Šta je novo?

Kupovina kvalitetnih stvari

clown

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2007
Poena
319
a sad malo razmisljanja na glas..

ako nastavimo da se ovako lepo uklapamo u potrosacko drustvo i da kupujemo i sta nam treba
i sta nam ne treba, pogotovu tu mislim na stvari nizeg kvaliteta koje posle malo vremena
nadju mesto na deponiji, pa ako su od neke plastike > raspadaju se preko sto godina...
Dakle, u nasledstvo generacijama ostavljamo i da se dave u otpadu...

mnogo je primera nekvalitetne robe u IT-u, a moj predlog je da se ipak ustanovi neko merilo
donje granice kvaliteta proizvoda, i da se poboljsa politika reciklaze

koliko vi gledate da li je stvar koju kupujeta kvalitetna?

pa najvise to gledam..
e sad ako je nesto kvalitetno..a nemam toliko para..
onda se ide na neq kombinaciju odnos cijena/kvalitet..
al u vecini slucajeva uzimam stvari koje su dobre..

a sad malo razmisljanja na glas..

ako nastavimo da se ovako lepo uklapamo u potrosacko drustvo i da kupujemo i sta nam treba
i sta nam ne treba, pogotovu tu mislim na stvari nizeg kvaliteta koje posle malo vremena
nadju mesto na deponiji, pa ako su od neke plastike > raspadaju se preko sto godina...
Dakle, u nasledstvo generacijama ostavljamo i da se dave u otpadu...

mnogo je primera nekvalitetne robe u IT-u, a moj predlog je da se ipak ustanovi neko merilo
donje granice kvaliteta proizvoda, i da se poboljsa politika reciklaze

koliko vi gledate da li je stvar koju kupujeta kvalitetna?
Zar ne mislis da je to utopija? :D
Svaka roba ima svog kupca i postoje pravila koja diktiraju odnos ponude i potraznje, a hteli mi to ili ne Srbija lagano, ali sigurno postaje potrosacko drustvo i sto bude bio bolji standard to ce biti ociglednije i to nista ne moze da spreci ;)
Svako kupuje ono sto mu odgovara, pa ako je nekome bitno da kupi nesto jeftino samo da bi posluzilo svrsi onda on nece traziti kvalitet jer ce mu biti primarna cena. S druge strane, ako ti insistiras na kvalitetu, moras biti spreman da i platis za to. E sad, u zavisnosti od toga koliko potrosaca razmislja na isti nacin, bice veca potraznja, pa ce se na osnovu toga formirati i adekvatna ponuda sa odgovarajucom cenom. Ono sto nas konkretno u IT-u boli je nedostatak nekih "kvalitetnih" komponenti koje niko nece da uvozi ili ih uvozi na kasicicu, a razlog je krajnje jednostavan - ne isplati se :S:
Vec je bilo xxx puta polemika na tu temu, pa apeli uvoznicima... samo u nekoliko navrata je urodilo plodom :(

Jedino sto moze delimicno da ide u prilog toj prici oko kvaliteta su standardizacija i normativi. JUS takav kakav je, ma koliko los i pun nedostataka, kada bi se u potpunosti primenjivao situacija bi bila mnogo bolja, ali se prosto retko i selektivno primenjuje i to je nesto gde stvari definitivno mogu i trebaju da se promene.

E sad, kako to mislis da se ipak ustanovi neko merilo donje granice kvaliteta proizvoda? I ko je taj ko je nadlezan da formira tu granicu? Jako diskutabilno ;)

Inace, IT "otpad" (sticajem okolnosti imao sam prilike da vidim sta to zaista predstavlja u Srbiji jer su se neke firme zaista lepo ovajdile od preprodaje tog optada sa zapada ljudima koji su bili srecni da mogu sebi da priuste P1/2/3 masine u doba "Intel/AMD Pentijuma 5/6/7..." i kako sve ne nazivaju danasnje procesori vrhunski poznavaoci :D) je pored drugih mnogo ozbiljnijih otpada i zagadjenja (koji se btw ne resavaju) najmanji problem u Srbiji, pa ni to nije argument u prilog teorije, nazalost...

Sad se setih :D
Potrazi malo stariju temu o Kent USB diskovima cisto da vidis koliko je smao nepusaca sa ovog foruma pohrlilo da ih nabavi kupovinom cigareta koje su opet vrsta otrova gde su clanovi manje-vise solidno potkovani znanjem i znaju da naprave razliku sta je kvalitetno, a sta ne :eyebrows:
Onda ne treba da te cudi ponasanje onih manje upucenih...

