Šta je novo?

Max stable memory clock - takmičenje

• Začetnik teme Začetnik teme Space
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Space

Čuven
Učlanjen(a)
03.04.2006
Poena
740
Kako polako, ali sigurno DDR3 kuca na vrata svih nas došao sam na ideju da svi napravimo jedan mali review DDR2 memorija koji bi na kraju za uzvrat imao i malo takmičarskog duha, a svakako bi pomogao onima koji nameravaju da kupe memoriju u skorije vreme. Naime kako su cene memorijskih modula pale, zanimljivo je i to da većina jeftinih modula ide daleko od svoje deklarisane vrednosti kloka, ali samim tim krajnja je nepoznanica koji moduli sa kojim oznakama itd. Takođe i vrhunski moduli koji idu daleko preko 1000 MHz imaju svoju granicu i samim tim zanimljivo bi bilo videti gde se te granice nalaze.

Test program
Kao reper uzećemo ORTHOS prime. Koji možete da skinete ovde http://sp2004.fre3.com/beta/beta2.htm . Vrednost kloka procesora nije bitna, vrednost kloka FSB-a nije bitna, da li je memorija na CL4 ili CL5 ili CL6 nije bitno, bitno je to da se ostvari max klok memorije. U podešavanju ORTHOS programa, podesiti priority na 9 ili 10 (po izboru), i pokrenuti program sa ograničenjem trajanja na 1h, što je ujedno i minimum, sve preko ovog vremena bilo bi poželjno.

Pravila oko postavljanja rezultata.
Uraditi jedan pregledan screan capture, na kome će se nalazi CPU-Z sa klokom memorije, CPU-Z sa klokom procesora, program koji može da prikaže voltažu memorije i to je sve.

Postaviti i tekstualno objašnjenje set up-a u primer formatu.

Model memorije i oznaka na čipu – G.Skil 8500HK – oznaka čipa Micron D9GMH
Klok memorije i CL vrenosti – 1100 MHZ 5-5-5-15
Voltaža memorije – 2.4V
CPU – Intel core 2 Duo E6600
Matična ploča – Asus P5B Deluxe

Poslednja izmena:
Da prvi počnem

Model memorije i oznaka na čipu – G.Skil 8500HK – oznaka čipa Micron D9GMH (thanks to menteboy and animan)
Klok memorije i CL vrenosti – 1170 MHz 5-5-5-15
Voltaža memorije – 2.3V
CPU – Intel core 2 Extreme QX6700
Matična ploča – Asus P5k Deluxe

Prilozi

• stable cl5.webp
    stable cl5.webp
    191.7 KB · Pregleda: 271
Poslednja izmena:
Čekaj, ovaj thread si otvorio da mene zezaš, priznaj! 😀

Video sam ja to malo takmičarskog duha, memorija od 300 evra u vreme kad košta 60 🙂 Al dobro, spamujem samo. Keep up with the good work! Samo još da ti nađemo taj nForce 680i

Video sam ja to malo takmičarskog duha, memorija od 300 evra u vreme kad košta 60 🙂 Al dobro, spamujem samo. Keep up with the good work! Samo još da ti nađemo taj nForce 680i

E takvog te volim , nego nisam naveo, i ako to nije bitno mem me kostala 150eura 😉

Poslednja izmena:
Neznam tacno ali moguce da je ovo WR na 1066 strap'u (Abit Quad GT)

Orthos stable 🙂
3215 MHz (403*8) / DDR2-1212@CL4
VDDR : 2,34V 😀
Memorija : KINGSTON KHX9600D2K2/1G

Bravo Montoja 🙂 , kazi mi kako si bootovao masinu, koji fsb, napon za ram i koji tajminzi :wave:

Bravo Montoja 🙂 , kazi mi kako si bootovao masinu, koji fsb, napon za ram i koji tajminzi :wave:

bootovanje masine na istim parametrima kao u gore prilozenoj slici.
402x8 , stim sto sam kasnije podigao na 403

Napon u Biosu je setovan na 2,325V ali realno je mjereno voltmetrom nekih 2,36-2,37 abit overvoltuje tu malo
timinzi tokom boota nepromenjeni na 4,4,4,4

Brutalno je vruce ovdje u Svabiji trenutno , 28°C sobna temperatura , temperatura vode 32-33° C

Poslednja izmena:
10X bravo jos jednom, voltaza je pogotovo impresivna

Pridruzujem se cestitkama i samo dobronamerno upozoravam, KHX9600 je vrlo, vrlo osetljiv na napon. Meni je prosle nedelje jedan modul na 2.5V "pukao" i vise nije mogao da radi na 4-4-4-10 setovanjima na Commando-u. Prvo dizanje na 2,5V FSB=400 Mem=600, proleteo SPI1M, odradio jednu rotaciju SPI32M, restart i cao....ploca vise nije htela da dize a jedan modul je pukao tj. dizao se samo na znatno manjim taktovima i znacajno labavijim setovanjima, nije otkazao ali je daleko od fabricki deklarisanih brzina....

