Šta je novo?

GTA IV ko zna kad...

Zar josh uvek ima onih koji misle da je DVD9 dovoljan, ili ce trebati josh 5 godina da prodje ? 🙂

Pre godinu dana sam rekao, novi GTA ne moze da stane na taj prostor, San Andreas je toliko zauzimao, i ne morash da budesh nauchnik da bi ukapirao da je to u novoj generaciji jednostavno nemoguce. Zato sam se pomirio sa chinjenicom da ce zbog Microsofta koji se u'vatio GTA ko pijan plota (videli da se super prodavao na PS2), igra biti totalno unishtena, a kada sam chuo za 50 miliona uplacenih Rockstaru, znao sam da od igre nema nishta i da ce tek neka sledeca verzija gde Microsoft nece kochiti parama, i gde ce PS3 biti glavna platforma, biti poshtena.

Ako je ovo za glavnu platformu i kochenje PS3 verzije tachno, smeshno je shto su traileri sa X360 i cela pricha sa ekskluzivnim dodacima i GTA tetovazi, a Rockstar je cutao kao zaliven u vezi glavne platforme jer im je Microsoft lepo parama zapushio usta. Nek mi sada neko kaze da je dobro da X360 i uopshte Microsoft, postoji.

Poslednja izmena:
Opet ista priča o veličini igre. Pa ako jedan Oblivion komotno staje na DVD9 (to jest oko 5 GB za PC verziju, raspakovano i spremno za korišćenje), zašto ne bi mogao GTA?
Ne koriste igre bitmape za teksture i sirove wav-ove za zvuk (ko što su Japanci koristili za starije Final Fantasy i Virtua Fighter delove, pa igra izađe nekoliko gigabajta iako bi opušteno stala na jedan CD) pa da se povećavaju tako. Developeri imaju širok spektar algoritama za kompresiju, u zavisnosti od primene. Da ne pričam što su i igre na PS2 veoma raznolike po veličini. Tako imamo Splinter Cell Pandora Tomorrow koji staje na ispod pola DVD-a, dok Resident Evil 4 zauzima pun DVD, a čovek se zapita šta toliko tu ima. San Andreas je isti ko Vice City, disk se kompresuje na polovinu veličine. Dobro, razumem da se tu izbegavala kompresija zbog sporog drajva i slabog hardvera koji bi kočio igru pri streamingu i raspakivanju materijala u letu, ali ni PS3 ni 360 ne pate od tih problema.

Prema tome, Blu-ray donosi mogućnost da se ubace, recimo, video sekvence visoke rezolucije ili kvalitetniji zvuk. Ali svaka igra opušteno može da stane na DVD9, sa sve video i audio materijalom srednjeg kvaliteta, tako da zadovolji većinu igrača sa standardnom opremom (720p).

Oblivion ima teksturu za drvo i kamen i to mu je dosta za celu igru 🙂 Ne da zauzima DVD9, nego zauzima 5GB. To je potpuno druga pricha. GTA ima previshe raznovrsne i razlichite objekte, a sada bi mogao da bude 2-3x veci od San Andreasa da Microsoft nije iskeshirao 50 miliona.

Ponovicu stoti put. GTA San Andreas na PS2 zauzima preko 7GB (na X360 disk staje 7.2GB), na GF2MX ekvivalentu i procesoru na 300MHz sa 4MB VRama i 32MB sistemskog, pa samo da su teksture next-gen, uz najmoderniju kompresiju to ce da bude 15GB, a da je grad isti kao San Andreas.

Garantujem da ce sve u GTA biti manje nego shto je bilo u San Andreasu, da ce biti manje muzike, raznolikosti, grad ce biti manji, manje mogucnosti (vec su najavili da izbacuju neke stvari).

Evo ti josh jedan primer poshto josh uvek nisi pocheo da pratish konzole 🙂. Bizzare Creations, Microsoftov studio, ima probleme sa mestom na disku za PGR4, znachi ekskluzivna igra iz Microsoft studija. Pitam se shta bi sa onim proceduralnim teksturama koje ce zauzimati 10x manje mesta i omoguciti da DVD9 bude dovoljan za celu generaciju konzola ? FUD !

