945PL-S3 (imaš je u Gigatronu za ~54€)
CPU: mislim da bi ti neki u rangu E4xxx bio sasvim OK
RAM: nema potrebe da bude na 800MHz jer i na manjem taktu sasvim je OK i pruža mogućnost nesmetanog klokovanja (FSB = 250, 300...)
HDD: WD ili Samsung
Ostalo je OK

Pošto ne menjaš komponente svaki čas već kompletnu platformu nakon nekoliko godina exploatacije mislim da bi ti ova kombinacija bila zadovoljavajuća, manje bi te koštalo a performase bi imao skoro identične kao i sa onim komponentama što si prvobitno zamislio. Ako ti je mašina slaba za neke poslove možeš uvek da je klokuješ bez problema i bojazni da ćeš je spaliti i time dobiješ more computing power for free. :)

MB: Gigabyte GA-8I945PL-S3 (imaš je u Gigatronu za ~54€)
CPU: mislim da bi ti neki u rangu E4xxx bio sasvim OK
RAM: nema potrebe da bude na 800MHz jer i na manjem taktu sasvim je OK i pruža mogućnost nesmetanog klokovanja (FSB = 250, 300...)
HDD: WD ili Samsung
Ostalo je OK

Pošto ne menjaš komponente svaki čas već kompletnu platformu nakon nekoliko godina exploatacije mislim da bi ti ova kombinacija bila zadovoljavajuća, manje bi te koštalo a performase bi imao skoro identične kao i sa onim komponentama što si prvobitno zamislio. Ako ti je mašina slaba za neke poslove možeš uvek da je klokuješ bez problema i bojazni da ćeš je spaliti i time dobiješ more computing power for free. :)

Ako to uzme onda pada 8800 i milina..:banana:

Kao prvo, izvinjavam se adminima, video sam posle da je pogresno mesto za temu bilo...

Ljudi, pazite ovako, mene jedini zanima da li ce ova graficka raditi bar u medium detaljima i 1024x768 (jer imam 15-icu LCD) u GTA IV i Mafia 2... Kao sto sam rekao, dovoljno da u njima radi i u sledeca 2, 3 PES-a..
Igra koju najvise igram je LFS koja trazi jak procesor a ne graficku, i kada je 32 automobila na stazi jedan pored drugog sa bartonom FPS opadne i na 15 a to je neigrivo za simulaciju voznje, tako da sam i tu miran sa pomenutim procesorom.. Radim cesto i u Photoshopu sa gomilom layera tako da mi opet tu treba procesor...
Kazete izlazi Direct 10.1, sta, to znaci da graficke sa Direct X 10 vise nece raditi? LOL! Pa secam se ranije da kad si recimo imao Geforce 4 Ti, ili 9600 pro, da je to bio benchmark za sve igre, da si bar 4, 5 god bio miran sa pomenutim karticama.. a sta je sad ovo, za svaki stepenik direct X-a nova graficka?! Alo rodjaci.. Pa smanjicu u krajnjem slucaju na Direct X 10, ili Direct X 9 u tim novim igrama, pa ne mora sve na maksimumu da bude pobogu...

Inace odlucio sam se za sledecu konfiguraciju na kraju.. pa eventualno mozda za godinu i po uzmem ponovo graficku neku i klokujem procesor...

Gigabyte MB - SOCKET 775 - GA-P35-S3L - 7143.19
MEMORIJA TRANSCEND DDR2 1 GB 800 - 2699.49
MEMORIJA TRANSCEND DDR2 1 GB 800 - 2699.49
HARD DISK WD 320 GB WD3200JS, SATA II, 8 MB cashe, 7200 rpm - 5720.64

Isti takav zuti fica samo jugo, crveni
Po meni jedina mana pomenute konfiguracije je bas p965 cipset, tako da mislim da je Ga-p35-ds3l bolji izbor
@Boris Lozac igre koje pominjes ce izaci tek sldece godine (za mafia 2 nisam siguran :)) tako da je nerealno pretpostaviti bilo sta ali recimo, sudeci po iskustvima koje imam do sada sa hardverom, nece da rade. Ali verovatno nece ni na 8800gts bas da lete, tako da je ta karta pametniji izbor. Kad se iznerviras opicis PES :)

Poslednja izmena:
@Boris Lozac igre koje pominjes ce izaci tek sldece godine (za mafia 2 nisam siguran :)) tako da je nerealno pretpostaviti bilo sta ali recimo, sudeci po iskustvima koje imam do sada sa hardverom, nece da rade. Ali verovatno nece ni na 8800gts bas da lete, tako da je ta karta pametniji izbor. Kad se iznerviras opicis PES :)