Drugi modul sam vozio u single rezimu, nedelju dana (na gore navedenim setovanjima, Vmem=2.45V). Na pocetku je radio na 4-4-4-9 BIOS, down to 4-4-4-4 iz memset-a, tako je bilo prva dva dana i onda je polako krenuo da povecava, olabavljuje tajminge, kako su dani prolazili tako je memorija sve losije radila. Pala je izmena ploce, takodje 965 (DFI 965-S) koji je jos agresivniji tj. brzi u radu sa memorijom i situacija je bila jos gora. Sve u svemu ocigledno nisam imao srece sa KHX-om. Na pocetku je puno obecavala da bi tokom vremena neobjasnjivo degradirala performanse. Ne zelim da generalizujem stvar i iznosim generalni zakljucak jer bi to bilo neozbiljno na osnovu samo jednog kit-a. Ovo je samo jedno iskustvo.

Poslednja izmena:
Pridruzujem se cestitkama i samo dobronamerno upozoravam, KHX9600 je vrlo, vrlo osetljiv na napon. Meni je prosle nedelje jedan modul na 2.5V "pukao" i vise nije mogao da radi na 4-4-4-10 setovanjima na Commando-u. Prvo dizanje na 2,5V FSB=400 Mem=600, proleteo SPI1M, odradio jednu rotaciju SPI32M, restart i cao....ploca vise nije htela da dize a jedan modul je pukao tj. dizao se samo na znatno manjim taktovima i znacajno labavijim setovanjima, nije otkazao ali je daleko od fabricki deklarisanih brzina....

Drugi modul sam vozio u single rezimu, nedelju dana (na gore navedenim setovanjima, Vmem=2.45V). Na pocetku je radio na 4-4-4-9 BIOS, down to 4-4-4-4 iz memset-a, tako je bilo prva dva dana i onda je polako krenuo da povecava, olabavljuje tajminge, kako su dani prolazili tako je memorija sve losije radila. Pala je izmena ploce, takodje 965 (DFI 965-S) koji je jos agresivniji tj. brzi u radu sa memorijom i situacija je bila jos gora. Sve u svemu ocigledno nisam imao srece sa KHX-om. Na pocetku je puno obecavala da bi tokom vremena neobjasnjivo degradirala performanse. Ne zelim da generalizujem stvar i iznosim generalni zakljucak jer bi to bilo neozbiljno na osnovu samo jednog kit-a. Ovo je samo jedno iskustvo.
A esi probao onaj crucial što ti je stigao, sa njim su svi rekordi oboreni 🙂
I da li se sečas koliko ti se losije klokovala mem sa quadom (neki primer), jer sutra ću da probam ove moje module sa E6750 ili E6850 ?

Poslednja izmena:
A esi probao onaj crucial što ti je stigao, sa njim su svi rekordi oboreni 🙂
I da li se sečas koliko ti se losije klokovala mem sa quadom (neki primer), jer sutra ću da probam ove moje module sa E6750 ili E6850 ?

Nisam do sada probao quad, danas sam uzeo P5K vanila verziju pa cu da probam Cruciale. Stigao mi je i QX6700..pa cemo da vidimo kako se ponasa 😉

Nisam do sada probao quad, danas sam uzeo P5K vanila verziju pa cu da probam Cruciale. Stigao mi je i QX6700..pa cemo da vidimo kako se ponasa 😉

Ma sećas se bre onih xeona X3210 što su stigli, zar mi nereče da si jedan probao i da se mem losije ocuje, ili mene pamćenje ne služi dobro. 🙂
U svakom slučaju drug bi te zamolio da napravis jedno poređenje, kad zaigras na QX6700.

Poslednja izmena:
Ma sećas se bre onih xeona X3210 što su stigli, zar mi nereče da si jedan probao i da se mem losije ocuje, ili mene pamćenje ne služi dobro. 🙂
U svakom slučaju drug bi te zamolio da napravis jedno poređenje, kad zaigras na QX6700.

