Šta je novo?

Potrebna pomoc i saveti oko Linuxa

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Imam nekoliko pitanja, a s'vremenom ce ih biti jos, pa ajde da pocnem.
Racunar koristim samo za surfovanje, mail, p2p, instant messaging ...
Procesor na racunaru je AMD64.
Skinuo sam Ubuntu 7.04 x86, Ubuntu 7.04 AMD64 i PCLinuxOS x86.

1. Prvo pitanje je da li je AMD64 verzija siromasna drajverima kao i Windows, ili je situacija drugacija? Da li je ta verzija brza od x86 verzije?

2. Necu vas pitati koja je distribucija bolja, probacu sam pa cu videti sta mi vise odgovara, ali ako imate neki razlog zasto bi mi neka od ove dve (tri) distribucije bolje "legla" slobodno recite.

3. Na tom disku gde je sada Win je sledeci raspored: C: 10GB; D: 50GB; E: 90GB.
Zelim da izbrisem Win potpuno, ukoliko mogu sve potrebe da zadovoljim Linuxom, imam na laptopu Win, pa ako nesto zatreba mogu tu da odradim.
Medjutim, ovaj disk je natrpan podacima, i sem tih prvih 10GB na kojima je Win i koje bih obrisao, ne znam sta da radim sa ostatkom?
Da li da ostafim NTFS ili da jurim ortaka za disk, da ispraznim disk, pa da sve formatiram sa Linux fajl sistemom?

4. Veoma vazna stvar mi je remote desktop, posto ja na tom racunaru koji je u hodniku, nakacim monitor samo kada moram da instaliram OS. Da li postoje korektno odradjena resenja Win to Lin remote desktopa?

5. Od hardvera koji nije u kompu, imam HP LaserJet 1020 stampac, i Motorola kablovski modem, koji doduse kacim preko mrezne pa ne verujem da ce biti problema. Sta je sa stampacem, hoce li raditi pod Linom?

6. Kada sam podigao sistem sa CDa video sam da da ima skoro, ako ne i sav, softver koji je meni potreban, koji sada koristim i u Winu. Za surf i mail koristim Operu, Opera ima i za Lin koliko znam, za messaging koristim Trilian i video sam slicna resenja, torrent manageri takodje postoje, DC++ nisam video ali pretpostavljam da mora da bude posto je to SourceForge projekat. Ono sto sam primetio je da nema antivirusa i firewalla, da li su mi oni potrebni za Linux?

Ajde da ne preteram neka to bude za pocetak. Neka svak odgovori makar na po jedno pitanje i dobro je.
Pomozite jadnom malom PC guy-u da predje na Linux i postane cool :d

Imam nekoliko pitanja, a s'vremenom ce ih biti jos, pa ajde da pocnem.
Racunar koristim samo za surfovanje, mail, p2p, instant messaging ...
Procesor na racunaru je AMD64.
Skinuo sam Ubuntu 7.04 x86, Ubuntu 7.04 AMD64 i PCLinuxOS x86.

1. Prvo pitanje je da li je AMD64 verzija siromasna drajverima kao i Windows, ili je situacija drugacija? Da li je ta verzija brza od x86 verzije?

Nije toliko problem u drajverima, pošto velika većina dolazi kao deo kernela. Problem oko drajvera može da predstavlja jedino neko parče hardvera za koje ne postoji open source drajver, nego samo zatvoreni propietary drajver koji daje firma bez koda - ukoliko u tom slučaju firma daje samo 32-bitni binarni drajver, onda si pečen. No, to može da se proveri i pre instalacije.

Na nesreću, problem u 64-bitnim distroima ne pravi uglavnom to, nego podrška nekih sitnih, a za svaki dan neophodnih stvarčica. Na primer, Adobe je obećavao i obećavao da će da uradi 64-bitnu verziju flash plugina za browser, pa nikako. Ima nekih alternativa, ali...
Uglavnom, za server bih još i razmišljao da forsiram 64-bitni distro, ali za desktop ne bih - radi sve, ali ima ovako sitnica koje ti zafale i onda bodu oči.

3. Na tom disku gde je sada Win je sledeci raspored: C: 10GB; D: 50GB; E: 90GB.
Zelim da izbrisem Win potpuno, ukoliko mogu sve potrebe da zadovoljim Linuxom, imam na laptopu Win, pa ako nesto zatreba mogu tu da odradim.
Medjutim, ovaj disk je natrpan podacima, i sem tih prvih 10GB na kojima je Win i koje bih obrisao, ne znam sta da radim sa ostatkom?
Da li da ostafim NTFS ili da jurim ortaka za disk, da ispraznim disk, pa da sve formatiram sa Linux fajl sistemom?

Možeš da uradiš kombinaciju - da particionišeš disk tako da particije za sam linux formatiraš pod nekim linuxovim fs-om, npr. ext3, a da napraviš jednu particiju za podatke i formatiraš je sa FAT32 (pa u slučaju ko-zna-čega možeš disk da otkačiš i priključiš na win mašinu i imaš pristup podacima). U svakom slučaju, preporučuje se da baciš prvo podatke na drugi disk ako je ikako moguće.

4. Veoma vazna stvar mi je remote desktop, posto ja na tom racunaru koji je u hodniku, nakacim monitor samo kada moram da instaliram OS. Da li postoje korektno odradjena resenja Win to Lin remote desktopa?

Da, imaš kako native tako i java rdp klijente za linux.

5. Od hardvera koji nije u kompu, imam HP LaserJet 1020 stampac, i Motorola kablovski modem, koji doduse kacim preko mrezne pa ne verujem da ce biti problema. Sta je sa stampacem, hoce li raditi pod Linom?

http://openprinting.org/show_printer.cgi?recnum=HP-LaserJet_1020

6. Kada sam podigao sistem sa CDa video sam da da ima skoro, ako ne i sav, softver koji je meni potreban, koji sada koristim i u Winu. Za surf i mail koristim Operu, Opera ima i za Lin koliko znam, za messaging koristim Trilian i video sam slicna resenja, torrent manageri takodje postoje, DC++ nisam video ali pretpostavljam da mora da bude posto je to SourceForge projekat. Ono sto sam primetio je da nema antivirusa i firewalla, da li su mi oni potrebni za Linux?

Firewall je praktično deo linuxa, a ne 3rd party sw, tako da tu nema šta da brineš. Različiti distroi nude sad samo drugačije front end alate za konfiguraciju firewall pravila.
Antivirus ti za sada (na sreću) treba jedino i isključivo ako filtriras univerzalni ili windows sadržaj koji će se dalje prosleđivati i deliti (mail server, file server...). Za desktop računar pod linuxom ti i nije frka.

Poslednja izmena:
Ako racunar stvarno koristis samo za to sto si naveo onda mirne duse mozes da se resis Win-a, i da koristis 32bitnu verziju Linuxa posto tesko da ces osetiti razliku uposljavanjem svih 64 bita procesora, a jos uvek ima puno problema da sve normalno funkcionise u 64.
Sto se tice fajl sistema najbolje je da preformatiras disk sa Linux fajl sistemom ext3 ili ReiserFS.

Hvala silvere, sve si mi razresio, imam samo dodatno pitanje za fajl sistem.

Posto imam umrezen Lin i Win, da li moram ostaviti FAT32 da bi Win mogao da vidi fajlove na kompu gde je Lin? Ako ne moram, koji je razlog da ostavim FAT32 ako cu svakako morati da prebacujem sve podatke na drugi disk, pad a ih vracam, zasto onda ne bih formatirao sve u Linuxovom fajl sistemu?

btw, ako ima vise fajl sistema, koji da izaberem? To me ne pita sada prilikom dizanja sa CD-a, pa ne znam da li ima jedan ili vise.

Posto imam umrezen Lin i Win, da li moram ostaviti FAT32 da bi Win mogao da vidi fajlove na kompu gde je Lin? Ako ne moram, koji je razlog da ostavim FAT32 ako cu svakako morati da prebacujem sve podatke na drugi disk, pad a ih vracam, zasto onda ne bih formatirao sve u Linuxovom fajl sistemu?

btw, ako ima vise fajl sistema, koji da izaberem? To me ne pita sada prilikom dizanja sa CD-a, pa ne znam da li ima jedan ili vise.

Ne, FAT32 koji sam predložio nema veze sa deljenjem preko mreže - to rade mrežni servisi (samba, nfs i drugi), a ne fajl sistem. Fajl sistem je stvar lokalnog karaktera. U mreži servis vrši on-the-fly mapiranje - ti ćeš deljeni disk sa udaljenog linux računara isto videti, bez obzira da li on na disku bio lokalno formatiran kao ext2, ext3, fat ili nešto sasvim peto.
FAT32 sam predložio prosto zbog dva slučaja - u slučaju nekog crkavanja, podatke treba spašavati. Ko se dobro ne razume u linux, to će najlakše uraditi ako disk otkači i prikači na win mašinu. Ako su podaci na fat32 particiji, pola posla je gotovo.
Drugi razlog je u tome što ako se nakon mesec dana predomisliš i odlučiš da linux ipak nije dobitna kombinacija za tebe, moći ćeš lako da reinstaliraš windows tako što ćeš da obrišeš ili pregaziš linux particije, a podaci ostaju na svojoj particiji nedirnuti i odmah su na raspolaganju. Tek kada nakon nekog vremena budeš siguran da je linux prava stvar za tebe i budeš siguran u to šta radiš na njemu, onda cepaj sve native. Do tada ja ne bih palio sve mostove za sobom.

Od fajl sistema za linux, ja bih išao sa ext3.

Ako racunar stvarno koristis samo za to sto si naveo ...

Samo to, majke mi! :d

Cak nemam ni video ni audio playere niti kodeke na tom kompu, a nemam nigrafiku i disejblovao sam muzicku karticu, tako da sve i da imam kodeke ne mogu da gledam i slusam, sve gledam preko laptopa.

To ti je dobro razmisljanje silvere, napravicu veliku FAT32 particiju sa svim podacima, pa cu videti kako ce se razvijati situacija.

Poslednja izmena:
Ja bih ti preporucio reiserFS dosta je brzi od ext(2/3)
Sto se tice pristupa iz windowsa (ako ubacis HDD u win masinu), Total commander ima plugin za ext2 i reiserFS. Takodje postoji i drajver za ext2 za windows pa ga windows vidi kao svoj fajlsistem... (http://www.fs-driver.org/). Mada ne vidim zasto bi ti to trebalo. Alergican sam na FAT pa ga nikad ne koristim, iako imam dual boot masinu (Slackware/XP).

ReiserFS je brži od ext3 samo sa malim fajlovima i zato može tako uopšteno da se preporuči po pitanju brzine jedino za namenske mašine (tipa mail ili news servera) ili namenske particije. Takođe za sitnije stvari troši manje prostora na disku zbog svoje btree strukture.
Međutim, ext3 je stabilnije i testiranije rešenje, bolje se snalazi i po pitanju recoverija, velikih particija, sinhronizacije pending jobova u fajl sistemu (i manje šanse za korupciju), a s obzirom da nisu svi fajlovi mali (prostor gde reiser vodi), prosečna brzina za standardni desktop sistem je i više nego konkurentna. Poboljšanje na tom planu je predviđeno za Reiser4. Ext3 definitivno podržava svaki kernel out-of-the-box (u slučaju raznih live repair distroa). Zbog svega toga, ja bih išao na ext3, prosto kao safe bet. Zato i jeste default FS kod debele većine distroa. Da je brzina jedina i ključna stvar, razmatrao bih i JFS (koji opet ima svoje neke druge bubice).

ReiserFS - ne bih ga preporucio pocetnicima posto nije bas stabilan :( Sa razlicitim distribucijama sam ima problema kada je ovaj file sistem u pitanju. A da je brz - brz je!

Verovao ili ne na desktopu vecina fajlova i jesu mali. Sto konfiguracioni sto raznorazni sitni programcici. (Unix filozofija: gomila sitnih programcica koji rade neki posao, a ne 1 veliki sve ukljuceno).

Sto se tice te nestabilnosti (?) i nemogucnosti regeneracije (?), to nisam iskusio. Imali smo par puta regeneracije sa ostecenih diskova (bad sectori) i proslo je bez problema, a nestabilnost jos nisam video. Slazem se da je ext2/3 istestiraniji jer je ext mnogo stariji filesistem, ali ovo je desktop. Sanse da mu se nesto izgubi su 1000000:1 (ako ne i manje), a sistem se agilnije ponasa. Nije reiser nesto sto je nastalo juce, pa sad samo problemi, opet napominjem, ja ih jos nisam viseo, a koristim ga nekoliko godina (i u firmi u kojoj radim, na gomili racunara). Na kraju cu samo dodati, da ljudi u dosta slucajeva koriste FAT32 i ne bune se, a kolike su tamo sanse da ce da pukne?

Kako da instaliram TightVNC???

Evo me cucim vec 4 sata u hodniku pokusavajuci da osposobim remote desktor, medjutim nema sanse.

Skinuo sam tightvnc-1.3.9_unixsrc.tar.bz2, pa sam onda skinuo i tightvnc-1.3.9_unixsrc.tar.gz, rasprakovao ih, usao u folder, otvorio help i tu pocinje krljanac. Kamara komandi tipa make World i ko zna sta jos, mogli su da mi ostave da ja sam isprogramiram program nisu morali da se muce uopste!

Zar nisi mogao da isti skineš preko synaptic-a ?

Huh ...

Imam na tom synapticu vncviewer, ali nigde nema vnc servera, ni posto sam extraktovao arhivu u home folder ...

Nisata mi nije jasno, da nisam obrisao win, sad bih se vratio na njega i zapalio ovaj cd sa ubuntuom, ovako sam osudjen da se cimam dok god budem imao zivaca ...

lksndr@amd:~$ sudo apt-get install tightvncserver
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
E: Couldn't find package tightvncserver

lksndr@amd:~$ vncserver
The program 'vncserver' can be found in the following packages:
* tightvncserver
* vnc4server
* vncserver
Try: sudo apt-get install <selected package>
Make sure you have the 'universe' component enabled
bash: vncserver: command not found

lksndr@amd:~$ sudo apt-get install tightvncserver
Building dependency tree
E: Couldn't find package tightvncserver

lksndr@amd:~$ sudo apt-get install vncserver
Building dependency tree
Package vncserver is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
E: Package vncserver has no installation candidate

lksndr@amd:~$ sudo apt-get install vnc4server
Building dependency tree
E: Couldn't find package vnc4server

Sad jos samo neko da mi dodje na temu i da mi kaze kako Linux nije za svakoga, pa cu da ga trazim da ga bijem :)

Poslednja izmena:
Uspelo je pomocu repoa :)

Hvala!

Poslednja izmena:
Nije linux za svakoga a ? :d

Poslednja izmena:
Verovao ili ne na desktopu vecina fajlova i jesu mali. Sto konfiguracioni sto raznorazni sitni programcici. (Unix filozofija: gomila sitnih programcica koji rade neki posao, a ne 1 veliki sve ukljuceno).

Nema šta da se uveravamo - poteraj find za sve fajlove koji su manji od 4K i za sve koji su veći. Kod mene ima više ovih drugih (iako su u prvoj grupi i svi symlinkovi koji kod referenciranja svejedno povlače pravi fajl, neretko veći od 4K).

BTW, unix filozofija više vuče na "više paralelnih procesa i fork" umesto "jednog monolitnog procesa i vise threadova u okviru njega". Pod pojmom "proces" nije nužno definisana veličina fajlova koji nose te procese u fajl sistemu.

Sto se tice te nestabilnosti (?) i nemogucnosti regeneracije (?), to nisam iskusio. Imali smo par puta regeneracije sa ostecenih diskova (bad sectori) i proslo je bez problema, a nestabilnost jos nisam video. Slazem se da je ext2/3 istestiraniji jer je ext mnogo stariji filesistem, ali ovo je desktop. Sanse da mu se nesto izgubi su 1000000:1 (ako ne i manje), a sistem se agilnije ponasa. Nije reiser nesto sto je nastalo juce, pa sad samo problemi, opet napominjem, ja ih jos nisam viseo, a koristim ga nekoliko godina (i u firmi u kojoj radim, na gomili racunara). Na kraju cu samo dodati, da ljudi u dosta slucajeva koriste FAT32 i ne bune se, a kolike su tamo sanse da ce da pukne?

Pazi, ja nisam rekao da je ReiserFS teško đubre i da svakom ko ga instalira mora particija da pukne u roku od nedelju dana, nego da pored toga što ima bolje performanse sa manjim fajlovima ima i drawbacks, baš kao i što i svaki drugi FS ima prednosti i mane. I u svetlu svega toga, po mom mišljenju, ja bih radije uzeo kola koja imaju i airbags i manju maximalnu brzinu (jer ionako nisam sve vreme na autoputu), nego kola koja imaju samo pojaseve i mogu da voze 50km/h više na autobanu. To je moja lična preferencija i više volim da uradim tako, nego da razmišljam i diskutujem o šansama.

Mada, moram da priznam da ne vidim direktnu korelaciju između toga što se linuxbox koristi u desktop svrhe i smanjivanja šanse da se nešto izgubi. U poređenju sa scenariom gde se taj isti linuxbox koristi kao recimo firewall/router/dhcp/dns/ldap mašina. Ako rokne struja ili dođe do neke havarije, sasvim mi je svejedno koju je logičku ulogu imao taj računar.

Reiser i ext3 imaju vrlo različit pristup journalingu; u slučaju havarije ext3 radi sporiji recovery, ali sa većim brojem hitova (odnosno potpunijim spasavanjem), dok Reiser radi brži recovery, ali i ima veću šansu da nešto preskoči (ne zato što je brz, naravno).

Osim toga, treba da vidimo da li će se Hans Reiser izvući na suđenju za ubistvo svoje žene, pa ako ne, da li će u bajboku imati komp na nastavi razvoj fajlsistema :S:

Poslednja izmena:
Nije.

Ovi lameri sto koriste Win pojma nemaju :p

OK, kao sto sam i pretpostavio, imam jos pitanja :)

Kao prvo, uspeo sam sve da namestim (mrezu, remote desktop), naucio sam kako se nalaze i instaliraju aplikacije, doduse ne iz konzole, ali nacin mi i nije toliko bitan.

Vidim da ima dosta razlicitih resenja za programe iste namene, pa da ja ne bih sada izmisaljo toplu vodu, reko da vas pitam koje su aplikacije najbolje za:

1. Messenger (icq, msn, irc)? Na Winu sam koristio Trillian.
2. Torrent? Na Winu sam koristio Azureus, posle uTorrent.
3. Mail i RSS? Na Winu sam za sve koristio Operu, ali vidim da ovde aplikacije i sam sistem mnogo manje trose resurse, pa kad pop ima masla ...
4. File browser? Koristio sam Total Commander, ovde sam naleteo na Gnome Commandera, ali mnogo mi je ruzan :) Ima li nesto sa lepsimu GUIem, ne mora izgledati kao commander, samo da radi posao. Ako je moguce da ima implementiran i ftp browser, ako ne koji je dobar ftp browser?
5. Rezanje CD-ova? Na winu sam koristio plug-in iz Commandera ...

Najveci problem mi je sto TightVNC "sporo" ide preko 10/100MB mreze. Kliknem nesto pa secekam sekundu, ili kada otvaram web stranice, ucitava onako red po red. Menjao sam razne tipove kompresije ali nikako da proradi kao sto mi je radio Microsoftov remote desktop. On je radi bez ikakvog kasnjenja, kao da sedim za tim racunarom. Ima li neko kakav predlog?

Poslednja izmena:
1. Messenger (icq, msn, irc)? Na Winu sam koristio Trillian.
2. Torrent? Na Winu sam koristio Azureus, posle uTorrent.
3. Mail i RSS? Na Winu sam za sve koristio Operu, ali vidim da ovde aplikacije i sam sistem mnogo manje trose resurse, pa kad pop ima masla ...
4. File browser? Koristio sam Total Commander, ovde sam naleteo na Gnome Commandera, ali mnogo mi je ruzan :) Ima li nesto sa lepsimu GUIem, ne mora izgledati kao commander, samo da radi posao. Ako je moguce da ima implementiran i ftp browser, ako ne koji je dobar ftp browser?
5. Rezanje CD-ova? Na winu sam koristio plug-in iz Commandera ...

1. Gaim или Kopete;
2. KTorrent;
3. Kontact;
4. Krusader;
5. K3b.

Е сад ово су све KDE апликације сем Gaim-а. Извини али нисам испратио које десктоп окружење користиш али све ово би требало да ради и на Gnom-е.

Ubuntu 7.04 korisitm trenutno, a skinuo sam i PCLinuxOS, pa cu da probam i njega.

Ubuntu 7.04 korisitm trenutno, a skinuo sam i PCLinuxOS, pa cu da probam i njega.

ОК, Ubuntu користи Gnome, а PCLinuxOS користи KDE. Све ово што сам навео би требало да ради на оба окружења али мислим да би било добро да неко наведе и еквивалентне Gnome апликације.

Наравно ако неко зна за боље од овога што сам навео нека ме исправи.

Reiser i ext3 imaju vrlo različit pristup journalingu; u slučaju havarije ext3 radi sporiji recovery, ali sa većim brojem hitova (odnosno potpunijim spasavanjem), dok Reiser radi brži recovery, ali i ima veću šansu da nešto preskoči (ne zato što je brz, naravno).

Journal
(slow, but least risky) Both metadata and file contents are written to the journal before being committed to the main filesystem. This improves reliability at a performance penalty because all data has to be written twice. Without this setting in /etc/fstab, as well as barrier=1, one runs the risk of severely corrupting one's directory tree during a power outage or kernel panic.
Ordered
(medium speed, medium risk) Ordered is as with writeback, but forces file contents to be written before its associated metadata is marked as committed in the journal. This is the default on many Linux distributions.
Writeback
(fastest, most risky; equivalent to ext2 in some sense) Here metadata is journaled but file contents are not. This is faster, but introduces the hazard of out-of-order writes where, for example, files being appended to during a crash may gain a tail of garbage on the next mount.

Mislis reiserfs po defaultu koristi writeback journal? Ne znam sta koristi ext3 (po defaultu) ali pretpostavljam prvi. Kao sto vidis iz ovoga (preuzeto sa wikipedije) to utice i na brzinu rada, a recoveri je bolji ako u journalu ima vise podataka... Po tvom postu bi neko mogao zakljuciti da ovaj radi brzine nesto preskoci pri recoveriju. BTW, ako je nekome bitno svi su podrzani i u reiserfs-u, ovaj poslednji je samo default, zato sto je najbrzi :)
Druga prica, o tome kako je reiserfs sporiji kod velikih fajlova, takodje nije tacna. Sporiji je jedino kod sparse fajlova (onih sa "rupom"), kod ostalih nema prednost.
I jos nesto sto mozda ljudi ne znaju ext2 je brzi od ext3. (ext3 je ext2 sa zurnalom)

http://en.wikipedia.org/wiki/Ext3
http://en.wikipedia.org/wiki/Reiserfs

Ne bih da nastavljamo raspravu, neka covek izabere ono sto misli da mu je najbolje, ima dosta literature na netu o ovim filesystemima

SumAnuT je napisao(la):
4. File browser? Koristio sam Total Commander, ovde sam naleteo na Gnome Commandera, ali mnogo mi je ruzan Ima li nesto sa lepsimu GUIem, ne mora izgledati kao commander, samo da radi posao. Ako je moguce da ima implementiran i ftp browser, ako ne koji je dobar ftp browser?
Sto se tice ftp-a i file menagera po meni je ubedljivo najbolji Konqueror (default na KDE-u). Moze da deli prozor (mozes da napravis da izgleda kao komander, cak i vise okna). Odusevio me kako radi ftp, sftp, a dobar je i http. To je potpuno multifunkcionalni program.

Mislis reiserfs po defaultu koristi writeback journal? Ne znam sta koristi ext3 (po defaultu) ali pretpostavljam prvi. Kao sto vidis iz ovoga (preuzeto sa wikipedije) to utice i na brzinu rada, a recoveri je bolji ako u journalu ima vise podataka... Po tvom postu bi neko mogao zakljuciti da ovaj radi brzine nesto preskoci pri recoveriju.

Radi se o tome da reiser radi samo metadata journaling, ne prealocira inodes itd. Zato je poznato da je do sada fsck imao problema u recoveriju (ne svakom, naravno), jer ima samo metadata, pa kad ne uspe da uradi data recovery, onda obriše i odgovarajući metadata i ponosno javi kako je opravio (Ðenka).

Druga prica, o tome kako je reiserfs sporiji kod velikih fajlova, takodje nije tacna. Sporiji je jedino kod sparse fajlova (onih sa "rupom"), kod ostalih nema prednost.

Ako pogledaš malo bolje, ja nisam tvrdio da je reiser sporiji od ext3 kod većih fajlova, nego da se njegova brzinska prednost najbolje vidi kod malih fajlova, dok kod velikih ne odskače (to ne implicira da je sporiji od konkurencije u tom pogledu).

Ne bih da nastavljamo raspravu, neka covek izabere ono sto misli da mu je najbolje, ima dosta literature na netu o ovim filesystemima

To sam i ja davno rekao.

Mozete li molim vas podeliti ovu temu, tako sto cete odvojiti raspravu o fajl sistemima. Verovatno bi i ostali imali sta da kazu na temu, pa bi bilo bolje da stoji u odvojenoj temi, sa odgovarajucim nazivom. Sto se mene tice mozete i ostaviti meni ne smeta, ali vidim ima dosta da se prica na datu temu a pocetnici koji mozda i otvore ovu temu svakako tu raspravu nece razumeti :)

Nazad
Vrh Dno