Šta je novo?

Linux ce istisnuti Simbian sa trzista

alan ford

Slavan
Učlanjen(a)
09.06.2005
Poena
319
Imam dobre vesti za sve ljubitelje Smartfonova ove godine posle pune dve godine cekanja konacno treba da se pojavi ALP operativni sistem za smartfon i PDA uredjaje. :cigar: Telefon na kome je demonstriran novi operativni sistem ima procesor koji radi na frekvenci od oko 800 Mhz :cigar: zbog nize potrosnje ali ce bez problema moci da se overklokuje na 1.2 Ghz sto su pojedinci i radili sa prototipom ovog procesora. Napomenuo bi da vecina Simbian telefona koji se prodaju kod nas ima procesor koji radi na na oko 200 ili 330 Mhz.

Novi Linux je inace naslednik Palm OS 5 operativnog sistema i na njemu bi trebalo da rade svi programi za Palm operativni sistem sto ce mu doneti veliku prednost u broju aplikacija u odnosu na Simbian. (Za Palm inace postoji blizu 30 000 aplikacija). Za razliku od Palm OS 5 operativnog sistema novi operativni sistem ima kao najvecu novinu podrsku za pravi multitasking tako da je najveca mana Palm operativnog sistema konacno uklonjena. Od ostalih novina spomenuo bi podrsku za vektorku grafiku i widgete koji su tek nedavno uvedeni u Mac OS. Jedan od najboljih Internet pretrazivaca za rucne racunare NETFRONT je sada postao deo operativnog sistema. Za one mladje koji mozda nisu culi za Palm OS spomenuo bi samo to da je to operativni sistem koji je u doba najvece popularnosti krajem devedesetih koristilo preko 80 % rucnih racunara i kao i da se po njemu i dalje svi racni racunari bez obzira na operativni sistem nazivaju "palmovi".

Podrska za kvadratni formata ekrana rezolucije 320*320 je konacno ukinuta tako da ce novi operativni sistem podrzavati samo ekrane rezolucije 240*320, 320*480 i 800*480. Na moju zalost od podrske ekrana rezolucije 960*640 se trenutno odustalo.

Acces inace planira da sa ALP operativnim sistemom osvoji do 2010 godine 30% trzista pametnih telefona.

Poslednja izmena:
Slike novog operativnog sistema

Poslednja izmena:
Operativni sistem je zasnovan na verziji Linuxa 2.6.12. Za razvoj aplikacija na novoj platformi predvidjene su 4 opcije:

MAX Applications (the native ALP interface)
Palm OS layer
GTK+ (native linux like environment)
J2ME (Java Virtual Machine)

Novi ALP verzije 1.0 imace takodje mogucnost da mu se funkcije prosire preko pluginova tako da ce moci da direkno otvara dokumenata u raznim formatima. Zasad je razvijen plugin za pregled PDF dokumenata. Naravno podrzava i ekran osetljiv na dodir i qwerty tastaturu.

Slike jednog od prvih telefona koji rade pod novim operativnim sistemom.

Umalo da zaboravim da kazem da novi operativni sistem za razliku od predhodnog podrzava ekrane rezolucije 256 000 boja sto je i iskorisceno na ovom telefonu. Telefon na slici je priblizno dimenzija Motorole MPX 200 i za razliku od Simbian telefona podrzava SDIO slot.

Imam dobre vesti za sve ljubitelje Smartfonova ove godine posle pune dve godine cekanja konacno treba da se pojavi ALP operativni sistem za smartfon i PDA uredjaje. :cigar: Telefon na kome je demonstriran novi operativni sistem ima procesor koji radi na frekvenci od oko 800 Mhz :cigar: zbog nize potrosnje ali ce bez problema moci da se overklokuje na 1.2 Ghz sto su pojedinci i radili sa prototipom ovog procesora. Napomenuo bi da vecina Simbian telefona koji se prodaju kod nas ima procesor koji radi na na oko 200 ili 330 Mhz.

Jel se meni cini ili ti navodis potrebu za 800MHz procesorom za pokretanje Linuxa na Smartfonu kao prednost???? :wall: Poteraj Symbian na procesoru od 800Mhz pa uporedi funkcionalnost ili bolje jos, poteraj taj isti Linux na procesoru od 200 ili 330 MHz procesoru pa uporedi ;)

Simbian alijansa (čitaj Nokia) je toliko moćna da će sigurno proći još dosta vremena kada će Linux da istisne Simbian sa trzista.

Simbian alijansa (čitaj Nokia) je toliko moćna da će sigurno proći još dosta vremena kada će Linux da istisne Simbian sa trzista.

To su do skoro pricali i za Windows, pa vidimo da nije bilo bas puno potrebno da se recimo Dell odluci za davanje Ubuntu-a uz svoje racunare. Jedino je potrebno da se "spusti u narod" i bice puno onih koji ce biti zahvalni otvorenom OS-u.

To su do skoro pricali i za Windows, pa vidimo da nije bilo bas puno potrebno da se recimo Dell odluci za davanje Ubuntu-a uz svoje racunare. Jedino je potrebno da se "spusti u narod" i bice puno onih koji ce biti zahvalni otvorenom OS-u.
Linux vec sad zauzima drugo mesto medju operativnim sistemima namenjenim mobilnim telefonima sa oko 20% trzista. Clanovi Linux incijative su drugi i treci proizvodjac mobilnih telefona na svetu kompanije Samsung i Motorola. Lider u proizvodnji Linux telefona kompanija Motorola planira da ce do 2009 vise od 50% njenih telefona raditi pod Linuxom. Inace Ubuntu za mobilne telefone je planiran za kraj ove godine.:wave:

Poslednja izmena:
BBC news je napisao(la):
The Ubuntu Mobile and Embedded project aims to create the open source platform for initial release in October 2007.

The operating system will be developed by members of the Ubuntu community, along with staff from chip giant Intel.

Poslednja recenica daje specificnu tezinu celoj prici...

Bez zelje za raspravom, moram da primetim da istaknuta rasprostranjenost bash i ne stoji za Linux kako neki ovde pricaju, s obzirom da mi je jednostavan search (klik) izbacio citavih 14 modela telefona koji koriste Linux, od kojih su 12 Motorole,jedan Philips i jedan meni totalno nepoznat proizvodjac (Haier)... Dok recimo search za Symbian (klik) na istom sajtu izbacuje 79 hitova, a za telefone sa MS sistemima(klik) (PocketPC, MS Smartphone) cak 163 hita (da ne pominjem da se u rezultatima pretrage za telefone koji koriste Symbian ili MS sisteme moze naci vishe od 5 proizvodjaca, svaki sa par modela)...

Ne kazem da u buducnosti Linux nece biti mnogo sire primenjen, koliko sam citao o tome, u pitanju je sjajan sistem, ali trenutno nije bash tako zastupljen kako ga predstavljaju...

Poslednja izmena:
Da li postoje programi za ovaj linux, i koliko ih ima?

Da li pri tome mislish na to da ce programi sa desktop verzije Linuxa raditi i na mobilnim platformama, ili hocesh da kazesh da vec postoji oko 29000 aplikacija pisanih eksplicitno za mobilce ?

Poslednja izmena:
z
Da li pri tome mislish na to da ce programi sa desktop verzije Linuxa raditi i na mobilnim platformama, ili hocesh da kazesh da vec postoji oko 29000 aplikacija pisanih eksplicitno za mobilce ?

Hocu da kazem da za ALP Linuxs koju sam spomenuo ima 29000 programa koji su pisani specijalno za mobilne platforme.

Poslednja izmena:
Bez zelje za raspravom, moram da primetim da istaknuta rasprostranjenost bash i ne stoji za Linux kako neki ovde pricaju, s obzirom da mi je jednostavan search (klik) izbacio citavih 14 modela telefona koji koriste Linux, od kojih su 12 Motorole,jedan Philips i jedan meni totalno nepoznat proizvodjac (Haier)... Dok recimo search za Symbian (klik) na istom sajtu izbacuje 79 hitova, a za telefone sa MS sistemima(klik) (PocketPC, MS Smartphone) cak 163 hita (da ne pominjem da se u rezultatima pretrage za telefone koji koriste Symbian ili MS sisteme moze naci vishe od 5 proizvodjaca, svaki sa par modela)...

Ne kazem da u buducnosti Linux nece biti mnogo sire primenjen, koliko sam citao o tome, u pitanju je sjajan sistem, ali trenutno nije bash tako zastupljen kako ga predstavljaju...

