Šta je novo?

AMD Phenom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam sta si hteo ovime da kazes? ... da je Intelov komajler optimizovan za AMD procesore ? .... ili da su ostali kompajleri njesra u odnosu na Intelov ? .... ili da je pak AMD kopirao Intelovu mikroarhitekturu, pa onda samim tim i Intelov kompajler radi bolje na AMD procesorima ?
.... mozda bi kao sto neki tvrde ovde, AMD trebalo da pocne da pravi kompajlere umesto procesora. :d
Usput, pravljenje C++ kompajlera nije uopste naivan posao, narocito dobro optimizovanog. Intel ima dovoljno finansijskih resursa da pored procesora pravi i kompajlere, koji su skoro, pa idealno optimizovani za njihovu Intel arhitekturu, sto je i razumljivo. S' te strane je pravljenje kompajlera skoro pa jednako slozen posao kao i pravljenje procesora, za razliku sto za pravljenje kompajlera nije potrebno razvijati proizvodni proces.

Poslednja izmena:
Barcelona ce biti predstavljena 10. septembra, pise na fudzili. Meni nije jasno, da li ce pre zvanicnog predstavljanja biti objavljen neki benchmark, i da li se to uopste radilo za prethodne procesore amd-a i intel-a?

Ne znam sta si hteo ovime da kazes? ... da je Intelov komajler optimizovan za AMD procesore ? .... ili da su ostali kompajleri njesra u odnosu na Intelov ? .... ili da je pak AMD kopirao Intelovu mikroarhitekturu, pa onda samim tim i Intelov kompajler radi bolje na AMD procesorima ?
Ne zelim da izigravam advokata, ali je covek verovatno mislio da su Intel-ovi kompajleri mnogo bolji, sto je svakako tacno.

Pa razumljivo je da je Intelov kompajler bolji od ostalih, uostalom, ko bolje poznaje x86 arhitekturu od samog Intela ? :) Naravno, ti kompajleri ce najbolje raditi na Intelovim x86 procesorima, sto ne mora uvek da bude slucaj i sa AMD-ovim, mada uglavnom jeste.
Sve u svemu, ne vidim kakve to ima narocite veze sa Nedjinim postom, u kojem pise da ce PGI kompajleri moci da iskoriste potencijal 128-bitne floating point jedinice. Sasvim je verovatno da ce od toga imati koristi i Core 2 koji takodje poseduje 128-bit floating point, samo je pitanje u kojoj meri.
Barcelona ce biti predstavljena 10. septembra, pise na fudzili. Meni nije jasno, da li ce pre zvanicnog predstavljanja biti objavljen neki benchmark, i da li se to uopste radilo za prethodne procesore amd-a i intel-a?
Pa, predstavljen je SpecCPU 2006 ! :d

Mainstream testova nema jer AMD nije delio inzenjerske primerke procesora. Koliko se secam, kada je trebalo da bude izbacen K8, odnekuda su se pojavili prvi testovi K8 socket754 na 800 Mhz, a zatim nista do predstavljanja Opterona, aprila 2003. , pa zatim nakon toga je vec moglo da se zakljuci kakva je nova arhitektura. Tek nesto kasnije se pojavio preview, na xbitu Clawhammera ES na 1.6 Ghz sa 1MB kesha za Socket 754.
Ne ni da ce sada biti mnogo drugacija situacija.

Poslednja izmena:
Nego, što si prešao na Core arhitekturu? NetBurst je imao potencijala :d (naročito mi se sviđalo što se brže surfuje)

A ti kao ne znas zasto developeri uvek koriste najnoviji hardver? :trust:

Ja trenutno pisem/odrzavam/optimizujem kod koji mora raditi na Pentium III, Pentium 4, Prescott, Core 2 Duo/Quad (i naravno AMD varijantama toga). Od nedavno sam to dodao i kod specifican za Penryn iako ga jos nemam u masini, ali bice valjda i toga.

ivanbo2003 je napisao(la):
Nehalem je zasnovan na Core-u

Molim?!? Da ne idemo ovde u off, ali to nije bas tacno.

Nedjo je napisao(la):
nesto o ptimizaciji kompajlera za K10 arhitekturu:

Ne vidim sta je tu novo/revolucionarno u odnosu na ono sto konkurencija odavno nudi.

Fedji cu ja da odgovorim za Intelov kompajler posto ga koristim svaki dan:

drfedja je napisao(la):
da je Intelov komajler optimizovan za AMD procesore ?

