Šta je novo?

ADSL na ISDN liniji - podesavanje modema

waikiki

Slavan
Učlanjen(a)
22.10.2006
Poena
320
Jel nekom uspelo da promeni adsl mod na Huawei modemu (Telekom adsl). Sta god da uradim, uvek se vrati na gdmt. Vidim da na obicnim linijama adsl mod moze da se menja bez problema, i da se brzina time moze povecati za 15-20 kbps (ako se postavi na ADSL2 mod). Brzina ADSL-a na ISDN linijama je izgleda manja oko 10% od obicnih linija, tako da ne prelazi 219 u paketu 256, kao ni 436 u paketu 512. Mislio sam da je nesto do linije, ali isti slucaj je kod drugara koji takodje ima adsl na isdn-u, a stanuje tik uz Telekom. Hteo sam da menjam FW ali ga nema na zvanicnom sajtu. Ima samo za standardni MT882, a za ISDN je MT882u.
Takodje, ako neko moze da postuje kakva je situacija kod drugih provajdera, sto se tice adsl-a na isdn-u.

SBB brzinomer: Vasa trenutna sirina opsega je : 441.80kbps, sto znaci da mozete preuzimati podatke brzinom od 55.23 KB/sec.sa nasih servera.

ISDN linija, provajder Telekom.

Speedtest rezultati su bagoviti (te brzine vidjam samo na testu, u praksi nikada :S:) dok je ovaj SBB-ov realan. To je to, ~440k. :)

isdn, adsl kod beotela

realan download mi je oko 26-27KB/s, mada se dešavalo na manjim fajlovima da cepa oko 30KB/s, ali nije trajalo to dugo, minut možda...ovaj speed test mi je pokazao 215kb/s

Poslednja izmena:
@waikiki znas i sam i ja mucim tu muku :) Ako se nadje resenje rado cu ga i ja primeniti, i stvarno na mojoj centrali brze radi modem na analognoj u ADSL2+ nego u G.Dmt

Zanimljiva stvar je sto ja imam Telekomov ADSL na ISDN liniji (MT882u modem). U podesavanjima (ADSL mode) mi stoji ALL. U system information pise da je standard ADSL2+. DL mi je uglavnom 26.2KB u sekundi, a ponekad 26.6KBps (retko kad predje).

@P$ych0 ajde rucno namesti ADSL2+ umesto All i vidi dal ce raditi, posto ti si prvi koji se javlja da mu radi u ADSL2+

Evo npr. na poslu analogna linija 256/64 udaljenost od poste je oko 1 km download 28.4 zakucano

@P$ych0 ajde rucno namesti ADSL2+ umesto All i vidi dal ce raditi, posto ti si prvi koji se javlja da mu radi u ADSL2+

Evo npr. na poslu analogna linija 256/64 udaljenost od poste je oko 1 km download 28.4 zakucano

Ajde probacu, ali izgleda da nema vajde od standarda, i sam kazes da je na analognoj 28.4...

Brzina ADSL-a na ISDN linijama je izgleda manja oko 10% od obicnih linija, tako da ne prelazi 219 u paketu 256
Po samoj prirodi ADSL/PPPoE protokola je da na 'režiju' odlazi oko 13% protoka. Dakle to ti je očekivana brzina bez obzira na ISDN. Meni je oko 880kbps na 1Mbps ADSLu...

@ZorMi naravno svi znamo kakva je ADSL tehnologija, ovde se radi o tome da na analognoj liniji veci je protok u ADSL2+ modu nego u G.Dmt, a mi koji smo na ISDN smo primorani na G.Dmt mod posto se ADSL2+ nemoze setovati. Barem kod mene cim namestim ADSL2+ on pokaze u Sys info izgubi link i uspostavi opet na G.Dmt

Kaže kolega koji radi u Telekom centralama na konfigurisanju ADSLa: verovatno je setovan na DSLAMu u centrali g.dmt kao default za ISDN zato što se nekad modemi sinhronizuju na čudnim brzinama ako se promeni to podešavanje. Naravno, zavisi i od modela uređaja...

Pa to objasnjava zbog cega je nemoguce setovati bilo sta drugo, hvala Zorane za ovu informaciju. Samo je malo cudno da ljudi sa analognim linijama imaju vece brzine nego na ISDN koja je cistija linija i zbog koje smo svi svojevremeno doplatili kako bi dobili napredniju i kvalitetniju liniju.

U principu ne bi trebalo da postoji razlika... ali (pišem po sećanju da ne bih sad tražio po knjigama): ADSL preko obične glasovne (POTS) linije se uglavi negde od 22kHz do nekih 90kHz za upload stream a iznad toga do nekih 1100MHz za download stream (ADSL2 ide još naviše), pri čemu se za glas (telefon) koristi samo donjih 4kHz, a on svoje opsege izdeli na neke sitne kanale pa zavisno od kvaliteta signala i smetnji kroz kanale pušta podatke a splitter razdvaja frekvencije koje idu ka telefonu od onih za ADSL...

Ovo je na brzinu uvod zbog radi poente: ISDN (za razliku od POTS) koristi za svoje potrebe donjih čini mi se 80kHz kanala (ovako napamet), pa ADSL koji radi iznad ISDN mora svoje opsege da ispomera da ne smeta ISDNu, tako da mu trebaju posebni splitteri i filteri (AnnexB), a i ostaje mu malo manje opsega na raspolaganju. Ako je linija dobra, uređaji kvalitetni i sve dobro podešeno ne bi smelo da im razlike, ali...

Evo, danas testirao dva ADSL modema na obicnim linijama. Na oba su po default-u postavljeni ADSL2+ mod. Brzine down 230 - 233 kbps. Postavljanjem na gdmt mod brzine se spustaju na 218-219 kbps. Takodje testirao jos jedan ADSL na ISDNu. ADSL mod nisam mogao da promenim. Ostaje zakucan na gdmt, a brzina 218-219. Znaci ipak postoje razlike izmedju analognih linija i ISDNa, i to u korist analognih. Bar sto se tice Telekoma i Huawei modema.
@P$ych0
Je si li probao da promenis mod.

Poslednja izmena:
Prijavljivanjem za uslugu ADSL SpeedUp mod je promenjen tako da vise nije GDMT kako je po default-u postavljeno (sto se na ISDN liniji nije moglo menjati), vec je setovan na ADSL2+.
I bez aktiviranja usluge SpeedUp-a brzina DL je povecana za oko 20% a UL i do 50%. :)
U pitanju je paket 1024/128

Evo kako izgledaju podesavanja modema nakon prijave SpeedUp-a (bez aktivacije usluge)

1234yy7.jpg
[/URL] [/IMG]

evo i trenutne brzine

Poslednja izmena:
jer moze neko meni da objasni kako da namestim ta podesavanja da bi brze skidao u torrent-u?

Vrh Dno