Šta je novo?

Pelt u WC sistemu

emaniac

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2005
Poena
379
Nemam internet vec mesec dana, pa se ponekad ogrebem kod komsinice :eyebrows:
Iz tog razloga necu moci redovno da komentarisem u ovom tredu.
Pre neko vece mi je Jole00 zavrsio poklopac za TT blok. Pre toga sam zamenio prikljucke na rezervoaru. Jole00 mi je takodje ustupio i jedan mali pelt, isti koji je i Diabolique stavljao na svoj 3000+
Dole se nalazi nekoliko slika skalamerije koju smo nas trojica sklopili na mom kompu. Hteli smo da vidimo koliko bi takav, mali, pelt pomogao hladjenju tecnosti.
Napajanje za njega je posebno izvedeno, moj stari Mercury 400W iz vremena bartona.
Pelt smo hladili TT Sonic Tower-om i jednom Sharkoon 14-com na 1440rpm.

Temperatura cpu u idle se spustila za 5-6 C u odnosu na sistem sa iskljucenim peltom i iznosi 35C.
Load cpu je manja za 2-3 C kada se pelt ukljuci. @2800MHz 1.56V load C nije prelazila 51C, mereno u A64Info, tj 42-43 iz ITE Smart Guardian-a (koji informaciju cita iz biosa). Cpu smo znojili S&M-om na 100% load-a.
Merili smo i temp sobe (24C) i tecnosti u rezervoaru (22C) posle 4 x 15 minuta FPU testa.
Sve u svemu, ja sam zadovoljan i razmisljam da prepakujem resenje i da ga ostavim u funkciji.
Pelt ne bi radio non-stop, vec po potrebi, na prekidac.

Ah, da. redosled komponenti u wc loop-u : Rez -> Rad1 -> Rad2 -> Pelt -> Cpu -> Pump

Prilozi

• pic02.webp
    pic02.webp
    69.9 KB · Pregleda: 133
  • pic03.webp
    pic03.webp
    38.4 KB · Pregleda: 116
  • pic04.webp
    pic04.webp
    26.2 KB · Pregleda: 102
  • pic06.webp
    pic06.webp
    80.9 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Posebno se zahvaljujem Joletu na poklopcu za blok i donaciji peltijera za experiment i Diabolique-u na ideji i asistenciji.

Prilozi

• pic07.webp
    pic07.webp
    66.7 KB · Pregleda: 179
  • pic08.webp
    pic08.webp
    62.3 KB · Pregleda: 161
Ima li neko voljan da u ime nauke i irazvoja t tehnologija ustupi neki jaci pelt?

Poslednja izmena:
2-3 stepena u load-u? Kako to? Jel taj tvoj hladnjak za vodu neko "govance". Da je veliki i da valja, sve bi on to doveo do ~sobne. Meni je voda 2C iznad sobne sa grafikom i CPU u loop-u. Da stavim pelt, koliko bi dobio, 0.5C? I zasto hladite vodu. Hladite direktno CPU.

@space : hladimo vodu, ne cpu.
@goranm : hladnjaci jesu govanca, iz tt big water-a
a temp vode je 2C ispod sobne, kada se pelt ukljuci.

Ps. Za pola sata cu opet imati net pa se cujemo...

Mnogo je bolje da peltom hladite CPU, a vodom da hladite toplu stranu pelta. To je mnogo efikasnije resenje :wave:

Mnogo je bolje da peltom hladite CPU, a vodom da hladite toplu stranu pelta. To je mnogo efikasnije resenje :wave:

Da se ima jaci pelt moglo bi. Opet treba uraditi izolaciju, tako da je to mnogo drndanja.

@Spacemaster
Moze taj pelt da vozi moje napajanje CM 450W. A za cpu cemo se vec nekako snaci, ako nadjemo da izolujemo plocu, ma da ne mora da se hladi cpu mozemo da probamo kako hladi vodu.

evo me ponovo medju zivima, tj na adsl-u, ovog puta via lelekom...
elem, kako kaze diabolique, zbog petljanja s izolovanjem, a posto je u pitanju moj komp i ja to ne volim, radije bismo izbegli varijantu pelt-direkt-na-cpu.
@diabolique : ne moze tvom CM, jer on daje na svim granama kad se sabere, tih 450W, a za pelt je potrebno samo da 12V rail daje ~400W. sto bi onako odokativno znacilo ili neko kW napajanje ili custom varijantu.
a i cela ova akcija kod mene je samo experiment i nista vise, tako da...

ps. a i ovaj pelt jedva da ima i 40W, dok ne izmerimo...

