Šta je novo?

Koliko jos kvartala ce AMD moci da izdrzi...

• Začetnik teme Začetnik teme Bogda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D + Noctua NH-D15
Matična ploča
GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE
RAM
2 x KINGSTON DDR5 16GB - KF564C32RWK2-32
GPU
Gigabyte GeForce RTX 5070Ti Windforce
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Yamaha A-S2100 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-750G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Ostale periferije
Moondrop Cosmo
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
... gubeci po 600 miliona zelembaca?

http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=41111

Vec dva kvartala gubici su po 600 miliona iako su prodali vise procesora nego prosle godine. U trecem kvartalu, koji je obicno najlosiji, AMD nece imati nista novo tako da ce gubici verovatno biti jos veci.

Hoce li cetvrti kvartal i eventualno poboljsani image AMD-a usled predstojeceg kartonskog rucka* K10 procesora dati AMD- sansu da prezivi?

* (nije bas papirni ali gotovo da je)

Poslednja izmena od urednika:
Ako uspe da se odrzi na trzistu posle svega ovoga, bice jaci nego ikada. Vreme ce pokazati da li je kupovina ATI-ja bila ispravna odluka.

Ako se ne odrzi, moci ces da biras cpu + gpu za igrice = automobil, pritom ne misleci da ce postati transformersi.

Dao bog da se iscupaju i povrate na tron sa K10... Monopol jedne firme nikad nije bio niti ce biti od koristi za korisnike! Da AMD nije izbacio A64 i X2, jos bi Intel gurao Pentium4...

Brand preference ovde treba zaboraviti. Ako jedan konj crkne, drugi ce da legne i da odmara.

Dao bog da se iscupaju i povrate na tron sa K10... Monopol jedne firme nikad nije bio niti ce biti od koristi za korisnike! Da AMD nije izbacio A64 i X2, jos bi Intel gurao Pentium4...

+ svega toga ovde bi neki reklamirali Netburst kao savrsenu tehnologiju, isti ti koji sada pricaju kako je to bio crap. 😀 😀

Isti taj TheInquirer je prvi objavio glasine da ce AMD da kupi ATI sto se i obistinilo. U svakom slucaju.. TheINQ nije izmislio ovu vest, vec je to postalo poznato posle kratkog sastanka deonicara pre par dana kada je AMD trazio jos para od istih.

Poslednja izmena:
TheINQ nije izmislio ovu vest, vec je to postalo poznato posle kratkog sastanka deonicara pre par dana kada je AMD trazio jos para od istih.

Otkud ti to da je AMD od svojih akcionara trazio pare? I kako mislis da AMD o d njih moze da trazi pare?

BTW

finansijski rezultati se ne objavljuju na "Special Meeting of Stockholders" (16.07), vec na "Financial Earnings Release" (19.07) sastancima. A na "AMD Technology Analyst Day" koji ce se odrzati 26.07 ce se analiticari (a samim tim i shira javnost) upoznati sa nekim novim stvarima.

Ova tema je otvorena da bi se spekulisalo, narocito kada se uzme u obzir da mozda par ljudi na ovom sajtu ima neko razumevanje funkcionisanja korporativnih finansija i biznisa - ja nemam pojma o tome.
U tom duhu cu da kazem da je ovih dana po Inq-u moglo da se procita da je Samsung bacio oko na AMD, a pre toga je moglo da se procita slicno za IBM koji bi mogao na taj nacin da udje na trziste desktop procesora gde ga vise nema.

Ne daj bože da pukne (niti verujem u to niti želim). Ali, u cilju špekulisanja (da nebudem partibrejker 😉)... Ako i dođe do nekog "preuzimanja", za sve nas je bolje da to bude IBM.
Pozdrav. :wave:

Poslednja izmena:
Ako me secanje dobro sluzi, mislim da je AMD bio u jos goroj situaciji kada je Intel pune 2 godine prodavao Pentiume I a AMD stare 486-ce (nije imao nikakav odgovor na pentiume)

Poslednja izmena:
Joj ja ne bih bio srecan da to bude IBM... Oni propadaju vec decenijama...