Nadam se da ne mislis na 2009-u? :)
Moze jedno pitanje, odkad su pocele graficke tako da divljaju, i ranije je bio monopol u kompjuterskoj industriji ali ovo je nenormalno!? Koju graficku ima PS3? Znam da je neki RX, ali koji je to rang sada, jaca/slabija od ove koju ja nameravam da uzmem?
PS3 ce imati perverzne igre narednih 4, 5, godina sa neopadanjem FPS-a ispod 30.. a sve to sa grafickom koja ce biti stara 5 godina..
Da li je moguce da je PC trziste postalo toliko naivno i da nas ovako vuku za nos, kao ovce najgore?!
A moze sad jos jedno pitanje, onako dobronamerno pitam... odakle vam novac da uvek budete u toku sa hardverom, mislim imam skroz OK platu (~450 evra), zivim sa roditeljima.. ali mi je opet jako zao dati toliko para za komp.. Znaci kupite 8800 GTX Ultra Giga za 350 evra kad se pojavi i za ne manje od godinu dana date ponovo za neku koja ce da je zameni? :bottle: Zar bas toliko volite da se igrate? :) Pa kad das toliko para za graficku, zar ne zasluzujes da budes miran bar par godina?! Zaista bolesno, bolesno bezobrazno..

Poslednja izmena:
Pa nazalost danasnje trziste izgleda totalno drugacije u odnosu na proslu godinu. Iskreno ne vredi uzimati DX10 karticu sada, jer se jos ne zna kako ce se ponasati punokrvne DX10 igre na njima. Dobro Crysis demo radi ok na ovim karticama, ali ipak ta igra sigurno nece pokazati i iskoristiti sve sto DX10 ima. Igre od sl. godine ces opusteno igrati sa 8800( sa 8600 relativno ok) dok za 2 godine 8800 ce raditi na low-med, a 8600 na ultra low. Pa ti vidi. Inace PS3 ima RSX koji skoro, pa identican 8800GTX. Inace ne mozes bas da meris konzolu i pc. Pogledaj sta je sve jos stavljeno u PS3, a sta ti stavljas u komp.

Nadam se da ne mislis na 2009-u? :)
Moze jedno pitanje, odkad su pocele graficke tako da divljaju, i ranije je bio monopol u kompjuterskoj industriji ali ovo je nenormalno!? Koju graficku ima PS3? Znam da je neki RX, ali koji je to rang sada, jaca/slabija od ove koju ja nameravam da uzmem?
PS3 ce imati perverzne igre narednih 4, 5, godina sa neopadanjem FPS-a ispod 30.. a sve to sa grafickom koja ce biti stara 5 godina..
Da li je moguce da je PC trziste postalo toliko naivno i da nas ovako vuku za nos, kao ovce najgore?!
A moze sad jos jedno pitanje, onako dobronamerno pitam... odakle vam novac da uvek budete u toku sa hardverom, mislim imam skroz OK platu (~450 evra), zivim sa roditeljima.. ali mi je opet jako zao dati toliko para za komp.. Znaci kupite 8800 GTX Ultra Giga za 350 evra kad se pojavi i za ne manje od godinu dana date ponovo za neku koja ce da je zameni? :bottle: Zar bas toliko volite da se igrate? :) Pa kad das toliko para za graficku, zar ne zasluzujes da budes miran bar par godina?! Zaista bolesno, bolesno bezobrazno..

Naravno da jeste bezobrazno. Moje misljenje je da se definitivno prodala dusa djavolu sa pojavom PS3. Do tada su konzole kostale oko 200$, nisam siguran, a onda je dosao PS3 sa stavom ko vas hebe, daj 500$ sto su onda naravno jedva docekali i primenili proizvodjaci grafickih karti. Nikada pre nije visi medium segment kostao 250-300 eura. Znaci sada za 270 eura dobijas 8800gts 320MB koji ti daje ono sto si 2005 imao sa 6600gt za 180. To je potpuno nenormalno ali je tako i jedino resenje je da dignes ruke od svega, ako mozes.
Mozda je jos jedan razlog to sto je rezolucija drasticno povecala pa se tako zalomilo da to mora da se prebrodi na sadasnjoj generaciji grafickih karti. Ako je, recimo, 8600 brza od 7600 isto koliko je 7600 bila brza od 6600, to nije dovoljno, jer je rezolucija skocila za dva stepenika, i 8600 ispada prakticno losija. Ima nade da se malo srede stvari sa sledecom generacijom ali ce sigurno cene ostati malo vise nego sto je to bilo pre.
Sto se tice finansija, veoma mali procenat ljudi je stalno u toku sa hardverom. Ako neko ima dovoljno novca da finansira svoju strast, sa vise ili manje odricanja, nije ni bitno, ja ne vidim nista lose u tome. Licno menjam komp na 2 godine i uvek je cena oko 1000 eura bez monitora, sto je pre bilo dovoljno da se izdrzi te dve godine ali vise, na zalost, nije. Toliko sam spreman da se odreknem a ako neko ima i moze vise, sto da ne. Bar ovi ljudi sa foruma daju pare zato sto nesto vole, a ne zbog komsije.
Sa tim ces i ti morati da se pomiris jer nema sanse da na toj karti igras GTA 4 kako treba. My 2 cents

