Šta je novo?

Izbor Samsunga... molim za savet...

drjackyll

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2002
Poena
630
Dakle posle duzeg vremena sam se odlucio da predjem sa Sony 17-ice na neki 22" wide. E sad procitah nekoliko opisa i tema ali i dalje ne mogu da odlucim. Da li da uzmem 226BW ili 226CW odnosno neku jeftiniju varijantu u vidu 223BW ili 2232BW?

Znaci vise nisam siguran ali uopste sta da uzmem pa vas molim za neki savet pogotovo ako je savet od vlasnika nekog od ovih monitora.

Hvala.

Da to sam i sam napokon skontao, nego da li je vredna dodatna investicija od 70-100 evra za te modele u odnosu na 223BW i 2232BW? Kakvi su paneli na njima?

U 226CW bi trebalo da je Samsung-ov (S) panel iz 226BW, ali razlika je u pozadniskom osvetljenju, koje kod CW modela bolje i omogucava siri gamut boja. Ako se iole bavis obradom slika, obavezno doplati.

Za igrice 226BW je sasvim OK, pa mozda cak i 223 i 2232BW modeli, iako su nesto sporiji... A ako racuna koristis iskljucivo za internet, mail, office itd, ne isplati se kupovati nista jace od 223 ili 2232BW modela.

Dakle sve zavisi od primene. Neka moja logika je da je komfor u radu jako bitan, a tu je dobar ekran stavka br.1.

Za igrice 226BW je sasvim OK, pa mozda cak i 223 i 2232BW modeli, iako su nesto sporiji...

2232BW ima iste specifikacije kao i 226B(C)W, cak su mu uglovi bolji po njima. CW jedinio ima Wide Color Gamut (97%). Po cemu znas da je sporiji?
Zaista bi bilo lepo da neko nesto kaze o doticnom, posto se dvoumim izmedju njega i 226CW. Razlika u ceni je osetna + sto mi je 2232BW lepse dizajniran. Zanima me da li je full 22'' ili je skracen na 21.6'' kao 223. Ne mogu da verujem da na benchu nema review ni straijeg brata iako je izuzetno polularan, mada je vec dosta receno od strane usera...

Poslednja izmena:
Trenutno i ja razmisljam na temu Samsung 2232BW vs 223BW.

2232BW je prelepo dizajniran, 22" , 2ms GTG... sa cenom od oko 350 evra.

Minus mu je postolje bez VESA standarda (iako sam negde procitao drugacije), tako da se ne moze montirati na neko drugo postolje.

Sliku jos nisam uspeo da vidim, ali kada budem imao kes (t.j kada prodam stari monitor 😀 ) detaljno cu pogledati oba modela.

2232BW ima iste specifikacije kao i 226B(C)W, cak su mu uglovi bolji po njima. CW jedinio ima Wide Color Gamut (97%). Po cemu znas da je sporiji?

U pravu si. 2232BW nisam jos video na delu, tako da sam pretpostavio da je slican sa 223BW... A i Samsung bre pretera, izbacuje gomile slicnih modela za kratko vreme, samo zbunjuje kupce...

Elem, ako je samo to razlika, a ne bavis se obradom fotografija, verovatno nema smisla da doplacujes za 226BW ukoliko je razlika primetna (npr 10% cene ili veca).

Osim velicine i odziva, dosta je velika razlika i u dizajnu, za razliku od modela koji su manje visi isti (223BW,226BW,226CW...)

2232BW
265492.jpg
.

223BW
223bw.jpg

Uzeh danas 2232BW. Posle 15tak min mogu da kazem da sam razocaran probijanjem pozadinskog osvetljenja sa gorenje i donje strane. Napominjem da prelazim sa 970p koji je PVA pa sam mozda zahtevan u tom pogledu i nisam imao prilike da vidim novije TN panele na delu. Uglovi su dosta,dosta losiji u odnosu na 970p (mada su kod njega na perfekciji) ali posto ja 100% svog vremena gledam pravo u monitor ovo mi je nebitna stavka. Nije mi samo jasno kako proizvodjaci smeju da stave takve karakterestike u specifikaciju ako one apslolutno ne stoje! Slika mi je suvise bledunjava u svim modovima magic tuna.
Ovo su samo prvi utisci ,javlajm se nakon nekog vremena kada i sam odlucim koji monitor ostavljam za primarni.