Taj Xeon se toliko lose klokovao da ga i ne racunam u quad core iskustvo :d

Kingston ValueRAM KVR667D2N5
Oznaka sa cipa:
429699.08
0717 PT02
D6408TPBGGL3U
Klok memorije: 1000mhz 5-5-5-15(CL5)
Voltaza: 2.25 V u Biosu
CPU: C2D e6600
Maticna: Asus p5b dlx

to je za sada neka "sigurica",videcemo moze li josh,cim nadjem vremena jer sad odoh da spavam,ipak je 2 ujutru🙂

Prilozi

• 1000 mhz 5-5-5-15.webp
    1000 mhz 5-5-5-15.webp
    207.2 KB · Pregleda: 151
Poslednja izmena:

Veoma cudno iskustvo.
Evo moje primerke sam cesto vozio i preko 2,6V i to za duzi period. bez problema!
sad sam presao ma P35 chipset (Gigabyte DQ6 / 12 Phase power) i memorija se takodje odlicno ponasa.

Moram da priznam da imam uvijek jednu osmicu izvise.

Ali sto recimo mogu direktno da potvrdim je i cinjenica da su Kingston moduli daleko hladniji u radu od recimo G.Skill primeraka koje sam skoro poslao za BG.

P.S latencije se pomeraju u zavisnosti spoljne temperature no Bozo to vjerovatno i sam znas 🙂

Vjerovatno si uhvatio neki izuzetak....

Poslednja izmena:
Veoma cudno iskustvo.
Evo moje primerke sam cesto vozio i preko 2,6V i to za duzi period. bez problema!
sad sam presao ma P35 chipset (Gigabyte DQ6 / 12 Phase power) i memorija se takodje odlicno ponasa.

Moram da priznam da imam uvijek jednu osmicu izvise.

Ali sto recimo mogu direktno da potvrdim je i cinjenica da su Kingston moduli daleko hladniji u radu od recimo G.Skill primeraka koje sam skoro poslao za BG.

P.S latencije se pomeraju u zavisnosti spoljne temperature no Bozo to vjerovatno i sam znas 🙂

Vjerovatno si uhvatio neki izuzetak....

Ma G.Skill ima GMH, a tvoj GKX 😉 Šta bi sa geilom, meni ništa nije javljeno?

Poslednja izmena:

Slazem se sa monte-om da je veoma cudno iskustvo ali je interesantno da sam svojevremeno na nekoliko mesta na XS-u nasao da je bas commando uzrocnik ovakvih problema, ljudi su se zalili da im je commando ostetio/ubio mem. E sad da li je ovo slucajnost i da li je samo commando zasluzan za ovo ili je kombinacija mem/ploca ili nesto trece to vec ne znam.
U svakom slucaju steta :S: .

:wave:

@ Dekara

Bas tako, sto vise razmisljam i "vrtim" film unazad glavni osumnjiceni je Commando. U to vreme sam zajedno sa KHX-om imao i Twin Mos TWISTER DDR800 koji je na Commando-u jedva dosegao 360MHz 1:1 4-4-4-12 sto je vrlo, vrlo lose. Nedelju dana pre toga isti TWISTER je radio na 514MHz 5-5-5-15 na P35 DQ6. Kod Commando-a ni napon niti CL5 nisu mogli da promene situaciju. E sad ... kad je stigao 965-S, KHX je vec toliko erodirao da je na DARKU koji ima jos zategnutija podesavanja za memoriju, stvarao jos goru sliku ali glavni gubitak performansi i ostecenje modula se desio bas na COMMANDO ploci.

@ monteboy

temperatura sigurno nije bila problem posto je testbed u zasebnom, najhladnijem delu stana u okruzenju 3 X 12-ica plus jedan SUNON 12cm blower koji skida elektrolite sa ploce 🙂 Tokom rada obavezno proveravam "touch" metodom 🙂 temperaturu najopterecenijih komponenti i samo mogu da potvrdim tvoju konstataciju da su memorije prilicno hladne u toku rada. Bice da je ovo sto Dekara signalizira.

@ Dekara

Bas tako, sto vise razmisljam i "vrtim" film unazad glavni osumnjiceni je Commando. U to vreme sam zajedno sa KHX-om imao i Twin Mos TWISTER DDR800 koji je na Commando-u jedva dosegao 360MHz 1:1 4-4-4-12 sto je vrlo, vrlo lose. Nedelju dana pre toga isti TWISTER je radio na 514MHz 5-5-5-15 na P35 DQ6. Kod Commando-a ni napon niti CL5 nisu mogli da promene situaciju. E sad ... kad je stigao 965-S, KHX je vec toliko erodirao da je na DARKU koji ima jos zategnutija podesavanja za memoriju, stvarao jos goru sliku ali glavni gubitak performansi i ostecenje modula se desio bas na COMMANDO ploci.

