Šta je novo?

DialIn Modem to Ethernet Gateway ???

milanbb

Čuven
Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
Kao prvo nisam siguran da li ovako nesto postoji 🙂 ali znam da mi treba 😀

Znaci, treba mi uredjaj koji ce prihvatiti dolazeci modemski poziv, dodeliti korisniku neku IP adresu i pustiti ga u mrezu preko Etherneta...

Da li ste culi, videli, znate gde ima da se kupi ? 🙂 bilo kakva pomoc dobrodosla....

Tu ce posluziti svaki P1 sa bilo kojim *nix derivatom i hardwerskim modemom uz dobro podesen *getty. Verovatno postoje i gotova resenja koja su verovatno dosta skuplja od pomenute homemade skalamerije 😀

Drugari, hvala na korisnim savetima, ali ne znam zasto je tako tesko odgovoriti na postavljeno pitanje bez nepotrebnih sugestija? Da li vam je mozda palo na pamet da neko ko ima 2000+ postova i clan je foruma poslednjih 7 godina zna da se za te potrebe moze iskoristiti svaki P1 sa *nix derivatom? Da li ste pomislili da taj neko mozda ima problem sto server pod SCO unixom na kome modem crkava svaki put kada zagrmi nije jednostavno konfigurisati preko telefona (pogotovo kada je sa druge strane priuceni knjigovodja), i sto je mnogo jednostavnije otpremiti vec podesen uredjaj velicine hard diska u Tivat npr. nego celo kuciste.... da ne pominjem da isti taj priuceni knjigovodja treba da poveze ceo taj racunar na mrezu, modem, ukljuci sve to u struju... sto je vec domen nuklearne fizike za objasnjavanje preko telefona...

Stoga bih vas molio da ako znate odgovorite da li ste videli ili znate da postoji takav uredjaj, ako ne suzdrzite se od idejnih resenja problema. Ja znam za 3COM office HUB koji ima 2 tel, 4 LAN prikljucka - ali se vise ne proizvodi...

Poslednja izmena:
Eto da si lepo odmah tako rekao izbegao bi "nepotrebne sugestije" i pokusaj ostalih da te sprece u trosenju 10x vece sume novca. Meni i dalje ne moze da padne na pamet kako neko ko je ovde 7god i ima preko 2000 postova ne zna za mtik ruterbord ili itx ploce koje zajedno sa modemom su malko vece od tog tvog harddiska 🙂

Da li ste pomislili da taj neko mozda ima problem sto server pod SCO unixom na kome modem crkava svaki put kada zagrmi nije jednostavno konfigurisati preko telefona

Ako crkava modem na SCO-u, crknuce i na fabricated dialup NAS-u.

Stoga bih vas molio da ako znate odgovorite da li ste videli ili znate da postoji takav uredjaj, ako ne suzdrzite se od idejnih resenja problema. Ja znam za 3COM office HUB koji ima 2 tel, 4 LAN prikljucka - ali se vise ne proizvodi...

Hmmm....probati eBay?

Iskreno dugo nisam video da neko prodaje dialup NAS-eve (ili modem servere kako su ih nekada ljudi zvali); iako ti se to ocito ne dopada trebao bi, zlu ne trebalo, da razmotris resenje sa windows RRAS-om ili *nixom.

....nije jednostavno konfigurisati preko telefona (pogotovo kada je sa druge strane priuceni knjigovodja), i sto je mnogo jednostavnije otpremiti vec podesen uredjaj velicine hard diska u Tivat npr. nego celo kuciste.... da ne pominjem da isti taj priuceni knjigovodja treba da poveze ceo taj racunar na mrezu, modem, ukljuci sve to u struju... sto je vec domen nuklearne fizike za objasnjavanje preko telefona...

Kad su vec tako neuki sto im ne kazes da je akcija nemoguca i nateras ih da uzmu permanentnu internet konekciju, napravis VPN i resis se bede?

poz.

salac

@podvarak: priznacu da si u pravu i da sam totalno neuk po pitanju routerboard/itx ploca kada mi kazes gde to ima da se nadje za manje od ~100eur (rboard, kuciste, externi modem) ?

