Šta je novo?

Sony HC24 Firewire NO MORE!

iognjen

Slavan
Učlanjen(a)
12.07.2007
Poena
301
Pozdrav,

Posedujem kamkorder SonyHC24 na kojem je, kako se ispostavilo, došlo do kvara na ILinku. Računar kameru preko FireWire-a više ne prepoznaje (pokušao sam na različitim računarima). Šta da radim? Da li postoji čitač dv kaseta?
Da li da pređem na capturing preko tv karte?
Ili da potražim neku polovnu neispravnu kameru sa živim firewire portom?

Ako neko ima bolji predlog, unapred zahvaljujem!

Ta kamera mora imati garanciju. Ima manje od godinu dana kako je pochela da se pravi.

Sony daje 2 god garancije... ali pitanje je da li je uzeta kod nas.

U svakom slucaju probaj sa servisom...

Sony HC24 Firewire NO More!

Sony daje 2 god garancije... ali pitanje je da li je uzeta kod nas.

U svakom slucaju probaj sa servisom...

Kamera je kupljena u inostranstvu, da li je garanciju mogu'e ostvariti u našim ovlašćenim servisima?

Da li je tu račun neophodan?

Taj predstavnik za SR radi shta hoce, i nije mi jasno kako zamena konektora moze da koshta 2.5x kamera ?!?!

Koga si zvao? Da li si direktno zvao neki servis ili ...
Uglavnom ovde imas spisak ovlascenih servisa http://www.sony.co.yu/view/ShowArticle.action?article=1078497751637&site=odw_sr_YU
Ja sam popravljao TVR 950 kameru u Input-u (tj nosio istu na popravku)...zbog istog problema. Popravka je kostala negde oko 100e ako se ne varam...pre dve godine. Sumnjam da popravka HC24 moze da kosta vise. Inace to je cest kvar na sonijevim kamerama ( meni su sonijeve kamere isle 5-6 puta u servis). Poslusao sam savet servisera...kacim kameru na racunar i iskljucivo koristim bateriju...nikako preko adaptera.

Iz loseg iskustva bez obzira sto Sony ima "predstavnistvo" u Srbiji ne priznaju garanciju za kamere koje su kupljene u inostranstvu...i to je bezobrazluk jer su mi u Portugalu ocistili kameru i sredili kad mi je ispala u pesak na plazi a nije bila kupljena u Portugalu...Mislim da u Bulevaru postoje neki servis kod Tasa ali je problem bio sto se cekalo par dana koje ja nisam imao i narvano placalo se a kvar je bio banalan power dugme je prestalo da radi iz cista mira...U UK su mi popravili za jedan dan....donesi danas preuzmi kameru sutra

Samo da proverim, jesi li probao sa drugim FW kablom?
Imao sam slucaj da se taj Sony (nov) WinXP ne prepoznaje sa kablom koji je dobijen uz FW karticu, a sa kablom (mojim) koji je kupljen posebno, radi kako treba. Zanimljivo je to sto taj kabl sa kojim Sony nije hteo da radi, regularno radi sa Canonom...
Na kraju, posto mi je to dobar prijatelj, mi smo zamenili kablove i sad je sve OK :D

Samo da proverim, jesi li probao sa drugim FW kablom?
Imao sam slucaj da se taj Sony (nov) WinXP ne prepoznaje sa kablom koji je dobijen uz FW karticu, a sa kablom (mojim) koji je kupljen posebno, radi kako treba. Zanimljivo je to sto taj kabl sa kojim Sony nije hteo da radi, regularno radi sa Canonom...
Na kraju, posto mi je to dobar prijatelj, mi smo zamenili kablove i sad je sve OK :D

Prvo što sam uradio, proverio sam kabel, potom proverio kod brata na drugom računaru sa drugom karticom, ali nažalost problem se uvek svodio na kameru ili ti neuspelu detekciju iste. USB veza radi OK, ali za takav "kvalitet" nisam morao kupovati miniDV.

Servis koji sam kontaktirao je u blizini Sava Centra, nesećam se tačno imena, jer me konstatacija koštanja popravke od 2.5x toliko odbila da sam zaboravio na ovaj servis.

Pokušao sam tražiti i neke druge vidove kako zaobići ovaj problem, npr MiniDV Tape reader, ali to čudo je toliko skupo od prilike 1500 i više eura, tako da sam i od toga odustao.

Koliko vidim sledi mi 100 evra troška - ako želim da vidim svoju kameru u nekadašnjoj formi.

Šta ti je život, garancije na proizvode su takve da je bolje da nam nikad ne trebaju, što se vidi iz mog primera.

Zahvaljujem svima na trudu i odgovorima, ako neko ima još neki predlog u svakom slučaju je dobrodošao.

Hvala još jednom!

Poslednja izmena:
Nazalost jedini pravi nacin povezivanja je preko FW porta. Jedino tako neces imati gubitke kod prebacivanja.
Bilo sta drugo a da makar i priblizno valja (PAL capturing karta) kosta od 100-200e i opet nije to-to.
Ako te kosta popravka 100e, shvati to kao redovno :d (zamena ulja i svecica) odrzavanje i nemoj da se vise sekiras oko toga. Ti si sam sebi najskuplji...
Pozdrav cheers

Poslednja izmena:
cela kamera je 240..bash si baksuz...