Poslednja izmena:
GTA ima suviše raznovrsne i različite objekte za Oblivion?????????????? :zgran:

Guru, što je mnogo, mnogo je :d 🙂

Usputno, postoji rip GTA:SA velik 619 MB, koji daje kompletnu igru kao da je klasicno full instalirana...

Evo ti josh jedan primer poshto josh uvek nisi pocheo da pratish konzole . Bizzare Creations, Microsoftov studio, ima probleme sa mestom na disku za PGR4, znachi ekskluzivna igra iz Microsoft studija. Pitam se shta bi sa onim proceduralnim teksturama koje ce zauzimati 10x manje mesta i omoguciti da DVD9 bude dovoljan za celu generaciju konzola ? FUD !
Bizzare Creations kaze da nema problema.Postavili screenshot iz igre na kojoj razlicite vremenske prilike na nekoliko staza.
http://www.bizarrecreations.com/article.php?article_id=5257

Odmah teorija ne moze da stane na disk.Mozda imaju problema sa programiranjem CELL-a
a mozda Sony platio Rockstaru da odlozi igru.Moze sto razloga da bude.Samo su rekli da je problem tehnicke prirode.
Mislim pre da ne mogu da zavrse igru do oktobra.Glomazna igra jos plus se razvija na dve razlicite platforme.

Imam drugara koji radi u UbiSoft odeljku u Shangai-u, koji radi na novoj RTS strategiji za X360, gledao sam neke shotove, izgleda odlicno.. i koji kaze da je Dual Layer DVD i vise nego dovoljno ako znas sta radis. Takodje, kaze da prvo rade verziju za X360 pa onda pocinju za PS3 i kaze da se ne raduje tome, jer zbog 256 mb RAM-a na PS3, morace sve teksture da smanjuju i kaze da ce igra losije izgledati nego na X360.. Ja se ne razumem u sve to, pa ne mogu ni da komentarisem, samo mogu da kazem da simulacija voznje koju ja vozim staje na 110 (sto deset) MEGABAJTA, i ima 20-ak automobila i 15-ak staza... Ako mislite da je losa grafika, varate se... Dakle, ako neko zna kako onda mu je 9 gigabajta i vise nego dovoljno..

GTA ima suviše raznovrsne i različite objekte za Oblivion?????????????? :zgran:

Guru, što je mnogo, mnogo je :d 🙂

Guru se razume u konzole, ali tehnikalije vezane za igre... i development istih... :lupko:
Pa Oblivion instaliran, sa onim Qarlovim texture packovima ne zauzima 9 gb (a samo 4.5GB su te dodatne ultra hi-res teksture. GTA IV ne da može da stane na DVD9, nego može i na DVD5

p.s.

drugim rečima, FUD, najstrašniji, i to od strane Sony-ja.

Au kakve gluposti su izrecene na ovoj temi pa to nije normalno.
Za promenu evo i pravog razloga za kasnjenje GTA4:

PlayStation 3 complications caused GTA IV delay - analyst
Take-Two's green light process labelled a "failure"

Analyst Michael Pachter believes Rockstar has delayed the release of Grand Theft Auto IV because it is struggling with development on the PlayStation 3.

And the Xbox 360 version of the game has suffered at least a six month delay as a result, due to contractual obligations that will have prevented the publisher from releasing the game first on Microsoft's machine, says the analyst.

"We think it is likely that the Rockstar team had difficulty in building an exceptionally complicated game for the PS3, and failed to recognise how far away from completion the game truly was until recently," said Pachter.

