Šta je novo?

8 hardova od 500GB ???

Hector Ruiz

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2005
Poena
390
Znaci treba mi ploca na koju mogu da prikacum 8 hdd od po 500GB oni treba da se vide kao dva od po 2GB?! Da li je to uopste izvodljivo i kako? Koju plocu mi preporucujete, koje napajanje itd... Sve ovo treba da odraim za nekog lika, za sve ovo nemam limita u kesu. Reciti mi koje je najbolje resenje?

posto kesh nije problem, onda HP ML 350 server sa SATA RAID karticom,

a ako neces to, onda pogledaj nesto ovako

Poslednja izmena:
Najbolje resenje je bilo koja desktop ploca sa externim/add-on/zasebnim (kako god ko zvao da ne bude zabune ;) RAID kontrolerom. Svim plocama sa 8 SATA portova hvali nesto sto ce da ga nervira. A uz to, kad se 8 diskova stavi u RAID, to ce da optereti CPU primetno.
Plocu - sve sem P35 ploca (ne vole RAID kontrolere, pa su problemi garantovani)
ASUS P5M2 serija ima i jednu 4+4 SATA ili 4+SAS RAID opciju - ako mu ostalo odgovara, ploca ima sasvim OK cenu.
Za sta inace treba da mu sluzi taj komp?
Izbegavaj nVidia chipset (stariji su loshi za RAID svrhe, novi su preskupi ionako).

Poslednja izmena:
Ja sam pre 7 dana trazio (tj. moj dobavljach) PCI SATA RAID kontroler i nije ga bilo nigde u BG-u. Jedva je iskopan jedan sa 2 kanala da se prikrpim.

tako je... vec nekoliko nedelja nema PCI verzija... mada se pojavljuju PCI-x verzije sa samo 2 SATA prikljucka...

U slucaju da se nema limita u keshu, kupuje se brand name server i onda se kreiraju array-i po zelji. Jedino ne znam kako stoji stvar sa scsi/sata diskovima od po 500GB na trzistu.

SCSI je trenutno max. 300GB, Cheetah NS jedino ima na 400GB, ali je 10k RPM, i nije bash dostupna (ali se mozhe naci).
Cim neko pominje 4TB u SATA varijanti, nije server za to - mozda workstation. Problem sa brand name stanicama i serverima bash jesu diskovi - bez externih resenja (koja kostaju vishe nego sam server), 8 diskova je maximum, a obicno su SAS diskovi danas za radne stanice.
Brand name, po meni, nije resenje za ovaj slucaj.

(mada ne kapiram zasto bi neko uzeo 4TB SATA, sem za obican storage, gde je RAID0 - khm, khm! Za rad, jedino za linearnu montazhu ili slicno mozhe da opsluzhi)

...8 diskova je maximum, a obicno su SAS diskovi danas za radne stanice.

Kako to?
Zar nije naprotiv totalno obratno, da su SAS HDD-ovi iskljucivo za servere buduci da ih je vecina 15k obrtaja (redje 10k).....a i u mom serveru cuci nekoliko SAS-va (hp ML370 G5)?

SAS = Serial Attached SCSI

Evo sta seka Wikopedia kaze sa SAS [LINK]

Nigde doduse ne pominje da je predvidjeno za servere niti radne stanice, tako da je dobro pitanje "za sta je primarno predvidjeno"? :S:

Da, ono sto sam ja rekao nije suprotno onome sto ti zelis reci, nego sam se loshe izrazio... nisu SAS diskovi namenjeni primarno radnim stanicama, vec vecina radnih stanica bash ima samo SAS, a nema SATA opciju.

Čekaj bre, zar SAS ne podržava i SATA!?!?! Mislim, ako već imaš SAS kontroler i SAS backplane, onda tu možeš da guraš i SAS i SATA diskove, pa čak i da ih mešaš. Provereno! ;)

Bilo kako bilo... da ne bi pothranjivali konfuziju, diskove bi trebalo klasifikovati prema broju obrtaja a ne interfejsu. Daklem...

1. 7200 jeftini mejnstrim diskovi
2. 10k radne stanice i entry level serveri
3. 15k high-performance enterprise klasa

Nema tu nikakvih ograničenja, kada su u pitanju radne stanice. Koristiš ono što ti treba i za šta imaš para. Ako praviš 2k player ni par 15k diskova na nekom SAS kontroleru ne bi bili preterivanje, ali to sve zavisi od potreba i mogućnosti.

Poslednja izmena:
Čekaj bre, zar SAS ne podržava i SATA!?!?! Mislim, ako već imaš SAS kontroler i SAS backplane, onda tu možeš da guraš i SAS i SATA diskove, pa čak i da ih mešaš. Provereno! ;)
Pa TI mozhes, ali to Dell ne prodaje SATA diskove. Bar na Precision 690, koji sam gledao ne daje. (ostale nisam ni gledao jer ili su pravi serveri (bez graficke) ili nemaju ni 8 diskova).
Znaci, mozhes ti posle da dokupis SATA diskove i stavis, ali ne mozhes od brand name sellera.

Bilo kako bilo... da ne bi pothranjivali konfuziju, diskove bi trebalo klasifikovati prema broju obrtaja a ne interfejsu. Daklem...
Nece da mozhe... zavisi za sta. SCSI/SAS su server orijentisani, u desktop segmentu se loshe ponasaju (recimo, zbog toga je Raptor ubijao po brzini, i SCSI diskove za desktop taskove).
Ali Raptor sa druge strane ne mozhe da parira 10k SCSI diskovima u serverskim taskovima, zbog queue depth-a. Veruj mi, to sve ne zvuci tako na papiru, ali kad se konkretno isproba, vidi se.
Nego ovo ode u OT.

na ploci gigabyte p35 ds4 imam 8 x 750gb hdd. Ubacivanjem dodatnog Raid kontrolera napravio sam 2 "striped" raid-a od po 3TB ali prilikom instaliranja Vista buissnes negde mi je nestalo 740 GB. U "disk managment-u" se vidi disk od 2.09 TB i unllocated od 740GB sa kojim ne mogu nista da uradim. Zanima me da li postoji nacin da nateram Vistu da vidi svih 3TB.
Napomena: Drugi raid napravljen uz pomoc kontrolera na ploci u Visti se vidi kako treba(3TB).
Samo raid na kome je Vista instalirana se ne vidi ceo. Unapred hvala.

Ufff uzeo si losh kontroler ili nisi podesio 2TB support.
Dok si trazio 4x500 = 2TB ovo nije ulazilo u igru ali sada jeste.
Kontroler mora da ima ili LBA48/LBA64 mapping ili nesto sto se zove "Windows 2TB support" (koju Linux ne mozhe da koristi koliko sam video). Bez toga, bice problema.

E, sad ako ti on vidi onih dodatnih 740GB, ti uzmi Acronis Disk Director i dodaj na postojecu particiju. Mada bih pre rekao da on i ne mozhe da ih koristi nego samo zna da su tu!

Nazad
Vrh Dno