Ne da je optimizovan za AMD, vec da optimizuje kod i za AMD. Od verzije 9 (ili bese 9.1?) postoji switch -QxO i -QaxO koji omogucava generisanje SSE3 koda koji radi na AMD procesorima, umesto dosadasnjeg fallback-a na generic x86/FPU kod. Znaci, cim je dovoljno AMD developera to trazilo, Intel im je udovoljio, a onoliko se tupilo o tome ranije.

drfedja je napisao(la):
ili da su ostali kompajleri njesra u odnosu na Intelov ?

Definitivno DA kada su u pitanju performanse generisanog koda. Naravno, i Intel kompajler ima bugova i ima problema sa prevodjenjem vecih/kompleksnijih projekata, ali to se lagano ispravlja u novim verzijama.

drfedja je napisao(la):
mozda bi kao sto neki tvrde ovde, AMD trebalo da pocne da pravi kompajlere umesto procesora

Ne, ali bi morali imati svoj kompajler. Ovako deluju neozbiljno jer nisu complete solution provider.

Drugo, i dalje ne postoji ni jedan vektorizujuci kompajler za x86/x64 (citaj: koji postize paralelizam na nivou obrade podataka SIMD instrukcijama, a ne samo na nivou vise CPU jezgara) osim Intel-a i Codeplay VectorC-a koji kad sam ga poslednji put probao nije bio u stanju da generise .exe koji ne puca kad ga pokrenes.

Novi Portland Group koji je Nedjo pomenuo ima auto-paralelizaciju (za multi-core) ali to Intel kompajler ima odavno, a ta opcija nije bas ni neophodna s obzirom da je procenat koda koji se moze automatski paralelizovati veoma mali kao i da svi moderni kompajleri (ukljucujuci i MSVC 2005) podrzavaju OpenMP direktive, sa kojima je moguce postici bolje rezultate nego sa tom automatikom. Takodje ima i unified binary sto je ekvivalent Intelovom auto-dispatchu (optimizacija za vise procesora unutar jednog .exe fajla), znaci ni to nije nista revolucionarno.

S druge strane, Intel kompajler uz pomoc auto-vektorizacije postize ubrzanje i do 4x u odnosu na druge kompajlere, a paralelizacijom tog koda se postize jos oko 80-tak procenata preko tih 4x. Znaci, bez auto-vektorizacije ni jedan drugi kompajler ne moze ni da prismrdi tome i dokle god je drugi kompajleri nemaju ne isplati se cak ni skidati trial verziju, a kamoli stvarno je probati za nesto.

Uzgred, optimizacije koje kompajler radi za odredjenu arhitekturu procesora (instruction scheduling, execution units, memory access, loop alignment) samo su delic celog posla i minimalno uticu na performanse u poredjenju sa high-level optimizacijama kao sto su razne transformacije petlji na primer, a vektorizaciju da i ne pominjem.

Kompajler pre svega mora znati da optimizuje cesto koriscene algoritme i u izvesnom smislu moze se povuci paralela izmedju kompajlera i sahovskih programa.

Poslednja izmena:
PGI pravi kopajlere za industrijsku upotrebu. Ne dolaze oni do desktop aplikacija, nazalost. za Desktop se AMD uzda u M$ i kompajler koji ce stici uz Visual Studio 2008

Ne vidim sta je tu novo/revolucionarno u odnosu na ono sto konkurencija odavno nudi.

Ko je u opste pomenuo konkurenciju u tredu koji se ne bavi njome i njenim resenjima??

Drzte se ljudi topica, mojne da secem ili da opet zatvaram...

bitno je imati na umu da AMD lansira serverski CPU i obzirom na to fokus ce biti na benchmarcima koji su relevantno za serversko trziste...

Ko je u opste pomenuo konkurenciju u tredu koji se ne bavi njome i njenim resenjima??

Drzte se ljudi topica, mojne da secem ili da opet zatvaram...

Nedjo nisi fer.

Prvo, ovde na becnhu su se AMD resenja uvek pominjala (da ne kazem nametala) u Intel threadovima, ne vidim zasto ne bi bilo i obratno ako ima veze sa temom, a nije cisto prepucavanje.

Drugo, kad sam rekao "konkurencija", nisam mislio na AMD .vs. Intel nego na ostale kompajlere .vs. PGC.

I na kraju, mislim da sam naveo konkretne podatke koji developerima mogu biti korisni. Zasto bi to bilo za katanac?

Poslednja izmena:
Kao sto je Dean rekao ,dakako je zasnovan na Core-u(nego na cemu?),kao sto i slide-ovi sa poslednjeg IDF-a govore...

Back on topic:http://www.neoseeker.com/news/story/6972/
Vise detalja o izlasku Barcelone 10.septembra.