@salac: takvi pokusaji se zavrsavaju jos gore po mene jer ipak moram da odem na lokaciju (a govorim o klijentima po celoj Srbiji) ili telefonom sa nekim prolaziti kroz VPN podesavanja, juriti lokalne provajdere, objasnjavati klijentima zasto im ne radi nesto na internetu - a radilo je i pitati se koji lokalni superheroj je spasao racunar od infekcije virusa instalacijom Nortona i ubijanjem svih konekcija koje sam mucno napravio.

Sto se crkavanja tice: lepo kazem tetki: "ona kutija na stolu, da, da zelena sa lampicama, izvucete oba kabla iz nje, plasticno stisnete i izvucete, da, da, tako... i iskljucite ono crno kockasto iz struje - jesu prestale da svetle lampice - jesu,... odlicno.... " i resio sam problem. Jos jedna prednost all in one uredjaja naspram externog modema je sto moze da stoji kod tetke na stolu, a ne u 'server sali' i ne moram da slusam objasnjenja "to ce Milorad kada dodje (sa godisnjeg, putovanja po svemiru, iz pekare) ja ne smem da diram server"

U zelji da sebi olaksam posao - postavio sam ovakvo pitanje bez detaljisanja u sitna crevca (da, da, znam da sam ******) ali znam da postoje VOIP gateway-s, sa jedne strane LAN sa druge telefonski dzek koji rade konverziju SIP lokala u analognu liniju... i kostaju ~6000din pa sam se ponadao da postoji i tako nesto kao resenje mog problema....

u svakom slucaju hvala na odgovorima...

Poslednja izmena:
@salac: takvi pokusaji se zavrsavaju jos gore po mene jer ipak moram da odem na lokaciju (a govorim o klijentima po celoj Srbiji) ili telefonom sa nekim prolaziti kroz VPN podesavanja, juriti lokalne provajdere, objasnjavati klijentima zasto im ne radi nesto na internetu - a radilo je i pitati se koji lokalni superheroj je spasao racunar od infekcije virusa instalacijom Nortona i ubijanjem svih konekcija koje sam mucno napravio.

Ruter koji postavljas na udaljenoj lokaciji (pod uslovom da ta lokacija ima stalni pristup netu) se setuje da bude VPN server (iliti koncentrator); ti onda iz svoje kancelarije definises sebi VPN konekciju i kacis se na udaljene rutere sirom zemlje, logovanjem na VPN automatski se nalazis u udaljenoj mrezi. Likovi tamo pojma nemaju sta se desava, na njihovim racunarima se ne setuje nista osim default gateway-a koji je naravno lokalna adresa rutera. Pozeljno je da ruter podrzava dynamic DNS za slucaj da udaljene lokacije ne mogu da od lokalnih provajdera dobiju linkove sa statickom IP adresom.

Za ovakve akcije preporucujem gorepomenuti mikrotik routerboard - komplet kosta oko 90e u Netiksu a ima sve sto ti treba, setuje se u 5 koraka i provereno radi (nisi ti jedini koji pristupa mrezama sirom Srbije i Crne Gore i ratuje sa tehnicki nepismenim svetom🙂 ).

Ako zelis vise informacija i dalja objasnjenja javi se na PM.

Inace mikrotik ne moze da izvuce ono sto tebi treba, tj. da se nakaci eksterni modem na njega i da on glumi dialup server.

Sto se crkavanja tice: lepo kazem tetki: "ona kutija na stolu, da, da zelena sa lampicama, izvucete oba kabla iz nje, plasticno stisnete i izvucete, da, da, tako... i iskljucite ono crno kockasto iz struje - jesu prestale da svetle lampice - jesu,... odlicno.... " i resio sam problem. Jos jedna prednost all in one uredjaja naspram externog modema je sto moze da stoji kod tetke na stolu, a ne u 'server sali' i ne moram da slusam objasnjenja "to ce Milorad kada dodje (sa godisnjeg, putovanja po svemiru, iz pekare) ja ne smem da diram server"

Nista lakse - kazes im da na 2 sec iskljuce 'lopova' na kome je vezan uredjaj i do vidjenja. Prolazi uvek.

poz.

salac

milanbb je napisao(la):
@podvarak: priznacu da si u pravu i da sam totalno neuk po pitanju routerboard/itx ploca kada mi kazes gde to ima da se nadje za manje od ~100eur (rboard, kuciste, externi modem) ?
ruterbord133c + napajanje ~ 70eur ... kutija (dal ti i treba?) i modem moze da se uklopi u 30 bez frke.

