Meni je mnogo bitnije da mi neko subjektvno kaze kako telefon lezi u ruci,od kakvog je materijala izradjen,da li ima bagova u softveru i kakvih i to je to. I na kraju to mogu eventualno uporediti sa fabrickim specifikacijama i videti shta se podudara a shta razlikuje...
Inace ideju za tabelu na kraju testa podrzavam i potrudicu se da vec u sledecem testu bude tako neshto napravljeno. Ali jednostavno tvrdim da to nije dovoljno.
Pozdrav i hvala na kritikama u svakom slucaju,ali su neke totalno bez osnova.
Lepo razmisljanje, i slazem se da neke stavke, tipa drzanje baterije itd su uvek subjektivna stvar i cesto se razlikuju od navedenih specifikacija. Ali specifikacije ipak treba da stoje, cisto radi brzeg poredjenja modela. Bitne stvari u opisu su po meni (i to ne ja izmislio vec video na stranim sajtovima), rezime sa ocenom, poredjenja sa drugim modelima, tabele sa rezultatima sintetickih testova. Recimo, ja da radim opis, za recimo moj telefon, ishao bi otprilike na ovaj fazon, aj na brzinu:
Eten m600:
ekran uredjaja -9
dizajn i kvalitet izrade -7.5
brzina uredjaja -9
kvalitet tastature - 7
kvalitet zvuka - 8
orjentaciona cena - 400e
opshti utisak 8.75
za: telefon je brz i ima fenomenalan ekran
protiv: ugradjeni zvucnik je losheg kvaliteta, ako padne pozdravio vas telefon..
spb benchmark system test score: taj i taj..
graphic score: taj i taj..
brzina sync-a, contacts, oulook, excel biznis app score: taj i taj..
i onda ide opis: bio je lep suncan dan, od generalnog zastupnika eten uredjaja smo dobili prelepu plavu kutiju zhute boje u kojoj se nalazio uredjaj, u kutiji se nalazi bla bla bla, inace eten firma je na trzistu sa uspesnim modelima od godine te i te bla bla bla, itd.. i lepo objasnjavam svaku ocenu i stavku ponaosob, tako da kad procitash test - apsolutno znash dal je telefon za tebe ili nije. Plus u spb i ostale scorove bi dodao tabelu ne samo eten vec i drugih uredjaja slicne klase, da se sto bolje vidi razlika u odnosu na druge modele u realnom radu, ili ko ima slabiji model, mozhe da vidi koliko bi prelaskom na noviji model dobio na brzini i udobnosti.
Qtek s110:
ekran uredjaja -7.5
dizajn i kvalitet izrade -7
brzina uredjaja -8
kvalitet tastature - 7
kvalitet zvuka - 8
orjentaciona cena -250
opshti utisak -7.75
za: solidna brzina za male novce
protiv: losh ekran..
spb benchmark system test score: taj i taj..
graphic score: taj i taj..
brzina sync-a, contacts, oulook, excel biznis app score: taj i taj..
Pa opis..
I tako imash brzu preglednost, kolko para, kolko muzike, i picish kroz modele, a ne da se smarash i smarash i citash i citash i procitas - brzina - zadovoljavajuca, lajsne - lepe srebrne - pakovanje onako, telefon - dobar je! a mozda i nije..
Ko radi opise za telefone mora imati veliko iskustvo za telefone, tj da mu je kroz ruke proshlo milion telefona, tako da cim uzme nov model u ruku, automatski otprilike mozhe da da neku ocenu, bar za kvalitet izrade, a testovima i za ostalo. Onda da zna koje su boljke odredjene serije telefona (recimo brzina interfejsa na simbian platformama generalno), da li je to pobojshano novim modelom (recimo stariji modeli nokia komunikatora su imali uzasno spor interfejs a multitasking - horor film), kolika je realna brzina uredjaja, stabilnost itd.. Ne treba se bojati davanja JASNE precizne i definisane ocene, pa makar bila ona i pogreshna, nece niko nikoga da bije, mislim ono malo karaktera u opisima i sve ce biti ok..