Isti taj TheInquirer je prvi objavio glasine da ce AMD da kupi ATI sto se i obistinilo. U svakom slucaju.. TheINQ nije izmislio ovu vest, vec je to postalo poznato posle kratkog sastanka deonicara pre par dana kada je AMD trazio jos para od istih.

I CNN je prvu gresku u istoriji korporativnog novinarstva napravio u doba kada je Causesku trebao da bude smaknut, jedino oni zbog lose procene nisu imali top story, to sto je Inquirer jednom pogodio a CNN lose procenio situaciju ne znaci apsolutno bas nista.

edit: sad sam tek procitao da je Samsung eventualno zainteresovan sa preuzimanje AMD-a, posto sam izuzetno dobro upoznat sa finansijskim stanjem te kompanije to bi znacilo da je monopol Intela konacno zavrsen posto je Samsung finansijski dovoljno sposoban da pokupuje sve proizvodjace mikroprocesorske elektronike kao i Intela i da mu ostane para da se casti sa jos par razvijenih drzava zapadne Evrope.

Poslednja izmena:
Ljudi zaboravljaju da je AMD u ovoj situaciji jer mora da vraca gomilu para koje je pozajmio za kupovinu ATi.Da nije bilo toga,AMD bi bio u blagom plusu oba ova kvartala bez obzira na "Conroe efekat" i "price war".

Sto se tice Samsunga oni ne mogu da kupe AMD zbog raznih propisa koji to zabranjuju.

scientia@zone je napisao(la):
I've already debunked this rumor at AMDZone. Samsung cannot buy AMD because AMD's process technology agreements are encumbered with IBM. And, Samsung cannot get process technology from IBM because IBM has agreements through 2011 with Samsung competitors Sony and Toshiba. Secondly, IBM cannot buy AMD because IBM also sells systems. With the technology encumberances it is also not possible to break up AMD and make a profit.

It is possible that AMD could be purchased but it would have to be a company that could pick up AMD's current process agreements with IBM as well as AMD license agreements with several other vendors including RAMBUS. However, there are reasons to think that AMD would not go bankrupt.

Poslednja izmena:
Intel je tak sad uspeo da digne proizvodnju Core 2 CPU-ova na polovinu svoje proizvodnje. Jos uvek je skoro pola Intelove proizvodnje NetBurst! Tako da je Conroe efekat ipak nesto manji nego sto bi se mislilo.

Kupovina ATi-ja i sam proces merger-a je sugurno odneo puno para ali i jos vise vremena. Treba svariti ogromnu firmu iz druge drzave per hiljada km daleko. Bez obzira sto su to SAD i Kanada, ima razlika u zakonima, kulturi zaposlenih itd...

A verovatno ima i lose exekuciije od strane AMD-a, totalno su se uspavali na lovorikama misleci da ce Intel da slepo da gura NetBurst u nedogled... A da si se prenuli kada su se pojavili prvi javni testovi Conroe-a sad bi vec imali K10 u proizvodnji. Ali nisu, negi su nastavili svoju pricu ne osvrcuci se na konkurenciju. Tek kad je Conroe izasao onda su skontali sta ih je zadeilo...

Videcemo sta ce biti sa K10, ovo sto sada (ne)vidimo ne mirise na dobro.

Poslednja izmena:
Intel je tak sad uspeo da digne proizvodnju Core 2 CPU-ova na polovinu svoje proizvodnje. Jos uvek je skoro pola Intelove proizvodnje NetBurst! Tako da je Conroe efekat ipak nesto manji nego sto bi se mislilo.

sta mislis koliko ce onda trebati AMD-u da podigne porizvodnju K10-ki na slican nivo?

Kupovina ATi-ja i sam proces merger-a je sugurno odneo puno para ali i jos vise vremena. Treba svariti ogromnu firmu iz druge drzave per hiljada km daleko. Bez obzira sto su to SAD i Kanada, ima razlika u zakonima, kulturi zaposlenih itd...

'fala Bogu da neko vidi vecu sliku.

Ljudi su ocigledno zaboravili da je AMD za ATI keshirao 5 milijardi USD i da su kreditori prilicno striktni te da AMD mora prilicno brzo da vraca debele pare. Taj dug se u balansu drzi kao izdatak i dok god se ne vrati bice ogranicenje za izlazak iz crvenog.

Takodje proces merdzovanja nije ni malo jednostavan niti brz. ATI je AMD-u doneo nekoliko profitnih izvora i dok se oni adekvatno ne pozicioniraju AMD ce da kuburi sa losim finasijskim performansama.

Dobro je da je prodaja podignuta, to uliva optimizam.

Procene su da bi zakljucno sa ovom godinom moglo da se izadje iz crvenog:

http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=41127

Poslednja izmena:
A da si se prenuli kada su se pojavili prvi javni testovi Conroe-a sad bi vec imali K10 u proizvodnji. Ali nisu, negi su nastavili svoju pricu ne osvrcuci se na konkurenciju. Tek kad je Conroe izasao onda su skontali sta ih je zadeilo...

Videcemo sta ce biti sa K10, ovo sto sada (ne)vidimo ne mirise na dobro.

Cekaj,jel se ti salis ili ne??
Ti stvarno verujes da je izlazak Conroe-a(sam datum predstavljanja) mogao da ima efekat na "ubrzanje razvoja" K10 i sam ramp proizvodnje?Nemoj biti naivan.
AMD ima dizajn ciklus koji traje koliko traje i nemoguce je "stvari ubrzati" na nacin na koji ti to mislis(tipa danas su videli Conroe,sutra Hector naredjuje:"Da je gotova K10-ka do kraja ove godine!" lol..).

Prirodno je i normalno da se proizvodi ne poklapaju savrseno kad je vreme izlaska u pitanju i normalno je da je 10h arhitektura ,zbog svoje kompleksnosti(veliki redizajn K8+65nm proces) nije laka za ramp.Zbog stepena same integracije(monolithic quad core,novi i kompleksniji imc sa prefetch-om,nove funkcije u virtualizaciji,priroda L2 i L3 kes memorija,velika poboljsanja u OoO ,SSE,prefetch-u,itd.),10h generacija je do sada najkompleksniji x86 procesor,samim tim proces ispravljanja i peglanja gresaka i ramp proizvodnje je tezak i spor.

Poslednja izmena:
AMD ima dizajn ciklus koji traje koliko traje i nemoguce je "stvari ubrzati" na nacin na koji ti to mislis(tipa danas su videli Conroe,sutra Hector naredjuje:"Da je gotova K10-ka do kraja ove godine!" lol..).
i kog datuma izlazi k10 ? valjda znas kada su poceli i koliko traje taj ciklus.

K10 izlazi zadnje nedelje Avgusta.Barcelona verzija.
Dizajn ciklus traje oko 4 godine.

Poslednja izmena:
Ne znam, ja "volim" Intel (ne znam kako sam uspeo da zavolim kompaniju, ali ajd 😀 ) i nVidiu, i ako je cena ista za perfomanse biram njih, ali ako AMD "padne" i Intel i nVidia ponovo podignu cene u nebo, mislim da ih necu voleti i dalje toliko 🙂

U principu, volim najvise sebe i onoga ko mi proda sto bolju stvar za sto manje pare 🙂

Pa jeste, ali kad management 'pritegne' inzenjere, 'stapom i sargarepom', proces razvoja moze da se znatno ubrza (znam iz iskustva 🙂 ). Zamrka je bila na management AMD-a, koji nije na vreme skontao sta Conroe znaci za ukupni balans AMD-ovog racuna godinu do godinu i po kasnije. Kao sto je Intelov management proglasio opstu mobilizaciju u firmi u doba kada ih je A64 sisao, tako je trebao i AMD management da uradi.

Pa jeste, ali kad management 'pritegne' inzenjere, 'stapom i sargarepom', proces razvoja moze da se znatno ubrza (znam iz iskustva 🙂 ). Zamrka je bila na management AMD-a, koji nije na vreme skontao sta Conroe znaci za ukupni balans AMD-ovog racuna godinu do godinu i po kasnije. Kao sto je Intelov management proglasio opstu mobilizaciju u firmi u doba kada ih je A64 sisao, tako je trebao i AMD management da uradi.

Nije Conroe kriv za AMDov los rezultat,vec ogromne rate koje moraju da vracaju zbog zajmova.Da nije bilo kupovine ATi-a,AMD bi bio u blagom plusu iako se ASP spustio za nekih 15% ukupno gledano.

I ti veruješ da su oni držali glave u pesku godinu i po dana? Ili da su blesavi? Stvar je u tome što oni imaju mnogo širu perspektivu od nas koji o svemu zaključujemo na osnovu onoga što nam je trenutno u rukama, tj. na tržištu.

Poneko je pratio AMD tokom godina, ali, većina vas - ne. Ovo nije ništa novo za AMD, godinama je pravio gubitke, čak i kad je imao bolji procesor (athlon), i, tek sa opteronima a onda i a64 počeo je da pravi prihode. Celo celcato vreme pravi gubitke, kao zastava, kao da je socijalistička firma koja ne sme da propadne (srećom). Jedino, nikad se nije radilo o ovolikim sumama po kvartalima.
Info: AMDZone, pravi ludački sajt za zaljubljenike firme AMD, firme koja je intelašima a i drugima, donela toliko dobroga u zadnjoj godini...

I ti veruješ da su oni držali glave u pesku godinu i po dana? Ili da su blesavi? Stvar je u tome što oni imaju mnogo širu perspektivu od nas koji o svemu zaključujemo na osnovu onoga što nam je trenutno u rukama, tj. na tržištu.

Ako si pratio zvanicne i nezvanicne izjave AMD-ovih zvanicnika za vreme od kada je bilo jasno da se Intel ne sali sa Conroe-om do izlaska Conroe-e (oko 6 meseci), video bi da je bas tako. Uvek je bila ista prica: mi imamo bolji proizvod, toliko smo nadmocni u odnosu na Intel, nasi rezultati to pokazuju (to je i vreme kada AMDu napokon pocinje da se isplacuje dugogodisnja tehnoloska prednost), Intel tek treba da execute-uje, ne verujemo dok se proizvod ne pojavi, mi imamo bolji proizvod sada, Intel nema odgovor...
A svakome ko je hteo da bude realan situacija bi bila jasna. Znaci, management je debelo podbacio u execution-u. K10 je morao da se vec pojavi. Godinu i po dana je bilo dovoljno da se zavrsi K10.

Poslednja izmena:
Ako i dođe do nekog "preuzimanja", za sve nas je bolje da to bude IBM.

Ma bolje Samsung, zamislite neogranicene mogucnosti nove linije frizidera sa AMD64 procesorima :d

Salu na stranu Samsung bi mogao to da uradi ali ne da ih vadi, cilj je verovatno da sebi obezbedi da bude kompletna konkurencija Intelu (pored flash memory biznisa) i da moze da ponudi lako programabilna embedded resenja (flash+x86 cpu) za sve i svasta pocevsi od mobilnih telefona i fotoaparata pa navise.

ivanbo2003 je napisao(la):
tipa danas su videli Conroe,sutra Hector naredjuje:"Da je gotova K10-ka do kraja ove godine!"

😀😀😀

mcekovic je napisao(la):
Zamrka je bila na management AMD-a, koji nije na vreme skontao sta Conroe znaci za ukupni balans AMD-ovog racuna godinu do godinu i po kasnije.

Daj nemojte se vise zanositi da niko u AMD-u nije znao sta ce Core 2 biti.

mcekovic je napisao(la):
Kao sto je Intelov management proglasio opstu mobilizaciju u firmi u doba kada ih je A64 sisao, tako je trebao i AMD management da uradi.

Razlika je u tome sto je Intel imao s cim da uradi mobilizaciju (imao je i ljude i sredstva). AMD nije, niti jos uvek ima sto zbog duga, sto zbog mergera sa ATI-jem zbog kojeg jos uvek lete glave iz obe firme.

mcekovic je napisao(la):
zvanicne i nezvanicne izjave AMD-ovih zvanicnika

To je bio PR Speak. Sigurno nece reci "usrali smo se u gatje, nemamo sanse". Ne mozes znati da li se egzekucija poklapa sa tim sto su izjavljivali (mada mozda tako izgleda iz sadasnje perspektive).

mcekovic je napisao(la):
Godinu i po dana je bilo dovoljno da se zavrsi K10.

Meni i sada pred lansiranje izgleda nedovrsen, a ipak nije nista revolucionarno u pitanju vec prosta evolucija postojeceg koncepta.

Nazad
Vrh Dno