Poslednja izmena:
Naravno da jeste bezobrazno. Moje misljenje je da se definitivno prodala dusa djavolu sa pojavom PS3. Do tada su konzole kostale oko 200$, nisam siguran, a onda je dosao PS3 sa stavom ko vas hebe, daj 500$ sto su onda naravno jedva docekali i primenili proizvodjaci grafickih karti. Nikada pre nije visi medium segment kostao 250-300 eura. Znaci sada za 270 eura dobijas 8800gts 320MB koji ti daje ono sto si 2005 imao sa 6600gt za 180. To je potpuno nenormalno ali je tako i jedino resenje je da dignes ruke od svega, ako mozes.
Mozda je jos jedan razlog to sto je rezolucija drasticno povecala pa se tako zalomilo da to mora da se prebrodi na sadasnjoj generaciji grafickih karti. Ako je, recimo, 8600 brza od 7600 isto koliko je 7600 bila brza od 6600, to nije dovoljno, jer je rezolucija skocila za dva stepenika, i 8600 ispada prakticno losija. Ima nade da se malo srede stvari sa sledecom generacijom ali ce sigurno cene ostati malo vise nego sto je to bilo pre.
Sto se tice finansija, veoma mali procenat ljudi je stalno u toku sa hardverom. Ako neko ima dovoljno novca da finansira svoju strast, sa vise ili manje odricanja, nije ni bitno, ja ne vidim nista lose u tome. Licno menjam komp na 2 godine i uvek je cena oko 1000 eura bez monitora, sto je pre bilo dovoljno da se izdrzi te dve godine ali vise, na zalost, nije. Toliko sam spreman da se odreknem a ako neko ima i moze vise, sto da ne. Bar ovi ljudi sa foruma daju pare zato sto nesto vole, a ne zbog komsije.
Sa tim ces i ti morati da se pomiris jer nema sanse da na toj karti igras GTA 4 kako treba. My 2 cents

Sve bi to bilo super da ja dobijam neku revolucionarnu igru i grafiku za te pare, tipa Little Big Planet (PS3) ili da dobijem grafiku i fiziku kao u onom Killzone 2 laznom ingame traileru od pre par godina, ali NE, grafika uopste nije toliko bolja od recimo Splinter Cella od pre 2 godine koji je leteo na mom starom kompu..
Evo i ovaj Crysis zbog kojeg ljudi kradu pare babi od penzije da bi uzeli 8800 GTX ne izgleda NISTA revolucionarno, cak sta vise..
Evo sto kaze Colt a tako sam i ja mislio jer je bilo prica o PS3 grafici kako je ona vec prevazidjena na PC-u, dakle PS3 ce imati DOSTA losiju karticu od 8800 a cak je i losija od ove 8600 Goes like hell for two months..
Ako stvarno ne bude radio GTA IV sa ovom novom konfom, onda dizem ruke totalno od upgrade-a za vise narednih godina.. necu biti jedan od ovci koje deru PC proizvodjaci...

Samo da javim da sam uzeo Gigabyte DS3-R plocu, procesor je isti, memorija je Transcend DDR II 800 mhz, Hd je WD 320 8mb cache, Chieftec 450 W full napajanje, Gainward 8600 GT GS GLH...
Nisam mnogo testirao, treba veceras Vistu da stavim....
Hvala svima na savetima i pomoci..

Samo da javim da sam uzeo Gigabyte DS3-R plocu, procesor je isti, memorija je Transcend DDR II 800 mhz, Hd je WD 320 8mb cache, Chieftec 450 W full napajanje, Gainward 8600 GT GS GLH...
Nisam mnogo testirao, treba veceras Vistu da stavim....
Hvala svima na savetima i pomoci..

To ti je dobar izbor, ploca je stvarno dobra!:) Obavezno postavi neke testove sto se tice igrica! Da vidimo kako ih pegla!!! hehe:D

Pozz

Nazad
Vrh Dno