Šta je novo?

HDD vertikalno umesto horizontalno?

Zoza

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2006
Poena
425
Moja oprema  
Laptop
Lenovo B590
Tablet
Samsung
Mobilni telefon
Realme 7 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Dakle, rotirao bih ga za 90 stepeni oko duže ose. Šta mislite da li je preporučljivo ovako nešto uraditi, smeta li to disku?
Pitam zato što planiram HDD da postavim na gume, ne bi li ga bar malo utišao.
Stavio bih ga ja u 5.25 mesto ispod DVD-a, ali tamo ne mogu da rešim hladjenje, tj. možda bi i mogao, ali u kavezu sam to već rešio.
Kućište i hard su iz potpisa, ako neko zna, nek' javi...

Ok, pretpostavljao sam da je tako, al' reko bolje da proverim. Hvala na brzom odgovoru :wave:

Dakle, rotirao bih ga za 90 stepeni oko duže ose. Šta mislite da li je preporučljivo ovako nešto uraditi, smeta li to disku?
Pitam zato što planiram HDD da postavim na gume, ne bi li ga bar malo utišao.
Stavio bih ga ja u 5.25 mesto ispod DVD-a, ali tamo ne mogu da rešim hladjenje, tj. možda bi i mogao, ali u kavezu sam to već rešio.
Kućište i hard su iz potpisa, ako neko zna, nek' javi...

Ako mislimo na isto "utišavanje" probaj Ftool i preko Acoustic Management (AAM) da ga utišaš :-devil-:

To je već odradjeno, svejedno mi je hard najglasnija stavka u kućištu.
Najzgodnije mi je kada kućište stoji na stolu, oko 1/2 metra od monitora, valjda ga zato i čujem.
Bilo kako bilo, izdržaću još malo pa ću bataliti ovog Maxtora. Valjda ću potrefiti nešto tiše kad budem kupovao novi disk.

@Swiper
Kako se utisava hard preko tog Ftool-a?

Pokreni ga i videćeš Acoustic Level i tu probaj da smanjuješ pa ćeš da vidiš kad će da se utiša.. Meni je čini mi se na 253 već osetno bolje bilo.. Imaš u okviru programa i "Test" pa ćeš odmah i da vidiš.
Evo pročitaj ovde ..
Kod:
http://www.hgst.com/hdd/support/ftool.pdf

Poslednja izmena:
Aha,joj,ja skinuo neki Ftool,a ono neki program za crtanje,neke proracune,ko zna sta :d.
Nego jel ovaj Hitachi Feature Tool mora da se boot-uje sa diskete ili cd-a,ako je tako onda do qrca,ne'am ni flopi trenutno[izbacen],a imam samo dvd citac :(.

Aha,joj,ja skinuo neki Ftool,a ono neki program za crtanje,neke proracune,ko zna sta :d.
Nego jel ovaj Hitachi Feature Tool mora da se boot-uje sa diskete ili cd-a,ako je tako onda do qrca,ne'am ni flopi trenutno[izbacen],a imam samo dvd citac :(.

Skokni do nekog i nek ti nareže na CD. Ili potraži po netu, možda ima neka varijanta sa USB-om.

meni stoji seagate u vertikalnom xcraftu 360 vec 4 meseca i ne buni se

Ja sam na testu imao Antecovo kućište kome su u donjem kavezu diskovi i predviđeni da stoje uspravno... I mnogo se bolje hlade na taj način...

gojko88 imas pravo,po logici stvari tako se hdd bolje hladi,moracu da izmenim malo raspored u kucicstu ili da mu namestim dodatne dve fioke za vertikalno kacenje!!!:)
Pozzzzzzzz

Poslednja izmena:
Poenta je samo da neki ventilator usmerava vazduh preko njih...

Po mom misljenju nije bas isto kada se disk postavi uspravno i polozeno. Kada je disk polozen, na plocu, koja se veoma brzo okrece, na svakom njenom delu je centrifugalna sila pod 90 stepeni u odnosu na gravitacionu silu (g). Kada je disk uspravan u donjoj tacci se centrifugalna sila vektorski poklapa sa silom gravitacije i to opterecuje tu tacku sa vecom silom nego gornju tacku diska (tu su vektori sila suprotni). Po meni je bolje postaviti disk polozeno, ali bi trebao biti apsolutno u ravni. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Sve je to tačno, ali testovi pokazuju da izmeštanje dotične tačke uopšte ne ometa rad diska :)

Po mom misljenju nije bas isto kada se disk postavi uspravno i polozeno. Kada je disk polozen, na plocu, koja se veoma brzo okrece, na svakom njenom delu je centrifugalna sila pod 90 stepeni u odnosu na gravitacionu silu (g). Kada je disk uspravan u donjoj tacci se centrifugalna sila vektorski poklapa sa silom gravitacije i to opterecuje tu tacku sa vecom silom nego gornju tacku diska (tu su vektori sila suprotni). Po meni je bolje postaviti disk polozeno, ali bi trebao biti apsolutno u ravni. Pozdrav.

S obzirom na veliku brzinu rotacija ploča, i njihovu neveliku masu, rekao bih da je uticaj gravitacione sile zanemarljiv u odnosu na centrifugalnu.
Ukoliko gravitacija ne bi bila zanemarljiva, u računicu bi obavezno trebalo uzeti i činjenicu
da ploča ne podnosi podjednako dobro sile koje deluju u njenoj ravni i sile koje su normalne na nju (tj. koje teže da saviju ploču).

Dosta serverskih kucista ima upravo montiranje diskova jedino vertikalno i nista im ne fali.
Evo nekih slika i na antec-ovom primeru.

P.S. Ljudima vise diskovi na kablu po godinu dana pa im nista ne fali, tako da...
Po meni bitno je da budu u horizontalnom ili vertikalnom polozaju i dobro fiksirani.

Prilozi

• IMG_0089.JPG
    IMG_0089.JPG
    194.5 KB · Pregleda: 95
  • IMG_0103.JPG
    IMG_0103.JPG
    219.7 KB · Pregleda: 103
Bitnije od sile gravitacije i centrifugalne sile je delovanje sile precesije (kao kod ziroskopa), gde ploca zbog velike brzine rotacije nastoji da zadrzi postojeci polozaj ili da se vrati u njega nakon pomeranja-izvodjenja iz ravni rotacije, pa moze doci do njenog deformisanja i havarije. Zato je bitno ne menjati naglo polozaj diska u odnosu na ravan obrtanja ploce. To istovremeno znaci da mogu stajati bilo kako, cak i koso, samo da se u toku rada ne pomeraju bitno i naglo u odnosu na ravan obrtanja ploce.

Bitnije od sile gravitacije i centrifugalne sile je delovanje sile precesije (kao kod ziroskopa), gde ploca zbog velike brzine rotacije nastoji da zadrzi postojeci polozaj ili da se vrati u njega nakon pomeranja-izvodjenja iz ravni rotacije, pa moze doci do njenog deformisanja i havarije. Zato je bitno ne menjati naglo polozaj diska u odnosu na ravan obrtanja ploce. To istovremeno znaci da mogu stajati bilo kako, cak i koso, samo da se u toku rada ne pomeraju bitno i naglo u odnosu na ravan obrtanja ploce.
Tačno. Jedino što bih rekao da sile koje se javljaju zbog precesije imaju negativan efekat pretežno na osovinu a ne na ploče.

Auu al' ste se bacili u suvu nauku! Hvala svima na odgovorima, postavio sam HDD vertikalno i ništa mu ne fali a postigao sam ono što sam želeo - za nijansu tiše radi postavljen na gumene držače.

Nazad
Vrh Dno