Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky najavljen

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dragunov se zove sajt, mogao si barem da pogledsh link pre komentara ima lepih slika...

"Iraqi Tabuk sniper in 7.62x39. Uses standard Kalashnikov mags. Not much is known about the Tabuk rifle in the US. It appears to be based on a Zastava factory design made in Serbia..."

Tabuk je treblo da kopira nas M-76, to je ona siva slika na linku, ali je verovatno zbog dostupnosti municije ostavljen je 7,62mm metak. Inace nasa puska je bolja dosta jer koristi 7,92 mauser metak ima veci domet i preciznija je.

"The Tabuk is, within its given range (efektivni maximum 400m), every bit as effective as the Dragunov or PSL. It visually resembles an RPK, which may make identifying enemy snipers/designated marksmen more difficult. Likewise, its acoustic signature mimics that of an AK-47. Being chambered for a relatively low velocity intermediate round, the Tabuk has poor barrier penetration and performance against body armor compared to weapons chambered for full-powered cartridges like 7.62x51 or 7.62x54R."

Prilozi

• m76_1.jpg
    m76_1.jpg
    40.1 KB · Pregleda: 1,560
da, dragunov se zove sajt, zbog toga sam napisao da je dragunov ruska puska, ali u textu sam procitao i isto prokomentarisao gore... evo i sam si naveo "It appears to be based on a Zastava factory design made in Serbia" bazira se na dizajnu koji je pravljen u srbiji, a nije srpska puska :). kao sto sam gore rekao, delovi nasi, dizajn nas, sve nase, samo puska nije, mozda je i ime nase, ali poreklo te puske nije... isto kao kalasi koji su se pravili kod nas koliko znam i dosta pistolja. ne mogu da se setim koje jos puske :/

Ja ne znam sta govorish, M-76 je nasa puska , pravljena ovde, dizajnirana odve, sta ti tu nije jasno :d , rusi nemaju M-76. Kako nije Srpska puska?

A ti "kalasi" su se razlikovali od svog Sovjeskog kolege zbog tromblonskog nisana, i zvali su se m-70 ab1 ili ab2.

Poslednja izmena:
isti ***** :) samo drugacije upakovan... da bi bio "jugoslovenski" :)

A i kao sto si video na onom kilometarskom threadu retko ko se zalio na napucavanje tj. vecem broju ljudi se igra svidela, pa zasto to onda ne bi ostavili i u nastavku ako vec to nije smetalo gomili igraca.

Zato što su Stalker fanatici odmah krenuli sa glupostima, odnono napušavanjem onih koji su izneli primedbe o napucavanju, što nekim suludim filmićima koji upravo pobijaju ono što oni tvrde, što direktnim uvredama kako su oni drugi glupi jer se ne unose u atmosferu. Ko će da se raspravlja sa praznoglavima.

Zato što su Stalker fanatici odmah krenuli sa glupostima, odnono napušavanjem onih koji su izneli primedbe o napucavanju, što nekim suludim filmićima koji upravo pobijaju ono što oni tvrde, što direktnim uvredama kako su oni drugi glupi jer se ne unose u atmosferu. Ko će da se raspravlja sa praznoglavima.

Kakva retorika.Cemu takvo prozivanje...i to zbog fuckin video igre.A niko nije nikoga napushavao do ovog tvog posta.
***, treba saslusati i drugo misljenje valjda...ili ostaviti i ovaj tred o stalkeru samo za pljuvanje po istom...?
što nekim suludim filmićima koji upravo pobijaju ono što oni tvrde
Na koje filmice mislis?

@Dule13:
Ja sam video potpuno drugaciju stvar.Na par snimaka se lepo vidi pogodak u pancir.Vojnik se ne pomeri ni mm.Jedino krene da bezi.A jedan drugi je primio shot u nogu.Jedino sto je uradio jeste da se sagnuo i rukom naslonio na butinu, jer, verovatno ga boli :p ...
Pogodak u glavu- samo pad na licu mesta.Ostali pogoci- vidi se lepo da vojnik totalno opusta telo i pada na licu mesta...
Zasto sam pomenuo te filmice sad ni sam ne znam...jer se ponavlja ista stvar kao i sa stalkerom.Svako vidi ono sto zeli da vidi.

