Šta je novo?

Kako promeniti IP adresu

DuleC

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2004
Poena
390
...
kako ovo uraditi?
Imam bežični net i kako sam čuo od provajdera IP adresu dodeljuje DHCP server, koji "pokušava" da mom kompu dodeli uvek istu adresu kada se konektujem. Ok...ali kako ja da promenim tu adresu, da li postoji neki program koji ovo radi?
Bitno mi je zbog Rapidshare-a

Tražio sam po forumu, ali ne nađoh...ako je već bilo može i link do teme
Hvala
Poz

iz Command Prompta da promenis izgleda ovako:
run->cmd->

ipconfig ----->trenutni status veze
ipconfig/release ----->"raskidanje" IP adrese
ipconfig/renew ----->ponovno uspostavljanje veze

Poslednja izmena:
iz Command Prompta da promenis izgleda ovako:
run->cmd->

ipconfig ----->trenutni status veze
ipconfig/release ----->"raskidanje" IP adrese
ipconfig/renew ----->ponovno uspostavljanje veze

ovo ne uspeva zbog DHCP servera...opet mi dodeli istu jer je lease period ne znam ni ja koliki.:S:

Mislim, ali nisam siguran da ti je IP kod bezicnog neta stalna i da nemozes da je promenis. Makar ne dok ti je ne promeni provajder.

Jeeeeste, kod wireless-a je staticna IP adresa, tako da ti
ipconfig/release & ipconfig/renew ne pomazu da na net-u dobijes drugi DNS IP.
Lepo ti kazem koristi proxy i sve ce ti biti mnogo lakse :)

Ovo ne pije vodu. Našao sam gomilu programa koji rade sa proxy-jem, ali za rapid to ne pomaže. Mnogo su jaki :cuss:
Tako da ako još neko krene ovim putem...neka stane :p

Jeeeeste, kod wireless-a je staticna IP adresa, tako da ti
ipconfig/release & ipconfig/renew ne pomazu da na net-u dobijes drugi DNS IP.
Lepo ti kazem koristi proxy i sve ce ti biti mnogo lakse :)

Nije statička, dinamička je, kao što sam rekao DHCP to reguliše a na koliko je menja....ko zna. Kad promeni, saznaću :S:

A da menjas mac?

Promenis mac adresu, ali onda je pitanje da li ce moci da pristupi AP-u (MAC address filtering) provajdera, pogotovo ako ides preko PCI WiFI kartice :)

zavisi od provajdera.... sta ga kosta da proba

A da menjas mac?

Da stavim neku proizvoljnu?

@Woogley[MTS]
Ne idem preko PCI kartice, već preko integrisane na ploči...Realtek, ali je MAC address filtering uključen tako da mislim da neće upaliti...

Hvala u svakom slučaju, ali mislim da nije vredno ovolikog cimanja. Onda bih morao da menjam MAC adresu svaki put kad hoću da idem na Rapidshare, je l'?
:wave:

Kupi premium, ako ne skidas previse mozes i da podelis account sa 2-3 prijatelja. ispadne prilicno povoljno.

Ne verujem da ti dobijaš statičku adresu ako to nisi platio (paket sa statičkom adresom je mnogo skuplji). Što se tiče DHCP-a najbolje da se obratiš administratoru jer on ima pristup ruteru koji tebi dodeljuje IP adresu.

A admina verovatno boli tooki za njegovu ip i za rapid... Klasika

Koliko ja kapiram iz cele ove price, ti imas stalno istu adresu iako postoji DHCP na mrezi. Izgleda da DHCP vazi za lokalnu mrezu koja je cela iza jedne javne IP adrese, tako da mozes da dobijes bilo koju adresu, ali to tebi nista ne znaci jer si NATovan. Koju god da ti IP adresu dodeli DHCP server, to je samo lokalna adresa koja nema veze sa javnom IP adresom. Javna adresa za sve korisnike u lokalu je jedna jedina.

Slicna prica je bila i kod mene, ali toga vise nema, imam dinamicku javnu IP adresu.

A moze da bude kao i kod SBB-a i njhovog DHCP-a. Imam istu javnu dinamichku adresu vec skoro mesec dana, zato sto ruter koji je drzhi se nikad ne gasi i DHCP mu stalno dodeljuje istu adresu. Pa cak i da ugasim ruter i kompove iza njega, kada ga ukljucim posle par minuta opet ce mu dodeliti istu.

Jedini nacin da se promeni adresa je da drzim ruter preko noci ugasen na nekoliko sati pa da onda obnovim adresu i dobijem novu ili promenim MAC adresu ruteru tako da SBB misli da je to sad novi uredjaj i kada pokusam da obnovim adresu dodeli mi novu.

Poslednja izmena:
A moze da bude kao i kod SBB-a i njhovog DHCP-a. Imam istu javnu dinamichku adresu vec skoro mesec dana, zato sto ruter koji je drzhi se nikad ne gasi i DHCP mu stalno dodeljuje istu adresu. Pa cak i da ugasim ruter i kompove iza njega, kada ga ukljucim posle par minuta opet ce mu dodeliti istu.

Jedini nacin da se promeni adresa je da drzim ruter preko noci ugasen na nekoliko sati pa da onda obnovim adresu i dobijem novu ili promenim MAC adresu ruteru tako da SBB misli da je to sad novi uredjaj i kada pokusam da obnovim adresu dodeli mi novu.

tako je i meni bilo sa starim ruterom, od kako sam uzeo TP-Link 8840 svaki dan imam nov IP, a ne iskljucujem ruter.

Ne znam da li sam nesto podesio ili puca veza ili sta vec...

A admina verovatno boli tooki za njegovu ip i za rapid... Klasika

Nije da ga boli, ok su, bar za sad...
Inače adresa mi je promenjena 01 jula u 00:00 (čak su poslali i mail sa obaveštenjem, ali ga ja nisam proveravao...). Moguće da je lease 30 dana, videću na kraju jula šta će biti.

Sad sam zvao admina i kaže da se za full speed torrenta plaća još 100 din. mesečno da bi otvorili sve portove (da ne bih imao onaj čuveni narandžansti trougao), odnosno da bi dobio javnu IP adresu. Kaže da ja nemam javnu već lokalnu adresu (k'o što reče Recoba20).

Pa ja bih im dao tih 100.
Al da je ciganisanje, jeste i to za bednih 100 dinara... :wall:

Poslednja izmena:
■ Još jedna stvar vezana za javnu adresu...admin reče da sam tada izloženiji napadima, jer sam "vidljiviji"....true or false?

■ Recite vi sad meni, vezano za uTorrent, da li je broj npr. seedera u zagradi broj koji bih mogao postići sa otvorenim portovima? Znate na šta mislim...npr. 9(213) znači trenutno skidam od 9 seedera, a 213?

■ Za ciganisanje...šta reći, može im se, opet bolje i to nego da mi još ograničavaju P2P ;)

■ Još jedna stvar vezana za javnu adresu...admin reče da sam tada izloženiji napadima, jer sam "vidljiviji"....true or false?

■ Recite vi sad meni, vezano za uTorrent, da li je broj npr. seedera u zagradi broj koji bih mogao postići sa otvorenim portovima? Znate na šta mislim...npr. 9(213) znači trenutno skidam od 9 seedera, a 213?

■ Za ciganisanje...šta reći, može im se, opet bolje i to nego da mi još ograničavaju P2P ;)
■ Istina,posto si onda iza NATa, iza routervog firewall-ai onda si zasticjen samo svojim firewallom.(ovo vazi za ADSL trebalo bi da slicno vazi i za wireless)

1. Admin je donekle u pravu, naravno da si izlozheniji napadima jer si vidljiv sa neta direktno, naravno dobar firewall + antivirus (i shto manje korischenja npr Internet Explorera :p) ce te zastiti solidno
2. Mislim da taj broj u zagradi nikad neces dostici, tj neces se kaciti na sve seedere (to ne zavisi od javne ili lokalne adrese toliko - mozhda malo :p)
3. Naravno da trebas da doplatis tu sirotinju od 100 din :)

2. Mislim da taj broj u zagradi nikad neces dostici, tj neces se kaciti na sve seedere (to ne zavisi od javne ili lokalne adrese toliko - mozhda malo :p)

A je l' zna neko od čega ovo zavisi? Mislim da velika većina usera koristi uTorrent, valjda neko zna? Ja sam još relativno nov u ovome...

Sto se tice DHCPa, DHCP funkcionise tako sto dodeljuje prvu slobodnu IP adresu iz svoje baze adresa klijentu koji se konektuje na mrezu. E sad, cini mi se da je kod SBBa podeseno da DHCP "resetuje" konekcije klijenata na svakih 6 sati. Moguce je da se desi da posle ponovnog reseta koji traje par sekundi ta ista adresa koju ste imali malo pre, bude opet slobodna, tako da je ponovo dobijete.
Sto se tice "otvaranja portova" od strane admina, admin vam dodeli jedan port javne IP adrese, odnosno napravi pravilo da zahtevi sa vase lokalne IP (ili MAC) adrese idu preko tog porta koji vam je dodeljen sto na neki nacin dodje kao javna IP adresa. Sa tim portom koji vam admin dodeli imacete High ID u e-Mule, odnosno zeleni znak u utorrentu.
Sto se tice 9 (217) Seedera to ne znaci da ste konektovani na samo 9 seedera, vec na 9 korisnika koji imaju pakete koje vi nemate i da od njih to utorrent hoce da skida. Pogledajte malo u peers tabu u utorrentu pa cete videti da nekada nisu svi korisnici seederi od kojih skidate. To sto pise Seeders pa broj u zagradi, to znaci da su svi seederi (broj van zagrade), a broj u zagradi su korisnici od kojih skidate (nema veze da li su seederi ili leecheri). Slicna prica je u Leechers, broj u zagradi oznacava broj korisnika koji skidaju od vas, a broj van zagrade oznacava ukupan broj leechera. U WinXP_SP2 je ubacena TCP/IP zabrana koja ne dozvoljava Winu da ostvari vise od 10 TCP konekcija. Zato mozete naci na netu patch koji omogucava da win ostvari veci broj konekcija. Samo potrazite u google TCP/IP patch.
Takodje za korisnike utorrenta je koristan i ovaj link.

http://www.johntp.com/2006/04/19/how-to-increase-download-speeds-of-utorrent

Recoba20, svaka čast!
Hvala puno za sve informacije :wave:

Vrh Dno