Šta je novo?

Ploca i memorija za C2D E6420?

• Začetnik teme Začetnik teme pera105
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
P

pera105

Guest
Moram i ja malo da dosadjujem sa klasicnim pitanjima.
Ispao sam malo iz fazona, sta, kako, sta sa cim,... pa mi treba pomoc

Namera mi je da uzmem: INTEL C2D E6420 2.13GHz 4MB FSB1066 S775

E sad, kao preporuku sam cuo da uz to uzmem plocu:
Asus P5B 965 ili GigaByte GA-965P-S3 (prilicno su slicne,mala je razlika u ceni),
ali brzina memorije koju podrzavaju ide do 800MHz, a voleo bih da uzmem memoriju na 1066, kad je vec to i brzina procesora. Memorija bi u svakom slucaju bila 2x1Gb Geil.

Dakle, da li uz pomenuti procesor (FSB1066)uzeti neku od ovih ploca(koje podrzavaju memoriju do 800) i memoriju koja je 800, ili
uzeti neku brzu(i nesto skuplju) plocu, npr:GigaByte GA-P35-DS3R(podrzava memoriju do 1066), i memoriju koja je na 1066 (2x1Gb Geil)

Koja su vasa misljenja i iskustva?
Napomena: Nemam bas veliku nameru i zelju da OC. Pitanje je prilicno jednostavno: jedna varijanta ili druga ili eventualno neka kombinacija?

Moram i ja malo da dosadjujem sa klasicnim pitanjima.
Ispao sam malo iz fazona, sta, kako, sta sa cim,... pa mi treba pomoc

Namera mi je da uzmem: INTEL C2D E6420 2.13GHz 4MB FSB1066 S775

E sad, kao preporuku sam cuo da uz to uzmem plocu:
Asus P5B 965 ili GigaByte GA-965P-S3 (prilicno su slicne,mala je razlika u ceni),
ali brzina memorije koju podrzavaju ide do 800MHz, a voleo bih da uzmem memoriju na 1066, kad je vec to i brzina procesora. Memorija bi u svakom slucaju bila 2x1Gb Geil.

Dakle, da li uz pomenuti procesor (FSB1066)uzeti neku od ovih ploca(koje podrzavaju memoriju do 800) i memoriju koja je 800, ili
uzeti neku brzu(i nesto skuplju) plocu, npr:GigaByte GA-P35-DS3R(podrzava memoriju do 1066), i memoriju koja je na 1066 (2x1Gb Geil)

Koja su vasa misljenja i iskustva?
Napomena: Nemam bas veliku nameru i zelju da OC. Pitanje je prilicno jednostavno: jedna varijanta ili druga ili eventualno neka kombinacija?

Definitivno P35 čipset. Moja GA-P35-DS4 je podnosila FSB i do 540 (preko nije išlo, mislim zbog procesora, koji nije mogao više od 3,2 GHz) ko od šale, pri čemu se heatpipe-ovi nisu uopšte grejali, ali uopšte, hladni ko led.
Dakle, ja bih uzeo P35 definitivno, pogotovo što podržava i nadolazeće Penryn procesore.

Ok, jasno mi je da je P35 cipset bolji, i da bi bila bolja varijanta C2D E6420 +
GA-P35-DS3R + 2x1Gb Geil(1066).
Cela gore pomenuta kombinacija dosta dize ukupnu cenu.(Razlika samo u ceni memorija je :wall: )

Ali, moje pitanje se vise odnosi na to koliko bi uzaludno bilo uzeti E6420(1066) sa memorijom i plocom koje bi bile 800? Da li bih time znatno ''osakatio'' moguce performanse i brzine koje sam proc moze da postigne?

A vidim da je, npr, GA-965P-DS3 dosta nahvaljena ploca za E64xx proc, (da li je to vazilo za period pre nego sto su se pojavile ploce sa P35 cipsetom?)

I jos nesto, ako uzimam MO sa P35, da li GA-P35-DS3P ili GA-P35-DS3R?
(Nakacio bih dve SATE ali problem je sto imam i 1 PATA HDD, kojeg mi je zao da bacim,... ali cu izgleda ipak morati,zar ne?)

Poslednja izmena:
A sad vezano za memorije...
Video sam neke cene Geil-a 2x1Gb 1066Mhz:
'Sivi' modul 2GB (2x1GB) 1066MHz DDR2 = 149e,
'Zuti' modul 2GB (2x1GB) 1066MHz DDR2 Ultra Plus = 145e,
Black Dragon' 2GB (2x1GB) 1066MHz DDR2 Black Dragon = 110e

Koju memoriju uzeti??? Da li je 'zuti' najbolji?
Cene su sa ITsveta, a navodno iz Eurolink-a, mada na Eurolink-ovom sajtu nema svega toga a i cene su drugacije.

Ali, moje pitanje se vise odnosi na to koliko bi uzaludno bilo uzeti E6420(1066) sa memorijom i plocom koje bi bile 800? Da li bih time znatno ''osakatio'' moguce performanse i brzine koje sam proc moze da postigne?
za ovo proveri prvo znanje o overclocku i podesavanjima sistema...😉

nikad nije na odmet uzeti brzu memoriju koja ce ti sasvim dobro raditi i prilikom sledeceg upgrade-a (zato ti ljudi i preporucuju P35, ali naravno i neke 965 ploce kao npr. Asus podrzavace 45nm procesore uz update BIOS-a LINK sto mozes da uzmes u razmatranje )

izmedju ovih memorija naravno da bi uzeo Ultra Plus module 🙂

:wave:

Poslednja izmena:
OK. Hvala.
Ispao sam iz fazona oc i slicno,... davno je to bilo kad sam se sa tim igrao poslednji put. Sad mi je najbitnije da sve dobro i stabilno radi.
Thanx

Nazad
Vrh Dno