Šta je novo?

PC Gaming - dead or not ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

ikonoklast

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
510
Let's clear this once and for all...

Gledano u sirovim ciframa, 8800 Ultra + jak Core 2 duo su jači od bilo koje next gen konzole. Nebitno što košta 4x više

Naravno da je jaci, ali reci ti to developerima igara :)

Pogledajte samo tred o Test Drive-u, Colinu, GRAW-u. Videćete 90% postova koji su troubleshooting tipa...

Ovo je najveci problem...

Ja mislim da nije, ali je u velikoj provaliji... Sta vi mislite ? :)

Ovakav thread se otvara svakih nekoliko meseci :)

^^^
Sto treba da natera ljude da razmisle malo. Ne bi se thread pojavljivao vise puta da nema neku potporu.
I ovde dolazi Filipenkova prica o monopolu :D

Desava se smena generacija engine-a, i ocekuje nas veliki kvalitativni skok sto se tice igara. Konzole su to vec uradile prosle godine, a PC ce to sada.

Posle toga ce se stvari malo ustaliti. Crysis i Bioshock vec sada imaju visok nivo fotorealisticnosti, tako da ce uskoro grafika biti sekundarna stvar i na PC-u.

Mislim da dolaze bolja vremena za PC igranje. Meni licno PC odgovara za igranje, jer posle posla na njemu uvek mogu da napravim pauzu tako sto cu odigrati 30-tak minuta FarCry ili neku slicnu igru.

Na ruku PC-a ide to što postoji mnogo konzola... što ih više bude bilo, one će zasebno sve manje biti popularne, a PC ko PC - sumnjam da će propasti što se igara tiče. ;)

Bar da sačekaju novembar da izađu sve važne igre pa onda da se ima materijala, a ne više o prokletom Vegasu.

Da li ti stvarno mislis da ce se ista promeniti ? Gears of War, kad izadje u novembru trazice 9800GTX za glatko igranje. Isto tako, pre godinu dana, Vegas je radio dobro samo na 8800. A obe su portovi za Xboxa. Nek mi se sad neko kaze da X1900 sa 512 RAMa ne moze da tera obe igre u fullu, ima da ga lupim lopatom po glavi :D :d

Ne verujem da ce traziti tako dobru graficku, malo ga pretera. I sami developeri su nesto najavljivali da ce biti fino optimizovana.

Ma jok, koliko ima samo dzankija na WoW-u:p
***, ponovicju: PC gameri su se razmazili, i ja sa njima.
Mislim da su cene HW-a prilicno o.k. naravno da nema svako kinte za Die Beste, ali bitno je biti tu negde, igrati, i naravno UZIVATI.
Zasto bi iko dopustio da zlatna koka ugine?
Ali mislim da jednog dana mozemo ocekivati neku vrstu simbioze izmedju PC-a i konzole, u stvari vecj sada dosta komponenti u samim konzolama je iz PC-a...to je ona pricha o jajetu i kokoshi:p

Koliko kokoshi u jednom odgovoru:p

I zapamtite, NOVAC je potreban za obe varijante, bilo PC ili konzola, ja sigurno necju igrati bilo shta na tamo nekom TV-u, znach treba uz konzolu neki lep displey, plazma sta god.

Hocjes kvalitet, daj pare!

To je to.
Licno bih voleo da sam neki bogatun, i da imam chetiri jahacha apokalipse:

1. Extra nabudzen PC od nekih par hiljada eura.
2. PS3 i neki veeelik HDTV.
3. Xbox360 i neki veeeliki HDTV.
4. Vii i opet veliiki HDTV.
+ neki zahebani audio system, nesto fino, ne ovu konfekciju, logitech i sl:p

Malo trazim, ha?
I love my PC.

Koji ce ti HDTV za Wii :D. Treba ti samo soba 5 sa 5 da mlatis uokolo :D

Pa dobro :) Kako da isteram nekoga iz sobe, i kako da odvojim jednu sobu za Wii?
Shta, treba da je zovem Wii soba:p ili soba za Wii-janje...

Ah, da ja sam bogat, nikako da se naviknem:p

Ma bre, Wii kutju da napravim:)

Ala lupetam.

