Šta je novo?

"E" particija na novom notebook-u

inodius

Slavan
Učlanjen(a)
15.03.2006
Poena
319
Kupio sam notebook Toshiba Satellite 210-11C, koji ima hard od 160GB...

Hard disk je podeljen na 3 particije, jedna (prva) je neka skrivena, koliko mi se cini to je nesto sto Vista koristi, ne znam sta tacno, ali to nije ni mnogo bitno pretpostavljam da necemu sluzi. :) Druga je sistemska (C), polovina preostalog prostora, i trece ostatak diska koji ima dodeljen drive letter "E". Nije mi jasno zasto je ta particija "fabricki" podesena na "E", odnosno da li to tako treba da bude, i ako treba postoji li neki poseban razlog za to.

To mozes i ti sam da menjas, barem je tako u XP, ne vidim razlog zasto ne bi bilo isto i na Visti. Ja sam npr. mojim optickim drajvovima dodelio X i Y slova :d

Da, naravno da mogu da menjam, isto je kao i u XP-u, ali to nije bilo pitanje. :)

P.S. I ja na XP-u imam isto X i Y opticke drajvove :D

Kako se to menja u xp? :D Ortaku je dvd rezach D, a druga particija E ...smorina :D

Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management. Desni klik na uredjaj pa Change Drive Letters and Paths...

Ja sam citac memorijskih kartica, koji se prijavljuje kao 4 uredjaja postavio na W, X, Y, Z ,)

jej, hvala! :D

Da, naravno da mogu da menjam, isto je kao i u XP-u, ali to nije bilo pitanje. :)

P.S. I ja na XP-u imam isto X i Y opticke drajvove :D

Poenta je da ne moras da brines zbog tog slova :). Ja licno ne znam nijedan drugi poseban razlog zbog kojeg je taj hard bas E:\. Ako ti smeta, moz' i da ga promenis :d

Ok, tako sam i ja pretpostavljao, ali ipak mi i dalje nema nikakve logike sto mu je Windows po defaultu dao "E".

Meni je cudno da je disk uopste podeljen na particije, mislim "fabricki". Obicno na brand masinama i laptopovima iz fabrike dolazi sa samo jednom C particijom. To je slucaj sa starijim win-ovima, neznam mozda je sa vistom drugaciji slucaj.

Da, i to mi je bilo malo cudno, ali sam pretpostavio da je to tako na vecim diskovima, jer se nisam do sada susreo sa notebookom koji ima hard veci od 120GB.

Mozda je neko ipak ovaj notebook kupio pre mene, pa ga je particionisao, pa vratio... Sumnjam sada i na to posto ima jedan crveni zaglavljeni piksel.

Jel moze neko ko ima slican Toshiba notebook da kaze da li je isto dosao sa dve particije...

mozda je ta skrivena particija sa instalacijom os-a i drajverima..nemoj daje brises kao sto je uradio drugar skoro...imao vistu i sve drajvere na toj particiji i lik mu sve izformatira :)

Evo, ja sam kupio moj Toshiba laptop u maju.
Prva particija je skrivena i na njoj se nalazi spremna instalacija Viste, sve sa drajverima i pratećim programima koje Toshiba daje. Ostatak diska je bio fabrički podeljen na dve particije iste veličine nazvane System i Data.

@sakall
Da, ja sam pretpostavio da je skrivena particija sa nekim boot alatkama, ali nemam pojma sta je na njoj. U svakom slucaju sam skontao da ne trebam da je brisem :) Ali nisam mislio na nju, nego pored nje kao sto sam napisao imam i jos dve jednake particije C i E.

@morbius
Ok, hvala, znaci nije samo kod mene tako. :)

Sry ako sam uneo pometnju. Ogradio sam se u startu jer nisam imao iskustva sa vistom.

Evo da probam da objasnim>
Ta skrivena particija se koristi kada pomocu recovery diska koji ti je dosao uz laptop pozelis nekad da reinstaliras Vistu. Tada ubacis recovery disk, kliknes na F12 i onda se koriste podaci koji se nalaze na toj sakrivenoj particiju za koju je mislim odvojen 1,5 Gb prostora.
E sad zasto oznaka E?!
Kao sto znas C particija je tzv. sistemska particija i prilikom instalacije operativni sistem se instalira na tu particiju. Posto je to bilo rezervisano on je sledece slovo, a to je D dodelio optickom uredjaju, a to ti je najverovatnije DVD-RW. Tek nakon toga je fabricki prostor na hardu podeqjen tako da je napravljena jos jedna particija, a njoj je dodeljeno prvo sledece slobodno slovo alfabeta a to je E. I to ti je to. Ako zelis mozes da stavis da ti ta particija bude D a opticki uredjaj E, mada i ne moras. Ja sam tako stavio na laptopu dok su mi na desktopu particije oznacene sa C, D, F i I pa mi je svejedno na oba racunara sve OK.

Pa, nije tako. :) Drajv D nije bio dodeljen nicemu, upravo sam zato i pitao, dakle imam C, E, i opticki F :)

skrivenu particiju na toshibi pravi recovery disk. tacnije, ako u startu imas neparticionisan disk, recovery sam napravi i tu particiju uz ostale. experimenta radi (ionako sam hteo da ubijem vistu i stavim xp) sam iz partisn medzika obrisao tu particiju i taj prostor nakalemio na c: particiju i sve je radilo ok. kasnije ( zbog nekih 5ranja sa drajverima za 2600 ati za xp) kad sam radio recovery na vistu, ponovo se pojavila ta hidden particija.

jel ima neko drajvere za mobility radeon 2600 hd za xp?

na netu sam nasao dve varijante, omega i guru3d, oba su neki prebudzivani catalysti za druge kartice i ni jedan ne radi kako treba. tacnije ne zele ni da se instaliraju.:wall:

Nazad
Vrh Dno