salac je napisao(la):
Inace mikrotik ne moze da izvuce ono sto tebi treba, tj. da se nakaci eksterni modem na njega i da on glumi dialup server.
proveri prvo malo docs pre nego sto izvalis tako nesto sledeci put 🙂

:wave:

Btw, u Tivtu (a i svakom drugom mestu sa bar 1k stanovnika) postoji neki wireless kvazi-provajder pa bi mogao i na tu stranu da razmisljas. Ah da, zamalo da zaboravim
mw_slap.gif
, ti si member vec 7 god i imas 2000+ postova i verovatno si se raspitao i proverio teh. mogucnosti. Jel sam u pravu? 🙂

Poslednja izmena od urednika:
@podvarak: posto smo krenuli grubo i neotesano - mozemo da nastavimo tako i dalje: daklem posto vidim da si bog za wireless i elektrotehn'ku: Sta mislis da li wireless moze da zadovolji potrebe (posto nisam ni jednom spomenuo isti) zbog sklonosti ka smetnjama i dropovanju paketa usled cega puca nasa aplikacija koja se kaci na bazu? I ono sto je najvaznije: da li zaista mislis da POSTOJI mogucnost da se uvede neki wireless u svakom selu sa 1K stanovnika, da ne spominjem da je politika neke tamo firme da im ne treba 'internet'. Tako da - jesi u pravu si - posto sam, jel, member 7 godina i imam 2000 postova - raspitao sam se...

Ideja sa RouterBoardom je jedino korisno sto sam cuo do sada, ali i dalje ostaje problem cene - to sto si ti na internetu nasao nesto po 59$ meni ne znaci mnogo jer jedino sto ima u Netiksu je RB150 po 96eur sa kutijom (ne racunam pdv jer ce ici kao osnovno sredstvo), modem je od 20eur Intex pa do 45eur USR... Kutija MORA da ide jer ne zelim da pomislim sta bi se desilo stampanoj plocici, a sustina je da na kutiji (u kojoj je i modem) treba da bude 3 razlicita konektora jer sve preko toga previse lici na server...

Sve ovo u nekoj budz varijanti moze i da proradi, da bude glomaznije od onog sto meni treba i da mi oduzme poprilicno vremena dok ne spakujem sve u jednu kutiju. Kao potencijalno resenje nalazi se na odlicnom 11 mestu,... tako da i dalje trazim ono sto sam trazio u prvom postu...

salac mogu da probam ako treba, videh samo na mtik forumu dosta postova i problema na tu tematiku uglavnom uspesno resenih. Ima i par winbox tutoriala sa istom tematikom tako da ne vidim gde moze da bude problem. Eventualno mozda kompatibilnost modema ili rs232 komunikacija. Ako se milanbb ipak odluci za 11tu soluciju i uzme ruterbord133c (59e @ netix) nudim se dobrovoljno da sam sve podesim i istestiram detaljno bez ikakve nadoknade. Mislim da je fer s moje strane 🙂

Sto se tice wirelessa, ja sam ga pomenuo samo za remote access. Umesto cele ove gore pomenute skalamerije imao bi samo jedan accesspoint i dao bih ti kontakt jedne firme iz Kotora koja bi ti to sve obezbedila i to uz vrhunsku stabilnost i kvalitet veze. Mislim da bi ti to najbolje bilo al dobro, tvoja stvar.

Poslednja izmena od urednika:
salac mogu da probam ako treba, videh samo na mtik forumu dosta postova i problema na tu tematiku uglavnom uspesno resenih. Ima i par winbox tutoriala sa istom tematikom tako da ne vidim gde moze da bude problem. Eventualno mozda kompatibilnost modema ili rs232 komunikacija. Ako se milanbb ipak odluci za 11tu soluciju i uzme ruterbord133c (59e @ netix) nudim se dobrovoljno da sam sve podesim i istestiram detaljno bez ikakve nadoknade. Mislim da je fer s moje strane 🙂

Ja sam nekada davno setovao externi modem tako da mogu remote preko PSTN-a da se nakacim na mtik, ali ono sto nisam uspeo je da se mtik ponasa kao pravi dialup server (da dodeli adrese preko dhcp-a, koristi PPP i na kraju te ubaci u LAN). Uprosceno receno - PSTN mi je sluzio samo za administriranje rutera.