@ monteboy

temperatura sigurno nije bila problem posto je testbed u zasebnom, najhladnijem delu stana u okruzenju 3 X 12-ica plus jedan SUNON 12cm blower koji skida elektrolite sa ploce 🙂 Tokom rada obavezno proveravam "touch" metodom 🙂 temperaturu najopterecenijih komponenti i samo mogu da potvrdim tvoju konstataciju da su memorije prilicno hladne u toku rada. Bice da je ovo sto Dekara signalizira.

Odosmo u O.T
Slažem se konstatacijom, i još imam da dodam da mem koja je radila na comandu (Geil 800 ultra plus) nije radila stabilno na 1100MHz CL5, a sa zamenom ploče tj. P5B DLX (C2) sve je radilo bez problema. P5K DLX i GAP35DQ6 razmotri ebes comanda :-devil-:

Kingston ValueRAM KVR667D2N5
Oznaka sa cipa:
429699.08
0717 PT02
D6408TPBGGL3U
Klok memorije: 1000mhz 5-5-5-15(CL5)
Voltaza: 2.25 V u Biosu
CPU: C2D e6600
Maticna: Asus p5b dlx

to je za sada neka "sigurica",videcemo moze li josh,cim nadjem vremena jer sad odoh da spavam,ipak je 2 ujutru🙂

Još jedan dokaz da je kingston za malo para odlična memorija. ZAo mi je sto i ja nemam vremena ovih dana da testiram svoja dva stapica. Posebno me interesuje ova nova kingston mem sto mi je stigla sa elpidinim cipovima kako radi. Na 800 pri 4-4-4-12 i 2.05 (prvo i jedino setovanje koje sam probao) je radila bez ikakvih problema.

O.T. Monteboy ja bih se prilično zabrinuo kada bi mi temperatura HD-a iznosila 62 stepena 😉 Takodje imas prelep novi avatar. I ja se nadam sličnom jednog dana :wave:

Još jedan dokaz da je kingston za malo para odlična memorija. ZAo mi je sto i ja nemam vremena ovih dana da testiram svoja dva stapica. Posebno me interesuje ova nova kingston mem sto mi je stigla sa elpidinim cipovima kako radi. Na 800 pri 4-4-4-12 i 2.05 (prvo i jedino setovanje koje sam probao) je radila bez ikakvih problema.

O.T. Monteboy ja bih se prilično zabrinuo kada bi mi temperatura HD-a iznosila 62 stepena 😉 Takodje imas prelep novi avatar. I ja se nadam sličnom jednog dana :wave:

meni radi na 800 4-4-4-12 na samo 2V,verovatno moze manje,ali nemam stvarno vremena da testiram,i proc sam stavio na 1.4 a skoro sam siguran da ce da radi na 1.38 i 3600 za svaki dan,al kad budem imao vremena detaljno su testirati...:wave:

Model memorije i oznaka na čipu – Geil Ultra 1000 CL4 – oznaka čipa Micron D9GCT
Klok memorije i CL vrenosti – 1200.4 MHZ 5-5-5-15
Voltaža memorije – 2.3V
CPU – Intel core 2 Duo E6750
Matična ploča – Asus P5K Deluxe

Inače ove memorije kako kažu sručnjaci niko ozbiljan ne vozi, ali ja ću ih ostaviti sebi :d

Prilozi

• 1200 ortos.webp
    1200 ortos.webp
    174.6 KB · Pregleda: 248
Poslednja izmena od urednika:
Inače ove memorije kako kažu sručnjaci niko ozbiljan ne vozi, ali ja ću ih ostaviti sebi :d

I ja cu biti tako neozbiljan i uzecu jedan kit za sebe 😀 😀 😀

Inace svaka cast Space .... samo i meni da stignu pa cemo i njih na 1200 :d

Poslednja izmena:
Svakom se desi da se pogresi nemoj tako, ali se nazlost retko kome se desi da prizna da je pogresio delimicno ili potpuno, nazalost:S:

Poslednja izmena:
@Spacemaster: Kako si dobio 96 stepeni na procesoru? Cime 'ladis ti to? 🙂

Nazad
Vrh Dno