Zar ne mislis da je to utopija? :D
Svaka roba ima svog kupca i postoje pravila koja diktiraju odnos ponude i potraznje, a hteli mi to ili ne Srbija lagano, ali sigurno postaje potrosacko drustvo i sto bude bio bolji standard to ce biti ociglednije i to nista ne moze da spreci ;)
Svako kupuje ono sto mu odgovara, pa ako je nekome bitno da kupi nesto jeftino samo da bi posluzilo svrsi onda on nece traziti kvalitet jer ce mu biti primarna cena. S druge strane, ako ti insistiras na kvalitetu, moras biti spreman da i platis za to. E sad, u zavisnosti od toga koliko potrosaca razmislja na isti nacin, bice veca potraznja, pa ce se na osnovu toga formirati i adekvatna ponuda sa odgovarajucom cenom. Ono sto nas konkretno u IT-u boli je nedostatak nekih "kvalitetnih" komponenti koje niko nece da uvozi ili ih uvozi na kasicicu, a razlog je krajnje jednostavan - ne isplati se :S:
Vec je bilo xxx puta polemika na tu temu, pa apeli uvoznicima... samo u nekoliko navrata je urodilo plodom :(

Jedino sto moze delimicno da ide u prilog toj prici oko kvaliteta su standardizacija i normativi. JUS takav kakav je, ma koliko los i pun nedostataka, kada bi se u potpunosti primenjivao situacija bi bila mnogo bolja, ali se prosto retko i selektivno primenjuje i to je nesto gde stvari definitivno mogu i trebaju da se promene.

E sad, kako to mislis da se ipak ustanovi neko merilo donje granice kvaliteta proizvoda? I ko je taj ko je nadlezan da formira tu granicu? Jako diskutabilno ;)

Inace, IT "otpad" (sticajem okolnosti imao sam prilike da vidim sta to zaista predstavlja u Srbiji jer su se neke firme zaista lepo ovajdile od preprodaje tog optada sa zapada ljudima koji su bili srecni da mogu sebi da priuste P1/2/3 masine u doba "Intel/AMD Pentijuma 5/6/7..." i kako sve ne nazivaju danasnje procesori vrhunski poznavaoci :D) je pored drugih mnogo ozbiljnijih otpada i zagadjenja (koji se btw ne resavaju) najmanji problem u Srbiji, pa ni to nije argument u prilog teorije, nazalost...

Sad se setih :D
Potrazi malo stariju temu o Kent USB diskovima cisto da vidis koliko je smao nepusaca sa ovog foruma pohrlilo da ih nabavi kupovinom cigareta koje su opet vrsta otrova gde su clanovi manje-vise solidno potkovani znanjem i znaju da naprave razliku sta je kvalitetno, a sta ne :eyebrows:
Onda ne treba da te cudi ponasanje onih manje upucenih...

sve si lepo uocio.. i da je utopija, nadam se za sad..

ali, ako bi se krenulo u akciju od strane vlade, da se napravi neko telo koje bi bilo odgovorno
za sve ovo sto smo pomenuli, i mozda jos nesto, pa da se krene u propagandu, pa da raja
malo razbistri svoje potrosacke umove i da se vise ulaze u reciklazu (koja je kod nas bas zakrzljala )...

ne mozemo tek tako oterati odjednom sa trzista sve nekvalitetno (manje sam mislio na graficke i cpu...) ali se moze doneti nacionalni plan, pa onda uputiti gradjanstvo i malogradjansto sta pojedini postupci znace za buducnost... :smash:

ilustracija (digresivna)
prica je slicna kao sa narodnjacima i slicnim fenomenima: ako se narodu servira jedna te ista (diskutabilnog kvaliteta) stvar, on ce to i konzumirati (postoje i lepa psiho istrazivanja o uticaju mase na misljenje pojedinca > vidi eBay preporuke kupaca... ili slicne fore)..
malo je onih koji odole da odu na koncert penzosa, samo zato eto, sto su oni ovde prvi i poslednji put, iako mozda i ne slusaju tu muziku.. :d

p.s. videti potpis (by Tool, "Third Eye")

Kako mislis da li je stvar kvalitetna... mislim graficka je graficka... isto ce se raspadati i msi i asus i club3d... kakva je poenta ovog posta uopste??? A najvecu deponiju su nam doneli bozic i sinovi i takve firme...

nisam toliko mislio na komponente tog tipa...
elektronske komponente imaju eksponensijalnu raspodelu srednjeg vremena medju otkazima..
dakle nema memorije: ako je neka komponenta radila x dana (nebitno sa kojim performansama)
onda ce ona raditi priblizno jos jednako dugo kao da je tek sisla sa fabricke trake.. ovo ne vazi za delove koji trpe mehanicka ostecenja vremenom (kuleri, cd, dvd drive..)

