Šta je novo?

Vista i par problema...

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Posle par dana intenzivnog testiranja Viste ultimate x86, evo mog iskustva.

Problemi:
- skrolovanje gore-dole po folderima i na web stranici ne ide glatko, vec primetno secka. Ukljucene su opcije u browseru i desktop setovanju. Mozda me je zezalo to sto sam se oslonio na genericke drivere za mouse.
- pomeranje ikonica po desktopu, nekada klizi, a u vecini slucajeva secka.
- nikako nisam mogao da se naviknem na oblik fonta u 1024x768, clear-type i smooth font edge su bili ukljuceni.
- u igrama je ipak primetan pad frame-a. Testirao u Virtual tenisu 3, 3D Mark 05, Colin Mc Rae Dirt, Sims2 sa svim exp.packovima, rade bez problema, a ucitavanje je poprilicno brze u odnosu na Xp.
- Nero, cini mi se da ne gnjavi masinu kao u Xp-u.
- Programi za video obradu ( Sony Vegas, Architekt , virtual dub ) rade zaista dobro.
- torrenti i P2P rade ko bog.
- I pored svih tweakovanja, stalno su ukljuceni nekih 47-49 servisa, sto i nema veze na 2Gb rama.
- 8800gts, prijavljuje samo sa 256Mb video rama. Mozda je Vista u pravu, a ne i nVidia oko kolicine video memorije.

- u jednom momentu bez ikakvog razloga ni jedna igra nije zelela da radi. Startujem dxdiag i prijavi mi da ima problem sa directx show filterom? Ok , nije strasno.
Reinstaliracu dx10. Reinstaliracu , ali "Malo morgen" sto rece SM .

- Kako da ga reinstaliram kada na M$ nema da se skine. Probao sam repair sistema, ali nema vise te mogucnosti ( Nudi mi gomilu opcija, ali bez pravog repaira, koji je bio u Xp-u).

- Sacekacu sa Vistom do izlaska zvanicnog Service Packa 1, a do tada cu biti na dobrom starom Xp-u.

Poslednja izmena:
Posle povratka na XP i provedenih 20 dana na Visti moji utisci su sledeci:
1. Problemi sa mrezom (u lanu ako radi internet sharing neradi file sharing) adsl zaglupljuje vise nego na XP...
2. Problemi sa nekim igrama LOTR II cesto zaglupljuje i nemoze normalno da se izadje iz igre UT2004 zana da se zakuca iz cista mira sto mi se nikad nije desilo na XP.
3. Generalno prilicno zahtevniji system od XP a nudi jedino lepsi interface i ikone

Mesec dana sam proveo chachkajuci vistu i sledeci problemi

3d max odbija da radi
mnogo jede ram bez obzira shto sam poubijao gomilu procesa
igre rade blago recheno jadno

Sistem je eye-candy i samo to. Kad izadje ljudski service pack koji reshava gomilu problema i tera sve programe kako treba onda cu preci. Do tada 'fala ali ne 'fala.

Moja tronedeljna iskustva u Visti x64:

+ TV kartica (leadtek xp2000 expert) konacno grebuje a da se nerasinhronizuje video i audio kanal posle odredjenog vremena.,
+ Adobe Lightroom konacno radi bez pucanja i prijave greske u LR bazi
+ sve ostalo radi i vise nego odlicno, nijedno zaglavljivanje, extra sam zadovoljan
- skener HP 3500 ima samo drajvere bez aplikacije za skeniranje, ali mi to ne smeta ni malo, moze da se koristi onaj windows software sto u saradnji sa PS radi sasvim kako treba i koliko mi treba

Sve u svemu ja sam progledao sa Vistom x64, konacno sve radi kako valja, prezadovoljan.

Mesec dana koristim Vistu i prilično sam indiferentan prema njoj, nit smrdi nit miriše. Trenutno ne vidim ni jedan dobar razlog zašto bi neko prešao sa XP-a na Vistu. Jedino što mi se kod Viste dopada je što su stvarno unapredili bezbednost do nivoa na kome masa korisnika sa pola mozga više neće moći tako lako da na svom sistemu zapate menažeriju virusa i spyware-a.

Inače ZLI, da bi ti file sharing radio kako treba ako u mreži imaš Vista računar na XP mašinama moraš imati instaliran apdejt WindowsXP_KB922120_v5_x86_ENU.exe Nemaš pojma koliko sam se namučio dok nisam to provalio.

Mesec dana koristim Vistu i prilično sam indiferentan prema njoj, nit smrdi nit miriše. Trenutno ne vidim ni jedan dobar razlog zašto bi neko prešao sa XP-a na Vistu. Jedino što mi se kod Viste dopada je što su stvarno unapredili bezbednost do nivoa na kome masa korisnika sa pola mozga više neće moći tako lako da na svom sistemu zapate menažeriju virusa i spyware-a.

Inače ZLI, da bi ti file sharing radio kako treba ako u mreži imaš Vista računar na XP mašinama moraš imati instaliran apdejt WindowsXP_KB922120_v5_x86_ENU.exe Nemaš pojma koliko sam se namučio dok nisam to provalio.

Hvala na savetu ali je ipak zakasnelo, inace kapiram da skoro svaki problem u Visti moze nekako da se resi ali to i jeste problem sa Vistom sto ima mnogo da se resava...

Moja tronedeljna iskustva u Visti x64:

+ TV kartica (leadtek xp2000 expert) konacno grebuje a da se nerasinhronizuje video i audio kanal posle odredjenog vremena.,
+ Adobe Lightroom konacno radi bez pucanja i prijave greske u LR bazi
+ sve ostalo radi i vise nego odlicno, nijedno zaglavljivanje, extra sam zadovoljan
- skener HP 3500 ima samo drajvere bez aplikacije za skeniranje, ali mi to ne smeta ni malo, moze da se koristi onaj windows software sto u saradnji sa PS radi sasvim kako treba i koliko mi treba

Sve u svemu ja sam progledao sa Vistom x64, konacno sve radi kako valja, prezadovoljan.

i ja sam zadovoljan sa istim OS-om i slazem se sa tobom

S obzirom da sam mnogo uporan u zelji da nadjem logicno objasnjenje, evo do cega sam dosao.
Svi ovi problemi su bili sa Vista Ultimate (*Dell oem*). Juce me nije mrzelo da instaliram Vista Bussines (pozajmio sam je iz firme, legalna 100%), instalirao sam je i podesio isto kao Ultimate. Instalirao sve updateove i nista od gornjih problema mi se nije javilo. Pomeranje ikona i skrolovanje vise ne stuca. Radi ko besan. Cak nista od servisa nisam iskljucio.Spakovao sam particju u ghost i kada izadje sp1....

Rezultati u nekim benchevima su u odnosu na Xp, za oko 10% slabiji sa istim setovanjima.

Nisam siguran o cemu se radi, ali vec na dve masine ta Ultimate verija mi ne radi kako sam ocekivao.

Nazad
Vrh Dno