Šta je novo?

Pelt u WC sistemu

GREC ne daje ništa već naizmeničan signal čini nenegativnim i sa dobrim filterskim delom možeš da računaš da je ispravljena vrednost napona = Veff * √2. Tako da ako je efektivna vrednost 12V (AC) posle "ispravljanja" ~ 17V (DC) koliko je Tex707 rekao.

Doduše postoji pad napona na diodama od 0.8V (ako su diode snažnije), pa pošto je u pitanju GREC (dve redno spojene) to pri opterećenju bude ~ 15V.

E sad mi tek nista nije jasno. Da li se uvek javlja pad napona? Kako samo dve diode u grecu?

Osnove elektrotehnike 🙂

Na svakom PN spoju (dioda) imaš uvek pad napona od oko 0.6-0.7v, na snažnijim diodama kave su recimo u GREC-u od 35A (onaj blok četvrtasti) to je i 0.8V pri većim strujama. U diodnom mostu (GREC) koji se sastoji od četiri diode, u svakom trenutku vremena radi jedan par dioda, kada se polaritet naizmeničnog napona obrne onda radi drugi par dioda.

http://en.wikipedia.org/wiki/Diode_bridge

Rondao sam malo po google-tu i pronasao karakteristike pelt-a...
Generalno, radni napon mu je od 8.5-15.5V, struja ~5.3A i korisna snaga 41-49W. unutrasnji otpor je 2.4oma
Dimenzije 4x4cm i 4.2mm debljine, zaliveni (sealed)
Puna oznaka mu je TEC1-12705-S
Po ovim podacima, ne treba da se smaram sa traganjem za onim trafoom, bice i vise nego dovoljan Antec.

Poslednja izmena:
Rondao sam malo po google-tu i pronasao karakteristike pelt-a...
Generalno, radni napon mu je od 8.5-15.5V, struja ~5.3A i korisna snaga 41-49W. unutrasnji otpor je 2.4oma
Dimenzije 4x4cm i 4.2mm debljine, zaliveni (sealed)
Puna oznaka mu je TEC1-12705-S
Po ovim podacima, ne treba da se smaram sa traganjem za onim trafoom, bice i vise nego dovoljan Antec.

Dakle na 15.5V je struja 5.3A, a na 12V bi trebalo da bude na oko 4.1A. Na vasih 10.5V (ako je dobro izmereno) struja bi bila oko 3.6A. Nesto mi je to mnogo malo da bi tako oborilo napon na 12V grani. Da li je na 5V ili 3.3V bilo nekih potrosaca? Ako nije slobodno dodajte neke potrosace, ne mora velike, reda velicine 5W, jer napajanja ako nemaju su predvidjena da ima potrosnje na svim granama. kod mene je samo sa peltom bilo 11.1V, a kada sam na 5V dodao 10W opterecen )preko toga nije bilo efekta), popeo se na 11.7V 😉
Dodavanjem potrosaca na 3.3V nije bilo nikakvog poboljsanja.
U svakom slucaju taj vas pelt je bas mali i slab. Mozda je dovoljan za CPU na def. taktu, ali za bilo sta ozbiljnije nazalost nije. Rekao si da je proban direktno na procesoru. Jel to bilo negde ovde na forumu, ne uspevam da nadjem?

Poslednja izmena:
prilikom prvog experimenta, prvi post, merili smo 10.5V, ali nismo merili struju koju vuce.diabolique i jale00 su pre toga vezivali 5 komada i hladili valjda 100L vode, pa je on odatle izracunao tih ~3.5A.
nismo imali opterecenje na +5v. tek juce sam na nekim stranim forumima saznao za tu foru, pa ce biti probano...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=132407

hehehe, opasna ideja! mislim da vredi razmisliti o tome...

Nazad
Vrh Dno