Poslednja izmena:
Predlazem ti da uzmes 223bw. Iz jednog jedinog razloga - najjeftiniji je. Ovolike razlike u ceni medju TN panelima istog proizvodjaca nikako ne mogu da budu opravdane. I budi spreman na razocaranje/privikavanje i dosta podesavanja ukoliko prelazis sa CRT-a. Ja sam pre par dana kupio 223BW i bilo bi mi zao da sam dao i evro vise, jer, realno, ako nije PVA nikakva specifikacija mu nece pomoci.
Obavezno obrati paznju na ergonomiju, koja, ukoliko je losija kod 2232bw nema ti pomoci. Ja monitor drzim na za tu namenu napravljenom malom stocicu koji drzim na stolu, i koga onda mogu da okrecem i priblizavam ako, recimo hocu da gledam iz kreveta. Srecom imam i fotelju sa podesavanjem visine, pa zavisno od situacije, ubadam najbolji ugao. Sto kaze Vugla vertikalni ugao je ocajan (kod svih TN panela). Posle svega ovoga ne verujem da bi neko mogao jednostavno da stavim monitor na sto , nakrivi postolje i nakrivi kapu.
Da me ne shvatis pogresno, kada se sve sabere - zadovoljan sam. ali moram da kazem da ovi paneli imaju krupne nedostatke sa kojima ces morati da se pomiris, to ce ti najlakse pasti ako znas da nisi dao 400 nego 300 evra.

Poslednja izmena:
Pazi, svu ergonomiju sam imao na 970p i stvarno mi nije trebala. Kada sam presao sa CRT na njega nisam imao apsolutno nikavih zamerki. Kod 2232BW nema nista od ergonomije ali to mi nije zamerka. Evo upalio sam par igara DIRT, PES, FEAR... i mogu reci da tu ne vidim neku razliku zaista, sa tim sto da je sada wide rezolucija i veci dijagonala nova dimenzija za mene i to pozitivna. Sto se brzine tice, nisam kompetentan da kazem nesto o tome jer ja nikad nisam video duhove ni na 6ms kao i sada na 2ms. Vec sam se nekako privikao i na drugaciji prikaz na desktopu i sad je ok kada sam promenio crnu pozadinu gde me je probijanje pozadisnkog bas zracil😵d uglova sam ocekivao mnogo vise misleci da je to uznapredovalo na TN. Bilo bi lepo da vlasnici 226CW kazu nesto na ovu temu jer sam se dvoumio i oko njega.
Definitvno bi bilo najbolje da je u ovako lepo dizajniranom(subjektivno) monitoru ipak neki PVA.

@Vugla, izvini sto nisam precizirao kome sam uputio odgovor, ali sam ovo napisao pod pretpostavkom da je taj sony 17 koju drjackyll spominje, crt, posto sam ja napravio takav prelaz, sa 17 crt na 22 tft, i mislim da treba napomenuti sta se gubi od kvaliteta ovim postupkom. Kao sto sam rekao kad se sve sabere prednosti koje donosi tft od 22"(21,6"), po mom misljenju vrede maksimalno toliko koliko kosta 223bw. Sve preko a u istom rangu (samsung 226bw,cw 2232bw), po mom misljenju ne vredi. Cak i ako neki model ima odredjene prednosti, one su minorne ili subjektivne (meni se vise svidja slika na 223bw nego na 226bw) dok ove mane koje sam istakao imaju svi. Potpuno se slazem za odziv, i upravo to i jeste poenta moje price. Ako mi smeta mali vertikalni ugao i probijanje pozadinskog osvetljenja ono postoji i kod 226bw, a te 2ms u odnosu na 5ms je tesko primetno. Jos jedna mana ovih monitora, mada to verovatno covek zna je reprodukcija boja. Tako da bih se usudio da kazem da su ovi monitori neupotrebljivi za profesionalno bavljenje grafikom. Slika je neuporedivo lepsa(ostrija, sa vecim kontrastom, zasicenjijih boja) na tft-u ali boje nisu prave. Da zakljucim, iako se na ove mane prosecan korisnik navikne za dva dana, one nisu male, a sitne prednosti koje donose skuplji modeli se prilicno skupo naplacuju. Zato je moja preporuka 223bw kojim ce, posle malo igranja sa podesavanja, prosecan korisnik biti veoma zadovoljan.