Sa ISDN karticom je sve proslo ok, ali sa uredjajima nakacenim na serijski port mi nikako nije islo :/ Moguce je setovati parametre za komunikaciju preko serijskog porta (baud rate, parity i sl), a problem je (pricam po secanju) bio u tome sto se serijski port (tj uredjaj nakacen na njega) nigde nije pojavljivao u listi interfejsa. Probano na mtik OS-u 2.4.x, 2.7.x i 2.8.x.

Video sam X puta postove na mtik forumu kako da se od mtika pravi NAS server za ethernet/wireless klijente (imam takve 2 instalacije koje savrseno rade - mtik je NAS i oslanja se na freeradius za autentifikaciju i tarifiranje), ali ovo sto Milanbb trazi (PSTN konekcije) nisam.

Ako imas linkove sa mtik foruma obavezno ih posalji na PM ili ih postuj u ovom threadu, i pored toga sto se Milanbb-u ne dopada kao resenje za sada je najjednostavnije i najlakse za setovanje - barem dok neko ne iskopa fabricated uredjaj koji ovo radi iz cuga.

poz.

salac

Moguce je setovati parametre za komunikaciju preko serijskog porta (baud rate, parity i sl), a problem je (pricam po secanju) bio u tome sto se serijski port (tj uredjaj nakacen na njega) nigde nije pojavljivao u listi interfejsa. Probano na mtik OS-u 2.4.x, 2.7.x i 2.8.x.
Ni ne treba da se pojavi u listi interfejsa, samo treba u PORT dropdown meniju da izaberes serial0 (ili na koji si vec povezao modem) kad pravis PPP server i tako bi trebalo da radi bez frke. Ako te ne mrzi i imas mtik pri ruci probaj. Imam ja negde po fiokama cf karticu i 2.9.27 na njoj pa cu da probam za wikend.

Prvo, izvinjavam se sto cu blago da skrenem u offtopic, no kako smo se vec dotakli ove teme ....

@podvarak
Dosta vremena je proslo otkad sam vezivao mtik i modeme, a problem koji sam spomenuo (nedostatak interfejsa) me je zakucao u mestu kada sam probao da od mtika napravim dial-on-demand ruter preko klasicne modemske veze; na kraju sam dizao linux na nekoj raspaloj masini, iskoristio intel 536ep modem i posle 2 dana drndanja sve je proradilo i radi i dan-danas.
Za dialin preko mtika me je zezala 'veza' externi modem - mikrotik. Modem je bio USRobotics.

Posto winbox ne koristim vec iskljucivo ssh pristup, evo otprilike (opet po secanju) sta sam radio:

Prvo ppp-server:

/interface ppp-server add name='dial-in' port=serial0 authentication=pap,chap,mschap1,mschap2 modem-init="" ring-count=2
/interface ppp-server enable 0

Pa onda definisanje ppp usera (neka je LAN interfejs mikrotika 192.168.0.254, a adresa koju dobija ppp klijent napr 192.168.0.100):

/ppp secret name=name="test" service=any caller-id="" password="'test'" local-address=192.168.0.254 remote-address=192.168.0.100

/interface ethernet set LAN arp=proxy-arp

Sada setovanje parametara za serijski interfejs:

/system console disable 0 - (ovo da se prvo iskljuci administracija mikrotika preko serijskog porta)
/port set serial0 flow-control=hardware baud-rate=115200 data-bits=8 parity=0 stop-bits=1 - (valjda bese ovako za externe modeme)

Nije proradilo iz cuga; onda sam prckao u setovanjima za ppp-server sa init stringom za modem (vise nemam pojma sta sam stavljao za init string), slao sam AT komande modemu preko '/system serial-terminal' i na kraju nista.

Posto imas sav hardver na raspolaganju probaj da setujes mtik+modem kombo i javi sta se desilo 🙂

Poslednja izmena:
Pa i nije off-topic jer kao sto sam i rekao - to je za sada jedini predlog koji ima smisla, sada sto meni ne odgovara zbog nekih drugih stvari je moj problem 🙁. U svakom slucaju videcu da li je 9600bps modem od Amige jos uvek ispravan pa cu da probam ovo sto podvarak kaze....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno