Šta je novo?

PCI Express x4 grafička karta?

Dandy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2000
Poena
985
Imam na ploči (ASUS A8N-E) pored klasičnog x16 PCI Express slota i jedan x4 (očigledno, nije SLI ploča). E sad, nije da mi je to zaista potrebno, ali s obzirom da trenutno imam u kući dve PCI Express grafičke karte, htedoh da probam da ubodem i drugu, da vidim da li će to raditi, pošto sam u uputstvu ploče pročitao da taj slot kao i jeste namenjen za grafičke karte između ostalog.
Grafička karta ubodena u njega ne funkcioniše, ne vrti se ventilator niti se vidi u sistemu. Pretpostavljam da ipak nema nešto što joj je neophodno za funkcionisanje, ali me sada zanima koje uopšte grafičke karte mogu da rade u PCI-E x4 slotu i od čega to zavisi?

Postoji dosta ljudi koji su tu plocu uspesno modovali u SLI. (isti cipset)
Moguce je da je problem do verzije BIOS-a ,ali mozda ti nedostaje i SLI mostic za kartice.
Enivej, koje kartice si pokusao da uparis?Znas da moraju da budu iste?I to nvidia-e?
Potrazi tred za tu plocu, secam se da je na benchu bilo ljudi koji su eksperimentisali sa SLI.I koliko se secam, radilo je iz prve, samo sa ubacivanjem kartice u slot, i drajver u win-u lepo vidi SLI.

Poslednja izmena:
Nisam uopšte hteo da uparim kartice, potpuno su različitih generacija, nego sam čisto iz radoznalosti hteo da vidim da li bi to radilo. Planirao sam da vežem jedan monitor na jednu, a drugi na drugu kartu.
Karte su HD2600XT i X800XL.

Uh, to nema sanse...mada hrabar pokusaj, doduse :)

Ma to bi radilo sigurno da imam ploču sa dva PCI-e x16 slota, ali ovako izgleda fali neko napajanje, šta li...

Ne moze!Moras da imas identicne kartice koje podrzavaju SLI (sa sli konektorima, sve od 6600 i novije) i SLI plocu.
Za atije ista prica.Trebaju ti identicne kartice koje podrzavaju crossfire (mislim da taj HD podrzava) i ploca koja podrzava crossfire :)
Konkretno ova ploca koju imamo obojica podrzava SLI. I to u x8 modu.

Ma zašto ne bi radilo? Ne znam da li si me shvatio, ja ne želim ni SLI ni Crossfire, prosto hoću da imam dve grafičke karte u mašini da bih recimo mogao da povežem 4 monitora.

Kapiram...ali ***, tako nesto nije moguce.
Mislim, neka me neko slobodno ispravi ako gresim, ali nemoguce je...zbog ploce, tj chipseta, zbog win-a i zbog drajvera...

Poslednja izmena:
Kapiram...ali ***, tako nesto nije moguce.
Ma trt... zašto ne bi bilo moguće? Mogu da ubodem sada još dve stare PCI grafičke karte i da povežem 4 monitora... uostalom ne bi mi bilo prvi put da imam dve grafičke karte u mašini.
Ali nije u tome poenta, zanima me šta je to što definiše kompatibilnost karte sa ovim 4x slotom, pošto u manual-u definitivno piše da može da se koristi i za grafiku.

ja mislim da nex nije u pravu...

ali takodje mislim da ti treba graficka namenjena za odgovarajuci pcie...
postoje i x1 i x4 gk, ali su retke...

jbmlg, mozda za neke graf. kartice koje samo sluze za to...da daju output za dodatni monitor?...
Enivej, nisam zadrt za misljenje, ova tema me bas zaineresovala...bas me zanima da li neko ima iskustva sa ovim dodatnim PCI-e slotom, a da nije SLI kombinacija.

Update.
Radi :D
Ispalo je da samo nisam dobro ugurao karticu u slot. Nezgodno je jer je kraći od 16x, pa dosta od karte visi, iako ima onaj plastični holder sa druge strane. Moja je greška, nisam se potrudio da dobro osvetlim kućište, pa nisam video kako treba.
Anyway, windows je odmah prepoznao kartu, drajveri za ATI-ja su već bili u mašini tako da je sve odradio sam za 15-ak sekundi. Sada imam mogućnost da uključim 4 monitora u display properties-ima :)

Prilozi

• DveGrafike.png
    DveGrafike.png
    18.3 KB · Pregleda: 127
Super!
Pojma nisam imao da to moze tako da radi.Jes da zrtvujes x800xl sa 256 vrama samo za dodatne monitore :) al bolje i to nego da stoji bezveze.

Poslednja izmena:
Upravo sam probao i ne smeta joj x4 PCI-E uopšte. I dalje Flatout 2 bolje radi na X800XL nego na 2600XT :p
Kada nađem vremena probaću Supreme Commander na dva monitora, mada će to verovatno da mi umlati mašinu skroz, ali moram da vidim kako to izgleda :D

Poslednja izmena:
Update.
Radi :D
Ispalo je da samo nisam dobro ugurao karticu u slot. Nezgodno je jer je kraći od 16x, pa dosta od karte visi, iako ima onaj plastični holder sa druge strane. Moja je greška, nisam se potrudio da dobro osvetlim kućište, pa nisam video kako treba.
Anyway, windows je odmah prepoznao kartu, drajveri za ATI-ja su već bili u mašini tako da je sve odradio sam za 15-ak sekundi. Sada imam mogućnost da uključim 4 monitora u display properties-ima :)

Veoma zanimljivo saznanje podelio si sa nama.

Da me je neko pitao rekao bih da je izvodljivo, ali ...

Najviše mi se dopalo vreme tokom koga si sve to obavio.

Sličica u prilogu izgleda vrlo lepo. :)

Vrh Dno