Stalker je igra koja treba da se predje cela (i to na jacem nivou tezine) i na nivoima koji idu posle "Bar"-a igra postaje standardna pucacina, u kojoj vaze pravila iz CS-a i drugih dobrih shootera.Headshot i kraj.
Cast onima koji su igru presli, pa i dalje misle da je napucavanje katastrofa. To bi i ja rekao, ali kad bih celu igru presao sa ubogim kalasem sa pocetka ili Abakanom koji se glavi na svaki peti metak.
Stalker ima, (po stoti put da neko ovo kaze) gradaciju u svemu kako igra napreduje...pa i u napucavanju.
Peace to all, tj onima koji mogu sa saslusaju drugacije misljenje... ;)

Poslednja izmena:

Kada ovako nesto kaze Oblivion fanatik, onda im ovo tvoje pisanije dodje kao kompliment :D

Nego mislim da opasno preterujes, u tom threadu se najvise cuo Goranstein(NHF) koji je govorio da je napucavanje na vrlo losem nivou, dok nesto nisam primetio te STALKER fanatike.Neke je to nerviralo pa su mozda napisali neodmeren odgovor.

Kada ovako nesto kaze Oblivion fanatik, onda im ovo tvoje pisanije dodje kao kompliment :D

Nego mislim da opasno preterujes, u tom threadu se najvise cuo Goranstein(NHF) koji je govorio da je napucavanje na vrlo losem nivou, dok nesto nisam primetio te STALKER fanatike.Neke je to nerviralo pa su mozda napisali neodmeren odgovor.

Istina najvise boli :D :d , ***.

Govorim o velikom Stalker topiku. Nebitno. Napuštam topik jer je ovo isto što i ono, a koliko ono nudi video sam.

Ja sam video potpuno drugaciju stvar.Na par snimaka se lepo vidi pogodak u pancir.Vojnik se ne pomeri ni mm.Jedino krene da bezi.A jedan drugi je primio shot u nogu.Jedino sto je uradio jeste da se sagnuo i rukom naslonio na butinu, jer, verovatno ga boli :p ...
Pogodak u glavu- samo pad na licu mesta.Ostali pogoci- vidi se lepo da vojnik totalno opusta telo i pada na licu mesta...
Zasto sam pomenuo te filmice sad ni sam ne znam...jer se ponavlja ista stvar kao i sa stalkerom.

Jeste u dosta slucajeva se ciini kao da samo padnu, gde se jasno vidi da ga pogodak baca sa nogu i da ga je verovatno pogodio u prednju plocu pancire je kada samo jednom u snimcima ispali i drugi metak koji pogodi palmu, tu je verovatno bio blize.

E sad uzmi u obzir da on uopste ne puca iz snajpera nego iz modifikovane automatske puske kalibra 7,62.

Maximalna razdaljina sa koje mu vredi ta puska je 400m, da predpostavish da sigurno gadja sa vece daljine od 200 , znaci 250-300 ipak culo bi se to i upucali bi ga kao zeca da je blizu. Taj metak gubi ubrzanje i snagu kako se udaljava od cevi a s'obzirom da je meta poprilicno daleko za taj metak, pokazuje cinjenica da on cilja pored oklopa (pojas, vrat, lice) jer pancir sa te daljine ne bi uspeo da probije. Znaci sa vece razdaljine to je relativno slab metak za snajperske standarde.

M-76 ima efektivni domet od 800m sa 7,92mm , a crna strela ima efetivni domet od 2000m ali optika je precizna samo do 1600m sa 12,7mm.

Kao sto znash CS je snajper koji je namenjn za unistavanje materijala, lakih oklopnih vozila itd. Poseduje pancirno-zapaljivu municiju koja moze da digne u vazduh laki oklopni transporter ili da ga onesposobi, standardni metak busi obe strane vozila.

Kada bi upucao coveka sa hajde duplo vise nego onaj baja u Iraku znaci 500m, covek bi leteo
dosta, metak kida delove tela i razvaja torzo. U slucaju da se to desi sa pancirnom municijom bilo bi :exploder: . Metak je oko 20cm duzine sa zrnom od 12,7mm i duzinom zrna od oko 4 - 5cm.

I josh jedna stvar svako oruzije ima zustavnu moc, sto je jace punjenje i manji kalibar to je zaustavna moc MANJA, a moc penetracije veca. Npr TT (tetejac 7,65) ima veliku probojnu snagu, ali je zustavna sila mala i onaj koga pogodi metak moze da nastavi da puca u slucaju da nije fatalan pogodak. To za vojnike koji se bore sa velikih daljina nije bas puno vazno, ali za one koji se bore u urbanim sredinama izbiza je itekako vazno.