Poslednja izmena:
Probajte da se dogovorite sa Spacemasterom, da vam pozajmi njegov pelt, pa direktno na CPU, da ne hladite vodu 😉

planirao sam da odradim isto to shto ste i vi (hladjenje vode peltom), pa me zanima kolko je W na kraju taj jadni pelt shto imate? ja sam izvukao jedan iz kineskog aparata za hladjenje vode i nemam pojma kolko je W... da li je i vash pelt slichnog porekla?

Nije slicnocnog porekla. Jale00 je doneo iz Britanije. Ovaj vuce ~3.3A sto je oko 40W.
Ako oces da vidis koliko je jak izmeri koliku struju vuce. Mozda je jednostavnije da vidis koji je trafo unutar tog aparata i po njemu odredis koliko je jak taj tvoj.

Cekaj, vuce 3.3A na 12v? Ispada da trosi 40W, a korisno "pumpanje" toplote je ~65% od potrosnje, dakle oko 25W!!! Nemoj slucajno da ste ga stavljali na CPU!

Cekaj, vuce 3.3A na 12v? Ispada da trosi 40W, a korisno "pumpanje" toplote je ~65% od potrosnje, dakle oko 25W!!! Nemoj slucajno da ste ga stavljali na CPU!

pa, nije bas ni na 12V. kad je povukao iz napajanja, izmerili smo 10.52V...
doduse, napajanje nije bas naj kvaliteta...

pa, nije bas ni na 12V. kad je povukao iz napajanja, izmerili smo 10.52V...
doduse, napajanje nije bas naj kvaliteta...

Da li ste vi to dobro merili? Nesto mi to malo ampera, pa da tako opadne na 10.5V
Pre ce biti da "sisa" vise ampera. Pa ne moze sa 40W da se ubije napajanje.

Nismo merili A, samo V. Ja sam pre neki dan rasturio moje kuciste da zavrsavam neke detalje, pa cu pelt da stavim na Zalmanov watmetar i videcemo bar otprilike koliko trosi.
Jos samo da iskopam iz krsa jedan stari trafo od 300W/12V~ pa da vidimo i s njim. Btw. koliko je dobra/losa stabilizacija 12V grane na Antec True430P? Na stikeru pise 430W i 20A za +12V

Poslednja izmena:
Nismo merili A, samo V. Ja sam pre neki dan rasturio moje kuciste da zavrsavam neke detalje, pa cu pelt da stavim na Zalmanov watmetar i videcemo bar otprilike koliko trosi.
Jos samo da iskopam iz krsa jedan stari trafo od 300W/12V~ pa da vidimo i s njim. Btw. koliko je dobra/losa stabilizacija 12V grane na Antec True430P? Na stikeru pise 430W i 20A za +12V

Taj trafo koji pominjes ce ti posle ispravljackog stepena dati 17V, da ne bude mnogo za taj Pelt?

Bice i vise nego dovoljan taj Antec.
Kazes nisi merio struju. To je onda vec sasvim druga prica. Bice da taj pelt i nije tako slabasan. Uzmi lepo neki unimer pa izmeri to.

Bice i vise nego dovoljan taj Antec.
Kazes nisi merio struju. To je onda vec sasvim druga prica. Bice da taj pelt i nije tako slabasan. Uzmi lepo neki unimer pa izmeri to, tj. izmeri mu, ako nista drugo, a ono otpronost (to bar mozes). Bice sasvim dovoljno za ostalu matematiku.

ne brini, ima to da padne samo tako na 12V

Mozda ce da padne na max opterecenju, ali to znaci da ce oscilacije napona biti velike. Uz to nisam siguran da je za taj trafo i ispravljac bas dobro da mu toliko padne napon, znaci da bi bio poprilicno u overloadu...

Pa zar grec ne daje samo 20-25% ?

GREC ne daje ništa već naizmeničan signal čini nenegativnim i sa dobrim filterskim delom možeš da računaš da je ispravljena vrednost napona = Veff * √2. Tako da ako je efektivna vrednost 12V (AC) posle "ispravljanja" ~ 17V (DC) koliko je Tex707 rekao.

Nazad
Vrh Dno