@ iognjen:
ja sam imao isti problem sa hc20-kom, i resio sam ga u tom servisu koji si pomenuo kod SC (Input se zove cini mi se, *** epp), i to se ogledalo u zameni firewire oprta (20 evra port + 10 evra za ruke)
medjutim, sta se desava, nisam prebacio ni tri - cetiri kasete, i port opet crk'o!!!
neverovatno, but istinito...
cuo sam od jednog servisera da je u pitanju neka vrsta statickog elektriciteta, u smislu da rikne ako vadis kabel kad je upaljena kamera i komp (ili drugi prijemni uredjaj, na dr. kraju kabela)
nemam pojma, uvek sam gasio kameru pre nego li iscupam firewire kabel, ali komp naravno nisam, ne znam ovaj tip ima dosta ozbiljan servis (ne taj u bgd, nego kod mene kuci, kaze da to redovno riknjava na takav nacin)
e sad, ****m li ga...

Neko nepisano pravilo je da se nikad ne povezuju dva uključena uređaja... Dakle, obavezno isključite kameru kada joj prikopčavate fire wire kabal...

Pozdrav,

Bio sam u "Input'-u, za neverovati je da servisiraju sve kvarove na mojoj kameri HC24, izuzev doticnog kvara. Naime smatraju da je poginuo cip koji sa ugradnjom kosta dosta vise od same kamere. Preporucen mi je jos BG elektronik, probacu pa javljam. Wish me Luck!

Bitje ti potrebna sa BG elektronikom u svakom sluchaju.Ako ti oni ne uchine cenu,niko netje.,)

Da li neko ima iskustva u saradnji sa BG elektronikom? Znam samo da ukoliko trosak ne prelazi cifru 100 eur, ne konsultuju klijenta.

@ iognjen:
cuo sam od jednog servisera da je u pitanju neka vrsta statickog elektriciteta, u smislu da rikne ako vadis kabel kad je upaljena kamera i komp (ili drugi prijemni uredjaj, na dr. kraju kabela)
nemam pojma, uvek sam gasio kameru pre nego li iscupam firewire kabel, ali komp naravno nisam, ne znam ovaj tip ima dosta ozbiljan servis (ne taj u bgd, nego kod mene kuci, kaze da to redovno riknjava na takav nacin)

Neko nepisano pravilo je da se nikad ne povezuju dva uključena uređaja... Dakle, obavezno isključite kameru kada joj prikopčavate fire wire kabal...

Offtopic:
Zar nije Firewire (isto kao i USB) predvidjen da se uredaji prikljucuju dok su ukljuceni:

"Many electronic and computer systems should not be connected or disconnected while powered, as this may damage them. FireWire and other hot swappable devices however, have connectors and circuits which are designed to make this safe. Despite this, there have been a few reports of cameras being damaged if the pins of the FireWire port are accidentally shorted while swapping. This was especially true for some early FireWire devices, but modern devices appear to have eliminated this problem. Furthermore, FireWire 800 ensures even greater safety when hot-swapping."

Da nije tu Sony odstupio od standarda - mozda radi cene ili tako nesto?

Poslednja izmena:
Pročitaj pažljivije tekst koji si naveo. Kaže se da je to čest slučaj kod starijih fire wire uređaja (brzine 400 Mbit/s, IEEE 1394a), a baš takve portove najčešće imaju miniDV kamerice koje pominjemo...

Tek sa novijim standardom (800 Mbits/s, IEEE 1394b) to je ispravljeno, odnosno, veća je sigurnost prilikom iskopčavanja ili ukopčavanja "na živo"...

Poslednja izmena:
^^^: Ma procitao sam ali mi deluje neozbiljno - standard kao predvidja da se uredjaji kace dok su ukljuceni ali moze da se desi da to s*ebe stvar. A kamere i foto-aparati obicno nisu bas jeftini. Nemam nista sta ide na fw ali da li u uputstvu za kameru izricito napominju da nije dozvoljeno kacenje dok je ukljucena?

Poslednja izmena:
Ne, ne kažu ništa, ali se u praksi zaista pokazalo da je to nije dobro po kameru - gomila spaljenih portova je najbolji dokaz. Pretraži malo forum pa ćeš videti da je crkavanje fire wire porta maltene najčešći problem kod miniDV kamerica...

I meni se desila ista stvar... ali port nikada nije ni proradio! Prilično sam siguran da je kamera bila ugašena kada sam je prvi put kačio (ni tad nije bila prepoznata odmah po paljenju), ali komp je bio uključen - svejedno, izgleda da je spaljen port :( trenutno je na garanciji, ali rekli su mi da se ne nadam ako se ispostavi da je stvarno to... užas! Na stranim forumima sam pročitao da je jedino sigurno (a i to ne uvek ako je loše uzemljenje) da u trenutku kačenja i kamera i komp budu isključeni!

Stvarno je vrlo neozbiljno od strane Sonyja... ja kao običan korisnik znam da Firewire, isto kao i USB, bi trebalo da uključuješ bez ikakvih posledica na živo... na ortakovoj kameri s tim nisam imao problema. Mogu da prihvatim da je njihov port šugav pa može da dođe do ovakvog kvara, ali onda bi negde u uputstvu trebalo velikim crvenim slovima, uokvireno, da napišu da to može da se desi, a prodavci da imaju toliko zravog razuma da kupcima to napomenu... baš sam ljut, nova je kamerica, HC38, zadovoljan sam njom u svakom drugom pogledu...

Nazad
Vrh Dno