"We think it is also likely that Take-Two had a contractual commitment to Sony that it would not favour competitor Microsoft by launching the Xbox 360 version of GTA IV prior to launching the PS3 version, and believe that any delay of the PS3 version necessitated a delay of the Xbox 360 version," he added.

http://www.gamesindustry.biz/content_page.php?aid=27326

Poslednja izmena:
Za promenu evo i pravog razloga za kasnjenje GTA4:

Jel ti ne znash Engleski ili se zezash ? 🙂

Guru se razume u konzole, ali tehnikalije vezane za igre... i development istih... :lupko:
Pa Oblivion instaliran, sa onim Qarlovim texture packovima ne zauzima 9 gb (a samo 4.5GB su te dodatne ultra hi-res teksture. GTA IV ne da može da stane na DVD9, nego može i na DVD5

Ja koliko se secam, nisam se do skoro razumeo ni u konzole, vec ste svi bili pametni sa informacijama od inquirera i Ananda 😀

Mark my words, DVD9 je malo za nextgen igre, to je reklo bar nekoliko multiplatform developera, a sada i ekskluzivni Bizzare Creations. To shto za sada nekako staju igre na jedan disk kod X360, znachi da su osakacene, a to shto PS3 igre zauzimaju 15GB ne znachi da imaju 10GB FMV animacija. Ali proci ce jedno godinu dana dok ne povatate 🙂

Btw, ako neko nije razumeo, ja ne kazem da ne moze nijedna igra da stane na DVD9, vec me ne interesuje shto ce gluposti kao Madden NFL ili Need for speed da stanu na DVD9...

Poslednja izmena:
Meni nije jasno kako moze igra da kasni zbog PS3, kad je bila prvo pravljena za PS3 pa se tek posle valjda ubacio X360 i valjda je logicno da zbog njega kasni...

Meni nije jasno kako moze igra da kasni zbog PS3, kad je bila prvo pravljena za PS3 pa se tek posle valjda ubacio X360 i valjda je logicno da zbog njega kasni...

Nije uopste logicno, jer se u tekstu jasno kaze da zbog otezanog razvoja za PS3 igra kasni. Cak i da je razvoj za PS3 poceo ranije i da igra jos nije gotova - i to samo po sebi govori koliko je razvoj za PS3 komplikovaniji i sporiji.

Sta ti nije jasno u recenici "PlayStation 3 complications caused GTA IV delay"?

A chlanak pochinje sa "Analyst Michael Pachter believes..." ? 🙂

Ako ti ovakve chlanke shvatash kao argumente, odjednom su mi postali jasni svi tvoji dosadashnji postovi 🙂

Niko ne moze da zna zashto je GTA4 odlozen, ali mogu da se skupe poznate chinjenice i da se logichki razmisli o svemu, i ja to razmishljam ovako. Rockstar dobija 50 miliona dolara od Microsofta za skidanje ekskluzivnosti sa Playstation konzole i ubacivanje ekskluzivnih epizoda za 360. Sony rachuna da novi nastavak GTA ne vredi toliko i odluchuje da se ne bije sa tim, i umesto toga sklapa dil sa Rockstarom za novi IP koji ce biti PS3 ekskluzivan. Poshto je Rockstar najavio datum izlaska igre josh pre godinu dana, u veoma ranoj fazi, verovatno nisu rachunali na sve faktore, a 50 miliona je 50 miliona, pa su tako sada videli da igra ne moze da stane na disk, a igre takvog tipa je nemoguce igrati na 2 diska, igra je odlozena da bi to optimizovali, ili izbacili neke stvari.

Zato ja mislim da Rockstar ne govori nishta i ne sme da kaze nishta. Da je PS3 u pitanju, oni nemaju nikakve obaveze i mogli bi da izbace X360 verziju ili da kazu "ne mozemo da stignemo, PS3 je pretezak", ali poshto je Microsoft iskeshirao tolike pare, naravno da nece reci "ne mogu svi podaci da nam stanu na disk", a PS3 verzija ne izlazi u zakazano vreme jer je u ugovoru sa Microsoftov Rockstar sigurno potpisao "U sluchaju da bude problema sa razvojem igre, moraju biti odlozene obe verzije".

