Šta je novo?

HD materijal

marko_84

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
350
Tjao :)

Ev` ovako, imam neke nedoumice...

pod hd materijalom se smatra 720p i 1080p? Koja je vizuelna razlika izmedju "p" i "i" formata? Na kompu mogu oba da piche? :)

Takodje....kada trazim preko torrenta hd materijal....kako da ga trazim? kucao sam "720p" u torrentspy i dobio gomilu serija :(

Inache, ako je 1 dvdrip film = 700 mb, koliko je kompresovan hd film? :) 4 giga?

Poslednja izmena:
ja iam neke kompresovane x264 HD. Ali mislim da je pravi hd film izmedju 15-30gb. postoji i 720p i 1080p.

znam samo da "i" znaci INTERLACED a "p" PROGRESSIVE i odnosi se na nesto sto je "scan"

http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_television

Zavisi od kodeka velicina.. Uglavnom se filmovi pakuju u 720p ili 1080p kodekom x264 i obicno su na DVD5 i sve cesce na DVD9.

http://en.wikipedia.org/wiki/Progressive_scan
http://en.wikipedia.org/wiki/Interlace

@marko_84: Nabavi account za neki private tracker za HD materijal.. Ja bih ti toplo preporucio www.hdbits.org - svega ima!!:type:

2000652978359730915_rs.jpg

Inache, ako je 1 dvdrip film = 700 mb, koliko je kompresovan hd film? 4 giga?

ostalo su ti odgovorili, tako da ostaje ovo. Moze se napraviti neka paralela recimo u kvalitetu 1 divx/CD ili 1 divx/2 CD tako i hddvd i bd rip moze da bude 1 DVD5 (4.4GB), 1.5DVD5(6.6 GB), ili DVD9(~8GB) za 720p. Za 1080p je ta cifra 1 DVD9 ili 2 DVD9, grubo receno.

Obrati paznju na tacan naziv fajla, postoji hdtv rip, hddvd rip i bd rip. Prvi je hdtv stream i "obicno" je losijeg kvaliteta od hddvd i bd ripa. Ja za sebe uopste ne gledam hdtv fajlove, samo hddvd i bd ripove. takodje, na kraju obicno stoji ime onoga ko je ripovao hddvd ili bd disk, pa kad udjes u stos tacno ces znati sta od kog rippera da ocekujes. iLL,REVEiLLE,SEPTiC,DEFiNiTE, hV,ESiR itd...

pod hd materijalom se smatra 720p i 1080p? Koja je vizuelna razlika izmedju "p" i "i" formata? Na kompu mogu oba da piche? :)/
E ovo mene zanima,isto nisam u toku...Jel moze to da se pusta na 19 inch tft monitoru 4:3 koji ima rezoluciju 1280x1024.Rec je o Samsungu 971p.I kakva je slika?

pod hd materijalom se smatra 720p i 1080p? Koja je vizuelna razlika izmedju "p" i "i" formata? Na kompu mogu oba da piche? :)/
E ovo mene zanima,isto nisam u toku...Jel moze to da se pusta na 19 inch tft monitoru 4:3 koji ima rezoluciju 1280x1024.Rec je o Samsungu 971p.I kakva je slika?

Mozes da pustas i na 14" monitoru na rez 640x480 ;)
Dobro ce da ti izgleda, lepa slika ce da bude..
Npr 720p - Trebalo bi da bude u rez 1280x720 kada je ratio 16:9.. 720 je broj pixela po visini mada ne mora da znaci obicno je vertikala manja, zavisi od snimka, svi teze da prave sa OAR [original aspect ratio] koji je cesto dosta "uzi".
Kod 1080i/p je 1920x1080

edit: evo, pretece me aca :p
Samo jos da dodam da moze svaki HD materijal na svakom monitoru da se pusta samo je pitanje uzitka :)

Poslednja izmena:
a c a, hvala na primerima, progledacu znachi :D

Swiper, koja je praktichna razlika izmedju p/i na monitoru? koliko je lepsha slika? :D

a c a, hvala na primerima, progledacu znachi :D

Swiper, koja je praktichna razlika izmedju p/i na monitoru? koliko je lepsha slika? :D
Nisam imao mnogo prilike da pustam 1080i ali to su uglavnom koliko sam mogao da primetim nekompresovani materijali, skidani sa HD sat kanala i koji se kasnije kompresuju pomocu x264 [ili XviD ali retkoooo] u 720p..
Google-aj malo :) ":d Interlace vs Progressive" ,)