Zato policajci imaju 9mm CZ koji ima veliku zaustavnu moc, tj metak iz njega nece tako lako probiti meso nego ce izazvati daleko veci udarac i veci sok, tako da protivnik nece moci da uzvrati. Sustina je da bi te takav poshtolj izbliza sigurno bacio sa nogu. Dezet 0.50 (12,7mm) bi oduvao robokapa :d .

A tvrdnja da pumparica ne bih bacila coveka sa dva metra sa valjkom ili tri kugle u patroni je silly.

Poslednja izmena:
Gess what:
Ja imam iskustva is prve ruke o tom snajperu, znaci pricamo o 12,7mm (takozvana crna strela) a ne konvencionalnom 7,9 ili 7,65, znaci nisam licno pucao iz njega, ali sam ga drzao u rukama i detaljno prodiskutovao sa dotcnim koji ga je koristio na kosovu.

Tako da, nadji ti josh neke klipove na netu...

A to da te pumparica nece baciti, nece ako je napunish sacmom za zeceve.

Evo kako izgleda.

Ps. i spada pod protivoklopne snajpere.

brate, imas ceo test oruzja u edukativnoj seriji "Mith Busters" i ispitivali su mit o tome kako te metak odbaci isl. Guess what ? Mith busted ! :D Krmaca od 200kg koja je visila na lancu je dobila olova iz svih mogucih oruzja svih mogucih kalibara. jedino je pumparica malo zatresla, ali suvise malo da bi odleteo unazad. sve ostalo samo prodje kroz meso ili ak ostane malko zatrese mesinu, to vise izgleda kao kad se treses jer ti je hladno, a ne kao odbacivanje unazad. tako, ne znam sta si ti probavao i koristio, ali kolko poznajem vojsku, nisi mnogo eksperimentisao jer se svaki metak zaduzuje. Pumparica sa metar razdaljine bi ti samo ogaravila majcu i istresla iznutrice, ali od letenja ne bi bilo nista. Mozda kad bi nekog pokupio haubicom ili 130mm topom...

Ako oni tako kazu da onda resena stvar :d .

Morash da uzmesh u obzir iz cega tacno su pucali, da li su pogotci bili u meso ili u kost, koju municiju, oni su vise zabava za mase...

U vojsci sam isprobao par vrsta automatskih, i da nisam otisao u KZB, u zdruzene snage bezbednosti (administrativna granica, planine blizu Podujeva) pucao bih iz 122mm :smoke:, to mi je najvise zao :( jer tesko da ce mi se pruziti prilika ponovo, a i ne daj boze. Tamo se nocu islo u WC (aj da ga nazovem tako, razapnuto platno na sred livade na -30c ) sa automatskom i punim okvirom :) , da te nesto ne pojede na sr**ju :d.

Privatno sam imao iskustva sa josh nekoliko stvari... npr. jedna od njih je bila bokerica (ona puska kao dvocevka samo sa dve uspravne cevi), gledao sam iz prve ruke sta se desava pri pogotku u psa sa 5 metara (nikakav sadizam, pas je bio ranjen i nije mu bilo pomoci), sa sitnom sacmom pas se skoro izvrnuo naopacke (meso napolje koza unutra) od snage metka, tako da Mithbusterse i klipove uzmi sa dozom soli...

Edit: Eh da josh jedan zanimljiv podatak, proveren, dva metka iz 12,7 Browinga prave vrata na kuci :)

Poslednja izmena:
pricamo o tome da li ces odleteti 2 metra unazad kad te zvekne pumparica, karabin ili metak iz kalasha. :) Dakle ne o steti koju ce neka vrsta municije proizvesti. Tacnoje da covek nije svinja od 200kg, ali je ta svinja visila, dakle, prstom da je gurnes zaljuljace se, medjutim sile su drugacije kad je u pitanju metak. Bustersi su kolko se secam pucali iz m-16, iz nekog sub-machine gun-a, iz magnuma, iz gloka, iz lovacke puske (neke ... nisam expert za oruzja) i iz pumparice. Razdaljina ~20m. Iz sub-machine-a su joj stresli ceo okvir (pucao je neki *specijalac, a ne oni) i stoka se nije ni mrdnula. E sad, stvarno ne znam koju su sacmu koristili, tj koje patrone. Bilo bi interesatno da su zaista probali sa razdaljine tipa 2-3 metra ali nisu, mada sumnjam da bi neke bitnije razlike bilo.

