Na mojoj 7600gt Core Slowdown Threshold je 130 celzijusa, tako da mislim da je 80~90 potpuno bezbedno. Meni ne prelazi 48 u fullu ali malo sam je budzno ventilatorom. bez njega toliko je idle, a full ide nekih 15ak stepeni preko.
Ukoliko proizvodjac kaze da je bezbedno do 130C, onda je bezbedno do 130C - nista se nece istopiti, explodirati itd... Ali nece ni raditi nesto duze od garantnog roka...
Ali, ima tu jedna mala caka (koju sam, btw, slucajno nasao na techpowerup-u):
Svako povecanje temperature od 10C rezultuje skracivanjem zivotnog veka komponente za pola (sto ne znaci da sad treba sve to hladiti tako da radi na -273C i ocekivati da ce da radi milion godina - ipak je ovo projektovano za kucnu upotrebu... znaci nek je 25C referentna temperatura). Oprilike sto se zivotnog veka komponente tice, ja licno ne bih voleo da mi temp ide preko 2/3 od max. deklarisane vrednosti...
Kad bolje razmislim, savrseno ima smisla: jos vidjam 386 i 486 kompove (oni prvi, bez kulera 33 i 40MHz) koje savrseno rade, a verujem da je to zato sto su 'ladne ko spricer, a morate priznati da je proizvodni proces veoma uznapredovao od onda tako da ne verujem da su te 386-ice pravljene nekom vanzemaljskom tehnologijom i da je to resenje misterije...
Od povecane temperature npr. stradaju elektroliti na maticnim plocama i u napajanjima, smanjuje se otpor u poluprovodnicima sto rezultuje vecom strujom te jos vecim grejanjem itd. (naravno postoje feedback kola koja to regulisu, ali da je sve to idealno fidbek ne bi ni bio potreban, zar ne?).
Naravno ovde sad ide disklejmer da je ovo samo moje misljenje i da uopste ne mora da znaci da sam u pravu, ali je cinjenica da oprema koja radi u "nehumanim" uslovima brze riknjava...
Da li utice jacina napajanja na temperaturu graficke?
Verovao ili ne, ali moze da utice!
Napajanje kada radi na samoj granici vrshnog opterecenja (ili jako blizu nje) ne isporucuje dovoljno filtriran ("ispeglan") napon, vec napon koji je pun shuma, a koji kao takav uzrokuje nesto vece zagrevanje u odnosu na "cist" i lepo ispeglan napon.
Kada bi imao osciloskop, pa da lepo vidis kako izgleda izlazni napon nekog krs napajanja pri malo vecem opterecenju, slogirao bi se. Ona linija koja predstavlja napon jeste linija kao za jednosmerni napon, ali je sve samo ne ravna linija (a idealno bi trebala bas to da bude) i takvo napajanje "greje" komponente vise od nekog boljeg, sa lepse filtriranim naponom. Ako opet uspem da iskopam naucno objasnjenje "sta&kako" okacicu ga ovde.
Naravno, treba uzeti u obzir i da se opetereceno napajanje greje samo po sebi i da tu toplotu razbacuje i po kucistu i dodatno greje ionako tople komponente.
Ima ljudi (searchovati po bench-u) koji su zamenom napajanja za kvalitetnije snizavali temperaturu procesora do 10C!
Opet, kazem, ovo ne znaci da treba da odes i da pljunes lovu za napajanje od 2KW, vec ako je napajanje iole kvalitetnije (a s obzirom na hardver koji imas, MORALO bi to da bude) nemoj ga badava menjati. Eventualno od nekog pozajmi na test neko kvalitetnije napajanje pa vidi da li ima opipljive razlike u temperaturi.
Eto, sad sam ovim izlaganjem sve smorio za medalju

.