Šta je novo?

Temperatura GPU-a

Idle 59-60 C
Mnogo ili ne ????

Колика је у load? Мени се чини да је много за idle, али ако load не иде више од 75-80 онда није лоше, а преко тога би можда требало и да се забринеш.

Opet sam u frciiiii

Kad sam uzeo 7900GS u idle temp. mi je bila 50, kad su pocele vrucine bila je 60 sa je 69 u idle kad igram Uefa CL, COH ili Battlefield ona ode na 75-78. Da li da kupujem Zalmana ili ne ili ipak nesto sa kartom nije u redu?

Radi se o Asus 7900GS PCIE:S:

Na mojoj 7600gt Core Slowdown Threshold je 130 celzijusa, tako da mislim da je 80~90 potpuno bezbedno. Meni ne prelazi 48 u fullu ali malo sam je budzno ventilatorom. bez njega toliko je idle, a full ide nekih 15ak stepeni preko.

Ukoliko proizvodjac kaze da je bezbedno do 130C, onda je bezbedno do 130C - nista se nece istopiti, explodirati itd... Ali nece ni raditi nesto duze od garantnog roka...

Ali, ima tu jedna mala caka (koju sam, btw, slucajno nasao na techpowerup-u):
Svako povecanje temperature od 10C rezultuje skracivanjem zivotnog veka komponente za pola (sto ne znaci da sad treba sve to hladiti tako da radi na -273C i ocekivati da ce da radi milion godina - ipak je ovo projektovano za kucnu upotrebu... znaci nek je 25C referentna temperatura). Oprilike sto se zivotnog veka komponente tice, ja licno ne bih voleo da mi temp ide preko 2/3 od max. deklarisane vrednosti...

Kad bolje razmislim, savrseno ima smisla: jos vidjam 386 i 486 kompove (oni prvi, bez kulera 33 i 40MHz) koje savrseno rade, a verujem da je to zato sto su 'ladne ko spricer, a morate priznati da je proizvodni proces veoma uznapredovao od onda tako da ne verujem da su te 386-ice pravljene nekom vanzemaljskom tehnologijom i da je to resenje misterije...

Od povecane temperature npr. stradaju elektroliti na maticnim plocama i u napajanjima, smanjuje se otpor u poluprovodnicima sto rezultuje vecom strujom te jos vecim grejanjem itd. (naravno postoje feedback kola koja to regulisu, ali da je sve to idealno fidbek ne bi ni bio potreban, zar ne?).

Naravno ovde sad ide disklejmer da je ovo samo moje misljenje i da uopste ne mora da znaci da sam u pravu, ali je cinjenica da oprema koja radi u "nehumanim" uslovima brze riknjava...

Da li utice jacina napajanja na temperaturu graficke?;)

Verovao ili ne, ali moze da utice!

Napajanje kada radi na samoj granici vrshnog opterecenja (ili jako blizu nje) ne isporucuje dovoljno filtriran ("ispeglan") napon, vec napon koji je pun shuma, a koji kao takav uzrokuje nesto vece zagrevanje u odnosu na "cist" i lepo ispeglan napon.

Kada bi imao osciloskop, pa da lepo vidis kako izgleda izlazni napon nekog krs napajanja pri malo vecem opterecenju, slogirao bi se. Ona linija koja predstavlja napon jeste linija kao za jednosmerni napon, ali je sve samo ne ravna linija (a idealno bi trebala bas to da bude) i takvo napajanje "greje" komponente vise od nekog boljeg, sa lepse filtriranim naponom. Ako opet uspem da iskopam naucno objasnjenje "sta&kako" okacicu ga ovde.

Naravno, treba uzeti u obzir i da se opetereceno napajanje greje samo po sebi i da tu toplotu razbacuje i po kucistu i dodatno greje ionako tople komponente.

Ima ljudi (searchovati po bench-u) koji su zamenom napajanja za kvalitetnije snizavali temperaturu procesora do 10C!

Opet, kazem, ovo ne znaci da treba da odes i da pljunes lovu za napajanje od 2KW, vec ako je napajanje iole kvalitetnije (a s obzirom na hardver koji imas, MORALO bi to da bude) nemoj ga badava menjati. Eventualno od nekog pozajmi na test neko kvalitetnije napajanje pa vidi da li ima opipljive razlike u temperaturi.