,)

Pa da, kupujmo samo kvalitetne kompjuterske komponente koje će da nam traju po 20-30 godina, a ne ove jeftine kineske koje traju po par godina... i gotovo. :D

ali, ako bi se krenulo u akciju od strane vlade, da se napravi neko telo koje bi bilo odgovorno
za sve ovo sto smo pomenuli, i mozda jos nesto, pa da se krene u propagandu, pa da raja
malo razbistri svoje potrosacke umove i da se vise ulaze u reciklazu (koja je kod nas bas zakrzljala )...
Upravo taj deo je najveca utopija jer je realno gledano to neostvarivo ;)
ne mozemo tek tako oterati odjednom sa trzista sve nekvalitetno (manje sam mislio na graficke i cpu...) ali se moze doneti nacionalni plan, pa onda uputiti gradjanstvo i malogradjansto sta pojedini postupci znace za buducnost... :smash:
Pogresan pristup...
Da se razumemo, fush/shkart/bofl robe ce uvek biti jer ce uvek postojati interesovanje za istu, a jedino sto se menja je stepen zastupljenosti, a to je nesto sto je i u drustvima sa vrlo visokim standardom veoma zastupljeno, pa je iluzija ako mislis da se to u nasoj zemlji moze nekako sprovesti u delo.
ilustracija (digresivna)
prica je slicna kao sa narodnjacima i slicnim fenomenima: ako se narodu servira jedna te ista (diskutabilnog kvaliteta) stvar, on ce to i konzumirati (postoje i lepa psiho istrazivanja o uticaju mase na misljenje pojedinca > vidi eBay preporuke kupaca... ili slicne fore)..
malo je onih koji odole da odu na koncert penzosa, samo zato eto, sto su oni ovde prvi i poslednji put, iako mozda i ne slusaju tu muziku.. :d
Tu si nazalost u pravu i tu moze/treba da se nesto menja. Oni koji odlucuju o programskoj shemi se uvek vade da emituju ono sto narod hoce da gleda.
A narod posle odredjenog vremena pocinje da veruje da on zaista zeli da gleda ono sto mu se nudi sto je psiholoski fenomen koji se donekle moze preneti i na sve druge elemente, pa delom i na IT trziste. Zato je bitno da se ponude i neke alternative, pa nek svako nadje sebe u onome sto zaista voli, ali ako je ponuda mala, ne mozes mnogo ni da lutas jer je izbor uzak.
U tom smislu, neki i dan danas tvrde da su NCP vrhunske memorije :D
U datom momentu, s obzirom na ponudu, one zaista jesu pruzale odlicne performanse za datu cenu, ali daleko od toga da su bile vrh. Medjutim, imas s druge strane i kontra primere, pa tako neki dan danas tvrde kako se isplati dati 2 ili 3x vise para za Plextor rezac jer je on kvalitetniji od ostalih proizvodjaca :D
Ili da se manemo extremnih varijanti i da uzmemo neki uobicajeni primer: svi (ili bar vecina) znaju da je na primer CM Stacker vrhunsko kuciste (bez zelje da ulazim u dalju polemiku da li je najbolje jer sigurno ima i bolje, ali ce se svi sloziti da spada u najbolja), ali kosta djavo i po i iako "svi" znaju da je kvalitetno, ipak su retki oni koji ce se ipak odluciti da ga kupe, a razlog je najcesce ogranicen budzet, ali imas i situacija kada pare nisu problem, ali prosto ne zelim da dam toliko para za neki "kvalitet" i pre cu uzeti nesto "manje kvalitetno", a razliku preusmeriti na nesto drugo. To sad vec malo zadire i u filozofiju gde je ta granica kada nesto prestaje da bude fush i pocinje da biva kvalitetno :D

Bitno je da svako ima neki svoj stav po tom pitanju, sta mu je bitno u zivotu i koliko je spreman da plati nesto u skladu sa svojim potrebama i afinitetima, a samo trziste ce diktirati dalje tokove, pa ako je neki proizvod los, isti ce biti eliminisan jer ce prosto ljudi prestati da ga kupuju i on ce se posle odredjenog vremena povuci iz ponude. E sad, ako neko ipak kupi takav proizvod, morace sam da plati gresku svoje neinformisanosti, a ljudi se na greskama uce...

Da skratim filozofiju :d
S obzirom da je nase IT trziste smesno malo, a margine zarade na tim "kvalitetnijim" proizvodima male, te kako su male sanse da se isti pojave u nekoj ozbiljnijoj kolicini, bolje je tu energiju uloziti na borbu da se nasa Vlada pobrine da se konacno normalizuje online placanje za gradjane Srbije koji imaju validne platne kartice, ukljucujuci PayPal i slicne nacine placanja, te da se maximalno smanji carina i porez na IT, barem kad su fizicka lica u pitanju, skole i slicne ustanove, a sve u smislu opsteg interesa i unapredjenja obrazovanosti drustva. Ok, to nosi i gomilu problema oko mogucnosti muvanja i zloupotreba, ali se adekvatnim zakonskim resenjima i kontrolom moze spreciti i/ili svesti na minimalan nivo.
Umesto toga, mi imamo izjavu godine pomocnika ministra trgovine gospodina Srdjana Sreckovica koji u 21-om veku izjavi ovakvu glupost:

„Nadam se da u budućnosti neće biti moguće da bilo koja strana kompanija šalje fizičkom licu na adresu bilo koju isporuku i da na taj način dolazi do izvrgavanja, izbegavanja plaćanja poreza i carina, već da će biti dozvoljeno da samo fizičko lice odnosno da rodbina i prijatelji iz inostranstva šalju i ne plaćaju carinu i porez.”

Mislim da je bilo kakav komentar suvisan :S:
Ako vec nema u ponudi domacih firmi, neka onda omoguce ljudima da to kupe preko neta, uz razumne carine i porez, sa kvalitetnom uslugom, a ne da platis nesto 50€, pa onda platis carinu, spediciju, lezarinu, porez i boga pitaj kakve jos dazbine jos 50€ i onda dobijes raskupusan paket, a na stranu sto carine i knjige koje su inace oslobodjene carine :wall:
Onda ti je jasno da je ova tvoja prica borba protiv vetrenjacha :D

Edit: jos jedna stvar za razmisljanje...
Koliko se kupi brand masina na jednok sklopljenog "kineza"? Pri tom ne racunaj firme i laptop-ove.

Poslednja izmena:
Nek Vlada uvede telo za dotaciju... Recimo, ja 'oću da kupim kineski bofl, a u cilju očuvanja životne sredine etc. Vlada me dotira tako da kupim original umesto bofla.

Otkud pare? Pa da se u ovoj zemlji poštuje makar 1% krivičnog zakonika bilo bi para čak i za to, a verovatno bi svako od nas imao platu bar 5000€.

Zaboravio sam smajlije, ka'će Silver da uvede smajlije u "quick reply" panel?

Poslednja izmena od urednika:
Pa da, kupujmo samo kvalitetne kompjuterske komponente koje će da nam traju po 20-30 godina, a ne ove jeftine kineske koje traju po par godina... i gotovo. :D

mislis kao u filmu "I robot" - jednom veeeelikom reklamnom spotu u kome glavni akter na pitanje tipa: sta ti je to na nogama odgovara: starke iz 2004 ;)

mozda i pretera sa parodijom, moja poenta je da ljude treba malo bolje informisati o posledicama
pogotovu treba obratiti paznju na klince u skoli... Ili mozda, da ih ucimo da je reciklaza glupost
i da i oni treba da sto vise ostavljaju djubreta u nasledstvo...

Veoma bitna stvar koja i te kako protiv moje teze je los uticaj na sadasnje stanje ekonomskih
odnosa u vecini poznatog razvijenog sveta > treba se podsetiti kako nastaju ekonomske krize
i kakvi su mehanizmi prevazilazenja istih.. nije los primer Kambodze, kako se stvari mogu postaviti na racionalan nacin..

mislis kao u filmu "I robot" - jednom veeeelikom reklamnom spotu u kome glavni akter na pitanje tipa: sta ti je to na nogama odgovara: starke iz 2004 ;)

Mislio sam na informatičku opremu koja tako brzo zastareva da je uglavnom potpuno besmisleno praviti nešto da traje duže od 5-6 godina :p

Mislio sam na informatičku opremu koja tako brzo zastareva da je uglavnom potpuno besmisleno praviti nešto da traje duže od 5-6 godina :p

da, da ....

opet se vracamo na pricu da je to uglavnom tako sto trenutni trendovi tako dititaju i male su
sanse da ce se nesto promeniti skorije.. potrebno je da se u razvijenom delu ove planete
izmenjaju drustveno uredjenje, odnos ljudi prema novotarijama...

nisam ja protiv napretka u IT-u!
pa ne bih postajao inzenjer a da mi se ostaje u mracnom srednjem veku...:crash: :bottle: :d

Nazad
Vrh Dno