Poslednja izmena:
Ma 226CW je prava stvar, nema probijanja pozadinskog osvetljenja, a i WCG je skoro 97%...
u trenutku kupovine monitora nisam imao dodatnih 100 evritja pa sam uzeo 225BW i mogu reci da sam zadovoljan, drugar ima 226BW i ne primecujem nikakvu razliku u kvalitetu slike... boljka i jednog i drugog je probijanje pozadinskog osvetljenja po gotnjoj i donjoj ivici... mada u realnom zivotu to toliko i ne smeta....😛

226CW je vec druga prica.... boje su "skoro" pa ko na dobro kalibrisanom CRT-u... naravno za dizajn i pripremu nista bolje od 959NF, ali, evo, ja radim na 225BW bez ikakvih problema... plus joj je to sto ima podesavanje visine od skoro 12cm...

P.S. uzmi 226CW....

a ako hoces jeftiniju varijantu zaboravi 226BW, 223BW i 2232BW, i lepo uzmi 225BW.... Prporucujem...

Posto vidim da ovde svi imaju iskustva i da se potpuno razumemo u ove modele...recite mi sta b i vi izabrali izmedju modela 223 bw,2232bw i 226 cw...a da vam pri tom nije bitan izgled i cena...Evo meni je 226 cw odlican ali i dalje ne znam da li je vredan dodavanja tih para u odnosu na 223bw...nekako mi deluje isiljeno..sta vi mislite?

Posto vidim da ovde svi imaju iskustva i da se potpuno razumemo u ove modele...recite mi sta b i vi izabrali izmedju modela 223 bw,2232bw i 226 cw...a da vam pri tom nije bitan izgled i cena...Evo meni je 226 cw odlican ali i dalje ne znam da li je vredan dodavanja tih para u odnosu na 223bw...nekako mi deluje isiljeno..sta vi mislite?

e pa kad ti cena nije bitna sto ne uzmes 225MW :banana:

Danas sam bio u Tehnomarketu Fontana. Poredjali su Sasmunge 2032BW, 2232BW, 206BW i 226BW, pa koga zanima moze da pogleda i uporedi koji mu odgovara.

Poslednja izmena:
Znate sta je problem na ovom forumu??Ljude pitas jedno a oni ti odgovaraju drugo...Kad sam uzimao digitalni fotoaprat isto je bilo...ne znam prijatelju jel sa ja pomenuo gde 225MW????

pa sam si rekao da ti cena nije toliko bitna.zato sam ti i predlozio ovaj model 225mw.kod njega nema sta da zagledas i razmisljas, ferrari u odnosu na ove pomenute i da te ne boli glava.ja hdedoh da ti dam dobar savet, a ti se koliko vidim najutio.cheers

Dzaba je gledati. Svi su isti posle malo podesavanja. Jedino sto mogu da kazem je da je 225bw malo losijia slika u odnosu na 223/6. Inace mi je bio prvi izbor zbog podesavanja po visini ali kada sam ga probao nekako mi je delovao najsporije, i sa najlosijim kontrastom. Mozda gresim.

nisam se ja druze naljutio...jer vidim da ona bananica igra na kraju tvog posta...nego samo cena nije bitna po pitanju ta tri modela...mada pogledao sam i taj model o kome pricas jeste on zmaj ali je i malcice preskup aj pa cheers

Dzaba je gledati. Svi su isti posle malo podesavanja. Jedino sto mogu da kazem je da je 225bw malo losijia slika u odnosu na 223/6. Inace mi je bio prvi izbor zbog podesavanja po visini ali kada sam ga probao nekako mi je delovao najsporije, i sa najlosijim kontrastom. Mozda gresim.

iz licnog iskustva mislim da gresis, razlika je u cifri dinamickog kontrasta... koji je totalno nepotreban... inace sve su to isti paneli, razlika u odzivu izmedju 2 i 5 ms je nebulozna, ko da ce to da se primeti, na 225BW ni u jedoj igrici nisam primetio kasnjenje, seckanje ili ghostovanje... kvalitet slike je isti, posto imaju jednaku velicinu dot-a, mislim da je 0.282mm pixel pitch...

sto se tice 226CW - naj naj naj izbor.... model koji ima Wide Color Gamut cak (97%)... t.j. (WCG-CCFL) - ili ti unapredjeni fosfor...

inace uz malo podesavanja bela bleed linija na 225BW skoro i da se nece videti... a i kod ostalih modela takodje...

ma koji god...

Pa trebalo bi da ga ima u par firmi, po pcberzi, s tim da su neke cijene i manje nego što tu stoji ako odeš na sajt tih firmi jer neke cijene na pcberza nisu refreshovane.

I mene zanima ovaj monitor pa imam pitanje pošto još uvijek imam 17" CRT, ima li neko sa TV karticom i 22" monitorom pa da kaže na šta liči gledanje TV-a na tolikom monitoru koji je i wide?

Nazad
Vrh Dno