Eto, sad sam ovim izlaganjem sve smorio za medalju :D.

Poslednja izmena:
OFF: @Ostoja: Nije ti ovo kviz brate ,)

Kad sam uzeo 7900GS u idle temp. mi je bila 50, kad su pocele vrucine bila je 60 sa je 69 u idle kad igram Uefa CL, COH ili Battlefield ona ode na 75-78. Da li da kupujem Zalmana ili ne ili ipak nesto sa kartom nije u redu?

Radi se o Asus 7900GS PCIE:S:

Па не знам, ја сам се забрину када је моја у овим врелим мјесецима достизала 80, па сам купио Zalmana и сада иде максимално 55, а вјерујте ми нигдје није врелина као у мојој соби. :mad: Иначе имао сам 6600GT која је цркла, а ишла је до 100 степени. 20Е за Zalman и бити миран, није много.

Reseno...mozda

Resih se zbog garancije da kupim sledece
http://www.thermaltake.com/product/Cooler/TMG/a2414/A2414.asp#
kosta tricavih 11e a mislim da ce da mi resi sve temperaturne probleme unutar kucista!!!
Hteo sam da uzmem Zalmana ali nekako ne bi da skidam originalni cooler jer imam 3 godine garancije.

Resih se zbog garancije da kupim sledece
http://www.thermaltake.com/product/Cooler/TMG/a2414/A2414.asp#
kosta tricavih 11e a mislim da ce da mi resi sve temperaturne probleme unutar kucista!!!
Hteo sam da uzmem Zalmana ali nekako ne bi da skidam originalni cooler jer imam 3 godine garancije.

Rekao bih da ce, kada se montira, vise da vuce prasinu (vazduh) sa "poda" kucista nego da hladi graficku, ali dobro, to je moja pretpostavka. Nisam ga video uzivo tako da mozda i gresim, ali po izgledu i dosadasnjim iskustvima, mislim da sam u pravu (da je vent montiran kontra, bila bi drugacija situacija).

Poslednja izmena:
Luckies je u pravu.
To ti i nije neko rešenje, taj TT će da vrišti - osmica na 1650 rpm, a i više bi koristilo da se na grafičku ubacuje svež vazduh spolja. Za izvlačenje toplog vazduha najbolje su tihe 12-ke.
Ako pažljivo odradiš zamenu kulera (dotični Zalman npr.), uvek možeš da vratiš fabrički, niko neće primetiti da si ga menjao, ako ti, nedaj bože, garancija i bude trebala.
Bilo je i voltmodovanih crknutih karti koje su bez problema reklamirane...

Poslednja izmena:
Pa dobro ....vidim da su ovde sve overclock-eri ...sto apsolutno ne odobravam ....ako hoces brzu kartu dodaj jos parica i kupi jacu u suprotnom ces skratiti radni vek kartice...temperatura od 52 stepeni je sasvim normalna za jace kartice cak sta vise extra hladne....
bez brige uzivaj.....

HmHm

Sad ste me bacili u dilemu ali nemam poverenje da mi neko menja cooler a ja nemam balls za to ali izgleda da cu da ih naduvam
:-devil-:

Jel zna neko kako da izmerim temperaturu sapphire radeon 9250 1128mb ddr tj preko kog programa posto ocu da je kloknem ?????HITNO odgovor ! :S

ja imam XFX 8800gt 256mb kada igram igre malo duze temp. joj je i do 65c.Da li je to dobro ili lose?

To su ti odlicne temperature, ne moras nista da brines.

Da li temperatura i napajanje uticu na performanse graficke?

Temperature ako ti predju odredjenu granicu naravno da ce uticati. Koja je granica, zavisi od graficke ali po meni za sve preko 90 C treba da se brines.
Sto se tice napajanje moze da utice u nekoj maloj meri u smislu da je preoptereceno pa time i ne daje dovoljno energije kartici ili jos gore ne moze dobro da kontrolise energiju koju joj daje pa ti ode sve u da ne kazem gde ;).

Nazad
Vrh Dno