Šta je novo?

Problem-RAID0 (stripe)-sistem pao

spheX

Čuven
Učlanjen(a)
19.06.2003
Poena
609
Posedujem 2 HDD-a vezanih u režimu RAID-0 (stripe režim). OS je (bio) Win XP Pro SP2.
Moju konfiguraciju (stara je 6 meseci) možete pogledati u mom profilu. Nije OC, na default parametrima radi.
A problem koji imam, nastao juče, je sledeći:
Prilikom uključivanja kompa, sistem nije hteo da se podigne. Jedan od HDD-ova samo "cakće" (zvuk) i pokušava da podigne sistem. Nakon desetak "caktanja" ekran izbacuje:
screenshot1tr5.jpg

i nakon toga naravno:
screenshot2iw5.jpg

a ako odem u setup (ctrl+i):
screenshot3kv7.jpg

:crash:
Eto problema. A najgluplje od svega je što nikako nisam stigao da bekapujem podatke i sada mogu samo da kukam. :wall:
Pre ovoga, nije mi se dešavalo da HDD "cakće", ali mi se dešavalo nekoliko puta da se komp u toku rada zamrzne, pa čak i izbaci BSOD sa prijavom greške za display driver (po pravilu uvek se dešavalo pri radu u 3dsMax-u ). Ne znam koliko je ovo vezano sa HDD-om, ali ajde...

Da li ima rešenja za ovaj problem? Tj. da li mogu ja sam da rešim problem, da bekapujem šta mi treba, ili... (samo mi je bitno da dodjem do podataka nekako) ?

Koliko znam raid 0 nije pravi raid niz i nema zastitu podataka, tj kada jedan disk otkaze gube se svi podaci. Trebao si to da imas u vidu kada si pravio ovaj raid0.

Da li si probao da butujes Windows sa diska i pokrenes popravku instalaciju sistema a time i RAID drajvera. Da li dopusta taj korak?

Koliko znam raid 0 nije pravi raid niz i nema zastitu podataka, tj kada jedan disk otkaze gube se svi podaci. Trebao si to da imas u vidu kada si pravio ovaj raid0.
Znam! Ali eto već šest meseci držim sve ovako kako je (navodno "privremeno"), a podaci se nagooomilali i eto,... najveća glupost koju sam napravio. :S:

to zoki76:
probao sam da butujem sa win cd-a, i pokrenem kakvu-takvu popravku štete, ali mi se zaglavljuje na početku - ne dolazi ni do dela kada nudi opcije (install, repair i ostale) - samo prođe kroz ono njegovo "učitavanje&proveravanje" svega mogućeg, i kad treba setup stane...

Ima da te oderu ko jarca. Sem.......ako ti podaci nisu bas toliko bitni.

Pa znam, zato kažem - poslednja opcija.... računam da ću u tom slučaju pući nekih 200-300€, zato sam i mislio da može ipak nešto da se izvuče u "domaćoj radinosti"...bezveze.
Taman da vas pitam, jel` imao neko iskustva sa našim firmama (iz Bgd-a) koje rade spašavanje podataka sa HDD-ova?

Pokusaj da pritegnes konektore za napajanje na hardu. Jos bolje, pozajmi neko kvalitetnije napajanje i probaj sa njim. Meni se "caktanje" desavalao samo u kombinaciji kung-fu napajanje i Maxtor HDD.
Imas ovde na forumu usere koji se bave popravljanjem HDD. Mislim da su to duksa88 i gsimon, ali nemoj da me drzis za rec, vec potrazi u temama o HDD.

Probao sam sa konektorima. Ali nema tu šta mnogo da se priteže. To je ona varijanta "slim" konektora za napajanje - uvučenih u malo plastično "kućište". A samo napajanje je ja bar mislim dovoljno kvalitetno - Antec NEO HE 500W . Njega sam odmah u početku i zamenio sa ovim što dolazi u Chieftec kućištu (400 W), jer se po nekim istraživanjima pokazalo kao srednja-viša klasa napajanja.
A što se tiče popravljanja - vraćanja podataka, voleo bi nečija iskustva da čujem, a da liče na ova moja - RAID 0 sa 2 HDD-a. Ne znam koliko to uopšte nešto znači, ono što mi je bitno da vratim je bilo na drugoj particiji... ali kažem, ne znam koliko je to bitno kada su HDD-ovi u stripe režimu...

p.s. ja više sumnjam na ove S-ATA II konektore (žute boje :) ). Oni su mi nekako labavi od samog početka, čak sam negde čitao da su baš te serije felerične, ali ne stigo da probam da njih zamenim. Mada, uopšte mi je čudno da nešto od te opreme zakaže tek tako - ipak se sve ovo desilo od jednom, ničim izazvano ;)

Za prvi disk u nizu ti pokazuje

WDC ROM MODEL-HAWK

sto nije nikako sjajna situacija i jos caktanje....

to obicno ukazuje da je mehanicki problem kod tog diska
(otkaze jedna od "glava" )

vrlo tezak problem za vracanje podataka....
i verovatno gubljenje garancije za taj disk....