Zima ce biti topla, u Crysis-u led, u Bioshock-u voda, Gears of War propast sveta.
A PS 3 bih uzeo chisto zbog MGS4, nishta vishe, radoznalost eventualno, mada... lepo bi nauchio shtivo pa na megdan sa driverom:p:p

Poslednja izmena:
Naravno da nije,treba samo pogledati sledeći topik:).

gorane ne shvatas poentu nije problem u kolicini igara nego kako one rade, mislim svake godine puci 1000 evra da bi radilo kako tako je ludost, e to je cela poenta

Druga krajnost, pare dajemo svejedno, ovde bar dajemo za iluziju koju zelimo da vidimo.
Mnogi daju pare za dop, cigare, alkohol, i sl:p
Extremno poredjenje, ha?
Koliko ljudi zaista daje 1k evra godisnje za HW? Malo.
Koliko ljudi je srecno da igra bilo shta novo? Puno. "Ja imam fx5200 i meni sve leti" trip:p
Konzole ne dele dzaba po ulici.
PS3 je oko 700e, + neki kvalitetan HDTV, sve koshta, naravno.

Manite me price PC is dead.
To je kao i za Rock 'n' Roll, nije umro, evoluirao je.

Poslednja izmena:
gorane ne shvatas poentu nije problem u kolicini igara nego kako one rade, mislim svake godine puci 1000 evra da bi radilo kako tako je ludost, e to je cela poenta

:)

Sve zavisi šta želiš od igranja.1900x1200 sa 48 AA i 96 AF pa da ne radi:d,ili igrivost pa ti onda i nije bitno u kojoj rezoluciji i sa kojom količinom detalja.Igrao sam GRAW 2,na 1280 i sasvim lepo mi je izgledala.Naigrao sam se pošteno.Isto sam prošao i sa Stalkerom,doduše u 1024 i morao sam da isključim lighting i nisam plakao zbog toga:D.A ne dajem svake godine ni blizu cifre koju si pomenuo.Ne košta mi ni cela konfiguracija toliko.Jedina stvar koja me je iznervirala je neoptimizovanost Gothica 3,ali zato su krivi programeri.Uživao sam i uz Oblivion itd...Verovatno ću i uz Bioshock,možda će trebati nešto bolja kartica ali šta da se radi.

Ako se radi samo o smeni generacija - ok - izdržaćemo,sačekati pa uživati...Ali ako ovo postane trend,ne verujem da će propasti,ali će to još brže poterati ljude na MMORPG-ove i OMP-ove,mada je to opet PC gaming,samo ne toliko zahtevan,a možda čak i isplativiji (na duže staze).Nisam pratio kako su se kretale zarade u prvoj polovini 2007-e ali treba obratiti pažnju na kraju godine posle izlaska svih najavljenih loodila.Mislim da konzole i nisu neka velika pretnja PC-ju ni u najgorim danima

aj da ponovimo, ne ti ni ja ni vec neko treci, nego sedi i izracunaj koliko se para mora dati zbog neoptimizacije da bi se igrale novije+ove sto dolaze igre, blizu 1k evra e to je tuzno

kakvo bre igranje u 19x12 si ti lood :p pa ni u 12x10 ne postoji stabilan frame rate

Iz Bioshock recenzije sa Game Radara.

If you’re worrying about the dreaded taint of consolification, by the way, don’t. It’s clear that the PC team at Irrational are every bit as platform-snobbish as us. There’s a PC-only options menu that lets you turn off the quest compass guiding you to your next objective, disable the golden sheen on mission-critical items, and as for auto-aiming, it isn’t even an option unless you plug in a 360 pad.

Also exclusive to this edition is a magnificently intricate PC-only quick-switch menu. Because you can have 19 different weapon ammo types on top of your six Plasmids at any given time, using the mouse wheel can get fiddly. So there’s also a key you can hold down to pause the game and pick any one of those 25 modes of attack with a single click. Hacking, too, has been designed differently for the PC to make best use of the mouse - it’s quicker, slicker and less frustrating than the sluggish Xbox controls.

The final geekily gratifying thing about the PC version is how well it runs. It was dazzlingly beautiful and hitchlessly smooth on a machine with an Athlon X2 5200 and a single entry-level GeForce 8800 - running DirectX 9. And this was at 1600x900 on max settings.

Poslednja izmena:
Olicno, ali to je samo jedan naslov u poslednje vreme koji je optimizovan za PC. Pitanje je koliko ce takvih biti u buducnosti ? Vrlo, vrlo malo, ja mislim...

Sa naslovima koji dolaze, PC gaming u narednih 6 meseci sigurno nije mrtav!

Colt, ti si veliki pesimista :)

Ako propadne, sta da se radi. Neko ce kupiti konzole, neko ce bataliti igranje i to je to. Ja licno mislim da bolji period dolazi.

Ma nisam, naprotiv :). Ali, stanje je takvo kakvo je...

Ko se igrao na PCu devedesetih i danas, jasno mu je da je sve otishlo u djavola i da vishe igre uopshte nisu bitne, nego kako prodati endzin i hardver.

Dobili ste Bioshock, pa ce onda Crysis, UT3 i onda prc nema nishta ni u najavi, pa cete opet chekati dve godine kao shto se ovo cheka :D

Da podsetim, na konzolama 3 velike igre izadju u 2 meseca i tamo igre ne prodaju upgrade, tako da oni od samih igara najvishe zaradjuju pa moraju da naprave puno igara i puno dobrih igara, tako da velika konkurencija podize kvalitet. Na PCu je tako bilo pre 10 i 15 godina, danas to vishe ne postoji i ne ide na bolje.

Poslednja izmena:
Da podsetim, na konzolama 3 velike igre izadju u 2 meseca i tamo igre ne prodaju upgrade, tako da oni od samih igara najvishe zaradjuju pa moraju da naprave puno igara i puno dobrih igara, tako da velika konkurencija podize kvalitet. Na PCu je tako bilo pre 10 i 15 godina, danas to vishe ne postoji i ne ide na bolje.

Igre za PC nikada neće izlaziti istim intenzitetom kao i ranije jer su sve zahtevnije i kompleksnije za pravljenje i izrada drastično duže traje. Ranije su igru mogli da naprave 1-2 čoveka, danas je potrebna armija ljudi za sve i svašta. Nije isto napraviti neku malu igru tipa Speedball2 90-tih godina i napraviti tu istu igru danas sa sve high end mogućnostima. To je ona evolucija o kojoj se priča.

Budućnost igranja za sve platforme je u MMO sferi. Sve manje ćemo viđati single play igre.

Dobili ste Bioshock, pa ce onda Crysis, UT3 i onda prc nema nishta ni u najavi

:)

Izlazi i Jericho,The Witcher,Hellgate London,Brothers In Arms Hell's Highway,pa i Gears of War,sve hitovi.To mu dođe malo više od 3 koliko si nabrojao_Opasno preteruješ.Takve postove ti brišeš u konzole sobi,ili zaključavaš tred;).Kako se ono ovo zove "namerni flejm konzole bota"?

Poslednja izmena:
Da se ne lažemo, PC industrija je u recesiji. Druga je stvar što se sada može diskutovati o tome da li se gube timovi koji prave krš igre i da li se to može podneti dokle god bude bilo dobrih, vrhunskih igara. Delimično stoji ovo što kaže driver, a mislim da prilikom nabrajanja igara on pre svega misli na AAA ekskluzive, nema šanse da će npr. Witcher biti ne znam koliko popularan. Jericho, BIA, GoW, sve postoji ili će doći na konzole, uostalom kao i UT3. Druga strana priče smo mi, sami igrači, kojima može biti dovoljan određeni broj naslova da budemo zadovoljni. 2-3 igre mesečno, šta će nam više :)

Problematično je što su se vrhunski timovi toliko izdvojili da ostali i ne mogu više da ih stignu, pa se ili gase ili šaltuju na konzole. A kada sve zavisi od malog broja timova i kada scena krene da se osipa, tu onda dolazi do raznih peripetija, neizvesnih ulaganja i tome slično. Jedan od najvećih problema jeste idenje na sigurnu kartu, na oprobani gejmplej u kombinaciji sa što boljom grafikom. Ja sam se nadao da će vremenom svaki fps imati dobro napucavanje kao FEAR ili Chrome, da će neka vrsta konkurencije između vrhunskih naslova developere terati da poboljšavaju razne aspekte igre, od fizike preko priče do tehnikalija. Međutim, prevario sam se. Sve se baca i dalje na kartu grafike, ostalo je zanemarljivo. Pride, skoro svi Tier2 developeri (oni koji ne prave najizvikanije igre, ali prave odlične naslove) se polako šaltuju na konzole, a praktično niko više ne ostaje isključivo na PC platformi. Mislim da PC gejming ne nazaduje kvalitativno, već da nekako stoji u mestu upravo zbog toga, zato što je sve manje para i svi pokušavaju da nekako drže isprobane recepte, bez želja za inovacijom i napretkom. Naravno, tu i tamo se uvek nađe nešto što prijatno iznenadi, objedini koncepte do tada neobjedinjene na pravi način, i uvek će biti dovoljno igara da se zadovolji potreba za istim. Pitanje je samo kada će čoveku dosaditi 53. iteracija manje-više iste igre.