Ovo je moje tumachenje cele priche uzimajuci u obzir istoriju poslovanja Microsofta, Rockstara i Sonyja, kao i kompletno deshavanje od najave konzola, ne zakljuchak na osnovu par chlanaka po netu, a do izlaska igre cemo verovatno znati i pravi odgovor.

Inache, novi dokaz da DVD9 nije dovoljan > "The game will be come on a single Blu-ray disc for PS3 owners, while all other versions will require two DVDs."

http://www.gamespot.com/news/6176188.html

Poslednja izmena:
A chlanak pochinje sa "Analyst Michael Pachter believes..." ? 🙂

Ako ti ovakve chlanke shvatash kao argumente, odjednom su mi postali jasni svi tvoji dosadashnji postovi 🙂

Jok nego cu kao argumente da prihvatim stavove nekog anonimnog drivera sa nekog tamo foruma. Ne budi smesan.

Au, brate, Drajveru, ala si ga nasao... Prvo, clanak uopste nije o GTA, igri o kojoj je ovde rec, drugo, moguce je i DOS igru iz 93. na 2 diskete napraviti tolikom da ti ni terabajt ne bude dovoljan. A da li to moze da se uradi bolje, e, to je pitanje. GTA SA posle full instalacije uzima koliko i sama instalacija, malo manje od 1 DVD5. Sem boljih textura i vece mape (kolika je sad, ceo svet?), sta jos moze (treba) da se poveca? A da li te dve stavke zauzimaju jos 4,5 GB? (kad oduzmes sadasnje te iste stavke ostaje jos vise prostora.)

Poslednja izmena:
Jel ti ne znash Engleski ili se zezash ? 🙂

Ja koliko se secam, nisam se do skoro razumeo ni u konzole, vec ste svi bili pametni sa informacijama od inquirera i Ananda 😀

Mark my words, DVD9 je malo za nextgen igre, to je reklo bar nekoliko multiplatform developera, a sada i ekskluzivni Bizzare Creations. To shto za sada nekako staju igre na jedan disk kod X360, znachi da su osakacene, a to shto PS3 igre zauzimaju 15GB ne znachi da imaju 10GB FMV animacija. Ali proci ce jedno godinu dana dok ne povatate 🙂

Btw, ako neko nije razumeo, ja ne kazem da ne moze nijedna igra da stane na DVD9, vec me ne interesuje shto ce gluposti kao Madden NFL ili Need for speed da stanu na DVD9...

Jao... šta znači "razumem se u konzole?" Za ovo ti ne treba razumevanje, nego common sense. Pogledaj sve igre sa do jaja grafikom, koje su izašle za PC i Xbox360. Evo uzimam zdrave primere... R6Vegas, Oblivion, Double Agent, NFS-ovi, TD Unlimited. Sve igre sa sjajnom i detaljnom grafikom. Sve su na PC-ju težile od 3 do 4 GB. Za Xbox360 su težile sve redom po 8 GB, što je logično - takav je "fajl sistem" i tako mora, makar na DVD-u bio Geometry Wars. GRAW2 čak ima tri puta detaljnije teksture od Xbox verzije pa zauzima duplo manje prostora. Sad mi reci, da li misliš da će GTAIV imati više bitmapa nego GRAW2, Vegas i Oblivion zajedno??? Giv mi a brejk, koliki god da je grad, nema šanse da ima toliku količinu raznolikih tekstura... Da ne pričam o tome što sama igra ne izgleda bog zna koliko impresivno.
Samo neka koriste Mp3, kao i ranije, za pesme, a ne FLAC, pa da vidiš koliko ima mesta za "slike". Mislim, Quake Wars staje u 4 GB, koji ima unikatnu teksturu (nikad se ne ponavlja, bez obzira što deluje da je ista) za svaki yebeni objekat u igri (!!!). Priča za malu decu!