PS. Dule, ja sam bio posluzioc na topu 130mm, veruj mi, nije uopste interesatno, em ogluvis, em moras da ga ukopavas, jedini spas je bio to sto je ipak morao kamion da ga vuce iako bi vojska verovatno vise volela da nas 8moro i to uradimo ali je zaista ne izvodljivo u suprtnom da postoji i najmanja sansa i to bi radili :wall: Ovako smo samo vukli svako po 40kg punjenja, i zrno od 18kg (ima i teze konkusivno zrno od 30kg) i punu ratnu opremu :) 8km uzbrdo kroz divljinu

Niko ovde ne spori snagu metka, sacme ili neceg treceg.Naravno da ce da se desi to sa iznutricama i slicno (bljaaak :p ) Ali pas nije odleteo na drugi kraj ulice, ne? :)
A treba pomenuti i onu cuvenu scenu kada neka banda/teroristi/rusi/neko deseti puca na naseg glavnog junaka dok je pod vodom...a meci samo shibaju kroz vodu...A mythBustersi su lepo dokazali da NIJEDAN metak ne moze da prodje kroz vodu dublje od 10 cm :d .(Dakle, kad se nadjete u messy situaciji, samo poneti kofu sa vodom :d ).Jedino sto se pokazalo iole delotvornim jeste x-puta pomenuti snajp od 12.7mm.On je nesto dublje napredovao, ali su pucali pod uglom od 90 stepeni :D ....
MythBustersi jesu zabava za mase, ali toj masi lepo raskrinkaju neke opste prihvacene stvari...I ja sam verovao filmovima, ali me razuverilo ono sto sam video u toj emisiji, i na kraju krajeva, malo razmisljanja na tu temu...*** gde odosmo sa stalkerom :p

Edit: Eh da josh jedan zanimljiv podatak, proveren, dva metka iz 12,7 Browinga prave vrata na kuci :)
totalni nonsense ;)
druze rambo (da ne kazem ratko :D ) lepo je sto se "palis" na crne strele i ostala "samo srbi imaju" oruzja ali potrudi se da budes ozbiljan :)
2x12,7mm metak sa konvencionalnim punjenjem (bez dum-dum i ostalih zgromi-sprzi fazona) nema sansi da ti napravi vrata na kuci ni za kanarinca a kamoli za nesto drugo :D uozbilji se bre covece :smash:
puskom za slonove (jedno "zrno" u patroni 18-22mm) bi mozda nekoga "bacio" na ledja direktnim pogotkom u grudi ali ovo sto ti ovde pises je u najmanju ruku smejurija u fazonu "6/2 carevi i moj tata najjaci" :d

p.s.ovako nesto pravi vrata na kuci ;)

http://www.aerospaceweb.org/question/weapons/q0174.shtml
http://www.clubhyper.com/reference/a10gatlinggunss_1.htm

Prilozi

• Gau8a_a.jpg
    Gau8a_a.jpg
    57.3 KB · Pregleda: 74
  • 051117-F-1234P-082.JPG
    051117-F-1234P-082.JPG
    12.9 KB · Pregleda: 77
@gx-x

Ja sam bio u pristinskom korpusu 3.oklopnoj brigadi na Gvozdici ,to je samohodna haubica koja izgleda kao tenk. Nema nikakvog tegljenja samo sipash i ne mislish :d , automatski sama puni.
I ne mozesh da ogluvish, unutra se cuje samo kao dubok bas, a i dodatno imash kacigu na glavi, koliko mi se cini mislim da su imale i klime :D . Osecaj voziti se u njoj je jedinstven.

Sam sam nesto vise citao na temu i navodi se da je ekvivalent metka od 9mm udarac bejzbolkom. Znaci pistolj tog kalibra ne bi uspeo da baci coveka sa nogu, ali za dezert nisam siguran.

Puparica sa jednim projektilom u patroni mislim da se zove "brener" ima ogromnu zaustavnu moc, mozda ne bi bacila coveka dva metra ali bi sigurno bacila sa nogu unazad. 7,65 metak je suvise slab za bacanje sa nogu, ali je pitanje u slucaju da pogodi u pancir, u tom slucaju sila bi se umesto u jednu tacku prenela kroc celu plocu i samim tim izvrsila znacajno veci potisak na telo.

Evo ovde se vide efekti 12 gauge sa "slug" (to je jedan projektil u patroni).

http://stoppingpower.info/index.php/Main_Page

Nije pas odleteo na drugi kraj ulice ali je scena bila brrr neki delovi su odleteli na drugi kraj ulice, vise ga je samlela.

@Ivke 76

Aj nazad na Quake, pa kad porastesh vrati se ;) .

Veseljace Browing je protiv avionski teski mitraljez koji kaci na oklopna vozila i ne puni se standardnom municijom :wall:.

Inace sve su to iskustva ljudi koji su bili na licu mesta, ali sta ja tebi pricam kad ti znash bolje iz igrica :d .
-------------

Nabasao sam na video koji demonstrira sta su efekti protivoklopnog snajpera.

http://rapidshare.com/files/43307112/vid1.wmv.html

Oko 2mb.

Ko ima slabije srce nek preskoci.

Poslednja izmena:
@Ivke 76
Aj nazad na Quake, pa kad porastesh vrati se ;) .
izvini "odrasli" ;) mene bi bilo sramota da loopam onakve gluposti (2 metka prave vrata na kuci,baca coveka ko' u john woo-ovim filmovima,itd...) :smash:
Veseljace Browing je protiv avionski teski mitraljez koji kaci na oklopna vozila i ne puni se standardnom municijom :wall:.
stvarno?bas si me "prosvetlio" :) zamisli u ww2 su piloti prezivljavali pogodak bas tog mitraljeza (jer je doticni bio vrlo popularan na avionima (tvrdjavama) u wreme ww2)?sta,bili su supermeni ;) ?
Inace sve su to iskustva ljudi koji su bili na licu mesta, ali sta ja tebi pricam kad ti znash bolje iz igrica :d .
aha,sve sami prekaljeni sajovci i padobranci ce tebi da pricaju sta su radili na kosovu i kakve rupe prave snajperi/mitraljezi itd...i bas ce on da meri rupe u nekoj akciji na frontu da bi tebi pricao?nema druga posla :d
i btw ti bas pricas kao da si iz quake-a pobegao: "lete ljudi kad'ih pogodi metak" haha ko bata zivojinovic kad pukne a 10 nemaca skace u krug lol ti treba da odrastes :)

Mythbusters

A person will be propelled violently backwards if hit by a bullet.

busted

A bullet fired by a gun cannot hold enough momentum. According to Newton’s third law, if the bullet were to knock the target 20 feet (6 metres) back, the shooter would have to be knocked back 20 feet (6 metres), as well.

(This myth was revisted in episode 38 and it was busted again.)

@Ivke76
Nista od tog ja nisam rekao, bas si ti neki mastovit decak , quake on... i ne izvrci reci.

@Goran&xxxandrer

Cek, jeste vi pogledali onaj poslednji klip, nisu mitbustersi...

Poslednja izmena:
@Ivke76
Nista od tog ja nisam rekao, bas si ti neki mastovit decak , quake on... i ne izvrci reci.

@Goran&xxxandrer

Nisam mislio na tebe, zna "on" koga ja volim da tapsem po glavi :D

BTW, zaista se ne razumem u naoruzanje, niti mi je to bio predmet interesovanja (btw, znam da impakt metka raznoraznih kalibara ume razlicito da reaguje, a zaista ima mocnog pesadijskog naoruzanja, te prosta fizicka reakcija mora da bude i odbacivanje u odredjenim slucajevima. Postoji municija koja je velike prodorne moci, ali isto tako postoji municija koja je velike razorne moci, te razlicito i deluju na prepreke koje im se nadju na putu). Odigram tako ponekad neku igru zabave radi, i tu se moja militantnost zavrsava, posle idem da berem cvece na Frusku Goru. :).

Poslednja izmena:
@Ivke76

@Goran&xxxandrer

al ono je bundeva od 1kg covece....nije ni slicno gadjati bundevu koja je krute konstrukcije i 80% vode kroz koju metak prodje, ako pogodi kost - smrskace je, to je jasno, ali nista od letenja unazad. Nadji na torrentima, imas sve epizode mythbustersa i skini tu famoznu epizodu 38. Mislim, ne znam sta da kazem vise, treba ti mnogo tezi metak da bi se uopste mogao porediti sa udarcem bejzbol palice, mozda je silina udarca slicna, ali metak je pravi na mnogo manju povrsinu, ali da bi leteo povrsina projektila mora biti veca za tu brzinu projektila...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno