Šta je novo?

Misteriozni IBM R60

Prospero

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2003
Poena
619
na note book racunru (IBM think pad-lenovo) imam instaliranu vistu busines edition. Notebook ima HD od 105 GB, i prikazuje da je zauzeto oko 50%(racunar je tako isporucen od dobavljaca). HD ima samo jednu particiju, na kojoj kada sabereme sve fajlove, dobijam jedva 17 Gb. Gde mi je nestalo oko 30 Gb prostora? da li ih Vista koriisti ili se koriste za neku drugu namenu? kako da ja to utvrdim?

Znam da vecina proizvodzaca laptop-ova stavlja skrivenu particiju sa koje se moze reinstalirati sistem... pogledaj sa disk management-om (control panel, administrative tools, computer management).

Uz to MB proizovdjaca je obicno 1000 a ne 1024KB, a GB je 1000 a ne 1024MB, pa i tu nestanu gigabajti...

Poslednja izmena:
Tako je, ima skrivenu particiju, ali svega 6Gb, gde su jos cirka 25Gb? Ako na disku od 105 Gb, za podrsku korist 30Gb onda stvarno nisu normalni!

Dobro je si li cekirao opciju za prikaz skrivenih fajlova pa onda preracunao? Neki programi kao virtual dub mi alociraju prostor za fajl koji prave ali sve do zavrsetka isti ima 0 bajtova. Format c: ce resiti sve nedoumice.

Jesam, narvavno da sam cekirao skrivene fajlove, proverio vise puta na vise nacina, raspitao se kod kolega (softverska kompanija, gde svi znaju bar nesto o racunarima), i niko nema objasnjenja. Tek nakon opsirnog istazivanja resio sam da postavim pitanje cenjenom forumu. Elem, format C je neprihvatljiv, besmislen i nadasve neizvodljiv predlog.

A da pitaš Lenovo ili radnju gde si ga kupio?
Meni to pre izgleda kao zbrlj pri formatiranju.

Aj napravi print screen Disk Management-a pa cemo da vidimo sta je...

p.s. vecina R60 koje vidim u ponudi dolaze sa 80GB diskom ?

Prilozi

• dm.gif
    dm.gif
    18.7 KB · Pregleda: 109
Poslednja izmena:
Bio je neki bug sa Norton utilities kad prostor nestaje na disku mozda je nesto slicno? Inace i ja nisam cuo za disk od 105 gb i oni od 100 su retki.

Proverio u literaturi, ali jos uvek nisam zvao njihov support. Evo slike disk managmenta....

Prilozi

• disk.jpg
    disk.jpg
    93.1 KB · Pregleda: 140
Bio je neki bug sa Norton utilities kad prostor nestaje na disku mozda je nesto slicno? Inace i ja nisam cuo za disk od 105 gb i oni od 100 su retki.

i meni ovo smrdi na nortona...nista mi drugo ne pada na pamet...

evo kako to izgleda...

Prilozi

• dis.jpg
    dis.jpg
    97.6 KB · Pregleda: 85
  • disl.jpg
    disl.jpg
    113.2 KB · Pregleda: 94
Disk je od 120 miliona bajtova :) Jedino sto mi pada na pamet su neki nortoni, pagefilesi, i slicne gluposti koje su hidden.

Shvatio...

Resenje je kao i uvek u ovakvim slucajevima krajnje jednostavno. Bilo je potrebno obrisati System restore and shadow copies (u opciji disk clean up/more options) i pojavilo se 10 Gb prostora. Zapravo rec je "restore point"-ima. Vista nudi opciju da sacuvate samo poslednji restore point, dok ostali mogu da se obrisu. Korisno (mozda) za desktop racunare sa velikim diskovima, dok je za notbook potpuno nepotrebno (mozda).

Taj tvoj disk je od 120GB a ne od 105GB. Obrisi restore point ako moze i ako to uopste postoji u Visti pa javi sta se desava.

Radost je kratko trajala

Za manje od 24h prostor na disku se smanjio za 5GB, iako nisam nista download-ovao, niti presnimavao. Prerano sam se poradovao da sam otkro resenje. sada vise ni gore pomenuta tehnika ne funkcionise... tek sada sam zbunjen

Pogledaj da li imaš u Think Vantage Productivity Centru uključeno schedulirano backupiranje. Inače, baš sam jučer "instaliro" (factory instalacija) jednog T60 također sa bussines Vistom i odmah po instalaciji troši nekih 15Gb, disk isto 105Gb, 90Gb slobodno.

Poslednja izmena:
Neka opcija ti je ukljucena. Ja sam kod mene na t41 sve zivo poiskljucivao i sad mi "krade" 5GB sa sve skrivenom particijom sto je odlican rezultat. Nema sanse da se setim sta sam sve iskljucivao :( Znam da sam rovario po IBMovim programima i Winu i gasio sve redom...
BTW, jesi iskljucio system restore skroz?

Pocetak rada na Leshnovo TP pocinje posetom Control Panelu i deinstalacijom 50% gluposti... :)

Nisam siguran da deinstalacija programa moze znacajno da pomogne. Ok, i da deinstaliram npr vecinu programa, oni jedva da zauzimaju 2-5GB. Dok kod mene velicina slobodnog prostora dnevno varira od 5-10GB! i to uz najobicniju office uptrebu. Kolega ima potpuno isti (bez nortona), skida boga oca i jedva da je stigao do 35GB prostora

Jedine vrednosti koje notebook treba da ima su kvalitetna tastatura, dugotrajna baterija i solidan ekran. ;)

nasao, nasao...

Evo resenja, trebalo je iskljuciti i sistemski restore point, kao i deinstalirati "ThinkVantage" restore, kako bi se obrisali svi nakupljeni restore pointi. Sada je sve OK.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    47.8 KB · Pregleda: 88
Nazad
Vrh Dno