Barely any numbers at all have surfaced in regards to Barcelona's performance, so everyone will be watching this launch closely. It seems that initial Barcelona chips will be clocked at 2.0 GHz. These will probably be followed by a low-power 1.9 "HE" model, then faster 2.3 GHz models. Apparently, these chips have already been in production since July.

Ako su u proizvodnji od Jula meseca,onda su to B1 revizije,sto znaci da B2 verovatno dolazi u Oktobru-Novembru za Desktop verzije sa vecim klokovima.

Poslednja izmena:
illidan je napisao(la):
zar Phenom nije desktop cpu?
Jeste, ali 10 Septembra se lansira K10 Opteron

Poslednja izmena:
The demonstration of Phenom FX at Akihabara worldwide first release...

Nasao na xs-u, pa mozda nekoga i obraduje :)

The demonstration of Phenom FX

:wave:

Prilozi

• phenom.jpg
    phenom.jpg
    51.8 KB · Pregleda: 115
  • phenom2.jpg
    phenom2.jpg
    50.1 KB · Pregleda: 114
  • Phenom MoBo.jpg
    Phenom MoBo.jpg
    52.2 KB · Pregleda: 116
Poslednja izmena:
zaboravio si jos jednu sliku :D

amdpj5.jpg

Bolji si u ms paintu nego AMD u powerpointu

Kad sam video Schumahera, odma' mi se smrklo..

Ilidanova slika - AMD lik koji govori "kiss my ..." izgleda kao da u ruci drzi dildo! :D A ovi kojima su lica zamagljena, posezu za njim. Neverovatno :D AMD brendirani dildo-i :D

Kako to misliš izgleda?
Pa ilidan mu ga je i "uvalio" u MS Paintu. :D
Pozdrav. :wave:

Poslednja izmena:
Nije to illidan pravio vec je leech-ovao sliku sa XS-a...

Kako stvari stoje ne verujem da ce Phenom stici na 2.6 u decembru:

As we reported here in June, AMD Barcelonas will officially launch on the 10th of September. But the channel was promised 2GHz and 2.3GHz Barcelonas in August. Now they've been told that the only part widely available at launch will be at 1.9GHz.

P.S. Nedjo, gde si sad da cistis ovaj shum sa dildoima iznad?

Kako stvari stoje ne verujem da ce Phenom stici na 2.6 u decembru:

Ne mora da znaci,to su (1.9Ghz) B1 primerci koji su imali neki max na oko 2.2Ghz.Od tada je AMD uradio respin(kako je DailyTech preneo) i B2 se odlicno klokuje i otuda im 3Ghz Phenom-i u Quad Fx (RD790) ploci pre par nedelja i u "solo" verziji u Japanu pre neki dan.Problem je sto ce B2 doci tek u Novembru/Dec. za X2 i X4 Phenom.

Jel tacno da je B1 stepping pun bagova ili je samo problem sa radnim taktom ?

B2 je tek nedavno "osvojen", pa ce trebati jedno dva - tri meseca da se postigne "volume" da bi isporuka mogla da krene, naravno ukoliko je yield dobar.

Na TDA,rekli su "record yields for Barcelona" i pokazali grafikon sa uporednim prikazom yield-a za Brisbane i K10 koji su bili u skoro pa u dlaku isti(sa malom prednoscu za K10).Pretpostavljam da je to bio B1 posto je B2 maltene vrlo skoro stigao.Pricalo se da je B1 pun bagova,ali ispalo je da su odredjeni delovi cipa odbijali da rade na vecim frekvencijama,sto je B2 ispravio(speed path problemi).
E sad kakav je primerak bio u "quick&dirty" testu na DailyTech-u,ne zna se.Pricalo se na bivsem Ace'sH. da je bio "teze obogaljen"(navodno vrlo nizak klok pored ostalog).Ali sve u svemu B1 je ona serija koja dolazi sa prvom serijom Opterona DP.

Poslednja izmena:
Video sam taj grafikon sa yield-om i deluje obecavajuce. Navodno su sad na "konju" po tom pitanju. E sad, yield bi trebalo da je manji za K10 jer je CPU daleko veci, doduse, nije ni proizvodni proces identican.

Sto se tice "quick&dirty" testa tamo se samo vidi rezultat u sekundama ali ne i radni takt procesora. Radni takt je objavio novinar Daily Tech-a. Ipak, jos uvek nije jasna situacija sa famoznim PovRay benchom i ocajnim rezultatom u njemu.

Poslednja izmena:
Audio, neozbiljan si:p

Ako AMD ovo zezne, moze biti nezgodno...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno