Šta je novo?

Cudan problem sa Nec 3550

JoKa

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2002
Poena
645
Isti problem se javlja na 3 uredjaja. Rezaci ne prepoznaju "originalne" DVD diskove, npr. DVD-ove koji dolaze uz PCPress i Digita. Inace sve ostale i CD-R RW i DVD R RW citaju i rezu bez ikakvih problema. Firmware je poslednji zvanici, ponovo sam instalirau i IDE granu ali ne pomaze.

Poslednja izmena:
I 4550 i 3550 posle cca 1 godine pocinju da rade pitschweis.
Zasto, nemam pojma.
Jedan, tj najverovatnije i jedini, od lekova je da se odradi cross flashing na 3551 tj 4551 i problemi uglavnom nestaju, a i dobije se LAbelflash kao kolateralna steta.

http://nec-cf.hut2.ru/EN/download.html

ima i uputstvo u doc fajlu

Poslednja izmena:
Zasto, nemam pojma.
Jedan, tj najverovatnije i jedini, od lekova je da se odradi cross flashing na 3551 tj 4551 i problemi uglavnom nestaju, a i dobije se LAbelflash kao kolateralna steta.

Nope, meni nije pomoglo, sad se samo još duže muči u pokušaju da prepozna disk.

koristi iso buster sa njim vidi bez problema zasto je tako nemam pojma
http://www.isobuster.com/

Ovo nazalost ne pomaze :(

Zasto, nemam pojma.

Sta podrazumevas pod pitschweis? Nazaost ni to nije pomoglo ni na jednom od 3 nec-a :( Da li vredi pokusati sa ciscenjem?

Poslednja izmena od urednika:
Pa to da brljavi ko lud, reze pa pukne, ne vidi discove, vidi tek posle restarta i to, ima mnogo zalbi na njih posle oko godinu dana koriscenja.
Ciscenje ne znam, (mada oni teacovi su 24x/40 su cisceni tek posle 3-4 godine, za ovo nemam pojma)

Pa to da brljavi ko lud, reze pa pukne, ne vidi discove, vidi tek posle restarta i to, ima mnogo zalbi na njih posle oko godinu dana koriscenja.
Ciscenje ne znam, (mada oni teacovi su 24x/40 su cisceni tek posle 3-4 godine, za ovo nemam pojma)

Pa to mi je bas i cudno jer ovi uopste ne brljave, cak jako lepo rade sa svim ostalim diskovima, ali ove jednostavno uopste ne vide??? Nazalost ni cross flashing ne pomaze, probacu jos da ih otvorim i ocistim ali ne verujem da ce pomoci.

Pa to mi je bas i cudno jer ovi uopste ne brljave, cak jako lepo rade sa svim ostalim diskovima, ali ove jednostavno uopste ne vide??? Nazalost ni cross flashing ne pomaze, probacu jos da ih otvorim i ocistim ali ne verujem da ce pomoci.
Ja mog recimo nisam otvarao, ali sam uzeo onaj CD za čišćenje sočiva. I kad god počne da blesavi, stavljao sam taj CD da malo "prodrlja". U početku je imalo efekta, posle "tretmana" je čitao diskove. Međutim kako je vreme prolazilo sve ga je češće trebalo čistiti, i na kraju se završilo time da mu više ni čišćenje ne pomaže. :(

Nec optika radi ~365 dana i posle pochne da brljavi.
Ne znam zashto je to tako...ali jeste.

Nec optika radi ~365 dana i posle pochne da brljavi.
Ne znam zashto je to tako...ali jeste.

Ja lično ne bih baš tako generalizovao stvari. Pored ovog NECa imam još i ND-2510A i CD rezač NR-7900A, oba šljakaju i dan danas bez ikakvih problema (a stari su 2,5 i 5 godina). Definitivno je u pitanju krš serija, jer kako vidim i 3550 i 4550 su hardverski gotovo indentični (dok mogu da se krosflešuju).

Ipak je stanje dosta bolje posle ciscenja. nije da citaju svaki disk ali veliku vecinu :)

FLCX...nisam ni mislio na SVE Nec rezache, loshe sam se izrazio, jednostavno je mnogo "falichnih" iz serije 3550. Ne znachi to da je uredjaj losh generalno,kako ubodesh i to je to. Slichno je i sa Pioneer 112D. Mnogi ovde kukaju, dok kod mene i mnogih drugih koje znam da ga imaju, rade savrsheno ;)

Sa potpuno istim problemom sam se i ja suocio kada sam uzeo 3550. Fleshovao sam ga bar 10 puta i jednostavno nije pomoglo, posto sam mislio da je do softvera.
Na kraju se samoopravio tako sto mi je pao na pod sa kreveta.... :D

Sa potpuno istim problemom sam se i ja suocio kada sam uzeo 3550. Fleshovao sam ga bar 10 puta i jednostavno nije pomoglo, posto sam mislio da je do softvera.

E vidis to jos nisam probao, mada mozda je bolje :crash: :)

Sa današnjim rezačima i današnjim cenama se često događa da se "ubode" i dobro i loše.Meni 3550 lepo radi,mada nisam nešto ekstra mnogo rezao na njemu,imam ga oko godinu dana,ali i uz njega još dva optička uređaja.

Valja i ovaj novi flash 1.07,ali kod kvaliteta rezanja je dosta toga važno.

Nisam probao original diskove,meni gigabyte dvd rom čita sasvim solidno.

Čišćenje ? Po meni,vredelo je čistiti (stare i za ono vreme skupe) teac-ove.Ovi današnji uređaji,makar bili kupljeni i pre 3-4 godine jednostavno imaju svoj vek trajanja,u zavisnosti od upotrebljavanja.Tu čišćenje teško da može pomoći.

Lepo kupiš nov rezač sa 2 godine garancije pa si na konju biggrin.gif

Napomena,sam čip 3550 je sličan jako sa 3540 serijom,mada mi se čini da ima i nekih manjih razlika.
3550 i 4550 su faktički potpuno isti uređaji,samo se razlikuju sa firmware-om,odnosno zavisi kakva je FW podrška za 4550.
A crossflash je nemoguć već duže vreme,provalili oni iz nec-a,pa nedaju. vb_kez.gif

Ja sam imao problem da nije hteo da pročita DVDe koje nareže. Uzeo sam od devojke neki izgreban disk da prebacim nešto, drajv je krkljao jedno 15 minuta i kada sam izvadio CD sve je normalno radilo, rezanje, čitanje, i evo (da kucnem u drvo) i sada radi kako treba. :d

Vrh Dno