Šta je novo?

Multi CPU maticna ploca

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

milika

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2003
Poena
660
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dajte neki model i cenu multi CPU maticne ploce, ali da moze da drzi ili core 2 quadro ili nesto durgo sa 4 cora (Xeon?) - da bi se doslo, jelte na barem 8 corova 🙂

Hvala....

Za 8 core-a, samo dual Xeon ploce. (ili quad socket AMD 😛)
Ja cu ti dati predloge (i u zagradi razlog), a ti proveri da li posle mozes da stavis Yorksfield na njih (samo update BIOS-a bi trebalo za sve SM ploce):
SuperMicro X7DAE ili Tyan i5000XT - najbolje ploce za DX. EATX, nisu skucene (chipset i memorija se inace greju dosta za DX, tako da ne preporucujem ATX ploce).
SM X7DAL-E - ako ti je neophodn ATX ploca
5000X chipset je najjaci po pitanju memorijskog protoka (sto za 8 jezgara se itekako primeti). Ako ne ides na neke od ovih ploca, gledaj da ipak budu 5000X chipset, sem ako ti nije neophodno 16 DIMM slotova.

Verovatno znas, ali za svaki slucaj - memorijski zahtevne aplikacije ne mogu skroz da iskoriste 8 jezgara, tako da ne moras da juris 8x3GHz, retko sta ce moci da to iskoristi.

Hvala na informacijama....

Inace koristim CPU intensive kalkulacije u mom istrazivanju, pa sam vise prolupao od sporoce... Inace imam 2 poweredge 2850 sa po 2 Xeona ali nije to dosta, a iako mi kalkulacije nisu memory intensive, ipak koriscenje klustera maltene uspori kalkulacije (mrezni protok premali jetle 🙂 )

Idealno bi mi bilo nesto sa jos vise jezgara, ali ne bi da potrosim novog mercedesa na to...

Mozda ako imate informacije o nekom tako resenju - tipa 16, 32 (vise se vec ne bi dalo iskoristiti) jezgara/procesora - to bi mozda bilo i bolje. Ne mora intel/amd - bilo sta - napisacu kalkulacije za sta god 🙂

poz i hvala ponovo....

Možda ne bi bilo loše da malo pričekaš s kupovinom, AMD quadcore Barcelona procesori samo što nisu izašli, a trebalo bi da solidno pokidaju Intelove Xeone. Naravno, već sada možeš uzeti AMD-ove dvojezgarne Opterone, pa ih kasnije zameniti četvorojezgarnim ne menjajući ploču, ali to je neisplativo. Kada je broj jezgara u procesoru u pitanju ništa ne tuče Sun UltraSPARC T1, ali te to limitira u izboru OS-a. 🙂

Inače, kako je kod vas u Japanu? Hladno, a? Al standard, ebiga. 🙂

Kao sto rece Morbius,sacekaj mesec ili dva, pa vidi dal ce u Japanu moci da se pazari neki K10 CPU (Barcelona).Ako ih bude bilo,eto veselja.Ako ne ,nemas mnogo izbora osim neki od predloga koje je alfaunits naveo

Uf taj UltraSPARC T1 bi mi legao. OS je nevazan - pravim za sta treba 🙂 ali joj 108k $ pa malo li je... Odosmo u lambordzini klasu - mercedese smo odavno zaboravili 🙂

Sto se tice K10 oni mi bas mozda i ne bi pasovali. Meni je vazan MHz, ne fore tipa 4000+ to uopste ne pomaze u mojim racunicama. Prolupao sam sto nisu izdali P4 D sa 4 jezgra, on je brzi za ovo i od Xeona i C2Q, a i da se napumpati lepo...

