Šta je novo?

AMD Phenom i AM2 socket ili mozda AM2+

shmeksi

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2007
Poena
320
U naredna dva meseca bi verovatno trebao da se pojavi AMD Phenom, e sad mene zanima da li neko zna na koji ce socket on ici? Da li je moguce njega normalno nakaciti na socket AM2 ili ce on samo funkcionisati na AM2+ ili mozda AM3 socketu?

Drugo pitanje glasi da li ce ploce sa AM2+ ili AM3 socketom (u zavisnosti za koji se standard odluce) moci da prihvate trenutne Athlonove modele iz familije 64 X2 (kako Windsor jezgro tako i Brisbane)?

Ima li neko informacije o ovome, posto mene veoma zanima?

Phenom ce moci na AM2 ali ce biti na manjoj magistrali i bice mu uskracene neke mogucnosti, nece imati HT3 vec 1. A AM2+ ploce prihvatace i trenutne AM2 modele.

U naredna dva meseca bi verovatno trebao da se pojavi AMD Phenom, e sad mene zanima da li neko zna na koji ce socket on ici? Da li je moguce njega normalno nakaciti na socket AM2 ili ce on samo funkcionisati na AM2+ ili mozda AM3 socketu?

Drugo pitanje glasi da li ce ploce sa AM2+ ili AM3 socketom (u zavisnosti za koji se standard odluce) moci da prihvate trenutne Athlonove modele iz familije 64 X2 (kako Windsor jezgro tako i Brisbane)?

Ima li neko informacije o ovome, posto mene veoma zanima?
Svakako, radice Phenom i na starim dobrim nforce4 plocama sa DDR2 memorijom, naravno uz update BIOS-a. 🙂 Pa tako, ako sad kupis AM2 plocu i Brisbane ili Windsor, moci ces da se lepo upgradeujes.

Phenom ce raditi na AM2 socketu, ali Brisby i Windsor nece raditi na AM2+. Jednostavno, AMD790 chipset ili 'vidijin koji se bude pojavio tada, radice samo sa HT3.0 specifikacijom, koju podrzavaju samo AMD 10h procesori.

Sto se tice AM3 socketa, verovatno je da Phenomi koji rade sa DDR2 memorijom nece raditi u AM3 plocama koje rade iskljucivo sa DDR3 memorijom, ali ce Budapest procesori sa 6MB L3 kesha u 45nm raditi verovatno na AM2+ sa DDR2 memorijom i na AM3 plocama sa DDR3.

Inace, Phenom na AM2 ploci ce biti uskracen za brzi HTT link, mada je pitanje koliko ce to zaista uticati na degradaciju performansi i bice naravno uskracen za napredni power managemant i ko zna kakve overklok mogucnosti, s' obzirom da ce moci da mu se nezavisno overklokuju jezgra i northbridge sa L3 keshom.

Poslednja izmena:
Phenom ce raditi na AM2 socketu, ali Brisby i Windsor nece raditi na AM2+. Jednostavno, AMD790 chipset ili 'vidijin koji se bude pojavio tada, radice samo sa HT3.0 specifikacijom, koju podrzavaju samo AMD 10h procesori.

Mislim da gresis ovde.Poslednja GA ploca sa RD790 chipset-om(HT3.0) za koju sam okacio i thread ima podrsku za sve RevF&G porcesore pored Phenoma.Imaju cak i slajdove (zvanicni iz Gigabyte-a) koji ovo potvrdjuju...

evo ovde:http://forums.anandtech.com/messageview.aspx?catid=29&threadid=2086770
pa idi na board specs...

Poslednja izmena:
***, znam da je bilo price da stari procesori nece raditi u novim plocama. Mogutje je svashta. Verovatno se to odnosi explicitno na procesore sa DDR2 memorijskim kontrolerom i AM3.

Poslednja izmena:
ja koliko znam am2 procesori nece moci raditi na am2+ kao ni sto am2+ nece moci raditi na am3 i tako to ide dok am3 procesori ce moci raditi na am2+ uz neke nedostatke a am2+ procesori ce raditi na am2 plocama normalno o5 uz neke nedostatke

Za AM3 socket je sigurno da će na njemu raditi samo procesori sa DDR3 kontrolerom, budu li isti procesori imali i DDR2 kontroler i bude li pinout socketa kompatibilan (što mi se sve nekako ne čini izglednim) radit će i na AM2+ socketu.
HT3.0 je kompatibilan sa HT2.0 tako da s te strane nebi trebalo biti problema da sadašnji procesori rade na AM2+. Ostaje pitanje kompatibilnosti sa regulacijom napajanja što je pretrpilo neke promjene vezano za K10.
Osim toga, već sad ima mješanaca tipa Biostar nf560 AM2+ koja nije "čista" AM2+ ploča, a na kojoj bi trebalo raditi sve.

Poslednja izmena:
ja koliko znam am2 procesori nece moci raditi na am2+ kao ni sto am2+ nece moci raditi na am3 i tako to ide dok am3 procesori ce moci raditi na am2+ uz neke nedostatke a am2+ procesori ce raditi na am2 plocama normalno o5 uz neke nedostatke

lose znas.

