Da se ne lažemo, PC industrija je u recesiji. Druga je stvar što se sada može diskutovati o tome da li se gube timovi koji prave krš igre i da li se to može podneti dokle god bude bilo dobrih, vrhunskih igara. Delimično stoji ovo što kaže driver, a mislim da prilikom nabrajanja igara on pre svega misli na AAA ekskluzive, nema šanse da će npr. Witcher biti ne znam koliko popularan. Jericho, BIA, GoW, sve postoji ili će doći na konzole, uostalom kao i UT3. Druga strana priče smo mi, sami igrači, kojima može biti dovoljan određeni broj naslova da budemo zadovoljni. 2-3 igre mesečno, šta će nam više 🙂
Problematično je što su se vrhunski timovi toliko izdvojili da ostali i ne mogu više da ih stignu, pa se ili gase ili šaltuju na konzole. A kada sve zavisi od malog broja timova i kada scena krene da se osipa, tu onda dolazi do raznih peripetija, neizvesnih ulaganja i tome slično. Jedan od najvećih problema jeste idenje na sigurnu kartu, na oprobani gejmplej u kombinaciji sa što boljom grafikom. Ja sam se nadao da će vremenom svaki fps imati dobro napucavanje kao FEAR ili Chrome, da će neka vrsta konkurencije između vrhunskih naslova developere terati da poboljšavaju razne aspekte igre, od fizike preko priče do tehnikalija. Međutim, prevario sam se. Sve se baca i dalje na kartu grafike, ostalo je zanemarljivo. Pride, skoro svi Tier2 developeri (oni koji ne prave najizvikanije igre, ali prave odlične naslove) se polako šaltuju na konzole, a praktično niko više ne ostaje isključivo na PC platformi. Mislim da PC gejming ne nazaduje kvalitativno, već da nekako stoji u mestu upravo zbog toga, zato što je sve manje para i svi pokušavaju da nekako drže isprobane recepte, bez želja za inovacijom i napretkom. Naravno, tu i tamo se uvek nađe nešto što prijatno iznenadi, objedini koncepte do tada neobjedinjene na pravi način, i uvek će biti dovoljno igara da se zadovolji potreba za istim. Pitanje je samo kada će čoveku dosaditi 53. iteracija manje-više iste igre.
A uvek će biti tu i tamo poneki razvojni tim koji će nas počastiti naslovom kao što je Bioshock, Spellforce (2), Starcraft 2 i slično i ja se nimalo neću buniti, već će mi biti drago zbog toga. PC tržište kao igračko nikada neće umreti, jer je to igračka koju svi imaju, samo treba prodati softver. Nažalost, mnogo je više onih koji će, kao casual gameri, biti zainteresovani za novi NFS i Fifu, nego za kvalitetne naslove i to je ono što me brutalno nervira (da ne prepričavam razgovor sa jednim poznanikom od pre par dana koji mi priča da su mu NFS i PES dovoljni za godinu dana igranja...)