Hvala svima 🙂

Uf taj UltraSPARC T1 bi mi legao. OS je nevazan - pravim za sta treba 🙂 ali joj 108k $ pa malo li je... Odosmo u lambordzini klasu - mercedese smo odavno zaboravili 🙂

Sto se tice K10 oni mi bas mozda i ne bi pasovali. Meni je vazan MHz, ne fore tipa 4000+ to uopste ne pomaze u mojim racunicama. Prolupao sam sto nisu izdali P4 D sa 4 jezgra, on je brzi za ovo i od Xeona i C2Q, a i da se napumpati lepo...

Hvala svima 🙂

Pa Barcelona nije CPU koji se oslanja na Mhz(bar ne u prvom planu) vec na veliki IPC broj 🙂.To znaci da na niskom taktu(sa svojim unapredjenim SSE delom izmedju ostalog) ostvaruje veliki ucinak.Ako bas zelis poredjenje sa hipotetickim P4 quad core-om,pa recimo da bi Barcelona na 2Ghz bila brza od to P4 na 4Ghz :d u stvarima koje ti radis.

Poslednja izmena:
Hmm, jesi li probao Intelov C/C++ compiler (pod uslovom da radis u C/C++ 😀) sa vektorizacijom i optimizcijama za C2D? Mislim da bi float pozamaashno ubrzao.

Ako ti je Netburst familija bolja (ma sta vi ostali mislite, Netburst ima performance prednosti u NEKIM oblastima), ima servera sa do... mislim da je 4 CPU-a 70xx serije (do negde 3.73GHz). Ali skupi su... mislim da je isplativije dve malo slabije mashine, za isti novac. To je Dell 6850 server, znaci quad-socket varijnata tvog 2850.
AMD nemas sa vishe procesora, znaci moras da poredis sta je brze (Opteron 8222 SE ili Xeon 7040M). Ali mi je nezamislivo da Xeon 7040M mozhe u ispravno kompajlovanom kodu da pobedi Xeona X5355 (ili Q6600 recimo).

Znaci mrezno nema svrhe?
Opteroni vec imaju mogucnost 16 jezgara, sa Barsom ce moci na 32. Ali daleko od toga da su jeftine konfiguracije. (kod Dell-a mozes da porucis octal-socket ako nazoves, ne prodaju na netu).
Jesi li merio koliko tacno to brzo radi na 3GHz svakog od ovih procesora? (Netburst DC Xeon, Woodcrest/Clovertown, Opteron 82xx/22xx?)

Hm, nisam imao detaljna merenja. No imam par konfiguracija na kojima radim od Xeona, P4 D, AMD x2... I zasad ubedljivo vodi P4 D, ja mislim iskljucivo zbog veceg takta. Kalkulacije su fpu intensive, ali su, nazalost, medjuzavisne, te pure fpu performance je ono sto je vazno. Ni memorija ni fsb ni medju core latency nemaju nikakve veze kad se ceka kalkulacija...

Razmisljao sam da cu ipak morati rastaviti kalkulaciju pa mozda koristiti kluster, no to ce trebati 2x vise kompjuteraskih corova 🙂 da se pocne isplacivati... E sad treba razmisliti sta je bolje/jeftinije, 8 core configuracija, ili 16 konfiguracija 🙂

Inace mali kuriozitet, AMD X2 je, maltene 25% sporiji na istom kloku od p4 D (MHz kloku ne onom +)...

Poslednja izmena:
Netburst je kao CPU bio OK, a posto su ti izracunavanja slabo memorijski zahtevna, nije cudno da je X2 sporiji.
Nego jesi li probao na C2D?
Sacekaj ipak Barcelonu (sa nadom da ce izaci krajem avgusta u prodaju), 32 core-a ili cak i 16 je bolje nego 8 😉

I malopre kad sam pisao skontao sam da nisam probao na c2d, no imam samo laptop sa c2d pa verovatno zbog toga... Probacu u ponedeljak pa da vidimo sta ce biti. Ne ocekujem puno, mozda 1/7 ubrzanje u odnosu na P4D, a C2D ima prilicno slabiji clok...

Nazad
Vrh Dno