Cekajte sad, jedni kazu da ce trenutna familija X2 moci da ide na AM2+ ploce dok drugi kazu da ne moze, ako neko zna sigurno sta je tacno neka okaci neki link ili nesto.

Evo ja sam nasao ovaj clanak vezan za Phenom gde jasno kazu da ce moci da ide na AM2 ploce, normalno uz update biosa. Razume se da nece na njima moci da postigne pun potencijal kao sto je Hyper Transport 3.0. Vidim da ce imati i L3 cache, a da li ce on moci da funkcionise na AM2 plocama ili ce biti ogranicen samo na L1 i L2?

"......Part of AMD's strategy in keeping computer makers, and motherboard manufacturers happy is an easy upgrade path to Phenom. Phenom dual- and quad-core processors will support AMD's current packet and socket configuration for motherboards, called AM2, along with any chipset currently used with AMD products.

About the same time Phenom ships, AMD will release a new configuration, AM2+, that will contain enhancements specific to the quad-core design, David Schwarzbach, marketing manager for AMD's desktop division, said. The company also will ship a new chipset, called the 790. Enhancements in AM2+ include the ability to allocate power and memory to individual processors, depending on their needs in accomplishing particular tasks.

In upgrading a motherboard for Phenom, however, OEMs or power users will need to upgrade the BIOS (Basic Input/Output System). AMD is offering what it calls a "hybrid BIOS" that can be used with AMD Athlon and Phenom. This is expected to be the option most companies use. A BIOS specific for Phenom will be released with AM2+ configurations, along with a new motherboard reference design, codenamed Wahoo....."

evo i link ka celom clanku
http://www.informationweek.com/news/showArticle.jhtml?articleID=199501517&pgno=1&queryText=

jao da se ispravim izvini ivanboo
am2 procesori ce raditi na am2+ plocama kao i obrnuto ali am2+ procesori nece raditi na am3 plocama
ali ce am3 procesori raditi na am2 i am2+ plocama 😀

jao da se ispravim izvini ivanboo
am2 procesori ce raditi na am2+ plocama kao i obrnuto ali am2+ procesori nece raditi na am3 plocama
ali ce am3 procesori raditi na am2 i am2+ plocama 😀

wrong

Evo kako ce da bidne:

Aktuelni AM2 procesori ce da rade na "+" plocama, ali ce tu HTT raditi na 1GHz (puta2)

Novodolazeci "Stars" procesori ce raditi na aktuelnim "AM2" plocama, ali samo uz update BIOS-a!

AM3 procesori ce imati integrisan DDR3 kontroler i zahtevace nove AM3 ploce!

wrong

Evo kako ce da bidne:

Aktuelni AM2 procesori ce da rade na "+" plocama, ali ce tu HTT raditi na 1GHz (puta2)

Novodolazeci "Stars" procesori ce raditi na aktuelnim "AM2" plocama, ali samo uz update BIOS-a!

AM3 procesori ce imati integrisan DDR3 kontroler i zahtevace nove AM3 ploce!
Da to je tacna informacija.

Ploce koje ce podrzavati ovaj standard se mogu ocekivati vec krajem septembra, pocetkom oktobra doduse za pocetak sa AMD-ovim chipsetom RD790, a njemu se bas nece obradovati oni koji imaju SLI kartice.

Ono sto mene zanima, da li neko zna kada ce Nvidia izbaciti svoj chipset za AM2+ i kada bismo najranije mogli ocekivati takve ploce?

evo link sa vr-zone
http://www.vr-zone.com/articles/First_RD790_Boards_To_Hit_Market_By_End_Sep/5203.html

Wikipedia je najgori moguci izvor 🙂.Idem da se registrujem i privremeno editujem celu AMD sekciju 🙂

Wikipedia je najgori moguci izvor 🙂.Idem da se registrujem i privremeno editujem celu AMD sekciju 🙂
Svega mi na wikipediji vise ima netacnih informacija nego tacnih. Poruka price "Nemojte odatle da uzimate informacije".

Samo da proverim. Barcelona i Phenom ce koristiti isti socket AM2+ ili ne?

Poslednja izmena od urednika:
Ne.Barcelona je socket F(+),Phenom je socket AM2(+).Postojace i PhenomFX za QuadFX sisteme,on ce ici u socket F ploce(kao i sadasnji Athlon FX7x procesori)

Poslednja izmena:
Ne.Barcelona je socket F(+),Phenom je socket AM2(+).Postojace i PhenomFX za QuadFX sisteme,on ce ici u socket F ploce(kao i sadasnji Athlon FX7x procesori)
Damn :wall: :d

Znaci AM2+ ploce su za Phenom i Athlon familiju.

Pitanje za moderatora, sto prebaci temu ovde, kad niko ne spomenu kupovinu, samo ovako cavrljamo o buducim plocama i standardima?

Poslednja izmena:
Phenom i PhenomFX su sa aspekta jezgra indenticni,osim sto FX verzija ima cHT link za komunikaciju sa drugim Phenomom(grubo receno).

Pa ve sam to isto i ja napisao u mom prethodnom postu...Zasto si trazio na netu 🙂 ?

Nazad
Vrh Dno