Dokle tje se na ovom podforumu voditi diskusija Driver vs. ostatak sveta?
smarate vishe... vrtite se u krug

Imam drugara koji radi u UbiSoft odeljku u Shangai-u, koji radi na novoj RTS strategiji za X360, gledao sam neke shotove, izgleda odlicno.. i koji kaze da je Dual Layer DVD i vise nego dovoljno ako znas sta radis. Takodje, kaze da prvo rade verziju za X360 pa onda pocinju za PS3 i kaze da se ne raduje tome, jer zbog 256 mb RAM-a na PS3, morace sve teksture da smanjuju i kaze da ce igra losije izgledati nego na X360.. Ja se ne razumem u sve to, pa ne mogu ni da komentarisem, samo mogu da kazem da simulacija voznje koju ja vozim staje na 110 (sto deset) MEGABAJTA, i ima 20-ak automobila i 15-ak staza... Ako mislite da je losa grafika, varate se... Dakle, ako neko zna kako onda mu je 9 gigabajta i vise nego dovoljno..

Pa PS3 ima 512 Mb Ram, zar ne?

Ima, al to nije tako jednostavno kao "aj sad ti obrađuj grafiku". Sav API za 3D rendering je prilagođen arhitekturi NVIDIA čipa, tako da ako bi i hteli da efikasno iskoriste Cell za 3D, morali bi da napišu nov API za njega od nule, a to neće biti skoro. Jasno je da nema ništa od onog "sad će japanci hakeri da sednu i otkucaju asemblerski kod na brzinu", ipak je Cell daleko složeniji od PS2.

Poslednja izmena:
Ima, al to nije tako jednostavno kao "aj sad ti obrađuj grafiku". Sav API za 3D rendering je prilagođen arhitekturi NVIDIA čipa, tako da ako bi i hteli da efikasno iskoriste Cell za 3D, morali bi da napišu nov API za njega od nule, a to neće biti skoro. Jasno je da nema ništa od onog "sad će japanci hakeri da sednu i otkucaju asemblerski kod na brzinu", ipak je Cell daleko složeniji od PS2.

Da, zato i neki i kazu da je konzola za narednih 10 god....

Za par godina, verujem da ce videti PS3 u punoj snazi...😀

Ne kapiram zasto bi neko nesto placao sad a to dobi posle nekoliko godina kada ce za tih par godina takvu grafiku davati video karta od 50 eura. I normalno takvih igara ce biti samo ako sony uspije da proda opet 100 miliona konzola pa ce se isplatiti ulaganje ogromnog novca u naslove. Ovim tempom kako se sada prodaje trebace mu preko sto godina da dostigne tiraz PS2.

Kakve zablude... Nema šta iko da piše API za Cell. Niti treba razmišljati o API-jima, drajverima ili bilo čemu sličnom kada je PS3 u pitanju. Aplikacija, kao takva, kada se piše ili prerađuje za ovu konzolu, piše se da radi sa kompajlerom koji direktno komunicira sa hardverom. Hardver u PS3 je takav da će kompajler moći da od Cell-a traži da radi fiziku, AI i ostatak koda, dok će G70 da radi grafiku, ali može isto tako da prebaci izvršavanje svih shadera (ili samo geometrije ili samo pixel operacija) na Cell, a da G70-ici ostavi da radi AA i filtriranje tekstura (odnosno da izigrava ROP, ako već sve porediš sa PC-jem). Imaš PS3 hardver sa jedne strane, kao unificiran sistem, kompajler i aplikaciju. Samo ta tri nivoa postoje. Na PC-ju imaš hardver, sa tonom komponenti, gde svaka čeka jedna na drugu (CPU - RAM - GPU - RAM - CPU - GPU - RAM itd.), zatim kernel, tj. OS, API, kompajler API-ja, kompajler drajvera, drajver i onda - aplikaciju... koja je, velike su šanse, portovana da bi uopšte mogla da radi na x86 mašini (izvorno pisana za konzolu). Valjda je onda jasno zbog čega ti za Lost Planet treba 8800 GTX i jak Dual Core, a na Xboxu radi sa 60 fps i ne predstavlja nikakvo posebno programersko čudo (ne iskorišćava ga ni do 30%).

Nazad
Vrh Dno