Kako si strucnu i detaljnu analizu trzista mobilnih telefona i rasprostranjenosti Linuxsa napravio svaka ti cast.:bottle: Pa po tvoj logici ispada da je prodaja Windows telefona duplo veca od prodaje Simbian telefona jer modela telefona koji rade pod Windowsom (163) ima duplo vise nego modela telefona koji rade pod Simbijanom (79).:bottle:

Kada sam spomenuo 20 % rasprostranjenosti Linuxsa hteo sam da kazem da je prosle godine od preko 70 miliona prodatih telefona sa operativnim sistemom njih oko 14 miliona radila pod Linuxsom. I to nisu nagadjanja o prodaji telefona kao tvoja nego podaci organizacija za istrazivanje trzista o prodaji mobilnih telefona.

Prema analizi firme Canalis u prvom kvartalu prosle godine bilo je prodato ukupno 21.94 miliona mobilnih telefona sa operativnim sistemom od toga:

Simbian telefona 11.5 miliona
Linux telefona 3.28 miliona
Rim 0.56 miliona
Palm 0.54 miliona
Windows 0.41 miliona
ostali operativni sistemi 40 000
ili u procentima
Simbian telefona 70.4 %
Linux telefona 20 %
Rim 3.4 %
Palm 3.3 %
Windows 2.5 %
ostali operativni sistemi 0.3 %.

Prema podacima firme Garher od ukupnog broja smartfona prodatih prosle godine:

70% je koristilo Simbian
20% je radilo po Linuxom
10% je koristilo Rim, Windows, Palm i druge operativne sisteme

Poslednja izmena:
Ja lepo rece da necu da se raspravljam na temu, vec samo da primetim neshto (misleci pritom da je jasno da je to moje subjektivno mishljenje), a ti se primash... Nisam izvlacio analize, vec iznosio cinjenice. Smatram da nisam dovoljno kompetentan da radim analize trzishta s obzirom koliko pratim svet mobilne telefonije... Sve shto sam hteo da kazem je da mi je chudno da se 14 modela telefona sa Linuxom toliko prodaju da zauzimaju 20% svetskog trzishta, a pogotovo zadnji podatak da se 170 Win based modela prodaje maltene 10x manje i to sve zajedno sa non-Win modelima... I to je sve... Nishta ne tvrdim, samo se iscudjavam...

Poslednja izmena:
Ako neko neveruje da se Linux telefoni bolje prodaju od Windows telefona neka lepo ode na sajt organizacije Simbian i tamo nadje sledeci tekst:

In 2006, global smartphone shipments in 2006 totalled 72.9 million units, up 50% from 2005 with Symbian leading the market holding 70 percent market share. Linux accounted for 20 percent of smartphone shipments in 2006, while Microsoft, Palm OS, and RIM accounted cumulatively for the remaining 10 percent.

Mislim da Simbian nema nikakvih razloga da laze o prodaji Linux telefona.

-Evo jos jedno istrazivanje koliko ljudi je posedovalo Linux, Windows i Simbian telefone. Podaci o broju prodatih telefona su dobijenu direkno od Microsofta, Simbiana i MontaViste.

1. 82 miliona ukupno Simbian korisnika
2. 60 miliona Nokie Simbian serije 60
3. 25 miliona MontaVista Linux
4. 5 miliona WindowsMobile

Poslednja izmena:
Ako neko neveruje da se Linux telefoni bolje prodaju od Windows telefona neka lepo ode na sajt organizacije Simbian i tamo nadje sledeci tekst:

3. 25 miliona MontaVista Linux

od ovih 25 miliona, 20 miliona je u USA, a tamo su dobili te telefone, a i neznaju za ovaj operativni system

verujmi iz iskustva ti to kazem, preko bare je bitno da mobilni telefon ima zeleno i crveno dugme i ako je moguce da je od domaceg proizvodjaca, kao i da ima jako naznaceno on/off dugme

Izgleda da je na kraju na veliku zalost ljubitelja Simbiana, Nokie i Mikrosofta Linux uspeo da ih pobedi.

Android 33%
Simbian 31%
Windows Mobile 3%

iOS 16%
RIM 14%

Oziveo si temu staru skoro 4 godine :D
Elem, u pravu si, Symbian ga je ugasio - polako ali sigurno mu se iz dana u dan topi udeo u odnosnu na Android, a sudbinu ce mu izgleda konacno zapecatiti jeftini kineski Android telefoni, a vidim i SE je najavio pojedine mini modele bazirane na Androidu tako da se moze ocekivati i poplava jeftinih Androida od zvucnijih proizvodjaca

da li nokiJi odgovara da symbian ode u zaborav ili su previse lenji da urade nesto zaista novo sa njim, ne znam ali izgleda da su mu dani odbrojani

Nazad
Vrh Dno