Šta je novo?

ASUS 8600GT SILENT - Neki utisci

Stator

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
650
Kupih ja pre neki dan ovu graficku da zamenim moju vec dotrajalu 6600. Naravno kako mi je tisina najvaznija gledao sam da graficka bude pasivno hladjenja. Ova je imala masivan heat-sink pa sam se odlucio za nju a i cena je bila super. Ubodem ja nju pokrenem program za merenje temperature i on mi prijavi 75c. Ufff a moram da napomenem da imam dobro provetreno kuciste sa 2x120mm ventilatorima. Nista pokrenem ja igru, zanimao se sa njom oko sat vremena izaso pogledam temperaturu kad ono 103 stepena! Pipnem rukom i zamalo mi koza ne osta na grafickoj :) Momentalno sam stavio jedan ventilator na nju i oborio joj temperaturu sa 103 u toku igranja na 70.

Eto samo toliko dakle ko hoce pasivno hladjenu gravicku neka zaobidje ovu.

pa gigabyte ima bolje ladjene modele sa heat pipovima ali su zato i cene vece, inace ja sam imao 6600 pasivnu i temperatura je u igrama isla ~90C (bez nekih problema)

nije to nishta moj drug na leadtec-ovu 7600gs (sa isto pasivnim hladjenjem)ima 92 stepena u idle a loadu nisam video i radi mu normalno

Kakva su vam to 'provetrena" kucista gde nesto preje 70*C. Sumnjam da se 8600GT vishe greje od 7800GT, a kod mene ona sa 3DMarkom jedva predje 60*C.

Ja imam ASUS 7600GS Silent i temperattura u igrama ne prelazi ~75C:p

Ja uzeo i postao ponosan vlasnik jednog Asus-a EN8600GT Silent/HTDP/256M pre nedelju dana... E sad, odmah nakon otvaranja kutije, prvo što sam uradio je da sam skinuo heatpipe hlađenje sa GPU-a, skinuo metar debeli sloj fabričke termalne paste, zamenio najobičnijom termalnom pastom (onom kakva se dobija sa <10EUR klasom CPU kulera), na memorijske čipove stavio bakarna "rebra", i vratio heatpipe. Karticu (zajedno sa nForce4 chipsetom, kojeg sam isto već prvog dana "oslobodio" 6000-7000rpm kulera) u Chieftec big tower kućištu hladi jedan 12cm ventilator koji radi na minimalnom obrtaju (koju ploča ne zna ni da izmeri, znači nekih max 7-800rpm). "Promaju" u kućištu obezbeđuju dva 8cm "low-noise, fluid bearing" Xilence ventilatora, koji rade na max 1500rpm, mada su isto "gušeni" da budu tihi.
Kartica je fabrički klokovana na 540MHz GPU i 700MHz (1400MHz) RAM, maksimum overkloka koji sam uspeo da izvučem iz nje bez pojavljivanja greški na slici, a bez dizanja napona (nikakvi naponi u računaru nisu "čačkani") je 590/930(1860)MHz. U sobi gde je računar nema klime, što ovih dana znači nekih 25-30C kad je računar uključen. Temperatura na GPU se kreće otprilike ovako: idle 54-56C, za vreme igranja oko 65-66C a još kad se overklokuje onda ide do 69C. Jedino što me muči je garancija koju sam možda izgubio zbog "intervencije", mada je to zasad nebitno ;)

ne verujem da si izgubio garanciu, samo skini bakarna rebra sa memorije ako dodje do toga ;)
Ja sam svoju 7900gs polirao hladnjak i prosla je RMA ;)

Kupih ja pre neki dan ovu graficku da zamenim moju vec dotrajalu 6600. Naravno kako mi je tisina najvaznija gledao sam da graficka bude pasivno hladjenja. Ova je imala masivan heat-sink pa sam se odlucio za nju a i cena je bila super. Ubodem ja nju pokrenem program za merenje temperature i on mi prijavi 75c. Ufff a moram da napomenem da imam dobro provetreno kuciste sa 2x120mm ventilatorima. Nista pokrenem ja igru, zanimao se sa njom oko sat vremena izaso pogledam temperaturu kad ono 103 stepena! Pipnem rukom i zamalo mi koza ne osta na grafickoj :) Momentalno sam stavio jedan ventilator na nju i oborio joj temperaturu sa 103 u toku igranja na 70.

Imam istu graf. i na idle mi je temp. oko 55,ovih dana je oko 57 kad radi komp ceo dan a i vrucine su exstremne.(da imam klimu :D ).Tako da je taj tvoj primerak falican ili mu nesto ne odgovara kuciste i tome sl?

Ne brini,kod ortaka Asus 7600Gs Silent u idle 90 stepeni u igrama oko 107 stepeni i to tako sljaka vec duze vremena:D

Dok ne uradi puf!

pre ce da bude kaboooom
sad ozbiljno nek stavi neki vent da puse malo mnogo to stepeni

Poslednja izmena:

Koji vent si nakacio na nju?
Moj ortak ima isti problem sa preteranim grejanjem, pre par dana je vec spalio jednu, nije je uopste overklokovao, na svu srecu u prodavnici su mu ispostovali garanciju i dali novu :)

Poslednja izmena:
ovi iz Asusa su pravi ludaci...i jos su na kutiji napisali "7 C cooler than generic boards"!
poslije pola sata ati tool-a, temp je 110 C, kad sam ugasio ati tool jer kako je krenulo...!!!
medjutim, stavljam 12-ke (mod na 7v, cime je necujna) na bocnu stranicu tako da duva u grafu, stvar se iz korijena mijenja...full load temp i poslije kloka (sve na def) 700/1000 ne prelazi 64 C...
rez u 3dmarku 06, konf iz potpisa sa ovom grafom (OC), 6100!
vidjecu ovih dana da uradim vMod, cisto da vidim dokle ce da ide....

sasvim normalno za sve silent kartice bez kulera ;)

Nazad
Vrh Dno