A uvek će biti tu i tamo poneki razvojni tim koji će nas počastiti naslovom kao što je Bioshock, Spellforce (2), Starcraft 2 i slično i ja se nimalo neću buniti, već će mi biti drago zbog toga. PC tržište kao igračko nikada neće umreti, jer je to igračka koju svi imaju, samo treba prodati softver. Nažalost, mnogo je više onih koji će, kao casual gameri, biti zainteresovani za novi NFS i Fifu, nego za kvalitetne naslove i to je ono što me brutalno nervira (da ne prepričavam razgovor sa jednim poznanikom od pre par dana koji mi priča da su mu NFS i PES dovoljni za godinu dana igranja...)

Da...
Mislim da PC gaming zbog daleko brze promene HW gubi trku za konzolama.

Uzmite kao primer dva developing team od kojih jedan mora da napravi igru za PC i drugi koji radi za konzolu (recimo Xbox360). Drugi su u daleko boljoj situaciji jer tachno znaju specifikacije konzole, brzinu i mogucnosti jer se ona nije menjala od nastanka konzole (iskljuchjem HDD ili HDMI) niti ce se menjati naredne dve godine. Prvi, PC developeri su u daleko nezavidnijoj situaciji. Neophodno je naterati igru da radi na vishe razlichitih grafichkih okuzenja, uskladiti sa kolichinom memorije, brzinama procesora, prilagoditi engine da moze da radi na bar 50-60% danashnjih rachunara da bi uspeli da izvuku neke pare od njega dok konzolashi imaju samo o jednom hardware-u da se brinu. Verujem da toliko planiranje oduzima daleko vishe resursa i vremena PC-jevcima a znamo da je vreme novac.

A uvek će biti tu i tamo poneki razvojni tim koji će nas počastiti naslovom kao što je Bioshock, Spellforce (2), Starcraft 2 i slično i ja se nimalo neću buniti, već će mi biti drago zbog toga. PC tržište kao igračko nikada neće umreti, jer je to igračka koju svi imaju, samo treba prodati softver.

Amen for that!

Nije samo jedna konzola, ima ih 3 aktuelne, tako da ako neko zeli da portuje igru na sve tri mislim da je u govxima, tako da ta pricha o nezavidnoj situaciji za PC developere bash i ne zvuchi realno.
Svi developeri su u govxima.
Jedni kukaju na xbox, drugi na ps3, trecji na pc...ja nisam developer, nemam pojma shta oni prichaju, sem da SVI kukaju.
E a da li oni lazhu, da li ih MS placja, da lih sony placja, ko to zna?
Istina je prilichno ljigava stvar.

U sustini, cela ova pricha je donekle bez smisla jer shta mi tu kao prichamo?
To je kao pricha o kraju sveta:p Kad tad, desicje se.

Poslednja izmena:
Meni i odgovara 2-3 naslova godisnje ali da valjaju necem. Pun mi je k**** generickih napucavanja bez ikakvog nagovestaja zanimljivosti, glupih voznji bez ikakvog gejpleya samo da se na ekranu sija od efekata da decica uzivaju u vatrometu.
Pa igracu bre 2d igre koje imaju dusu pre nego graficki nabudzene baljezgarije. Uvek cu pre igrati Dawn of war, WC3 i Quake 2 nego neku novu glupost koju je Gejspot ocenio kao dobru jer se sjaji od efekata.
DA li PC kao igracka masina umire? Pa ne mislim tako. Ipak izlaze PONEKI naslovi koji valjaju a jedina stvar koja moze sahraniti PC ili ga pretvoriti u burzoazijsku play masinu je neznanje i nespremnost programera da cine ustupke i da optimizuju igre.
Sto rece SOCOM svi se zale da je tesko programirati, pa koji su k**** onda se i uhvatili tog posla ?!?!

A da budemo i realni i igraci su postali razmazeni i to ne samo u pozitivnom smislu.
Shut down EA like companies once for all :D

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno