Šta je novo?

overclock semprona

Dog

Slavan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poena
309
sempron 2800 sam pokusao kloknuti na 2000 mhz na gygabytovoj plochi ga-k8ne
namestim cpu na 250
namestim HT na 3
podelim mem sa 166
izadjem sachuvam bios,krene restart... i nista! restartuje se iznova i iznova...
u cemu gresim:lupko:

novajlija

Probaj odmah da podignes na 300, ili bar 280.

Poslednja izmena:
kako da dignem napon....pazljivo sam citao uputstvo izvesnog CooLa-e
kako kloknuti amd..i sve do tacnine ne secam se da je pisalo da treba da treba dizati napon na ploci!
@air jordan
plasim se to da radim ako ovako nece,sigurno nece ni tad...el me to lozis da bih sprzio komp ili sta...?:trust:

Ma samo ti probaj, neces nista sprziti, ja teram na 310 svaki dan, moze i dosta vise. A za napon, negde verovatno imas voltage control u biosu, trenutno ti je na auto, pa eksperimentisi.
I da, spusti memoriju na 133 za pocetak, da budes siguran da nije do nje, lako ces posle eksperimentisati da li moze vise.

Poslednja izmena:
sta si ti radio po tom pitanju,voltaze? el se tebi ovo nije desilo
a mozda je ploca krsh.posto sam citao na forumu,da su gigabytove ploce ****** za klok

evo,probao sam na 133 ali oet isto!
kad startuje komp pokaze mi sledece....
Over CPU clock Right Now! CPU clock frequeccy 250mhz
i tako stoji malo pa se restartuje opet:wall:
sta to znaci....

Poslednja izmena od urednika:
Hm, ja teram na DFI, napon sam nesto malo podigao. Nego, secam se pre u silnim temama kad su bili aktuelni Semproni da mnoge ploce nisu htele da butuju ispod 280, kao da je neka rupa postojala izmedju 200 i 280, a da je preko toga htelo.
Sa GA nemam iskustva, a ako ti takvu poruku ispisuje, probaj da nadjes u BIOS-u da li ima neka zastita od preteranog OC, pa da je disable-ujes.

Iz BIOS-a spusti memoriju na 133 i onda probaj iz Win-a, ClockGen-om polako diži FSB po 10-tak mhz, udari aplay, i ako se komp ne zakuca, proveri da li je stabilan ( Super PI ), i tako u krug

..spustio na 133 i preko clock gena dizao sam FSb dotle da mi je cpu samo do 2000 mhz dalje zabaguje...
gde da nadjem u biosu tu zastitu od clocka!?!
probao sam i na 300 da stavim CPU al opet ista poruka i restart...!!!
a ne vidim ,verovatno sam corav gde mogu dizati napon na procesoru...

..spustio na 133 i preko clock gena dizao sam FSb dotle da mi je cpu samo do 2000 mhz dalje zabaguje...
gde da nadjem u biosu tu zastitu od clocka!?!
probao sam i na 300 da stavim CPU al opet ista poruka i restart...!!!
a ne vidim ,verovatno sam corav gde mogu dizati napon na procesoru...
Ja sam moj semp 3000+ stavio na 2.7 za svaki dan, a inache moze i do 2.9 Podigo sam mu napon na 1.55 (mada su ocitavanja 1.45 v), i FSB na 300.a memotija mi je na 133. I HT je na 3. Probaj da povecash ht na 4, ili 3.5 ako ima

Poslednja izmena:
Probaj ovo:

"You need to hit ctrl+F1 when you get into bios to enter advanced mode.....
Be sure that spread spectrum is disabled throught bios under the M.I.T.. Then simply bump the FSB to 201 as noted and the PCI-E bus to 101. Save and exit bios. On boot up it will say something about overclocking in bold and hit delete to enter bios...ignore this and let it post. When your OS comes up, run ntune and you won't have the message. Now you can overclock to your hearts desire!!!"

Plocha tj bios je izuzetno osetljiv na memorijska setovanja. Imam bas takvu kombinaciju kod klinca u mashini i da bi uspesno resetovao memorijska podesavanja u biosu, trebalo bi da pokusas jedan boot bez memorijskih modula - zvuci glupo ali je to meni pomoglo. Bios menja memorijska podesavanja - latencije pri promeni fsb-a iako su setovani na auto.
Inache radi vise od godinu dana na sledecim setovanjima: fsb - 275 ; htt - 2.5 ; mem - 2/ 1.33
memorija je kingston 2x 512 kingston vr 400, naponi default
pozz

Poslednja izmena:
chekaj to znaci da treba da izvadim memoriju iz slota i da boot-ujem komp?!?
el treba tek posle vadjenja da cheprkam po biosu na mem. ili pre vadjenja..
ako me razumes na sta mislim
a stvarno zvuci preterano :)

Чисто да помогнем и ја имам сличну плочу и она има неки проблем у биосу који недозвољава дизање FSB-a, у највећем броју ситуација. Могуће је то једино учинити путем clockgen-a, мада га ја комбинујем са systool-om, јер први чува а други аутоматаски тражи највишу вриједност.

jbm ti plochu :lupko: :lupko: :lupko: :lupko: :crash:
znaci nista od nekog drastichnijeg kloka,a?
ali pazi meni iz clockgen-a da samo do 2 ghz da ćeram...
a,tebi !?!
e radis samo preko clockgena i tog systool-a ili chaprchnes i nesto u biosu?

A da nisu latencije memorije postavljene na suviše nisku vrednost kad je postavljena da radi na 133, pa memorija predstavlja problem, tj. ne može više ?
Ako u BIOS-u ima opcija da se postave latencije ručno, onda stavi malo veće vrednosti, npr. 3-4-4-8, namesti memoriju na 133, i probaj tad iz ClockGen-a, pa javi, mislim da neće biti problema

el treba da diram pcie u clockgen-u...
mozda da ga spustam ili dizem
trenutno mi je ovako..
cpu fsb ram pcie pci
1634.77 204.35 204.35 103.12 34.06

fsb mi daje da dizem samo do 260....sto sam vam vec rekao...
a za latencije postoji neka opcija AUTO/MANUAL....ali se plasim da ne zeznem nesto! al ajde videcu

cpu fsb ram pcie pci
1634.77 204.35 204.35 103.12 34.06

chekaj to znaci da treba da izvadim memoriju iz slota i da boot-ujem komp?!?
el treba tek posle vadjenja da cheprkam po biosu na mem. ili pre vadjenja..
ako me razumes na sta mislim
a stvarno zvuci preterano :)

Da glupo zvuci ali je to meni pomoglo. Probao sam da promenim fsb i rucno da postavim neke tajminge mem (npr CAS). Pri tome bios sam promeni tajminge i subtajminge koji su ostali setovani na auto. Vracanje fsb-a na prethodne vrednosti ili pokusaj default podesavanja (auto) ne pomaze da se te vrednosti vrate. Onda sam izvadio memorijske module,upalio, komp pokusa da butuje i naravno javi da nema memorije, ali pri tome vrati sve te timinge na pravi default. Zapisi vrednosti pa proveri. meni je bar to pomoglo. Inace i pri fsb 275 memorija mi stoji na auto za sve vrednosti.
Ovo sam probao sa tri razlicita primerka ove ploce i sa vise vrsta mem modula, i uvek ista prica.

Pisem o ovome jer mislim da svaki semp64 dozvoljava overclock od 20-30% bez dizanja napona (a i nema gde da se podigne na ovoj plochi :trust: ), pa mislim da je ipak problem sa memorijom ili nekim setovanjima vezanim za istu.

Probaj i ovako: htt 3x ; fsb 267 ; mem 133 sve ostalo na auto.

Poslednja izmena:
ajde pokusacu sad sam evo kupio jos 2x512 GEIL memorije..pa cu da proba to bez memorije,pa sa memorijom...
a inache kad sam stavio + ove 2 na moju ...komp je poceo da se restartuje...da li je moguce da se ne slazu! a maltene su identichne samo druge firme,moja NCP

Vrlo verovatno da im tajminzi tj spd tabele nisu iste. probaj samo sa ta dva geil-a.

problem je ploca. znam posto imam istu i ume da se blesavi. nikad ne znas kada ce proci to sto hoces. desi se da deset puta nece i onda jedanaesti put prodje i radi.Capture.jpg

Poslednja izmena:
stavio sam samo ove nove dve i ćera!!
predpostavio sam da je plocha jer sam gledao ceo dan,ljudi mislim da sam procitao svaki post na celom forumu!!!
mogao sam za to vreme 1000 i 1000 sklekova da uradim..!!:smoke:
kazu gigabyte je tuzan za klok...ali opet vidim da se neki ljudi snadjoshe....ali sa mnogo vecim znanjem nego mojim!
znachi sad mogu da se slikam sa ovom memorijom pa jedino da je prodam!! oche neko...
***!!!
sad se toliko plasim da ne s****m komp zbog tog kloka..ali moracu...
ko reskira taj PROFITIRA...
ipak je velika razlika sa 1600 preci ,pa bar na 2200...

Kad sam imao tog semprona terao sam ga na 2.4GHz bez problema... a ploča je bila Asus K8N...

e pa i ja imam asus k8n i sempron 3000+ pa nece preko 2.10 sto mu necu voltaze dodat,a nece preko 2.28 sa voltazom 1.65v! ima li mene kakve pomoci,ima li ova ploca kakvu zastitu od oc-a,ili spread spectrum nedje da se iskljuci?mozda je i zbog graficke jer ima problema sa nf3 cipsetom?

Problem je do ploce u kombinacji sa sempronom. Tek verzija GA-K8NE-RH radi overklok kako treba. Inace imao sam priliku da probam i ver 1.0 i 2.0 k8ne u kombinaciji sa sempronom katastrofa kao sto si i sam primetio. Ponekad namestis sve da radi (cak mi je radio i na 300mhz ali posle restarta cvrc). Sa athlonom sve normalno radi, overklok medju boljim plus pasivan NB.

Pa moraš mu dodati malo... Koristi onaj kalkulator A64Calc pa sve proračunaj... pojačaj FSB, smanji memory clock i smanji HTT multiplier... a i pitanje je dokle ga možeš gurati...
Ovaj sempron 2800+ je bio vrlo podložan overklokovanju... kasnije sam na istoj ploči imao Athlona 2800+ ali nisam ga mogao više od 2.2GHz... i to jedva...

Nazad
Vrh Dno