Za prvi disk u nizu ti pokazuje
WDC ROM MODEL-HAWK
sto nije nikako sjajna situacija i jos caktanje....
to obicno ukazuje da je mehanicki problem kod tog diska
(otkaze jedna od "glava" )
vrlo tezak problem za vracanje podataka....
i verovatno gubljenje garancije za taj disk....

...da. Neki put prikaže tako, a neki put NO DEVICE DETECTED, što verovatno ne menja mnogo stvar. A što se tiče garancije - nema veze ako bi podaci mogli da se bar nekako vrate...makar i na "teži" način.

to je disk sa dve glave, nije tako strasno da se zamene , e sad problem je ako je caktao duze vreme. Najbolji savet koji je neko mogao ovde da tida je da ne ukljucujes vise nego da nosis negde da i to zavrse. Ta oznaka hawk je sa elektronike.
pozdrav

Pa i nije caktao dugo, sem poslednjih desetak puta prilikom pokušaja da se startuje sistem. Ok. Hvala.
Pozdrav.

pa data recovery ima da te izuje za pare ali boze moj kada je nesto bitno ja mislima da ti je jedno 200-300 minimum ima na h=njihovom sajtu kome su spasavali podatke neke firme poput jat-a i slicno i ja planiram da pravim raid 0 ali se bojim toga sto se tebi desilo
pa meni bi u data recovey za maxtor da spasu podatke kvar bi trebalo da je neki glupi samo nesto sprzeno od kratkog spoja s pola gasa uzeli 100-150e
@gimson
e za vikend cu da izmenja elektronike pa se verovatno cujemo

^ pa odneo sam danas na "analizu", pa se nadam da će to razjasniti problem (a i cenu :eyebrows: opravke - spašavanja).
A što se tiče RAID 0 režima (strip), eto ja se nisam plašio da probam, ali sam bio dovoljno neoprezan da ne bekapujem bitne podatke, nego sve lako ću, sad ću, i na kraju moram da platim ceh.
Moj zaključak: RAID 0 (stripe) - da, dobijaš na brzini, posebno sa većim fajlovima,ali moraš da si mnogo, mnogo više na oprezu - bukvalno svaki posao koji odradiš, tj. podaci koji su ti bitni - momentalni bekap, ali momentalni i tako stalno dok ti se ne smuči.
Znači sve ovo funkcioniše samo ako ti je neophodna ta brzina.
Eto meni je više bila eksperimntalna proba uz novu mašinu plus je poslužilo proteklih šest meseci, a sad se i sam razmišljam šta ću dalje da činim... možda stripe+mirroring padne, ali o tom potom...

Ehm, ako imas za 4 diska, sa ICH8/9R kontrolerom je bolje resenje RAID5. Ili neki "jeftiniji" 4-port hardware R5 kontroler (~100-130e za Highpoint).
Intel se dosta potrudio sa driverima za ICH8/9R, prosto je neverovatno kako im dobro radi RAID5 za softverski RAID. (Ok to nema "odziv" hardverskog RAID5, ali za kucnog korisnika, a pogotovu na storage diskovima se to ne da primetiti).

Moj zaključak: RAID 0 (stripe) - da, dobijaš na brzini, posebno sa većim fajlovima,ali moraš da si mnogo, mnogo više na oprezu - bukvalno svaki posao koji odradiš, tj. podaci koji su ti bitni - momentalni bekap, ali momentalni i tako stalno dok ti se ne smuči.

E sad ne mora to bas ovako. Imam i ja RAID 0 i redovno radim backup. Pre nekog vremena sam pronasao program koji se zove mirrorfolder koji automatski radi sinhronizaciju odredjenih foldera na drugi disk tako da ne moras ti o tome da brines. Problem je u tome sto trial traje mesec dana i posle prc.

Poslednja izmena od urednika:
to je disk sa dve glave, nije tako strasno da se zamene , e sad problem je ako je caktao duze vreme. Najbolji savet koji je neko mogao ovde da tida je da ne ukljucujes vise nego da nosis negde da i to zavrse. Ta oznaka hawk je sa elektronike.
pozdrav

pogresio sam ima 6 glava, citao sam dve teme pa se presao.

Ja mislim da imas i gomilu besplatnih, samo trazi folder sync na download.com (koliko je koji od njih dobar je druga stvar).

Interesuje me ima li neko neki program koji radi tako nesto ali da se lako nalazi crack ili serial za njega? Moze na PM.

Vrh Dno