Poslednja izmena:
vishe verujem vama nego strancima, lako je googlati, al` nishta dok ne chujem na srpskom od komshija :D

Poslednja izmena:
Ali zato HDDVD/BR konza :) Poceo sam bas da skupljam filmove skidane sa HDDVD i BR :d

pa...trenutno imam 21` crt, ali planiram da ga izbacim i na njegovo mesto da uleti 32` lcd tv (720p)...kao primarni monitor :D eto, ova informacija da trazim hddvd kompresije mi je zlata vredna ;)

pa...trenutno imam 21` crt, ali planiram da ga izbacim i na njegovo mesto da uleti 32` lcd tv (720p)...kao primarni monitor :D eto, ova informacija da trazim hddvd kompresije mi je zlata vredna ;)

Kada vidiš 37", ovaj od 32 ti izgleda jako mali... Bolje sačekaj malo i uštedi još para. ;)
Što se tiče p/i, naravno da je bolji progressive, ali on ti uvek traži i jači procesor. Znači, za 1080p i ne razmišljaj bez nekog dvoglavog procesora. Ako je dobro urađena kompresija i ako je dobar deinterlacer u grafičkoj, moraćeš da se potrudiš da golim okom primetiš razliku.

hm, dvoglavi procesor nemam :D al` ce morati da se uzme kad izadje starcraft 2...

Hm, i ovaj 32` mi je na granici velichine...da bude prevelik :) necu da ga uzmem kao tv, chisto kao monitor, shto podrazumeva da sedim pred njim na 1-1.5m udaljenosti....37 je ipak tv :D

Da li je za normalno gledanje 1080p dovoljan X2 3600+? Mislim na situaciju kada graficka ni malo ne pomaze centralnom procesoru.

Kada vidiš 37", ovaj od 32 ti izgleda jako mali... Bolje sačekaj malo i uštedi još para. ;)
Što se tiče p/i, naravno da je bolji progressive, ali on ti uvek traži i jači procesor. Znači, za 1080p i ne razmišljaj bez nekog dvoglavog procesora. Ako je dobro urađena kompresija i ako je dobar deinterlacer u grafičkoj, moraćeš da se potrudiš da golim okom primetiš razliku.

Kod p (progressive > nizu se slika za slikom) formata ne treba deinterlacer, zato sto nema interlejsa (poluslika sa parnim, pa sa neparnim linijama, naizmenicno). Ili gresim?

Hm, ovo malo zbrljano prica cica mica...

1080i je u detalj isto podataka kao i 1080p, ne treba jaci procesor, isti ble!
No danas imamo i mpeg2 acceleratore (od rive TNT pa nadalje) koji skidaju glat 50% sa cpu zahtevnosti (Power DVD ce to najbolje iskoristiti), a sad su se pojavili i h264 acceleratori (nvidia 8 serija i radeon 2) koji skidaju 100%...

No istina je da p materijal mnogo vise prija kompjuterskim monitorima nego i materijal. Ima jos jedna stvar sa i materijalom, ako imas TV koji prikazuje max 720 linija a imas hd materijal koji je u 1080i ope se sve skarabudzi... Znaci mora da se ubode pravi materijal za pravi sistem - globalno za kompjuter udri bilo koji p, a za tv gledaj vertikalnu rezoluciju i nadji taj isti i materijal i imaces 4x lepsu sliku nego na kompjuteru...

p - progresive - normalan video kao divx sto svi zivi gledaju
i - interlaced - preplitanje - video u formatu za normalne TVove - duploveci frame rate (jako lepo) ali se ispucava svaka druga horizontalna linija i to naizmenicno - jedan frame parno - sledeci neparni (gledate ga ceo dan na vasi TV ekranima)

eto...

1080i je u detalj isto podataka kao i 1080p, ne treba jaci procesor, isti ble!
Netačno!
1080i kod mene radi bez problema, 1080p secka.
A i nije tačno da ima isto podataka kao 1080p, s obzirom da je isti framerate u oba slučaja, samo 1080i ima podatke za svaku drugu liniju.

Kod p (progressive > nizu se slika za slikom) formata ne treba deinterlacer, zato sto nema interlejsa (poluslika sa parnim, pa sa neparnim linijama, naizmenicno). Ili gresim?

U pravu si. Nisam se potpuno precizno izrazio - mislio sam na razliku između 1080i i 1080p.

Netačno!
1080i kod mene radi bez problema, 1080p secka.
A i nije tačno da ima isto podataka kao 1080p, s obzirom da je isti framerate u oba slučaja, samo 1080i ima podatke za svaku drugu liniju.

E moj detane al lupas... Isti je broj podataka a frame rate u i varijanti je (recimo PAL podvarijanta) 50 fps a p varijanta je 25 fps. Ali i frame ima duplo manje linija pa je kolicina podataka Apsolutno ista!
To sto kod tebe, da se strucno izrazim, secka :D je zato sto ti player pokusava da uradi deinterlace al ne zna :)
Koristi PowerDVD on bi trebo da je naj na trzistu - trenutno...

Takodje, mala lekcija iz opste kulture, pre nego li nekome tako odlucno kazes da pojma nema u lice, probaj da proveris prvo ko je on i sta radi... Evo da pomognem, link mog sajta je u opisu i tamo imas veikim slovima CV - pa klikci... :smash: Ili, ne do bog, da istrazis pomalo na netu pre lupanja, mozda ce te negde neko nekad i ozbiljno uzeti, ovaj forum si uprskao - bezi glavom bez obzira :-devil-:

milika je napisao(la):
E moj detane al lupas... Isti je broj podataka a frame rate u i varijanti je (recimo PAL podvarijanta) 50 fps a p varijanta je 25 fps. Ali i frame ima duplo manje linija pa je kolicina podataka Apsolutno ista!
Ok, priznajem da sam malo prenaglo rekao ono što sam rekao. Sada sam pročitao malo više stvari o formatima i neke stvari su mi jasnije.
U ovom slučaju smo znači poredili 1080i50 i 1080p25, kao neku vrstu podrazumevanih formata za PAL zonu, koji zaista efektivno treba da imaju istu količinu podataka (btw, 1080i50 nema 50 fps, nego 50 field-ova u sekundi, fps je i dalje 25).
E sad... 1080p50 recimo ima duplo više podataka od 1080i50... mada me ovo naravno neće izvući iz onoga što sam rekao u prošlom postu :D
milika je napisao(la):
To sto kod tebe, da se strucno izrazim, secka :D je zato sto ti player pokusava da uradi deinterlace al ne zna :)
Koristi PowerDVD on bi trebo da je naj na trzistu - trenutno...
Zašto konkretno kod mene secka, to je diskutabilno, ali je činjenično stanje da sam probao 1080i filmove i oni rade savršeno glatko, dok 1080p seckaju. Probao iz više plejera, više vrsta materijala (Mpeg2, WMV, H264).
milika je napisao(la):
Takodje, mala lekcija iz opste kulture, pre nego li nekome tako odlucno kazes da pojma nema u lice, probaj da proveris prvo ko je on i sta radi... Evo da pomognem, link mog sajta je u opisu i tamo imas veikim slovima CV - pa klikci... :smash: Ili, ne do bog, da istrazis pomalo na netu pre lupanja, mozda ce te negde neko nekad i ozbiljno uzeti, ovaj forum si uprskao - bezi glavom bez obzira :-devil-:
A ti bi mogao da proveriš koliko ja imam godina pre nego što me osloviš sa "detane", a usput ja tebi nisam rekao da lupaš... :trust:

Dobro dobro, moze biti da sam malo prenaglio, ali tvoj pristup je bio skroz za 'detana' i 'lupanje' moras priznati.. a tvoj profil kaze da si 1 god stariji, jos uvek zrelo za 'detana'... :) salim se...

Nazad na temu - probja covece (bolje od 'detane' ;)) Power dvd pa onda javi sta se desava tacno... Ja imam i HD kameru i radim stalno sa HD materijalima u BR i h264 formatima i znam sta pricam... Iskoristice ti GPU i zaboravices na seckanje!

To da ti bude monitor? Pa to ima piksel ko kuca.

Kako ce da mu bude monitor ko kuca ako je FullHD, znaci 1920x1080 ? U tome i jeste poenta, da FullHD mozes da gledas izbliza i da slika i dalje bude fenomenalna ili da, ako uzmes nesto veliko tipa 50" mozes da gledas sa 3-4 metra i da i dalje vidis razliku i koliko je dobra slika.

Vrh Dno